-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące.
Frittata w podstawowej, oryginalnej wersji ma niewiele składników. To jajka, parmezan, ser pecorino, oliwa i przyprawy. Nazwa potrawy, jak i ona, pochodzi z Włoch, od włoskiego frittare, czyli smażyć.
Niezmienną bazą frittaty są jajka. Ponieważ jednak przepis na nią jest uniwersalny i otwarty, dodatki można komponować wedle uznania, eksperymentując i poszukując swoich smaków. Doskonale sprawdzą się warzywa, wędlina, oliwki, zioła i przyprawy. W wielu przepisach pojawia się również śmietana czy mąka.
- sortuj według:
-
0 -
2 -
0 -
0
2 plików
1,47 MB