Sałatka gyros – popularna w Polsce potrawa okazyjna o bliżej nieokreślonej genezie. Posiada budowę warstwową, najczęściej serwowana w szklanym naczyniu, które uwidacznia każdą z warstw. Jej głównym komponentem są drobne kawałki mięsa drobiowego (najczęściej polędwiczki) zaprawione na wzór greckiego dania typu fast-food gyros, które stanowi zwykle bazę całej potrawy.
Potrawa zbudowana jest z wielu warstw, na które składają się podstawowe składniki całej sałatki, co wyróżnia to danie spośród innych tego typu (zostaje wymieszana dopiero po nałożeniu na talerz). Jej podstawowym elementem jest mięso typu gyros, obok którego dominuje domieszka różnorodnych warzyw, najczęściej puszkowanych, takich jak kukurydza słodka, młode konserwowe cebule czy oliwki. Dużą część objętości dania stanowi kapusta pekińska, a całość zwykle okraszona jest czerwoną cebulą krojoną w krążki. Spoiwem całej potrawy jest majonez, zwykle będący powtarzającym się segmentem między warstwami kolejnych składników[
Sałatka gyros szybko doczekała się wielu wariantów, które znacząco intensyfikują jej popularność. Można wyróżnić wiele jej odmian, choć istnieje klasyczny ich podział na:
klasyczną – składająca się z warzyw, mięsa, majonezu i dodatkowego ketchupu,
z ryżem – dodatkowym składnikiem jest gotowany ryż, często doprawiany,
z makaronem.
Dodatkowo wyróżnić można jeszcze wersję, gdzie wszystkie komponenty zostały wymieszane (klasyczna mieszana), jednak ciężko jest ją bezpośrednio uznać za członka rodziny, gdyż gatunkowość sałatki gyros warunkowana jest najczęściej właśnie jej warstwami
Uproszczony schemat sałatki gyros, a więc jego warstwy warzywne z sosem majonezowym, stanowią podwaliny różnorodnych modyfikacji dania. Tę samą budowę prezentuje choćby sałatka kebab (w której mięso typu gyros zastąpione jest mięsem z rożna) oraz wersję ekonomiczną, jaką jest sałatka z zupek chińskich
Sałatka "Gyros"
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
- Vegeta, sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać Vegetą i pozostawić na boku ,aby kapusta puściła sok.
Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską
( podstany sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Składniki do przyrządzenia
•2 piersi z kurczaka
•kapusta pekińska (mała główka)
•4-5 ogórków konserwowych
•1 puszka kukurydzy
•1 duża cebula
•przyprawa Gyros
•ketchup, majonez
Kroimy na drobną kosteczkę kapustę pekińską, ogórki cebulę oraz filety z kurczaka.
Filety sypiemy obficie przyprawą Gyros i smażymy na gorącym oleju douzyskaniazłocistego koloru.
Składniki układamy warstwami w następującej kolejności:
1. mięso
2. ketchup
3. ogórki
4. cebula
5. kukurydza
6. majonez
7. ketchup
8. kapusta pekińska
z chomika sara-o
delikatny gyros z indyka
z aromatycznymi tzatzikami z młodej kapusty i czerwonej papryki
z chomika redandpale
GYROS ZAPIEKANY Z MAKARONEM W SOSIE BESZAMELOWYM.
Składniki: (2 porcje)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- przyprawa gyros/kebab
- 120 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne/świderki,
- żółty ser, np. salami,
- natka pietruszki
Sos beszamelowy:
- 1,5 łyżki oleju,
- 1,5 łyżki mąki (np. pełnoziarnistej),
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, smażyć ok. 3 min., dodać przyprawę gyros/kebab, smażyć ok. 10 min., doprawić solą i pieprzem. Makaron gotować w osolonej wodzie 5 min., odcedzić.
Sos beszamelowy: W rondelku podgrzać olej, dodać mąkę, cały czas mieszać. Dodać mleko, wszystko energicznie mieszać trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować ok. 10-15 min., aż sos zgęstnieje.
Do kokilek wsypać makaron i kurczaka, wszystko zalać sosem beszamelowym. Następnie posypać startym na grubych oczkach serem i odrobiną pietruszki. Zapiekać ok. 10 min. w 180°C z termoobiegiem, następnie kolejne 3-5 min. z opcją grillowania, najlepiej na górnych grzałkach (wtedy ser lekko się przyrumieni). Posypać świeżą natką pietruszki.
z chomika sara-o
Sałatka GYROS
Składniki:
1-2 filety z kurczaka
średnia cebula czerwona
1/2 świeżego ogórka + 3 korniszony
1 puszka kukurydzy
papryka świerza lub konserwowa (lub po połowie)
połowa średniej kapusty pekińskiej
3-4 łyżki majonezu Winiary
troche keczupu
2 ząbki czosnku
przyprawa GYROS
2 łyżki oleju do mięsa
z chomika ania19733
Składniki
1 szkl. lub 2 woreczki ryżu
majonez, kilka łyżek keczupu,
żółty ser, ok.30 dag
filety z kurczaka, 2 szt.
cebula, 2 szt.
przyprawa GYROS, 1/2 opakowania
ogórek konserwowy, 2-3szt.
świeża papryka (LUB mały słoik papryki konserwowej, 1szt.
Opis przygotowania
Ryż gotujemy,a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego.Polewamy majonezem i keczupem i posypujemy 1/3 startego żółtego sera.
2. Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostke i razem podsmażamy na patelni w czasie smażenia posypujemy przyprawa gyros.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera.
3. Układamy pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego i pokrojoną w paski papryke.
Przykrywamy pozostałym żółtym serem,smarujemy majonezem i keczupem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp.175 stopni i zapiekamy bez przykrycia 30min.
z chomika domka343
Ilość składników zależy od wielkości miski - oczywiście przeźroczystej. Podam ilości, które akurat przypadkowo, brałam na miskę dwulitrową.
Zaczynając od spodu:
podwójna pierś z kurczaka +
przyprawa do gyrosa usmażone na oleju
warstewka majonezu (~4 łyżki)
3/4 puszki kukurydzy można użyć całą, bo co później z resztą zrobić
4 małe cebule mogą być białe, mogą być czerwone.
Oryginalnie bierze się jedną średnią, ale surową, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, ale ponieważ ja nie lubię surowej cebuli, podsmażam ją lekko na patelni z pozostałym olejem po smażeniu kurczaka.
7 małych ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki
warstewka ketchupu (~4 łyżki)
6 jaj ugotowanych (na twardo oczywiście)
warstewka majonezu (~4 łyżki)
1/2 główki kapusty pekińskiej
maźnięcie ketchupem do ozdoby bardziej niż do smaku
W skrócie wygląda to od góry tak:
ketchup
kapusta pekińska
majonez
jajka
ketchup
ogórek kiszony
cebula
kukurydza
majonez
kurczak smażony
z chomika domka343
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder