Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Miodownik na piwie
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miodownik-na-piwie
Wspaniałe i pachnące piernikiem i miodem ciasto. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki
50 dag mąki
25 dag miodu
3 jajka
1/2 kostki masła
1 szkl cukru
2/3 szkl jasnego piwa
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny
5 dag orzechów włoskich i laskowych posiekanych
Sposób przygotowania przepisu:
Miodownik na piwie
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku.
Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami. Miód roztopić i ostudzić.
Cały czas ucierając, dodawać do masy na zmianę mąkę i piwo. Na koniec dodać ostudzony miód i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (30x11cm ). Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
2. Polewa czekoladowa: Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
84 KB