Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
https://cookmagazine.pl/przepisy-tarta-z-makiem/2/
Składniki kruchy spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Składniki na masę makową:
600 g słodzonej masy makowej w puszce
200 g zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
2 jajka
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g cukru pudru
60 g zimnego masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od wykonania kruchego ciasta na spód pod tartę. W tym celu przesiewamy mąkę, dodajemy masło i ścieramy na tarce zimne masło. Dodajemy cukier oraz żółto i zagniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 minut. W międzyczasie formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy je i wykładamy nim formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i podpiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W czasie pieczenia możemy przygotować nadzienie. Masę makową wkładamy do miski i mieszamy z twarogiem, budyniem i cukrem. Następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. W misce obok mieszamy starte na tarce zimne masło z mąką i cukrem i rozdrabniamy tworząc kruszonkę.
Kruchy spód wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na niego naszą masę makową i posypujemy kruszonką. Tartę z makiem pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
121 KB