Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Pierogi z kaszą gryczaną
https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/lepkie-ciasto-na-pierogi-2-triki-sprawia-ze-bedzie-idealne/qqbvjkg
PRZEPISY
Pierogi z kaszą gryczaną [ciasto i prosty farsz, który zrobisz raz,dwa]
Pierogi z kaszą gryczaną to bardzo smaczne połączenie, a taki farsz powoduje, że pierogi zamieniają się w bardzo pożywne, i zdrowe danie. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego też powinniśmy często ją spożywać. Aby pierogi były udane, ważne jest, aby ciasto było idealne. Dlatego podczas robienia ciasta powinniśmy być bardzo skupieni, gdyż to jest najważniejsza część przepisu.
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 30 min
Danie gotowe w: 1h 10 min
Liczba porcji: 12
Kalorie: 87 kcal
Pierogi z kaszą gryczaną – składniki:
4 jajka,
1 kg mąki,
2 szklanki ciepłej wody,
450 g ugotowanej kaszy gryczanej,
550 g sera białego,
2 cebule,
masło,
sól, pieprz
Ciasto na pierogi z kaszą gryczaną – sposób przygotowania:
1. Mąkę wysyp na stolnicę, z góry zrób dołek i wlej wodę, ręką delikatnie zasyp dół. Potem zrób znowu dół i wbij 2 jajka. Delikatnie połącz wszystko razem i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto należy wyrabiać przez ok. 10 min obiema rękoma. Gdy wyrobisz ciasto, rozwałkuj je na grubość 4-5 cm i podsyp mąką.
2. Szklanką lub specjalną foremką wykrawaj w cieście kółka.
Farsz do pierogów z kaszą gryczaną – sposób przygotowania:
3. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. W misce rozdrobnij widelcem biały ser, dodaj usmażoną cebulę i wymieszaj, następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i również wymieszaj. Do farszu dodaj też 2 jajka.
4. Farsz nakładaj na wykrojone kółka z ciasta i formuj z nich pierogi. Pierogi z kaszą gryczaną włóż do garnka z wrzącą wodą. Wyciągnij je, gdy wypłyną na powierzchnię.
****************
2 triki, które sprawią, że ciasto na pierogi będzie się doskonale lepić
PRZEPIS
Jednym z koszmarów pojawiającym się podczas robienia pierogów jest ciasto, które za nic w świecie nie chce się lepić. Jeden składnik dodany do ciasta i jeden trik sprawią, że problem raz na zawsze zostanie rozwiązany.
Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w maśle. Wystarczy dodać 1 łyżkę roztopionego masła, by nasze ciasto było gładkie, odpowiednio elastyczne i lepkie.
Jeśli jakimś cudem pierogi dalej nie chcą się lepić, zamocz palce w wodzie i delikatnie zwilż nimi obrzeże ciasta po wewnętrznej stronie pieroga. Wilgotne ciasto idealnie się sklei.
Składniki:
1/2 kg mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, wlej roztopione masło, dodaj sól. Zrób kopczyk, wlej gorącą wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw je na pół godziny. Po tym casie wałkuj i wycinaj kółka.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
117 KB