Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
◆kaszank a
◆pasztet owa
◆salceso n
ROZNE
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
JAK PRZYRZĄDZIĆ PASZTET

Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych.
Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu.
Istnieją dwa rodzaje pasztetów: pieczone w cieście albo bez niego.
Pasztety w cieście /drożdżowym, półkruchym, francuskim/ dłużej zachowują świeżość. Warto upiec go wówczas, gdy mamy np. mało miejsca w lodówce - pasztet w cieście zawinięty w pergamin, może z powodzeniem przetrwać kilka dni. Potrawę najczęściej przyrządza się z mięsa - mieszanego albo jednego rodzaju /dziczyzna, drób/. Można, co prawda wziąć mięso pośledniej jakości, ale wówczas gotowa potrawa też będzie "poślednia". Jeżeli pasztet ma być prawdziwą atrakcją, wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości. Mięso musi też być zawsze świeże. Pasztet wykonany z mięsa dłużej przechowywanego będzie się rozpadał. Aromat potrawie nadają dodatki przede wszystkim przyprawy korzenne i grzyby. Do pasztetów "wykwintnych" dodaje się wino.


  • 39 KB
  • 16 lut 22 8:30
Pasztet z wątróbek z indyka

Składniki
500 g wątróbek z indyka
250g mrożonych leśnych grzybów lub pieczarek
200 g surowego boczku
3 cebule
kieliszek (50g) ginu (jałowcówki)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka suszonego tymianku
ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego jałowca
sól, pieprz
6-7 listków laurowych

Przygotowanie
W rondelku stopić pół łyżki masła, wrzucić umyte i osuszone grzyby pokrojone w paski, chwilę smażyć, po czym przykryć i dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut.
Boczek pokroić na kawałki lekko zesmażyć na rozgrzanej patelni wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, włożyć wątróbki i smażyć 4-5 minut. Grzyby i wątróbki ostudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę przez pasztetowe sitko, dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, tymianek, jałowiec i gałkę, wymieszać, wbić jajka, wlać wódkę i mieszać bardzo dokładnie ok. 5 minut.
Kamionkową formę lekko wysmarować masłem, wypełnić pasztetową masą, przykryć laurowymi liśćmi.
Piekarnik nagrzać do temp. 190-200º C. Kamionkę ustawić na blasze z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 50 minut (uzupełniać wodę, aby pasztet był wilgotny i delikatny).

z chomika grawaw57

  • 34 KB
  • 16 lut 22 8:30
Pasztet w pieprzowej skorupce

Składniki
• po 10 dag surowej i gotowanej szynki
• kajzerka
• łyżka masła
• 2 cebule
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 1/2 kg mielonej wołowiny
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• jajko
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
• 10 dag kolorowego pieprzu

Etapy przygotowania

1. Szynki pokrój w drobną kostkę. Kajzerkę namocz i odciśnij.
Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj posiekaną natkę, wołowinę, wymieszaj, podsmaż.
Włóż kajzerkę, szynki, skórkę z cytryny, wbij jajko, wlej wino, przypraw i dokładnie wyrób masę.
Włóż ją do natłuszczonej formy.
Kolorowy pieprz lekko rozgnieć w moździerzu, posyp ziarenkami wierzch, wciskając je w mięso.
Przykryj folią aluminiową.
Piecz 1 godz. w temp. 200°C.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 23 KB
  • 16 lut 22 8:30
3 udka z kurczaka
• podwójna pierś również z kurczaka
• 0,5 kg wątróbki drobiowej
• dwie duże marchewki, spora pietruszka, pół selera, biała część pora
• dwie średnie cebule
• pęczek świeżego koperku
• 20 dkg cieniutko pokrojonego bekonu (proponuję paczkowany)
• gałka muszkatałowa, sól, pieprz
• mała kajzerka namoczona w mleku
• 2 jaja

Etapy przygotowania
1. Mięso i wątróbkę ugotować w osolonej wodzie razem z warzywami (bez koperku).Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odcedzić i osudzić.
2. Mięso odzielić od kości, zmielić w maszynce razem z wątróbką, warzywami oraz świeżym koperkiem i namoczoną w mleku kajzeką.
3. Wszystkie zmielone składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Połączyć z jajkami, jeszcze raz wymieszać.
4. Foremkę-keksówkę wyłożyć bekonem, plasterek przy plasterku, ale brzegi powinny lekko zachodzić na siebie. Końce bekonu mają wystawać poza foremkę, aby później móc je założyć na wierzch pasztetu.
5. Na tak przygotowany bekon wyłożyć zmielone mięso, założyć brzegi bekonu tak, aby powierzchnia pasztetu była zupełnie przykryta.
6. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 min. w temp. 200 st. Gdy ostygnie przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć pasztet

