Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
SERNIK BEZ SPODU
https://kuchnialidla.pl/sernik-bez-spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI
rodzynki – 50 g
cytryna (sok + starta skórka) – ½ szt.
twaróg (chudy) – 1 kg
masło (miękkie) – 200 g
cukier – 275 g
sól jodowana – 1 szczypta
jajka – 6 szt.
mąka pszenna – 30 g
kaszka manna – 80 g
proszek do pieczenia – 1 opakowanie
tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTUJ
papier do pieczenia
folię aluminiową
tortownicę o średnicy 26 cm
piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
KROK 1: MOCZYMY RODZYNKI
Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem z cytryny.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
1,08 MB