Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 295 KB
  • 7 sty 23 21:09

z chomika A-n-i-t-a

  • 0,6 MB
  • 23 lut 22 5:28
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA

OTO PRZEPIS:

- jedna podwójna pierś z kurczaka
- mięso z dwóch udek , ja zdjęłam skórę , ale
myślę , że i ze skórką byłaby smaczna ,
tak by łącznie było 1,10 kg mięsa .
- mięso kroimy na małe kawałeczki , ok.2 cm .Wkładamy do miski dodajemy łyżeczkę grubej soli morskiej i łyżeczkę cukru , pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać tak by mięso,przełożyć do pojemnika wyrównać zamknąć szczelnie wstawić na noc lodówki.
Na drugi dzień dodajemy po troszku przyprawy takie jak kolendra, zioła prowansalskie, majeranek ,pieprz mielony , dałam jeszcze czosnek sypki - dobrze wyrobić przełożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem parzyć 1.30 minut w temp.80 stopni po tym czasie szynkowar przełożyć do zimnej wody tak na godzinkę następnie wstawić do lodówki na całą noc. Szyneczka pięknie się sprasuje ...rano wyjmujemyi gotowa na śniadanko. Dodam , że zapach niesamowity , a w smaku pychota
Przepis ten zaczęrpnęłam z profilu Małgosi Kilianek , dziękuję :) W instrukcji , która znajduje się w szynkowarze , też są różne przepisy i można z nich korzystać. POLECAM , NAPRAWDĘ WSPANIAŁA , DIETETYCZNA , BEZ KONSERWANTÓW SZYNECZKA !!!!!!

z chomika dogabi

  • 56 KB
  • 1 lut 22 17:59

z chomika Lena.501

  • 207 KB
  • 1 lut 22 17:59

z chomika Lena.501

  • 220 KB
  • 1 lut 22 17:59

z chomika Lena.501

  • 109 KB
  • 1 lut 22 17:58

z chomika Lena.501

  • 121 KB
  • 1 lut 22 17:58

z chomika Lena.501

  • 115 KB
  • 2 paź 21 20:57

z chomika margolina72

  • 46 KB
  • 21 cze 16 0:27

Co nam potrzeba:
Szynkowar , termometr, woreczki (jeśli mamy szynkowar bez możliwości wyciągania wsadu) sól do peklowania i przyprawy do mięsa.
W takim szynkowarze przyrządza się od 0.8 - 1,5 kg. mięsa(to zależy od wielkości szynkowaru) , używając specjalnych, atestowanych woreczków.(Można użyć woreczków,takich do zamrażania mięsa)
Mięso należy wcześniej przygotować.
Można je zapeklować, zachowuje wówczas różowy kolor. Mięso, całkowicie zanurzone w zalewie z soli peklowej, wody i przypraw wstawia się do lodówki na kilka dni ( od 3 dni do tygodnia) , a następnie osącza z zalewy , płucze (można mięso dodatkowo obtoczyć w przyprawach ) i umieszcza w szynkowarze .
Mięso można również przyrządzić bez peklowania. Należy je przyprawić , włożyć w woreczku do szynkowaru , zamknąć , umieścić w lodówce na co najmniej 12 godz. a najlepiej na dobę i
po tym czasie gotować.

Przygotowanie szynkowaru:

2 sznureczki o długości ok. 70 cm związać na środku i włożyć do pustego szynkowaru tak, aby po włożeniu woreczka zwisałały poza krawędź szynkowaru (ten pomysł znalazłam na forum) . Nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia wyjęcie woreczka z gotową wędliną.
Pusty woreczek włożyć do szynkowaru i wywinąć brzegi woreczka na zewnątrz.
Przyprawione lub zapeklowane mięso włożyć do woreczka w szynkowarze , ubijając ciasno np. płaskim tłuczkiem do ziemniaków.
obrazek
Końcówki woreczka związać i zgodnie z instrukcją zamknąć pokrywę ze sprężyną.
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka i wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm wyższy niż mięsa . Termometr umieścić w garnku tak , aby łatwo było odczytać temperaturę ( np. zaczepić termometr za pomocą dużego spinacza biurowego).
obrazek
Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować ok.1 ½ - 2 godz . w zależności od rodzaju mięsa w temp. 80-90 st, ( nie przekraczając 95 st. ).
Garnek można przykryć tak , aby woda nie wyparowała, a termometr był widoczny.
Należy sprawdzać poziom wody i jeśli to konieczne, uzupełnić gorącą wodą .
To nie UFO, to szynkowar.

Po 2 godz. szynkowar ostrożnie wyjąć z garnka, wylać przez szczelinę w pokrywie tę odrobinę wody , która skropliła się w szynkowarze ( nie otwierać !) i wstawić do zlewu z zimną wodą. Po schłodzeniu zamknięty szynkowar włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i wyjąć woreczek z wędliną ( tu bardzo pomocne są
sznureczki) .
Rozciąć woreczek i delektowac się pyszną wędlinką własnej produkcji.

Uwaga : Szynkowar z zewnątrz ciemnieje do linii wody. Nie ma to znaczenia, wewnątrz pozostaje jasny, zresztą mięso jest w woreczku i nie ma kontaktu z metalem .

z chomika lusi60d

  • 62 KB
  • 21 cze 16 0:27

Składniki:

60 dkg surowej szynki
60 dkg łopatki
1 czerwona papryka
5 pieczarek
15 oliwek
20 dkg żółtego sera
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku
sól, sól peklowa, pieprz
1/2 litra piwa
1/2 litra wody
2 łyżki żelatyny
1 cebula

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa.
Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić.
Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso.
obrazek

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić.
Ser pokroić w kostkę.
Oliwki odsączyć i pokroić.
Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić.
Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać.
obrazek
Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki.
Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 64 KB
  • 21 cze 16 0:27

Składniki:

mięso z łopatki 1,5 kg
sól peklowana 2 dag
ząbki czosnku aromatyzowane w oleju 4 sztuki
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka
świeży majeranek 1 łyżka

Sposób Przygotowania:

Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny. Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
obrazek
Mięso delikatnie zwinąć jak roladę.
obrazek
Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 44 KB
  • 21 cze 16 0:27


1.0 - 1.2 kg golonki (czystego mięsa bez kości i skóry)

Marynata peklująca:

2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka żelatyny
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
5 ziaren jałowca
5 ziaren kolendry
10 ziaren czarnego pieprzu
imbir, kardamon, gałka muszkatołowa do smaku
100 ml zimnej wody.

Przygotowanie :

Jałowiec, kolendrę i pieprz utłuc w moździeżu , czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz wody) wymieszać w dość dużej misie.

Z golonki wyjąć kość, odciąć skórę, mięso umyć i pokroić na małe kawałki 3 x 3 cm- jak na gulasz.
Wilgotne kawałki mięsa wymieszać w misie z przyprawami dolewając zimną wodę. Mieszać i ugniatać mięso z przyprawami przez około 10 minut do czasu gdy mięso zrobi się lekko kleiste. Przykryć i odstawić w misie na godzinę.

Przygotować szynkowar.

Po ok. godzinie od "wyrobienia" mięso przełożyć do szynkowaru , dokręcając pokrywę. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (temp. 4-8 st, C) na około 5 godzin.

Po tym czasie wstawiamy szynkowar do dużego garnka z wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa w szynkowarze) , sprawdzając mocne dociśnięcie pokrywy. Podgrzewamy do 90 st.C a następnie zmniejszamy temp. do 85 st C utrzymując ją przez 1 godz 45 min.

Następnie lekko schładzamy szynkowar w zlewie z zimną wodą (kilka minut), bez otwierania szynkowara usuwamy skroploną wodę. Zamknięty,zimny szynkowar odstawić na minimum 12 godz. do lodówki +4 st C.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 44 KB
  • 21 cze 16 0:27


Składniki:

1 kg niezbyt tłustej karkówki

Marynata peklująca:

1 l. wody
2 łyżeczki soli peklujacej
1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu
3 łyżeczki majeranku
10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu
2 pokruszone liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:

2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżeczka majeranku
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .
Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.
Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na
7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało.

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w
mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem.

Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane
sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka ,
ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę.
Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st.

Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jeśli mamy szynkowar z stali szlachetnej z możliwością wyjęcia wędliny,nie musimy używać woreczków.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 75 KB
  • 21 cze 16 0:27

SKŁADNIKI:

łopatki b/k - 1 kg
majeranek -1 łyżka
sól peklowana -2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda - 100 ml
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać.
obrazek
Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 79 KB
  • 21 cze 16 0:27


SKŁADNIKI:

---90 dkg łopatki wieprzowej
---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta)
---3 płaskie łyżeczki soli peklowej
---1/2 łyżeczki pieprzu białego
---1/2 łyżeczki kolendry mielonej
---2 ząbki czosnku
---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny.

Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin.
obrazek
Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw.

