Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Domowy budyń waniliowy: przepis
http://beszamel.se.pl/kremy-i-musy/domowy-budyn-waniliowy-przepis,12948/
Domowy budyń waniliowy jest w pełni naturalny, pozbawiony konserwantów. Warto taki deser zaserwować zwłaszcza maluchom
Budyń to zdrowy i łatwy do przyrządzenia deser, który uwielbiają dzieci. Nie chcesz ich karmić produktem z torebki, który zawiera barwniki, środki konserwujące i Bóg wie co jeszcze? Zrób domowy budyń waniliowy – to nie jest trudne!
Składniki
1/2 litra mleka
3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
ew. 1/2 laski wanilii
1 łyżka masła
2 żółtka jaj
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy wolimy budyń bardziej, czy mniej gęsty)
Przygotowanie krok po kroku:
2/3 mleka podgrzewaj w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka (ustaw je na wolnym ogniu, by tylko „pyrkało”) wlewaj powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotuj go i zestaw z ognia. Domowy budyń podawaj z konfiturami, syropem owocowym, owocami albo sosem czekoladowym.
- sortuj według:
-
0 -
2 -
0 -
0
2 plików
259 KB