zachomikowany

  • 156 KB
  • 16 lut 22 8:30

z chomika arwimagda

  • 0,7 MB
  • 16 lut 22 8:30

z chomika roksana135

  • 102 KB
  • 16 lut 22 8:30
Pasztet drobiowy

Składniki:
* ok. 1,5 kg kurczak
* 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej
* 1/2kg surowego boczku
* 1 cebula
* 1 kajzerka
* 6 jajek
* 5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
* 3 listki laurowe
* przyprawa warzywko (ok.1 łyżeczki)
* szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy poporcjowanego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, cebulę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Przyprawiamy warzywkiem. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę. Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbką, cebulą i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. (Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm (są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 min.
Podawać do pieczywa, z pomidorami, ogórkiem świeżym lub konserwowym, tzatziki.

z chomika grawaw57

  • 262 KB
  • 16 lut 22 8:30

zachomikowany

  • 157 KB
  • 16 lut 22 8:30

z chomika Miroka

  • 52 KB
  • 16 lut 22 8:30

z chomika jolkaz6

  • 15 KB
  • 16 lut 22 8:30
Składniki 1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowego boczku bez skóry
pół kurczaka pół kilograma wątróbki drobiowej
2 średnie marchewki zielona część pora 2 małe pietruszki
1 duża cebula 2 pszenne bułki
5 jajek
4 łyżki Ziarenek Smaku
2 kulki gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego majeranku
4 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego
2 duże łyżki mielonego czarnego pieprzu 20 dkg surowej słoniny
5 dkg margaryny lub smalcu bułka tarta do wysypania formy

Opis przygotowania

Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut.
Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję).
Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!

zachomikowany

  • 37 KB
  • 16 lut 22 8:30
Przykładowy przepis na pasztet:
Składniki:
- po 25 dag mięsa bez kości: wołowego
- wieprzowego i cielęcego
- 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 25 dag tłustego boczku
- 2 bułki kajzerki
- 3 jajka
- 1 marchewka
- pół małego selera selera
- 2 cebule
- liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca
- po 1 łyżeczce tymianku i estragonu lub majeranku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki porto lub 2 łyżki brandy
- sól
do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny, 1 łyżka bułki tartej
do posypania pasztetu: 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:
Mięso oraz boczek umyć, osączyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, marchewkę oraz seler oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca, zalać 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso) i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1 godz., aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę umyć, oczyścić z żył i błon, włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 5 min. Zdjąć garnek z ognia i włożyć bułkę, aby namoczyła się w sosie. Kiedy mięso przestygnie, wyjąć je z sosu i wraz z bułką zemleć dwukrotnie, używając sitka z małymi otworami. Oddzielić żółtka od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka, pokruszony tymianek i estragon, wlać porto lub brandy, przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości. Pasztet posypać bułką tartą. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Wypieczony pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy.

zachomikowany

  • 242 KB
  • 13 lut 22 6:54

z chomika ar53

  • 82 KB
  • 12 lut 22 21:53

z chomika grawaw57

  • 23 KB
  • 10 lut 22 20:08
Sekret pasztetu tkwi w mięsie – można wymieszać kilka gatunków lub ograniczyć się do jednego, ale w obu przypadkach dodatek wątróbki jest niezbędny.

Składniki
• 2 łyżki masła
• po 20 dag wątróbek drobiowych, łopatki i surowego boczku
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 50 ml winiaku
• jajko
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz

Galareta:
• łyżka żelatyny
• szklanka bulionu mięsnego z kostki
• 50 ml winiaku
• pomarańcza

Etapy przygotowania
Na maśle podsmaż osobno wątróbki i pokrojone w kostkę wieprzowinę i boczek. Zmiel 2 razy z posiekaną cebulą i czosnkiem, wyrób z jajkiem, winiakiem i przyprawami. Przełóż do foremek na suflety (do 2/3 wys.). Piecz 25 min w temp. 180°C.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, wymieszaj z winiakiem. Na wierzchu pasztetów ułóż cząstki pomarańczy, zalej tężejącą galaretą.

z chomika grawaw57

  • 25 KB
  • 7 lut 22 17:03
obrazek

zachomikowany

  • 13 KB
  • 7 lut 22 17:03
obrazek

zachomikowany

  • 2,7 MB
  • 3 lut 22 17:31

z chomika JA-JESTEM

  • 43 KB
  • 3 lut 22 0:07
Nadziewany pasztet
Składniki:
30 dag.mielonej piersi indyka
30 dag.pokrojonej wątróbki drobiowej
25 dag.mielonej słoniny
100 ml.wódki żołądkowej
5 jajek
pierś kurczaka
2 łyżki oleju
3 ogórki konserwowe
10 dag.boczku wędzonego w plastrach
sól
pieprz
Przygotowanie:
1.Mięso z indyka,lekko ubite jajka,wątróbkę,słoninę i wódkę dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Pierś kurczaka usmażyć na oleju,wystudzić.Razem z ogórkami pokroić w paski.
2.Podłużną wąską foremkę wyłożyć folią aluminiową.Na dnie ułożyć plastry boczku,na to warstwę mielonego mięsa,przekładane paskami kurczaka oraz ogórka.Całość przykryć folią.Gotować na parze 50 minut.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 3 lut 22 0:07
Lista składników:

1 kg.łopatki
1/2 kg.podgardla
5 marchewek
3 duże cebule
3 czerstwe kajzerki
2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
biały pieprz

Sposób przygotowania:

1.Bułki zalewamy mlekiem,a gdy namokną,odciskamy.Zieleninę myjemy,osuszamy i drobno siekamy.
2.Łopatkę i podgardle myjemy i kroimy w dużą kostkę.Warzywa obieramy.Gotujemy z mięsem w osolonym wrzątku.Odcedzamy i studzimy.
3.Wraz z bułkami 2 krotnie przepuszczamy przez maszynkę.Dodajemy jajka,sól,pieprz,mąkę i zieleninę.Mieszamy.Masę wkładamy do 2 keksówek.Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 3 lut 22 0:07
Pasztet z królika

Składniki:
1 kg łopatki
1/2 kg mięsa z królika lub zająca
1/2 kg podgardla
25 dag wątróbki wieprzowej
3 bułki
8 jajek
1/2 selera
2 marchewki
pietruszka
duża cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
1.Łopatkę,królika i podgardle włóż do rękawa do pieczenia.Dodaj obrane warzywa,podlej wodą.Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.Ostudź.
2.Wątróbkę gotuj 20 minut.Bułki namocz,odciśnij.Upieczone mięsa,wątróbkę i bułki zmiel trzykrotnie ( możesz też zmielić upieczone warzywa).Dodaj żółtka,wywar z pieczenia mięs oraz przyprawy,połącz.Białka ubij,delikatnie wymieszaj z masą mięsną.Przypraw.
3.Wąskie foremki natłuść,poysp tartą bułką.Napełnij masą.Piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni C.

Opis:
Czas przygotowania 200 minut.
Składniki na 30 porcji.

zachomikowany

  • 14 KB
  • 3 lut 22 0:07
Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek - składniki:

* cebula pokrojona w kosteczkę - 2 sztuki
* bułki tartrtej - 3 łyżki
* pieczarki - 1 kilogram
* jajka - 2 sztuki
* masło - 1 łyżka
* szczypta soli - 1 szczypta
* ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 5 sztuk
* majeranek - 1 łyżeczka
* pęczka natki pietruszki - 1 pęczek
* pieprz do smaku - 1 szczypta

Pasztet z pieczarek - sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyścić,pokroić i smażyć z posiekanymi cebulami na maśle ,aż do wyparowania wody.Zmiksować.Dodać sól,pieprz,natkę,majeranek,czosnek,żółtka,bułkę tarta i ubite białka.
2. Masę przełożyć do formy keksowej.Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.

zachomikowany

  • 103 KB
  • 3 lut 22 0:06
Pasztet z pieprzem

Czas przygotowania: 100 minut
Czas pieczenia: 75 minut
Kaloryczność: 450 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

* 1/2 kg mięsa wieprzowego
* 1/2 kg mięsa z królika
* 1/2 kg wątróbek
* 1/2 kg podgardla wieprzowego
* 2 kajzerki
* 3 jajka
* 10 dag słoniny
* 10 dag tartej bułki
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
* goździki
* kolendra, jałowiec, kminek
* 1 łyżeczka majeranku
* 2-3 torebki kolorowego pieprzu

Etapy przygotowania

1.Mięso gotuj do miękkości w małej ilości osolonej wody.Wątróbkę podsmaż.Mięso i wątróbkę zmiel kilkakrotnie.Dodaj żółtka i przyprawy.Kajzerki namocz w sosie,w którym gotowało się mięso.Odciśnij,po czym zmiel i dodaj do mięsa.Do masy dodaj także pozostały wywar,pianę z białek i wymieszaj.
2.Blachę wysmaruj tłuszczem,obsyp bułką tartą.Wyłóż mięso.Na wierzchu ułóż pokrojoną w paski słoninę,posyp bułką tartą.Piecz w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.Zdejmij słoninę,a pasztet obsyp ziarnami kolorowego pieprzu.Dociśnij i piecz jeszcze 15 minut.

zachomikowany

  • 192 KB
  • 3 lut 22 0:06
Pasztet z selera i cebuli

Składniki:

* 2 średnie selery
* 2 cebule
* 1 szklanka bułki tartej
* 4 jajka
* 250 g margaryny
* Vegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania
2 średnie selery zetrzeć na tarce o małych oczkach.2 cebule obrać i również zetrzeć na tarce.Dodać 250 g margaryny pociętej na kawałki i 3 łyżki wody.Wszystkie składniki dusić chwilę na patelni.Gdy selery zmiękną,odstawić do przestygnięcia.
2.Do wystudzonej masy dodać 1 szklankę bułki tartej.Połączyć z 4 żółtkami.
3.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy i bardzo starannie wymieszać.Doprawić do smaku vegetą,pieprzem i solą.Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni.Można udekorować papryką.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 22 sty 22 11:43
PASZTET  Z INDYKA I WOŁOWINY
PASZTET Z SOCZEWICY
PASZTET Z WĄTRÓBKI

z chomika joanna-pfk

  • 21 KB
  • 2 paź 21 20:57

z chomika rycombel2

  • 21 KB
  • 2 paź 21 20:57

z chomika jabolek67

  • 2,4 MB
  • 2 paź 21 20:57

z chomika pablo1812cz

  • 2,4 MB
  • 2 paź 21 20:57

z chomika pablo1812cz

  • 13 KB
  • 5 sty 18 20:59
PASZTET WYBORNY

• 3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki)
• 30 dag wołowiny bez kości
• 30 dag wątróbki cielęcej (może być drobiowa)
• 1/2 kg surowego boczku
• pęczek włoszczyzny
• duża cebula, kilka ziaren ziela ang. i czarnego pieprzu, 2 liście laurowe
• czerstwa bułka
• 5 jajek
• starta gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
Wieprzowinę, wołowinę i boczek umyć, zalać wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty - zagotować. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę posiekać, wątróbkę oczyścić i umyć, wraz z cebulą usmażyć na oleju. Mięso wraz z wątróbką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć wywarze i odcisnąć. Do masy mięsnej dodać bułkę, jajka, sól, pieprz, gałkę - wyrobić na jednolitą masę. Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (może być keksowa) wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec godzinę.

z chomika white.and.black.flower

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    23
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

30 plików
9,92 MB




Deebra

Deebra napisano 3.09.2024 14:18

zgłoś do usunięcia
1 Kor 2,10b-16
Jezu ufam Tobie!

Duch Boży daje poznanie Boga

Czytanie z Pierwszego Listu świętego Pawła Apostoła do Koryntian

Bracia:
Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego. Kto zaś z ludzi zna to, co ludzkie, jeżeli nie duch, który jest w człowieku?
Podobnie i tego, co Boskie, nie zna nikt, tylko Duch Boży. Otóż myśmy nie otrzymali ducha świata, lecz Ducha, który jest z Boga, dla poznania darów Bożych. A głosimy to nie uczonymi słowami ludzkiej mądrości, lecz pouczeni przez Ducha, wyjaśniając duchowe sprawy tym, którzy są z Ducha.
Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie może tego poznać, bo tylko duchem można to rozsądzić. Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, lecz sam przez nikogo nie jest sądzony. Któż więc poznał zamysł Pana, tak by Go mógł pouczać? My właśnie znamy zamysł Chrystusowy.

Oto Słowo Boże.
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 4.09.2024 06:22

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. Twój los zależy od Twoich nawyków. Radosnego, z uśmiechem dnia Ci życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 5.09.2024 06:41

zgłoś do usunięcia
♥ WITAM CIĘ DZIEŃ DOBRY ♥ Dzień nowy wstał, znów ktoś nam szansę dał. Szansę by zrobić coś dobrego albo by poznać kogoś miłego. Może dzisiaj ktoś uśmiech Ci da, może tym kimś będę też i ja...♥ ♥ POZDRAWIAM SEDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO ICHLODNEGO DNIA CI ŻYCZĘ ♥ MIKI ♥
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 8.09.2024 06:35

zgłoś do usunięcia
▬❇ IRENKO DZIEŃ DOBRY ❇▬ By poznać to, czego nie znasz, musisz iść drogą niewiedzy. Aby posiąść to, czego nie posiadasz, musisz iść drogą wyrzeczeń. Aby być tym, kim jeszcze się nie stałeś, musisz iść drogą, na której cię nie ma. Miłego, dobrze i z radością przeżytego dnia Ci życzę .POZDRAWIAM SERDECZNIE ▬❇ MIKI ❇▬

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności