Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
◆◆PORADY ◆◆
◆A
◆B - obrazki
◆FRITTAT A
◆JAJECZN ICA
◆JAJKA - rożne
◆PASTA JAJECZNA
Dania z jajek
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
Klasycznie jajka po szkocku podaje się z piklami. Świetnie przełamują smak smażonego mięsa. Dobrze również będzie pasował sos remoulade czy tysiąca wysp. Takie jajka można również podać do żurku lub białego barszczu.


Scotch eggs – jajka po szkocku
BY POPROSZEDOKLADKE POSTED ON 20 KWIETNIA, 2019
Jajka po szkocku to popularna w Wielkiej Brytanii piknikowa przekąska. Jajka z lekko płynnym żółtkiem otulone mięsną warstwą i usmażone na głębokim oleju. Smaczne, sycące, ładnie się prezentujące. Tradycyjnie podawane z odświeżającymi piklami, dla przełamania smaku. Danie wymaga nieco pracy, ale nie jest to właściwie nic skomplikowanego. Ważne jest by przede wszystkim nie przegotować jajek, aby żółtko pozostało cudownie płynne. Dodatkowo, bardzo polecam użycie surowej kiełbasy, która nadaje przekąsce ciekawego smaku. Sama mielona wieprzowina będzie bardziej zwyczajna.

Scotch eggs będą stanowiły świetną przekąskę, a nawet mniejszy lunch, ale też świetnie sprawdzą się w okresie Świąt Wielkanocnych. Możecie podać je z sosem (np. tatarskim), na sałatce lub… dodając do żurku czy białego barszczu. Eksperymentujcie :-)

jajka po szkocku
Składniki na 5 porcji:
5-6 średniej wielkości jajek + 2 jajka do panierowania
500 g surowej kiełbasy (najlepiej angielskiej) lub z jej braku, mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżka ostrzejszej musztardy
garść drobno posiekanego szczypiorku
garść drobno posiekanej natki pietruszki
1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
kilka łyżek mleka
1 litr oleju do smażenia
jajka po szkocku
Wykonanie:
Rozpocznij od ugotowania jajek. Jeżeli masz mniejsze, ugotuj 6, większych wystarczy 5. Aby jajka finalnie były delikatnie rozpływające się w środku, gotuj jajka 5 minut, następnie od razu zalej zimną wodą i wystudź. Delikatnie obierz, aby nie uszkodzić środka.

W międzyczasie dopraw mięso. Jeżeli używasz surowej kiełbasy (w okresie świąt Wielkanocnych świetnie sprawdzi się dobrej jakości biała surowa kiełbasa), dopraw ją musztardą, posiekanymi ziołami, gałką oraz pieprzem. Jeśli natomiast używasz mielonego mięsa wieprzowego, dopraw dodatkowo solą i wybranymi przyprawami, np. słodką papryką, majerankiem.

Przygotuj trzy miski – z mąką, rozbełtanymi dwoma jajkami z odrobiną mleka oraz z bułką tartą. Olej wlej do niewielkiego garnka i zacznij nagrzewać. Powinien być nagrzany do ok. 170 stopni.

Z mięsnej masy przygotuj 5-6 kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, ułóż w środku ugotowane jajko i zlep brzegi mięsa tak, by całe jajo było pokryte masą. Tak przygotowane kulki obtaczaj w mące, następnie jajku i bułce i następnie raz jeszcze w jajku i bułce. Kule ostrożnie przekładaj do rozgrzanego oleju (mnie na raz zmieściła się tylko jedna kula). Smaż kilka minut przewracając kule na drugą stronę. Powinny stać się złociste, ale nie przypalone. Usmażone jajka przekładaj na ręcznik papierowy i delikatnie ostudź.

