Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
◆RÓŻNE - dania
 
INNE
przepisy kulinarn e
 
🍲 Pasztety
◆WYROBY
 
◆ZACIERKA
♥ ♥ ♥ ♥ A♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ B♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥ C♥ ♥ ♥ ♥
♥ potrawy♥ postne ♥
♥JEDZONKO dla DZIECI
 
B_COŚ NA CIEPŁO
 
D_DODATKI DO ZUPY
D_DOMOWEJ ROBOTY MIĘSA, WĘDLINY
E_OWOCE MORZA i RZEK
 
F_FAST FOOD
 
A
G_GALARETY ♥ GALARCIKI
 
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆GALARET Y - przepisy
G_GRILL
 
◆A - PRZEPISY
◆Grill - przepisy
◆RYBY
G_GRZYBY
 
◆A - obrazki
Grzyby - PRZEPISY
garmażerka
H_Hamburger y
 
◆A - obrazki
◆BURGERY
◆HAMBURG ER
HOT DOG
 
obrazki HOT-DOG
J_JAJKA
 
JEDZ.MIĘSNE do sprawdzenia
K_KAWIOR
K_KEBAB - GYROS
 
◆GYROS KEBAB z kurczaka
◆KEBAB
◆SAŁATKA GYROS
K_KLUSKI ZIEMNIACZAN E
K_KONFITURY
KUCHNIA MIKROFALOWA
M_ M A K A R O N Y
 
M_MARYNATY - peklowanie mięsa
 
Marynaty do potraw na grilla
MIESA - peklowan ie, panierki
M_MIÓD
N_NAPOJE
 
O_OLIWKI
O_OMLETY
 
◆OMLET
P_PAPRYKA
 
◆◆PORADY ◆◆
P_PARÓWKI
 
P_PASTY
 
◆PASTY z ryb
P_PASZTETY, SALCESONY
 
P_PIECZARKI
 
◆A - obrazki
PIECZARK I
P_PIECZYWO
 
P_PIEROGI◆P YZY◆ NALEŚNIKI itp◆
 
P_PIZZA
 
◆A - obrazki
Pizza - PRZEPISY
PIZZA PRZEPISY
P_POTRAWY z różnych krajów
 
KUCHNIA MEKSYKAN SKA
Kuchnia wegiersk a
P_PRZETWORY
 
Przepisy kulinarne ROżNE
PRZEPISY RóżNE
PRZEPISY TUREK
PRZYSTAWKI i MAŁE ZAKĄSKI
R_RYZ, KASZA, MAKA itp
 
RÓŻNE - przekąski
 
◆A - obrazki
Przekąsk i
 
◆A - przep isy
Zakąski
S_SAJGONKI
 
◆A - obrazki
S_SAŁATKI - SURÓWKI
 
◆”SZAŁOT ” - śląski
◆A - obrazki
◆B - przepisy
◆C - SALATKI
◆SAłATKA OWOCOWA
◆SAŁATKA SLEDZIOW A
 
◆A
◆SAŁATKA z PIECZARK AMI
◆SAŁATKA z SZYNKA
◆SAŁATKA + INNE
◆SAŁATKA BROKUŁOW A
◆SAŁATKA JARZYNOW A
◆SAŁATKA z KURCZAKI EM
◆SAŁATKA z OGÓRKÓW
◆SAłATKA z RYżEM, MAKARONE M
 
◆A
◆SAłATKA z SEREM
◆SAŁATKA z TUŃCZYKI EM
 
◆A
◆SAłATKA z WARZYWAM I
◆SAŁATKA z ZIEMNIAK AMI
 
◆A
◆SAłATKi RÓŻNE
 
◆A
S_SURÓWK I
S_SERY ◆TWAROGI
 
S_SMALEC
 
◆A - obrazki
S_SOS - DIP - MAJONEZ- INNE
 
S_SYROPY
S_Szaszłyki
 
◆A
◆B
S_SZYNKA ◆ SZYNKOWAR
 
SZYNKA DOJRZEWA JĄCA
SZYNKOWA R
A
Sosy
T_TATAR
W_WĄTRÓBKA DROBIOWA
 
A
B
C
W_WĄTRÓBKA WIEPRZOWA
W_WĄTRÓBKA WOŁOWA
W_WĘDLINY
 
◆A - obrazki
Koreczki
Wędliny
W_WĘDZENIE
 
Z_do pobrania PRZEPISY
 
DEKOROWA NIE POTRAW
Przepisy jpg
Z_ZIEMNIAKI
 
Z_ZUPY
 
ZAPIEKANKI - ziemniaczan a
 
ZZZ BAŁAGAN
◆A
ZIMNE POŁMISKI
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
ROLA WARZYW I OWOCÓW W ŻYWIENIU

Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu. Ich wartość odżywcza wynika przede wszystkim z zawartości witamin, składników mineralnych, cukrów i błonnika. Dzięki możliwości spożywania wielu z tych produktów na surowo, znajdujące się w nich składniki odżywcze są dostarczane organizmowi prawie bez strat.

Warzywa i owoce ze względu na dużą zawartość wody należą do produktów niskokalorycznych. Jedynie ziemniaki i warzywa strączko­we, ze względu na zawartość znacznych ilości skrobi, przewyższają pod względem kalorycznym pozostałe warzywa i owoce. Ponadto znajdują się w nich pewne ilości tłuszczu i białka, które w innych produktach występują w tak minimalnych ilościach, że nie odgrywają żadnej roli w żywieniu.

Największą wartość odżywczą mają produkty roślinne świeże, jędrne i dojrzałe, przygotowywane w okresie ich dojrzewania. Do niedawna spożycie warzyw i owoców zależało od warunków klimatycznych. Obecnie, dzięki uprawom pod szkłem lub folią, świeże warzywa są dostępne przez cały rok, można też kupować mrożonki lub zamrażać owoce i niektóre warzywa na własny użytek.

ZASADY PRZYRZĄDZANIA SURÓWEK I SAŁATEK Z WARZYW

Na surówki i sałatki należy przeznaczać produkty niezwiędnięte, gdyż mają większą wartość odżywczą, ponadto wyglądają efektownie apetycznie.

Aby potrawy z warzyw nie traciły na wartości i nie stały się źródłem zainfekowania organizmu, należy przestrzegać kilku wskazówek.

Wszystkie warzywa należy dokładnie myć i płukać przed obraniem (warzywa korzeniowe przy użyciu szczoteczki, liściaste na sicie) i pozostawić do ocieknięcia.

Warzywa należy cienko obierać, pamiętając, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Do tego celu świetnie się nadaje nożyk-skrobaczka, za pomocą, którego można bardzo cienko obierać. Nożyki do obierania powinny być ze stali nierdzewnej, która nie niszczy witaminy C.

Po obraniu należy warzywa płukać pod strumieniem bieżącej wody. Nie wolno moczyć warzyw, gdyż podczas moczenia przechodzą do wody witaminy rozpuszczalne w wodzie, jak witamina C i witaminy z grupy B, oraz sole mineralne.

Rozdrabniać należy przede wszystkim warzywa korzeniowe. Im tkanka jest twardsza i bardziej spoista, tym drobniej należy je zetrzeć. Miękka i soczysta tkanka jest szybciej i lepiej trawiona. Stopień rozdrobnienia warzyw liściastych może być, więc mniejszy. Warzywa kroi się, szatkuje lub podaje w całości, jak np. pomidory, rzodkiewki i liście sałaty.

Warzywa rozdrobnione, po starciu lub pokrojeniu, od razu należy wymieszać z sosem. Wyjątek stanowią surówki ze słodkiej kapusty i z brukwi, które po rozdrobnieniu trzeba posolić, aby nieco zwiotczały i dopiero mieszać z sosem. Natychmiastowe łączenie rozdrobnionych składników z zaprawą lub sosem ma podstawowe znaczenie dla zachowania ich wartości witaminowej.

Warzywa przeznaczone na sałatki należy po obraniu zalewać nie­wielką ilością wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru. Do gotowania warzyw zawierających karoteny (np. marchew, szparagi, groszek zielony), z wyjątkiem szpinaku (który gotuje się w dużej ilości wody), dodaje się odrobinę tłuszczu. Warzywa korzeniowe gotuje się pod przykryciem, a kapustne w naczyniu odkrytym, aby ulotniły się olejki eteryczne o nieprzyjemnym zapachu. Warzywa przeznaczone na sałatki po ugoto­waniu i przestudzeniu rozdrabnia się. Sposób rozdrabniania warzyw do sałatek jest sprawą zwyczajową. Najbardziej odporne na zgniecenie w czasie mieszania składników są warzywa pokrojone w kostkę. Sałatki miesza się z sosem lub zaprawą co najmniej na 1/2 godziny przed podaniem, aby smak sosu przeniknął całą masę sałatki. Przechowuje się wówczas sałatkę w lodówce. Do wymieszania składników surówki i sałatki z sosem najwygodniejsze jest użycie dwóch łyżek lub specjalnej
łopatki.

Składnikiem większości surówek i sałatek warzywnych są świeże, aromatyczne przyprawy, nadające potrawom określony smak, zapach i wygląd. Zaostrzają one apetyt oraz ułatwiają trawienie i przyswajanie spożywanych posiłków. Do najczęściej stosowanych przypraw zalicza się szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, listki mięty lub selera oraz zioła uprawne, jak listki tymianku, rozmarynu, macierzanki. Wzbogaca surówki i sałatki w składniki odżywcze, jednocześnie podnosząc ich smak, użycie cebuli i papryki. Do stałych przypraw należą też sól, cukier, pieprz i mielona papryka.

Surówki i sałatki warzywne przyprawia się sosem lub zaprawą, których podstawowym składnikiem jest tłuszcz. Najlepiej do tego celu nadają się tłuszcze, które nie krzepną w temperaturze pokojowej; należą do nich oleje i śmietana. Najlepsza jest oliwa z oliwek, ale skutecznie zastępują ją oleje: arachidowy, sojowy i słonecznikowy, pod warunkiem że są świeże. Olej dodaje się pod postacią naturalną lub w formie sosów - najczęściej majonezowego (olej wymieszany z żółtkami i odpowiednio doprawiony). Śmietanę można używać wyłącznie pasteryzowaną i świeżą. Dodatek tłuszczu chroni witaminy od zetknięcia z tlenem powietrza, a tym samym przed zniszczeniem.

Surówka chińska

Składniki:
1/2 główki kapusty białej
1 duża marchewka
1/4 szklanki octu ryżowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru, szczypta soli

Przygotowanie:
1.Kapustę drobno poszatkować i przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą. Trochę posolić.
2. Do kubka wlać ocet i olej, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszać, aby cukier się nie przypalił. Następnie jeszcze gorącą zalewą zalać surówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Następnie odstawić do wystygnięcia. Surówkę taką można przechowywać nawet 2-3 dni w lodówce.


SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    28
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

29 plików
33,11 MB




mariola3415

mariola3415 napisano 9.10.2024 02:03

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 9.10.2024 06:58

zgłoś do usunięcia
⊱🐦⊰ IRENKO DZIEŃ DOBRY ⊱🐦 Podążając w jutro nie zapomnijmy zapakować ziarenka miłości ~tylko tyle potrzeba by zakwitły róże w jesiennych ogrodach ludzkich serc Radosnego pełnego miłości i ciepła dnia Tobie życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE ⊰🌷⊱ MIKI ⊰🌷⊱
Deebra

Deebra napisano 9.10.2024 13:34

zgłoś do usunięcia

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Jezu ufam Tobie

– Dlaczego mam zatem słuchać serca?
– Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie.

– A czym jest Miłość? – spytała pustynia.
– Miłość jest jak sokół, który krąży nad twoimi piaskami.
Dla niego jesteś najbujniejszą zielenią, do której zawsze powraca ze zdobyczą. On zna twoje skalne urwiska, twoje wydmy i twoje góry, a i ty jesteś dla niego najbardziej szczodra.

Paulo Coelho

🕊 ~~ ze słowem pozdrowień ... wiary, nadziei i miłości, piękna, dobra w codzienności i pokoju serca życzę ) ...
mariola3415

mariola3415 napisano 10.10.2024 01:44

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

krzysia1231

krzysia1231 napisano 10.10.2024 20:09

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Bo to co wielkie i piękne w życiu dokonuje się w ciszy i milczeniu, niekiedy zastuka... szeptem dotknie niepostrzeżenie... i tylko od Twej wrażliwości zależy, czy to dostrzeżesz i przytulisz, jak bezcenny skarb... Życzę miłego wieczoru i dobrej ,spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara.

mariola3415

mariola3415 napisano 11.10.2024 01:20

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 11.10.2024 07:02

zgłoś do usunięcia
IRENKO DZIEŃ DOBRY Wszyscy mamy dobre dni i złe dni. Niektóre dni są lepsze niż inne. Jednak zawsze jest sposób, aby uczynić każdy dzień lepszym. PRZYJEMNEGO POGODNEGO WEEKENDU CI ŻYCZĘ POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
Baiba

Baiba napisano 11.10.2024 15:37

zgłoś do usunięcia

🍂 Cudowny uśmiech jesieni czerwienią ubarwił listeczki,

a na grzybkach zostawł kropeczki. W złocistym promyku

słonka, po lasach się błąka, usłyszeć go możesz, gdy wiatr

szumi na dworze. Ten uśmiech jesieni iskrzy się w purpurze

i całus zostawia na chmurze…/net/ 🍂

😊 Tysiąc uśmiechów i promieni słońca, niech świecą

dla Ciebie bez końca… 😊

❤️ Barbara ❤️

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności