-
16961 -
8056 -
178684 -
68929
296293 plików
3716,62 GB
Czerwona porzeczka - zbiory
Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce natomiast suszy się w suszarniach w podwyższonej temperaturze.
Czerwona porzeczka - wykorzystanie
Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Mają jednak mniej przeciwutleniaczy niż liście czarnej porzeczki.
Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.
Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.
W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 4-5 łyżek owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.
Właściwości zdrowotne czerwonych porzeczek:
Leczenie chorób układu krążenia - zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu i regulacja poziomu złego cholesterolu we krwi.
Zaburzenia żołądkowo jelitowe - wspomagają funkcjonowanie jelit i rozwój zdrowej mikroflory jelitowej.
Pobudzanie apetytu - czerwone porzeczki stosowane są aby wzmóc łaknienie niejadków i osób chorych.
Zwiększają odporność organizmu - dzięki bogactwu witaminy C, która współdziałając z witaminą P, lepiej się wchłania do organizmu.
Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.
Łagodzą bóle menstruacyjne.
Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g):
Wartość energetyczna - 65 kca
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
Błonnik - 4.3
Minerały:
Wapń - 33 mg
Żelazo - 1.00 mg
Magnez - 13 mg
Fosfor - 44 mg
Potas - 275 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.23 mg
Witaminy:
Witamina C - 41 mg
Tiamina - 0.040 mg
Ryboflawina - 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
Witamina B6 - 0.070 mg
Kwas foliowy - 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E - 0.10 mg
- sortuj według:
-
0 -
2 -
0 -
0
2 plików
255 KB