Melisa lekarska (Melissa officinalis)
Melisa lekarska jest bylina z rodziny Wargowych. Melisa ma łodygę rozgałęzioną do 1 metra wysoką, u dołu drewniejącą. Kłącze wytwarza liczne rozłogi nadziemne, z których rozwijają się nowe, ulistnione pędy. Dzięki temu roślina może być rozmnażana przez podział kłącza. Liście ogonkowe, ustawione naprzeciwlegle, o blaszce szerokojajowatej, niemal sercowatej, na brzegu grubo okrągło ząbkowane, do 8 cm długie, cienkie. Kwiaty grzbieciste, dwuwargowe, o koronie różowej lub białawej, w jednostronnie zwróconych niby okółkach. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Cała roślina wyróżnia się przyjemnym zapachem cytrynowym.
Melisa pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, jest uprawiana od wieków w wielu krajach europejskich. W Polsce jest uprawiana na plantacjach zielarskich, czasami dziczeje.
Do celów lekarskich zbiera się w czerwcu przed kwitnieniem i ponownie w sierpniu górne części pędów z dobrze wykształconymi liśćmi, następnie obrywa się liście i suszy w suszarniach naturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych. Do celów przemysłowych zbiera się czasami ziele melisy w tym samym czasie co liść, ścinając górne dobrze ulistnione łodygi. Liście jak i łodygi należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w pomieszczeniu suchym, możliwie chłodnym i ciemnym.
Obydwa surowce zawierają te same związki czynne, w różnych jednak ilościach. Bogatsze i stąd wyżej cenione są liście melisy. Zawierają one do 0.3% olejku eterycznego, a w nim znajduje się mieszanina pochodnych fenolowych (octan eugenolu) oraz związków terpenowych. (cytral oraz cytroneal o miłym zapachu cytryny, kopaen oraz kariofilen. Ponadto są w surowcach trójterpeny (kwas oleanowy, kwas ursolowy i ich pochodne), kwasy polifenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy i rozmarynowy), około 5% garbników oraz flawonoidów (ramnazyna). Znaleziono też kwasy organiczne (np. kwas melisowy) oraz związki śluzowe.
Najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane w praktyce jest działanie uspokajające melisy. Powodują je składniki olejku eterycznego m.in. kariofilen i cytral, a w mniejszej ilości związki trójterpenowe. Inne związki, zwłaszcza cytronelol i octan eugenolu, zawarte w olejku eterycznym z melisy, wykazują działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, a więc i wiatropędnie. Niektóre składniki liścia melisy działają bakteryjnie i przeciwwirusowo. Działanie na bakterie przypisuje się kilku składnikom surowca, zwłaszcza związkom terpenowym olejku, mającym charakter aldehydów (cytral, cytronela). Bakteriobójcze oraz wirusobójcze działanie ma kwas kawowy oraz związki garbnikowe rozpuszczalne w wodzie. Napary z liści melisy zwiększają też wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz pobudzają trawienie. Wykazują też słabe działanie moczopędne i napotne. Zawarty w liściach kwas rozmarynowy i kawowy oraz ich estry działają nieco przeciwzapalnie.
Napar i inne przetwory z melisy stosuje się najczęściej jako środek uspokajający w stanach ogólnego pobudzenia nerwowego, bezsenności i uczucia niepokoju, a także w nerwicy wegetatywnej, stanowiącej zespół różnorodnych objawów ze strony narządów ciała. Liście melisy służą też w stanach skurczowych jelit i dróg żółciowych, wywołujących ból a czasem kolkę, utrudnione przemieszczanie treści jelitowej i żółci, a także przy niedostatecznym przyswajaniu posiłków.
Przetwory
N a p a r m e l i s o w y: 1-1,5 łyżki liści melisy zalać w termosie 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod zamknięciem przez 1 h. Pić po 1-3 łyżki wielokrotnie w ciągu dnia jako środek uspokajający i rozkurczowy.
W i n o m e l i s o w e: 25 rozdrobnionych liści melisy macerować 3 dni w 0,5 litra białego wina i przecedzić. Pić 2 łyżki kilka razy dziennie jako środek uspokajający i przeciwskurczowy
Z i o ł a u s p o k a j ą c e i na s e n n e: Zmieszać po 25 gram liści melisy i kwiatów rumianku, po 15 gram ziela dziurawca i ziela bożego drzewka oraz po 10 gram szyszek chmielu i liści mięty. Zalać 0,5 łyżki ziół 0,66 szklanki wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 15 minut. Przecedzić i wypić całość na 2 h przed snem.
