-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
400 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
około 80 g wędzonego boczku
1 cebula
Pierogi z pieczarkami i boczkiem
Przygotowanie Pierogów z pieczarkami i boczkiem:
Przygotowanie farszu.
Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Suchą patelnię wstawić na gaz, podgrzać i przełożyć pokrojony boczek. Podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Gdyby boczek był chudy i wytopiło się za mało tłuszczu to dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Na patelnię przełożyć pokrojone pieczarki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Farsz powinien być gęsty i zwarty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie ciasta na pierogi. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać sól, olej rzepakowy. Zrobić dołek i powoli wlewać gorącą wodę. Ręką zagniatać ciasto. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Następnie wycinać szklanką krążki. Na środku każdego krążka łyżeczką nakładać porcję farszu i sklejać pierogi.
W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać ulepione pierogi. Gotować pierogi przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową lub przelać na sitko. Po odsączeniu przełożyć na talerz.
Przygotowanie okrasy.
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do momentu zrumienienia boczku i cebuli. Tak przygotowaną okrasą polać ugotowane pierogi.
◆ BLINY | ◆CEPELINY, KARTACZE | ◆Kluski - francuskie |
◆KLUSKI - kładzione | ◆KLUSKI - leniwe | ◆Kluski - półfrancuskie |
◆Kluski - ziemniaczane | ◆KLUSKI -jak zrobić | ◆KLUSKI LANE |
◆KLUSKI na parze | ◆KLUSKI ŚLĄSKIE | ◆KLUSKI, pierogi, kopytka |
◆KNEDLE | ◆KOŁDUNY | ◆KOPYTKA |
◆KROKIETY | ◆ŁAZANKI | ◆NALEŚNIKI |
◆PASZTECIKI | ◆PIEROGI | ◆PIEROGI - ruskie |
◆PIEROGI LENIWE | ◆PLACUSZKI | ◆PYZY |
◆RACUCHY | ◆TORTILLA | Naleśniki, placki i omlety |
RÓŻNE naleśniki | RÓŻNE PIEROŻKI | Z CIASTA FRANCUSKIEGO |
- sortuj według:
-
4 -
17 -
0 -
0
21 plików
23,29 MB