-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem także kaczych, przepiórczych lub strusich. Do smażenia używane bywają różne tłuszcze: masło, smalec, margaryna, olej, oliwa albo tłuszcz z wytopionej słoniny. Podstawową i wystarczającą przyprawą jest sól.
Jajecznica posiada wiele odmian nadających jej indywidualizmu lub regionalnego smaku, co czyni ją bazą do przyrządzenia bardzo wielu potraw, również tych wykwintnych[1]:
polska typowa jajecznica – na kiełbasie podwawelskiej lub wiejskiej, na boczku, na wędzonej szynce, podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypioru
smak wzbogacić można smażonymi pieczarkami lub serem żółtym
odrobina mleka lub śmietanki pod koniec smażenia doda pulchności i „aksamitnego” smaku
sezonowe dodatki to pomidory bez skórki, cukinia[2] lub grzyby leśne: kurki, kanie, borowiki lub rydze
jajecznica „wiosenna” na zrumienionych szparagach z młodym groszkiem
dodatek kiełbasy chorizo, baraniej mergezy, suszonej szynki z tartym żółtym serem, tabasco lub harissą nada jajecznicy smaków rodem z Włoch i Hiszpanii
zielonym dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii
starta skórka cytryny lub pomarańczy nada jajecznicy świeżego, wyrazistego posmaku
dodatki wykwintne to trufle, kawior lub foie gras
usmażona na maśle z cebulą i pomidorami, świeżo startym imbirem, kurkumą i chilli –
jajecznica „indyjska”
z dodatkiem krewetek marynowanych w winie ryżowym, z imbirem i smażona na oleju sezamowym – jajecznica „chińska”
z solonym śledziem w kawałkach, podsmażonym na maśle – jajecznica „rosyjska”
jajecznica z ostrą salsą podana na tortillach – jajecznica „meksykańska”
grecki wariant to strapatsata, gdy doda się słoną fetę i pokrojone pomidory
opieczona nad ogniem i obrana ze skórki papryka, zeszklona cebula, czosnek i mięsiste części pomidorów to jajecznica baskijska (piperada), bułgarska (miszmasz) i tunezyjska (czakczuka)
klepka – z dodatkiem mąki (w kuchni wielkopolskiej)
- sortuj według:
-
- 119 KB
- 11 sty 22 5:39
-
11 -
35 -
0 -
0
46 plików
15,9 MB