-
2028 -
1102 -
77150 -
10764
93766 plików
303,93 GB
Ważna jest dobra organizacja pracy. Najpierw rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu. Pamiętajmy, że naleśniki smażymy na oleju rzepakowym lub słonecznikowym, które w porównaniu np. z masłem czy oliwą – mają wyższy punkt dymienia. Gdy patelnia się nagrzewa, do miski przesypujemy szklankę mąki, 1 jajko, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i wlewamy tyle mleka, by uzyskać konsystencję śmietany. Mieszamy oczywiście trzepaczką. Podkręcamy pod patelnią ogień. Jeśli wylana na nią kropla ciasta zaczyna skwierczeć, oznacza to, że możemy smażyć naleśniki. Gdy ciasto z wierzchniej strony przestaje być płynne – przekładamy naleśnik na drugą stronę. Czekamy niecałą minutę i gotowe. Szklanka mąki wystarcza na duże porcje dla dwóch osób.
Ważne: naleśniki najlepiej smażyć na teflonowej lub ceramicznej, nieporysowanej patelni. Wówczas wystarczy dosłownie kropla oleju na jej powierzchni lub kilka łyżek tłuszczu dodanych do ciasta, by wyszła smaczna i niezbyt tłusta potrawa.
_____________________________________________________________________________________
Kilka sprawdzonych przepisów:
Naleśniki serowe z farszem warzywnym
Maślane naleśniki z truskawkami
Tort naleśnikowy z kremem warzywnym
Naleśniki z pigwą
Naleśniki z warzywami
Naleśniki z wędzonym łososiem
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami
Naleśniki twarogowe z truskawkami
Naleśniki z miodem
Naleśniki czekoladowe z nadzieniem gruszkowym
________________________________________________________________________________
- sortuj według:
-
0 -
4 -
0 -
0
4 plików
69 KB