Waga szynki zrobionej 1,08 kg.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 52 KB
  • 21 cze 16 0:27

z chomika lusi60d

  • 63 KB
  • 21 cze 16 0:27

SKŁADNIKI:

---1 kg szynki wieprzowej-orzech

Zalewa do nastrzyku mięsa:

---2 posiekane drobno ząbki czosnku
---1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
---1 liść laurowy
---5 ziaren ziela angielskiego
---1/2 płaskiej łyżeczki kminku
---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---4 płaskie łyżeczki żelatyny
---250 ml wody
obrazek
1)Mięso od szynki umyć i osuszyć papierem kuchennym.
2)Wodę wlać do rondelka i dodać wszystko oprócz peklosoli,żelatyny i cukru pudru.Całość zagotować i na małym ogniu pod przykryciem pogotować ok.15 minut.
3)Zalewę przecedzić,jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia i dodać żelatynę,cukier puder i sól peklową-dobrze rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
4)Szynkę nastrzyknąć profesjonalną strzykawką w wielu miejscach z różnych stron.W czasie nastrzykiwania uważać,żeby sobie nie załatwić połowy kuchni.W momencie wstrzykiwania zawsze trochę odczekać zanim wyjmiemy igłę z mięsa bo zalewa pod ciśnieniem może nam wyprysnąć.
5)Szynkę nastrzykiwać najlepiej na półmisku,żeby to co wycieknie można było potem wykorzystać do dodatkowego peklowania.
6)Woreczek foliowy włożyć do szynkowara,umiejscowić tam szynkę i wlać na nią zalewę,która nam wypłynęła na półmisek.Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę.
7)Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny i 15 minut od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury-nie dłużej i nie w wyższej temperaturze bo może być sucha.

8)Po powyższym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Szynkę wyjmujemy z szynkowara i możemy się delektować.
Moja szyneczka wyszła trochę wykrzywiona,bo nie zauważyłam i źle zamknęłam szynkowar.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 49 KB
  • 21 cze 16 0:27


SKŁADNIKI:

---1,80 udek lub ćwiartek drobiowych
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru.
obrazek
Udka lub ćwiartki drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Z kości gotuję wywar z warzywami i zamrażam w mniejszych słoikach -potem do różnych potraw jak znalazł.Skórkę można pokroić drobniutko,ale bardzo ciężko to się robi,więc lepiej zmielić na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 64 KB
  • 21 cze 16 0:27

Szyneczka ma trochę inny smak niż zrobiona z mięsa kurczaka ,ale jest równie smaczna.Trochę smakiem zbliżona do konserwowej.


SKŁADNIKI:

---duże udo z indyka
---udka drobiowe do łącznej ilości wagowej razem z udem indyka -1,80 kg-mięsa czystego powinno być najmniej 1 kg,maksymalnie 1,10 kg
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru
---1 czerwona papryka
obrazek

Udo z indyka i udka drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Skórę z indyka odrzucamy,a skórki z kurczaka drobno kroimy lub mielimy na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski,żeby można było swobodnie wyrabiać.Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz,cukier puder,ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny-rozmieszać i wlać do mięsa.Masę mięsną wyrabiać tak długo,aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone.Po tym dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną i wymieszać..Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso,tak żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Zamiast papryki możemy dodać pokrojone suszone pomidory,papryki zielone lub żółte.Możemy dodać zielony pieprz w kulkach itp.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw.

SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 71 KB
  • 21 cze 16 0:27


SKŁADNIKI :

--- 1 kg filetu z indyka
--- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
--- 2 małe ząbki czosnku
--- 1/2 łyżeczki soli
--- 2 łyżki płynnego miodu
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 1/2 szklanki wody niegazowanej

Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego.
obrazek
Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 51 KB
  • 21 cze 16 0:27

Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej do szynkowara.
Jeśli posiadamy szynkowar ze stali szlachetnej z możliwością wyjmowania, nie musimy używać woreczków.

Składniki:

- 0,90 kg szynki lub łopatki
- 25 g soli peklowej
- 2 ząbki czosnku ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,1 litra wody

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.
obrazekobrazek

2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy.
Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki.

3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C.

4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 53 KB
  • 21 cze 16 0:27


Składniki:

Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp)
Peklosól 18 gram
Przyprawa tyrolska 1-3 gram
Mąka ziemniaczana 20-30 gram
woda 30-50 ml
opcjonalnie
1/2 łyżeczki czosnku
1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu.

Wykonanie:

Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawę tyrolską, peklosól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w szynkowarze.
Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 49 KB
  • 21 cze 16 0:27

900 g białego boczku

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty

Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 62 KB
  • 21 cze 16 0:27

900 g schabu

na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
suszone morele ok 100g
posypka;
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem
łyżeczka oregano

Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby.
Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 61 KB
  • 21 cze 16 0:27

składniki:

ok. 0,5- 0,7 kg mięsa mielonego
1 jajko
sól, pieprz do smaku
kilka liści blanszowanej kapusty włoskiej

przygotowanie:

Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania),wyłożyć liśćmi z kapusty,a następnie układać warstwami mięso i kapustę.
Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara.
Założyć płytkę dociskową, dłuższą sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 36 KB
  • 21 cze 16 0:27

składniki:

ok. 1,5 kg boczku surowego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
3-4 ząbki czosnku
sól, pierz do smaku
ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa

Przygotowanie:

Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby.
Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze.
Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować.
Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso.
Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 36 KB
  • 21 cze 16 0:27

składniki:

ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze widziane mięso grubo mielone)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
sól, pierz do smaku
według uznania można dodać np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze.
Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zamurzyć gotowane kurze lub przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawałki papryki, pomidora,cebuli itp.
Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara.
Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę.
Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą.

Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem).
Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 29 KB
  • 21 cze 16 0:27

Potrzebne składniki:

0,8 kg golonki wieprzowej bez kości
50 g świeżej marchewki
25 g selera
1/4 małej cebuli
0,1 litra wody
5 g ziela angielskiego i jałowca
dwa pokruszone liście laurowe
1 ząbek czosnku
25 g soli peklowej
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania golonki. Mięso należy pokroić w kostkę i dobrze wetrzeć w nie sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać i ubić. Po zapeklowaniu mięso wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę i dobrze osuszyć.

Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną wymieszaną z przyprawami i ze świeżymi warzywami, które należy pokroić uprzednio w drobną kostkę. Teraz dobrze ubijać każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze 80–84°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy golonkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia.
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

  • 203 KB
  • 21 cze 16 0:27

Składniki:

1,2 kg golonki wieprzowej
3 łyżki mieszanki sułtańskiej Tradismak
sól Kamis
pieprz Kamis

Wykonanie:
Z golonki wyjmuję kość, oddzielam mięso do skóry, kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obficie posypujemy mieszanką przypraw, ,solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z golonki odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki golonki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę naszą golonkę. Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.
obrazek
SMACZNEGO
obrazek

z chomika lusi60d

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    4
  • obrazy
    29
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

34 plików
17,4 MB




mariola3415

mariola3415 napisano 9.10.2024 02:03

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 9.10.2024 06:58

zgłoś do usunięcia
⊱🐦⊰ IRENKO DZIEŃ DOBRY ⊱🐦 Podążając w jutro nie zapomnijmy zapakować ziarenka miłości ~tylko tyle potrzeba by zakwitły róże w jesiennych ogrodach ludzkich serc Radosnego pełnego miłości i ciepła dnia Tobie życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE ⊰🌷⊱ MIKI ⊰🌷⊱
Deebra

Deebra napisano 9.10.2024 13:34

zgłoś do usunięcia

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Jezu ufam Tobie

– Dlaczego mam zatem słuchać serca?
– Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie.

– A czym jest Miłość? – spytała pustynia.
– Miłość jest jak sokół, który krąży nad twoimi piaskami.
Dla niego jesteś najbujniejszą zielenią, do której zawsze powraca ze zdobyczą. On zna twoje skalne urwiska, twoje wydmy i twoje góry, a i ty jesteś dla niego najbardziej szczodra.

Paulo Coelho

🕊 ~~ ze słowem pozdrowień ... wiary, nadziei i miłości, piękna, dobra w codzienności i pokoju serca życzę ) ...
mariola3415

mariola3415 napisano 10.10.2024 01:44

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

krzysia1231

krzysia1231 napisano 10.10.2024 20:09

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Bo to co wielkie i piękne w życiu dokonuje się w ciszy i milczeniu, niekiedy zastuka... szeptem dotknie niepostrzeżenie... i tylko od Twej wrażliwości zależy, czy to dostrzeżesz i przytulisz, jak bezcenny skarb... Życzę miłego wieczoru i dobrej ,spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara.

mariola3415

mariola3415 napisano 11.10.2024 01:20

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 11.10.2024 07:02

zgłoś do usunięcia
IRENKO DZIEŃ DOBRY Wszyscy mamy dobre dni i złe dni. Niektóre dni są lepsze niż inne. Jednak zawsze jest sposób, aby uczynić każdy dzień lepszym. PRZYJEMNEGO POGODNEGO WEEKENDU CI ŻYCZĘ POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
Baiba

Baiba napisano 11.10.2024 15:37

zgłoś do usunięcia

🍂 Cudowny uśmiech jesieni czerwienią ubarwił listeczki,

a na grzybkach zostawł kropeczki. W złocistym promyku

słonka, po lasach się błąka, usłyszeć go możesz, gdy wiatr

szumi na dworze. Ten uśmiech jesieni iskrzy się w purpurze

i całus zostawia na chmurze…/net/ 🍂

😊 Tysiąc uśmiechów i promieni słońca, niech świecą

dla Ciebie bez końca… 😊

❤️ Barbara ❤️

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności