Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem
http://frosch.blogspot.com/2018/04/nalesniki-zapiekane-z-ricotta-i.html
Naleśniki podwójnie szpinakowe, bo zielone ciasto koloryzywane jest dodatkiem szpinaku, następnie posmarowane ricottą i obłożone duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałałową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku.
Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków.
Świetne na obiad lub wegeteriańską kolację.
Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane pestkami granatu.
Składniki:
nadzienie:
300 g listków szpinaku
1 ząbek czosnku
250 g serka ricotta
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 łyżki oliwy
tymianek - opcjonalnie
80 g startego parmezanu, mozzarelli lub emmentalera
Wykonanie:
naleśniki usmażyć wg tego przepisu
dokładnie wypłukać szpinak w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć i oderwać grube ogonki
czosnek obrać i posiekać. Podgrzać masło na patelni, dołożyć czosnek, za chwilę szpinak i smażyć, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do przestudzenia
ricottę doprawić solą i pierzem, następnie wymieszać z oliwą i tymiankiem
naleśniki posmarować serkiem, nałożyć szpinak i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać startym parmezanem
zapiekać w 200`C 20-25 minut
podawać z sosem jogurtowym, pestkami granatu lub pomidorowa sałatką
SMACZNEGO !
- sortuj według:
-
0 -
3 -
0 -
0
3 plików
331 KB