Gotowe jajka po szkocku podaje się przeważnie na zimno jako przekąska. Koniecznie podawaj je przekrojone na pół, z przyjemnie lekko płynnym żółtkiem. Klasycznie jajka po szkocku podaje się z piklami. Świetnie przełamują smak smażonego mięsa. Dobrze również będzie pasował sos remoulade czy tysiąca wysp. Takie jajka można również podać do żurku lub białego barszczu
  • 2,4 MB
  • 15 mar 22 3:36

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 15 mar 22 3:36

z chomika pablo1812cz

  • 21 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 23 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 22 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 27 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 68 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 11 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek
Zawiń jajka w mięso, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Gotowe jajka po szkocku podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na zimno lub na ciepło, ale koniecznie z dodatkiem sosu – majonezowego lub pomidorowego

zachomikowany

  • 23 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 22 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

zachomikowany

  • 38 KB
  • 16 lut 22 8:27
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.

z chomika zosia225

  • 154 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 236 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 185 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 301 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 217 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 202 KB
  • 16 lut 22 8:27
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 38 KB
  • 22 sty 22 22:50
Jajka w sosie tatarskim
Sos
4łyżki jogurtu naturalnego
4łyżki majonezu
1 cebula
ząbek czosnku
grzybki konserwowe,
3-4 korniszony-w occie
szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę.
Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło.
Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.

z chomika Brunetka6853

  • 0,5 MB
  • 13 sty 22 15:02

zachomikowany

  • 64 KB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika bodzio36902

  • 25 KB
  • 10 sty 19 8:24

z chomika jabolek67

  • 20 KB
  • 1 lis 17 22:51
Jajka na zielono

Przygotowanie: 30 minut

Składniki na 3 porcje
• 6 jaj
• pęczek szczypiorku
• majonez

Etapy przygotowania

Jajka gotujemy na twardo.
Jak wystygną kroimy na połówki.
Układamy na talerzu, przykrywamy majonezem i posypujemy szczypiorkiem.

*********************************

z chomika grawaw57

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    19
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

27 plików
7,56 MB




Deebra

Deebra napisano 3.09.2024 14:18

zgłoś do usunięcia
1 Kor 2,10b-16
Jezu ufam Tobie!

Duch Boży daje poznanie Boga

Czytanie z Pierwszego Listu świętego Pawła Apostoła do Koryntian

Bracia:
Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego. Kto zaś z ludzi zna to, co ludzkie, jeżeli nie duch, który jest w człowieku?
Podobnie i tego, co Boskie, nie zna nikt, tylko Duch Boży. Otóż myśmy nie otrzymali ducha świata, lecz Ducha, który jest z Boga, dla poznania darów Bożych. A głosimy to nie uczonymi słowami ludzkiej mądrości, lecz pouczeni przez Ducha, wyjaśniając duchowe sprawy tym, którzy są z Ducha.
Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie może tego poznać, bo tylko duchem można to rozsądzić. Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, lecz sam przez nikogo nie jest sądzony. Któż więc poznał zamysł Pana, tak by Go mógł pouczać? My właśnie znamy zamysł Chrystusowy.

Oto Słowo Boże.
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 4.09.2024 06:22

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. Twój los zależy od Twoich nawyków. Radosnego, z uśmiechem dnia Ci życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 5.09.2024 06:41

zgłoś do usunięcia
♥ WITAM CIĘ DZIEŃ DOBRY ♥ Dzień nowy wstał, znów ktoś nam szansę dał. Szansę by zrobić coś dobrego albo by poznać kogoś miłego. Może dzisiaj ktoś uśmiech Ci da, może tym kimś będę też i ja...♥ ♥ POZDRAWIAM SEDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO ICHLODNEGO DNIA CI ŻYCZĘ ♥ MIKI ♥
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 8.09.2024 06:35

zgłoś do usunięcia
▬❇ IRENKO DZIEŃ DOBRY ❇▬ By poznać to, czego nie znasz, musisz iść drogą niewiedzy. Aby posiąść to, czego nie posiadasz, musisz iść drogą wyrzeczeń. Aby być tym, kim jeszcze się nie stałeś, musisz iść drogą, na której cię nie ma. Miłego, dobrze i z radością przeżytego dnia Ci życzę .POZDRAWIAM SERDECZNIE ▬❇ MIKI ❇▬

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności