Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
CANEDERLI PO TYROLSKU – KNEDLE Z CHLEBA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ

SKŁADNIKI (na 12 sztuk)
200 g czerstwego białego chleba
100 g speck (wędzonej szynki) lub wędzonego boczku
40 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
1 cebula
2 jajka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Dodatkowo
bulion mięsny
szczypiorek
podsmażona cebulka z szynką wędzoną lub boczkiem

Knedle z chleba z wędzoną szynką
Wskazówki
Canederli można podawać na różne sposoby: w bulionie mięsnym lub warzywnym, gotowane w osolonej wodzie i doprawione masłem szałwiowym. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do gulaszu lub innych mięsnych dań.
PRZYGOTOWANIE
Czerstwy chleb kroimy na kromki, następnie w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Posiekaną cebulę szklimy na patelni z 1 łyżką oliwy.
Do dużego naczynia wrzucamy pokrojony chleb, szynkę wędzoną, mąkę, podsmażoną cebulę, 2 jajka, mleko oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek; doprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy więcej mleka. Jeśli miękka, wsypujemy odrobinę mąki.
Masę na canederli odstawiamy na ok. 15 minut.
W międzyczasie w dużym i szerokim garnku zagotowujemy wodę.
Lekko zwilżamy dłonie zimną wodą i rozpoczynamy formowanie knedli, obracając ciasto w dłoniach. Canederli powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm i ważyć ok. 60 gram.
Na gotującą się wodę wrzucamy canederli, które gotujemy ok. 15 minut.
Canederli podajemy w bulionie, oprószone posiekanym szczypiorkiem i udekorowane podsmażoną cebulką z szynką.
Przepis na canederli knedle z chleba
W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu.
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!
obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 22 KB
  • 4 lut 22 4:40

z chomika wielosmakowa

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:53

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:52

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:52

z chomika pablo1812cz

  • 2,2 MB
  • 24 sty 22 8:52

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 24 sty 22 8:52

z chomika pablo1812cz

  • 114 KB
  • 13 sty 22 15:02

zachomikowany

  • 9 KB
  • 13 sty 22 15:02
300 g mięsa wołowego

400 g buraków ćwikłowych

1 pietruszka

1 mały seler

1,2 l wody

250 ml kwasu burakowego

1 łyżka stołowa masła

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor.

Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte.

Podawać najlepiej z uszkami.

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego

z chomika sofia53

  • 109 KB
  • 13 sty 22 15:02
Ja z braku ogorkow dodalem ocet i sok z limonki i takze wyszedl wysmienity.

zachomikowany

  • 1,3 MB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika usiala

  • 13,3 MB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika Rapcia

  • 85 KB
  • 13 sty 22 15:02

zachomikowany

  • 81 KB
  • 13 sty 22 15:02

zachomikowany

  • 1,6 MB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika jotgol

  • 456 KB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika kaaasia1982

  • 441 KB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika kaaasia1982

  • 465 KB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika kaaasia1982

  • 66 KB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika czarnai

  • 0,5 MB
  • 13 sty 22 15:02

z chomika kaaasia1982

  • 95 KB
  • 13 sty 22 15:02
Stawik z kaczuszkami

Składniki:
1 majonez
1 zielona sałata
5 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula
1 paczka pieprzu w kuleczkach
1 marchew
1 duża paczuszka śmietankowego serka topionego


Do dekoracji:
Papryka, szczypiorek, rzodkiewki, pietruszka
Półmisek, wykałaczki


1.Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż na pół – tak powstają korpusy kaczuszek
2.Z serka topionego formujemy kuleczki – główki
3.Jajko korpusik łączymy z główką za pomocą dociętej wykałaczki.
4.Do główki przyczepiamy oczka z pieprzu (wybieramy małe kuleczki) oraz dzióbek wycięty z marchewki.
5.Nacinamy nożem jajko w miejscu skrzydełek i w te miejsca przyczepiamy cebulkę – skrzydełko.
Mamy gotowe kaczuszki.



Na półmisku układamy umyte liście zielonej sałaty, układamy kaczuszki, z papryki robimy wysepkę, z rzodkiewek wycinamy kwiatuszki (korzystamy ze wszystkiego co mamy pod ręką a może urozmaicić nasz staw). Teraz łyżką nakładamy majonez, dokładamy pozostałe dekoracje - tatarak ze szczypiorku itd.

Podajemy schłodzone w lodówce. Gwarantowane, że zrobicie wrażenie na wszystkich gościach.

z chomika DARLLA66

  • 101 KB
  • 13 sty 22 15:02
Pierekaczewnik
Pierekaczewnik to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Efekt ten uzyskuje się dzięki nałożeniu na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon. Tak uformowane ciasto piecze się w okrągłym naczyniu, które nadaje pierekaczewnikowi pożądany kształt. W przekroju uwidocznione są liczne warstwy ciasta na przemian z nadzieniem. Z zewnątrz pierekaczewnik, w zależności od długości pieczenia, jest lekko złoty lub rumiany. Gotowe ciasto ma zazwyczaj ok. 26-27 cm średnicy i waży ok. 3 kg. Konsystencja Pierekaczewnika jest stała, zwięzła i elastyczna. Smak w zależności od nadzienia jest pikantny lub słodki. Produkt podaje się tradycyjnie na ciepło, dzięki czemu poszczególne warstwy rozdzielają się i stają się lekko chrupiące.

Specyficzny charakter pierekaczewnika wynika z kilku podstawowych cech tego produktu:

- wyjątkowej struktury ciasta,
- specyficznego kształtu i wielkości.

Wyjątkowa struktura produktu:
Specyfiką produktu jest niewątpliwie jego wielowarstwowa struktura będąca rezultatem układania na sobie cienkich (prawie przezroczystych) warstw ciasta. Efekt ten uzyskuje się poprzez bardzo dokładne rozwałkowywanie ciasta. Po ułożeniu na sobie wszystkich warstw ciasta oraz farszu całość zwija się w rulon. Dzięki temu w przekroju uwidocznione są charakterystyczne dla pierekaczewnika liczne warstwy ciasta ułożone na przemian z nadzieniem.

Nazwa „pierekaczewnik” wyraża specyficzny charakter produktu, ponieważ w wolnym tłumaczeniu z języka białoruskiego oznacza „przekładaniec” (wielowarstwowe ciasto). W rosyjskim natomiast czasownik pierekatywat’ to rozwałkowywać. Zarówno wałkowanie jak i przekładanie ciasta farszem są charakterystycznymi czynnościami stosowanymi przy wyrobie pierekaczewnika. Jest to potwierdzenie zarówno specyfiki produktu jak i jego nazwy, która bezpośrednio wywodzi się od czynności związanych z wyrobem tego produktu.

Specyficzny kształt i wielkość:
Specyficzny, ślimakowaty wygląd zewnętrzny pierekaczewnika wynika z końcowej fazy sposobu jego przygotowywania. Zwinięty w rulon produkt umieszcza się w okrągłym naczyniu do pieczenia. Po upieczeniu pierekaczewnik swym wyglądem przypomina muszlę ślimaka. Pierekaczewnik jest w istocie specyficznym pierogiem, który oprócz struktury, wyróżnia się również wielkością – jego średnica wynosi min. 25 cm, waży ok. 3 kg.
obrazek

zachomikowany

  • 41 KB
  • 13 sty 22 15:02
SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka soli
* 120 g masła lub margaryny
* 80 ml zimnej wody

na farsz:
* 3 pory
* 350 g pieczarek
* 2 łyżki masła
* sól i pieprz


na sos:
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 350 ml mleka
* 200 g startego, żółtego sera
* 2 żółtka
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól i pieprz
* gałka muszkatołowa

Do mąki wkroić zimne masło, dodać sól, wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na pół godziny włożyć do lodówki.
W tym czasie pokroić umyte pory w cieniutkie plasterki. Pieczarki takłe drobno pokroić i podsmałyć na maśle. Kiedy odparuje z nich woda dodać pory i całość dusić jeszcze przez kilka minut. Posolić i pieprzyć do smaku.

Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko natłuszczoną formę. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec w temp. 200°C kilka minut pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Kiedy składniki się połączą zalać je mlekiem i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodać utarty ser (np. gaudę), pietruszkę i żółtka. Dokładnie wszystko wymieszać. Ostrożnie wylać to na tartę.

Piec w temp. 200°C ok. 30 min.

------
uproszczona wersja sosu:
* 3 jajka
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* ok 150 - 200 g startego żółtego sera
* 2 łyżki natki pietruszki
* sól, pieprz

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać utarty ser (np. gaudę) i pietruszkę.Posolić i popieprzyć.

z chomika mandolinka1

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    15
  • obrazy
    34
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

49 plików
70,25 MB




mariola3415

mariola3415 napisano 9.10.2024 02:03

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 9.10.2024 06:58

zgłoś do usunięcia
⊱🐦⊰ IRENKO DZIEŃ DOBRY ⊱🐦 Podążając w jutro nie zapomnijmy zapakować ziarenka miłości ~tylko tyle potrzeba by zakwitły róże w jesiennych ogrodach ludzkich serc Radosnego pełnego miłości i ciepła dnia Tobie życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE ⊰🌷⊱ MIKI ⊰🌷⊱
Deebra

Deebra napisano 9.10.2024 13:34

zgłoś do usunięcia

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Jezu ufam Tobie

– Dlaczego mam zatem słuchać serca?
– Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie.

– A czym jest Miłość? – spytała pustynia.
– Miłość jest jak sokół, który krąży nad twoimi piaskami.
Dla niego jesteś najbujniejszą zielenią, do której zawsze powraca ze zdobyczą. On zna twoje skalne urwiska, twoje wydmy i twoje góry, a i ty jesteś dla niego najbardziej szczodra.

Paulo Coelho

🕊 ~~ ze słowem pozdrowień ... wiary, nadziei i miłości, piękna, dobra w codzienności i pokoju serca życzę ) ...
mariola3415

mariola3415 napisano 10.10.2024 01:44

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

krzysia1231

krzysia1231 napisano 10.10.2024 20:09

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Bo to co wielkie i piękne w życiu dokonuje się w ciszy i milczeniu, niekiedy zastuka... szeptem dotknie niepostrzeżenie... i tylko od Twej wrażliwości zależy, czy to dostrzeżesz i przytulisz, jak bezcenny skarb... Życzę miłego wieczoru i dobrej ,spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara.

mariola3415

mariola3415 napisano 11.10.2024 01:20

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 11.10.2024 07:02

zgłoś do usunięcia
IRENKO DZIEŃ DOBRY Wszyscy mamy dobre dni i złe dni. Niektóre dni są lepsze niż inne. Jednak zawsze jest sposób, aby uczynić każdy dzień lepszym. PRZYJEMNEGO POGODNEGO WEEKENDU CI ŻYCZĘ POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
Baiba

Baiba napisano 11.10.2024 15:37

zgłoś do usunięcia

🍂 Cudowny uśmiech jesieni czerwienią ubarwił listeczki,

a na grzybkach zostawł kropeczki. W złocistym promyku

słonka, po lasach się błąka, usłyszeć go możesz, gdy wiatr

szumi na dworze. Ten uśmiech jesieni iskrzy się w purpurze

i całus zostawia na chmurze…/net/ 🍂

😊 Tysiąc uśmiechów i promieni słońca, niech świecą

dla Ciebie bez końca… 😊

❤️ Barbara ❤️

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności