Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ_ FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ.pdf

hubira / ❤️GALERIA_JEDZONKO❤️ / ❣️GALERIA_DANIA z WARZYW / DANIA z kapusty / KISZONA / Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ_ FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ.pdf
Download: Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKIEJ_ FOCACCIA Z KISZONĄ KAPUSTĄ.pdf

1,47 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Kapusta z ziemniakami
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Składniki
1 kg kiszonej kapusty, -
70 dag ziemniaków, -
1 cebula, -
około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami, -
sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.

Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
KISZONA - Kapusta kiszona7.jpg
Kapusta, najlepiej kiszona. To nie tylko ide­al­ny do­d ...
Kapusta, najlepiej kiszona. To nie tylko ide­al­ny do­da­tek do ko­tle­ta, ale przy­smak sam w sobie. A w do­dat­ku samo zdro­wie. Jak wszyst­kie ki­szon­ki, rów­nież ka­pu­sta pod­da­na fer­men­ta­cji za­wie­ra ob­fi­tość ko­rzyst­nych dla na­sze­go zdro­wia kul­tur bak­te­rii kwasu mle­ko­we­go – w znacz­nie więk­szej ilo­ści niż jo­gurt czy kefir. Te po­ży­tecz­ne drob­no­ustro­je są nie­zbęd­ne dla pra­wi­dło­we­go funk­cjo­no­wa­nia jelit. Ha­mu­ją stany za­pal­ne i pro­ce­sy gnil­ne, po­wstrzy­mu­ją roz­rost droż­dża­ków i szko­dli­wych bak­te­rii. Nie­ste­ty ki­szon­ki do­step­ne w sprze­da­ży to za­zwy­czaj pro­duk­ty pa­ste­ry­zo­wa­ne, po­zba­wio­ne cen­nych bak­te­rii albo za­kwa­sza­ne octem – a nie fer­men­to­wa­ne – w celu przy­spie­sze­nia pro­duk­cji. Ka­pu­stę warto jed­nak spo­ży­wać w każ­dej po­sta­ci, rów­nież go­to­wa­ną czy du­szo­ną. Sta­no­wi ona bo­wiem bo­ga­te źró­dło wi­ta­min z grupy B oraz A, C i K, a także ru­ty­ny – fla­wo­no­idu o dzia­ła­niu wzmac­nia­ją­cym i uszczel­nia­ją­cym na­czy­nia krwio­no­śne oraz po­pra­wia­ją­cym ich ela­stycz­ność. Ru­ty­na zmniej­sza też tok­sycz­ność utle­nio­ne­go cho­le­ste­ro­lu, ob­ni­ża­jąc w ten spo­sób ry­zy­ko cho­rób serca, i za­po­bie­ga nad­mier­nej krze­pli­wo­ści krwi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności