Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Makowiec bez mąki
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/862-makowiec-bez-maki
Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.
Składniki:
200g zmielonego, suchego maku
250ml mleka
200g masła
150g cukru pudru
6 jajek
150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)
Polewa:
100g czekolady
1 łyżeczka oleju
Dekoracja (opcjonalnie):
krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)
Sposób przygotowania:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.
Uwaga:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- sortuj według:
-
0 -
4 -
0 -
0
4 plików
0,52 MB