Z i o ł a p r z e c i w n e r w i c o w e: zmieszać po 25 gram liści melisy i ziela krwawnika oraz po 10 gram liści pokrzywy, kwiatów nagietka, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla i korzenia kozłka oraz rozgniecionych owoców kopru włoskiego. Zalać 1,5 łyżki ziół w termosie 2 szklankami wrzącej wody. Pić po przecedzeniu 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu.
Z i o ł a w n e r w i c y s e r c a: zmieszać po 25 gram liści melisy i rozdrobnionego korzenia biedrzeńca, po 15 gram rozgniecionego owocu głogu i ziela serdecznika oraz 10 gram ziela jemioły i ziela srebrnika. Naparzać 1,5 łyżki ziół w 2 szklankach wrzącej wody w termosie. Pić po przecedzeniu 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu
N e r v o s o l: płyn zawierający wyciąg z melisy, lawendy, kozłka, arcydzięgla i szyszek chmielu. Dorosłym zaleca się 30-40 kropli w 0,25 szklanki wody 2-4 razy dziennie po jedzeniu w stanach zwiększonego napięcia nerwowego, uczuciu niepokoju i trudności w zasypianiu. W razie potrzeby można zwiększyć dawkę do 1 łyżeczki przed snem.
Sposób użycia
Dorośli 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce, rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu, chronić przed dziećmi.
Skład: Melissa officinalis succus, zawiera 20-23% v/v aethanolum.
Działanie
uspokaja, zmniejsza lęki, depresje,
zmniejsza uczucie nerwowości, paniki (działa kojąco na układ nerwowy),
sprawdza się zwłaszcza gdy niepokój powoduje problemy z żołądkiem, mdłościami,
zmniejsza wzdęcia, gazy,
pomaga w zaburzeniach trawienia
http://www.sklep.kuzdrowiu.pl/melisa-lekarska-p-49.html
zachomikowany
Melisa
Najczęściej spożywana w formie herbatki. Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasują do sałatek, nadając im cytrynowy smak. Dobrze zastępuje trawę cytrynową.
Suszona melisa traci aromat cytrynowy.
zachomikowany
Melisa
Intensywny cytrynowy aromat rośliny pozwala traktować ją jako namiastkę cytryny i dodawać ją do sałaty, sałatki z pomidorów lub ogórków. Bardzo dobrze komponuje się z różnymi deserami i zupami owocowymi. Chyba każdy z nas zna uspokajające właściowści melisy. Zioła te nie tylko uspokajają nerwy, ale także nasz żołądek, gdy ma problemy trawienne.
zachomikowany
Spróbujcie kiedyś, zwłaszcza, gdy w domu panuje nerwowa, napięta atmosfera, wszystkim domownikom, zamiast zwykłej herbaty, zaserwować napar z melisy lekarskiej (Melissa officinalis). Niewykluczone, że stanie się stałym bywalcem na waszym stole. Przecież umie podnieść na duchu, pocieszyć, a nawet przywrócić spokojny sen. Poprawia apetyt, łagodzi kolki i bóle głowy. Reguluje pracę serca. Pomaga wygrać z napięciem spowodowanym przez PMS. Obniża ciśnienie krwi, a także gorączkę. W formie herbatki na gorąco sprzyja bowiem potom, a tym samym spadkowi temperatury. Trzeba jednak pamiętać, że taki sposób walki z gorączką jest zarezerwowany dla dorosłych.
Warto wiedzieć, że maść z melisą odstrasza owady, a także łagodzi dolegliwości po ich ugryzieniu. Można nią posmarować miejsca zmienione przez opryszczkę (działa przeciwwirusowo). Melisowy olejek sprawdza się do masażu, zwłaszcza takiego, który ma pomóc zwalczyć bóle napięciowe czy zrelaksować. Wciera się go również w klatkę piersiową przy infekcjach utrudniających oddychanie, kaszlu.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,9032158,Miejsce_6__Melisa___sila_spokoju_,,ga,,5.html
zachomikowany
To bardzo stara roślina lecznicza, rozpowszechniona dzięki mnichom karmelitańskim. Znana niemal w całej Europie, nie tylko jako roślina lecznicza ale także jako przyprawa.
Ziele zbiera się w początkowej fazie kwitnienia, przed południem, suszy się je szybko gdyż mogą utracić charakterystyczny aromat.
Głównym składnikiem melisy jest olejek lotny. Może on mieć różna zawartość. Oprócz tego w roślinie znaleźć można flawonoidy, garbniki, , woski, kumaryny. Z witamin obecne są B1, B2, C a także karoten.
Melisa wpływa zbawiennie na układ trawienia. