Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 23.10.2024 08:19

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
Książka sałatkowa

1. SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier

Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem.

2. SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
1 puszka kukurydzy, 1 świeży ogórek, 2 strąki papryki (czerwonej i zielonej), szczypiorek

sos: 2 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku

Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


3. SAŁATKA SZANGHAJSKA
Kapusta pekińska, 2 kwaśne jabłka, majonez, musztarda, uprażone ziarnka sezamu, posiekane orzechy włoskie

Kapustę drobno poszatkować, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Majonez doprawić niewielką ilością musztardy, wymieszać z kapustą i jabłkami, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sezamem i orzechami.


4. SAŁATKA MIŁOSNA
1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanka śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz

Plastry ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Ananasa, paprykę i cebulę wymieszać. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać i wstawić na 30 min. do lodówki.


5. SAŁATKA Z PORA I SELERA
2 nieduże selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa

Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.


6. SAŁATKA Z KARTOFLI I SELERA
6 dużych kartofli, 1 duży seler, 1 cebula,

sos: 1 gotowane żółtko, łyżeczka cukru, łyżeczka musztardy, 3 - 4 łyżki śmietany, łyżka octu winnego (albo soku z cytryny).

Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Przygotować sos: żółtka utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny.


7. SAŁATKA Z SELERA I ANANASA
1/2 średniego selera, puszka kukurydzy, kilka plastrów ananasa z puszki, ok. 20 dkg wędzonego kurczaka, 1/2 szklanki majonezu

Zetrzeć oczyszczony, obrany seler na tarce w cienkie paseczki, dodać osączoną kukurydze. Pokroić w małe kawałki ananasa oraz pierś wędzoną z kurczaka lub inną część wędzonego kurczaka. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku.


8. SAŁATKA PIECZARKOWA
30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chudej śmietany, odrobina oliwy z oliwek.

Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.


9. SAŁATKA JARZYNOWA
1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek

Jarzyny opłukać i ugotować w łupinach ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Posiekać natkę i koperek, posypać sałatkę, odstawić na godzinę. Udekorować majonezem, groszkiem i marchewką.

10. SAŁATKA GUGULA
2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, śmietana

Pomidory i cebulę pokroić w ćwierć-księżyce, kukurydzę wypłukać w gorącej wodzie, tak by odszedł smak konserwy; wymieszać z pomidorami i cebulą, doprawić do smaku - koniecznie pieprz ziołowy, i polać śmietaną.


11. SAŁATKA CZOSNKOWA
puszka ananasa, 20 dkg sera żółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 dużych ząbków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;

Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki.


12. SAŁATKA Z RÓŻNYMI KIEŁKAMI
Pudełko (100 g) różnych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie, 1 nieduży ogórek sałatkowy, 200 g sera żółtego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, sos Vinaigrette-Ireny;

Ser i ogórek pokroić w kostkę (kawałek ogórka zostawić do dekoracji). Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać sosem, odstawić na ok. 1 godzinę. Udekorować cząstkami zielonego ogórka.

13. SAŁATKA DLA WITKA MIKICIUKA
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 pęczku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po 1 łyżce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz;

Ziemniaki ugotować w "mundurkach", obrać, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Marchewkę oczyścić, ugotować na pół miękko, ostudzić. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę - w plastry, dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Majonez, jogurt i keczup wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.


14. ZIELONA SAŁATA ZE ŚMIETANĄ
Główka zielonej sałaty, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, po 1 łyżce cukru i soku z cytryny;
Umytą i osączoną sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatę przed samym podaniem.


15. SAŁATKA DUŃSKA
25 dkg makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (25 dkg) mrożonej marchewki z groszkiem, 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (może być małosolny), 1 nieduża cebula, po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej,
1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz

Makaron ugotować, ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów.

16. SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU I PIECZAREK
1 puszka zielonego groszku, 7-8 małych pieczarek, 1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką, sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego żółtego sera, 2 kopiaste łyżki rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka musztardy francuskiej.

Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.


17. JESIENNY WIANEK - sałatka jarzynowa
1 średni seler (ok.20 dkg), 1/2 kg marchewki, puszka zielonego groszku (250 g) 3 - 4 korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, pęczek szczypiorku, 3 - 4 jaja, 1 szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki, 5 łyżeczek żelatyny, odrobina oleju do formy;

do dekoracji: 2 jajka na twardo, kilka małych marynowanych grzybków, kilka liści zielonej sałaty, pomidory;

Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać (można wykorzystać jarzyny z rosołu). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać. Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę w kształcie wieńca wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia. Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią. Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzić.


18. WARZYWNA GALARETA
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 łyżeczek żelatyny, 250 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rzeżucha do przybrania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić. Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski.


