-
16961 -
8056 -
178684 -
68929
296293 plików
3716,62 GB
Inne nazwy:Przepękla ogórkowata,Balsamka ogórkowata,Karella,Karavella,Kathilla.
Balsamka ogórkowata to jedna z kilku nazw, z jakimi możemy się spotkać. Często nazywa się ją również przepęklą ogórkowatą, a powszechnie stosuje się także określenie "gorzki melon". Jest to roślina należąca do rodziny dyniowatych, spokrewniona między innymi z dynią, arbuzem czy ogórkiem. Powszechnie występuje ona w wielu regionach świata, a w niektórych krajach stanowi nawet ważny element tradycyjnej sztuki kulinarnej. Na przykład w Indiach od bardzo wielu wieków znane są jej właściwości lecznicze, przez co chętnie wykorzystuje się ją w medycynie ludowej.
Od dawna spotyka się ją w Europie, stanowi również ważny element medycyny i kuchni ludowej w licznych częściach Azji. Obecnie spotyka się również jej uprawę na dużą skalę w Ameryce Południowej. Jej "ojczyzną" jest prawdopodobnie Azja. Nie ulega wątpliwości, że już przed całymi wiekami jej właściwości były znane Hindusom, Chińczykom i innym słynnym cywilizacjom tego kontynentu. Bardzo szybko jednak rozprzestrzeniła się na inne regiony świata także do Europy, gdzie również została doceniona. Okazało się, że może być z powodzeniem uprawiana na Starym Kontynencie, co znacznie zwiększyło jej popularność.
Właściwości lecznicze balsamki
Balsamka jest znana nie tylko ze swoich walorów kulinarnych, ale – być może w pierwszej kolejności – z właściwości leczniczych. Przekonało się o tym wiele cywilizacji, szczególnie azjatyckich, bowiem często występuje ona w medycynie ludowej niektórych wschodnich krajów. Owoce same w sobie są bardzo zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo cennych witamin i minerałów – stanowią między innymi bogate źródło żelaza. Zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na ciśnienie, dzięki czemu sprawdzają się jako wspomaganie w leczeniu chorób układu krwionośnego. W wielu krajach balsamka jest również tradycyjnym lekarstwem na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.
Balsamka - zastosowanie i wykorzystanie
O zastosowaniach balsamki w medycynie można pisać bardzo długo. Roślina ta jest po prostu niezwykle zdrowa. Zaleca się ją w profilaktyce bardzo wielu chorób i dolegliwości. Powinni zainteresować się nią osoby o zwiększonym ryzyko zachorowania na choroby serca, nadciśnienie czy nowotwory. Oczywiście, roślina może być również na wiele sposobów wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Jej owoce posiadają dość gorzki smak. Jeśli komuś on nie odpowiada, to pokrojone owoce można umieścić na kilka godzin w wodzie z solą. Balsamka przypomina nieco zwykłe ogórki, i podobnie jak one może być wykorzystywana na przykład jako dodatek do sałatek.
Uprawa balsamki
Balsamka należy do roślin dyniowatych i podobnie jak jej "krewne" – również ona lubi przede wszystkim dobrze nasłonecznione miejsca. Jej uprawa w naszych warunkach klimatycznych jest jak najbardziej możliwa, choć najlepiej sprawdza się do tego przygotowane, przeszklone miejsce. Uprawa jest stosunkowo łatwa, bowiem balsamka nie należy raczej do szczególnie wymagających roślin.
AJURWEDYJSKI SPOSÓB NA CUKRZYCĘ
Balsamka (Momordica charantia) to owoc, który w Indiach spożywa się w kuchni jako dodatek do potraw i sosów. Gorzki melon znany także pod nazwą Karela wspomaga regulację poziomu cukru we krwi oraz wspomaga całościowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera Gurmarin, polipeptyd podobny budową do bydlęcej insuliny. Karela zawiera głównie lecytyny, charantyny i momordycyny. Stwierdzono, że lecytyny mają znaczące działanie regulujące gospodarkę lipidową.
Owoce i liście Balsamki ogórkowatej zawierają alkaloidy, glukozydy i olejki aromatyczne. Liście, owoce i ich wyciągi mają terapeutyczne właściwości i stosowane są w medycynie ajurwedyjskiej. Są bogate w najważniejsze witaminy i minerały, szczególnie W witaminy:A, B1, B2, C i żelazo. Regularne zażywanie Kareli zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
WSKAZANIA I DZIAŁANIE
- wspomaga działanie układu oddechowego;
- antidotum w zatruciu alkoholem (na wątrobę uszkodzoną przez alkohol);
- działanie przeciwgorączkowe,moczopędne i oczyszczające;
- wspomaga przy bólach reumatycznych;
- reguluje poziom cukru we krwi;
- wspomaga układ krążenia.
DAWKOWANIE
1-3 gramy surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Pić 3 x dziennie parząc za każdym razem świeżą herbatę. Stosowanie naturalnych produktów daje stopniowy ale długotrwały efekt.
Przeciwwskazaniem jest ciąża i łączenie tego produktu z preparatami
obniżającymi poziom cukru we krwi (hipokligemizujące).
Karela dostępna jest w formie rozdrobnionej.
Inne formy:tabletki,kapsułki,proszki,herbaty.
- sortuj według:
-
2 -
6 -
0 -
0
8 plików
0,94 MB