19. SAŁATKA Z SOCZEWICY
85 g ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy, 1 pokrojony pomidor średniej wielkości, 0,5 małego ogórka pokrojonego w drobna kostkę, 0,5 malej, cienko posiekanej cebuli, 2 łyżki oliwy, siekana zielona pietruszka i zioła do smaku

Zmieszać składniki w misce. Podawać w podgrzanych bulkach od hot-dogów. Można tez podawać na liściach sałaty, jako oddzielna sałatkę.


20. ROMANTYCZNA KOLACJA
1 główka sałaty, jajka gotowane na twardo, pomidory, papryka kolorowa, pietruszka zielona, tuńczyk, kukurydza z puszki.

Pokroić lub rozdrobnić wszystkie składniki i polać sosem z musztardy i oleju ( 2 łyżki musztardy i łyżka oleju) i posolić. Warto dodać do tej sałatki pieczywo z ziarnami;


21. SAŁATKI Z BOBU
I.
30 dag młodego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, sól.

Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

II.
Biorę tyle samo groszku konserwowego, co bobu, ziarna bobu dziele na pół, do tego ziemniaki gotowane, mieszam z majonezem, dużą ilością czosnku i ogórkiem kiszonym,
III
50 dag bobu, 2 nieduże ogórki konserwowe, strąk czerwonej konserwowej papryki, mała cebula, 3-4 łyżki gęstego majonezu, 2-3 ząbki czosnku, po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, łyżeczka posiekanych listków cząbru, pieprz, sól.

Bób ugotować, wyłożyć na sito, polać zimną wodą. Przestudzony obrać ze skórki, połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i obrany ogórek pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z natką pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.


22. ALZACKA SAŁATKA Z BURAKÓW
400 g buraków, 100 g serdelków, 1 cebula dymka, 4 łyżki posiekanych ziół: majeranek, kminek, czosnek, goździki.

Sos winegret z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy.
Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z Soła i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekana cebula, zalać sosem i wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.


23. ANGIELSKA SAŁATKA COLESLAW
1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 łyżka soku cytrynowego.
Sos: 150 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości

4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki.


24. AROMATYCZNA SURÓWKA
4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli.

sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz

Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem.


25. BENGALSKI CHUTNEY JABŁKOWY
16 dużych kwaskowatych jabłek, 50 g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego, 0,5 l octu winnego, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 500 g brązowego cukru, 50 g gorczycy, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka chilli, 200 g rodzynek, 50 g siekanych migdałów.

Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 20 min., mieszając często drewniana łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.


26. BIAŁA SAŁATKA
2 białe rzodkwie (30 dag), 2 jabłka, 10 dag truskawek.

sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, szczypta imbiru.

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.

Sos.:·Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.

27. BUKIET Z SURÓWEK
1 zielona sałata, 400 g kapusty chińskiej lub białej, 200 g ugotowanej białej fasoli,
2 marchewki, 1/2 dużego selera bulwiastego, 2 pory (tylko białe części), 1 ogórek,
2 pomidory, 3 czerwone ostre papryki, 6 ugotowanych kartofli, kilka marynowanych grzybów, korniszonów, cebulek, 3 łyżki kaparów, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka majeranku, 1 żabek czosnku, sól, 2 łyżeczki cukru.

Sos:
9 łyżek oliwy, 3 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz.

Surowe jarzyny umyć, osączyć z wody. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
5-6 cm. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 godz. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Skropić zaraz sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Do marchewki dodać 1 łyżeczkę cukru. Pory (tylko białe części) pokroić na plasterki. Paprykę bez pestek pokroić na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroić na plasterki. Każdy pomidor przekroić na 8 części. Ogórek pokroić na plasterki. Fasolkę osączyć z wody, dodać roztarty czosnek, sól, majeranek i 1lyzke sosu. Poszatkowana kapustę lekko odcisnąć, dodać paprykę, 2 łyżki sosu, wymieszać, odstawić na 2 godz. Na liściach sałaty ułożyć dekoracyjnie jarzyny, przybrać korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem połać sosem.


28. BUŁGARSKA SALATKA Z BURAKOW
350 g młodych buraków, 2 korniszony, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku.
Sos:
2 łyżki octu winnego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.

Młode ugotować. Gdy będą miękkie odcedzić i jeszcze cieple obrać. Ostudzić. Buraki i korniszony pokroić ostrym nożem w kostkę o wielkości 1 cm. Umyty szczypiorek i koperek pokroić na drobne kawałki. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt, wymieszać. Do buraków dodać korniszony i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem. Wariant: do sałatki można dodać 500 g ugotowanych kartofli, pokrojonych w kostkę. Do tej sałatki należy przygotować podwójna ilość sosu.


29. CHINSKA SALATKA, Z BIALEJ KAPUSTY
1 kg białej kapusty, 1 ostra czerwona papryka, 1 mały kawałek imbiru, 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki jasnobrązowego cukru, 1 łyżka oleju sezamowego,
100 g orzeszków ziemnych, 100 g migdałów, 1 łyżka soli.

Liście kapusty...

Nie ma plików w tym folderze

Dodaj plikDodaj plik
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 13.11.2024 16:53

zgłoś do usunięcia

obrazek

Rozum swoje a Serce swoje. Bo serce ma swoje powody o których rozum nie ma pojęcia. Serce nie wie co to zdrowy rozsądek i wytłumaczy każdą nieprawość choć rozum przeczy. Można próbować, ale to trudna walka. Bo kiedy kogoś tak prawdziwie kochasz to nie masz wyboru i od początku stoisz na przegranej pozycji. Miłość odbiera Ci możliwość wyboru........ ....................Romantycznego wieczoru. Snów kolorowych i pełnych miłości. Gdy Ci się przyśnią, niech sprawią wiele radości. .......................D O B R A N O C..
mariola3415

mariola3415 napisano 14.11.2024 01:59

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 14.11.2024 07:08

zgłoś do usunięcia
─▬▬❇ IRENKO DZIEŃ DOBRY ❇▬▬─ Szczęście znajduje się w Tobie. Zaczyna się na dnie Twojego serca, a Ty możesz je wciąż powiększać pozostając życzliwym tam, gdzie inni bywają nieżyczliwi, pomagając tam, gdzie już nikt nie pomaga będąc zadowolonym tam, gdzie inni tylko stawiają żądania. POZDRAWIAM SERDECZNIE SPOKOJNEGO DNIA CI ŻYCZĘ MIKI
Barbarka_

Barbarka_ napisano 14.11.2024 15:19

zgłoś do usunięcia
🍁 Pozdrawiam serdecznie Irenko.💗
︵♦︵♦︵♦︵♦︵♦︵♦︵♦︵♦︵♦︵
Niech uśmiech zawsze gości na Twych
ustach,radość przepełnia serce i myśli,
a szczęście niech Cię nigdy nie opuszcza.
️Miłego💥popołudnia życzę ℬarbórka.💗
️ 💞෴🍂❀🌿🍁෴🍂❀🌿🍁෴💞
mariola3415

mariola3415 napisano 15.11.2024 01:47

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 15.11.2024 06:54

zgłoś do usunięcia
──═ ₪ WITAM CIĘ IRENKO DZIEŃ DOBRY ₪ ═ ── " Tak jesiennie się już zrobiło ... Tak złoto i tak deszczowo ... Ale choć brak słońca za oknem, mogę patrzeć w nie, kiedy odbija się w blasku oczu i uśmiechu bliskich mi osób. Sama do końca jeszcze nie wiem jak oni to robią, ale gdy są obok, żadna melancholia serca nie dotyka, i żaden deszcz skrzydeł nie moczy." ... /Anioł do wynajęcia/ Cudownego weekendu życzę ... przeżyj te dni najpiękniej jak potrafisz, bo życie cudem jest ... uśmiechem pozdrawiam DZIĘKUJĘ ZA PIĘKNE WPISY I PAMIĘĆ ──═ ₪ MIKI ₪ ═ ──
Barbarka_

Barbarka_ napisano 15.11.2024 11:28

zgłoś do usunięcia
🍁 Pozdrawiam serdecznie Irenko.💗
‿︵•‿︵•‿︵•‿︵•‿︵•‿︵
W melodii wiatru ślę pozdrowienia,
w jego poszumie składam życzenia,
jego dotykiem miło Cię witam,
rozkołysaniem o uśmiech pytam.
Miłego💥dnia życzę ℬarbórka.💗
•.¸🍂 🌻•.¸🌿🍁•.¸🍂 🌻•.¸🌿🍁•.¸
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano dzisiaj o 02:00

zgłoś do usunięcia

obrazek Nigdy nie wierz mężczyźnie gdy przesadza i słodzi. wtedy nie wiesz na pewno co po głowie mu chodzi. Nigdy nie wierz kobiecie kiedy miną nadrabia, prawda od niej daleko. Kłamstwo w serce się wkrada. Nigdy nie wierz sąsiadom, gdy plotkują o drugich. Bo sam padniesz ofiarą po debatach zbyt długich. Nigdy nie bądź zbyt pewny, że już wszystko potrafisz. Bo popełnisz gdzieś błędy, wstydem za nie zapłacisz..................................... .......................Idziemy przez świat kierując się miłością często to, co wydaje się nam nieosiągalne mamy w zasięgu dłoni. Dobrego wypoczynku oraz wspaniałego humorku w weekendowe dni życzę... .....................SERDECZNIE POZDRAWIAM

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano dzisiaj o 06:59

zgłoś do usunięcia
╰❥✿❤ WITAM SERDECZNIE IRENKO DZIEŃ DOBRY╰❥✿❤ Są ludzie co potrafią przekazać w serce promyk słońca dając nam uczucie to że to życie nie jest złe Czasem jest to słowo miłe myśl wysłana wraz z uśmiechem. ╰❥✿❤ POZDRAWIAM╰❥✿❤ SUPER SOBOTY CI ╰❥✿❤ ŻYCZĘ DZIĘKUJĘ ŻE JESTEŚ ... MIKI ...

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności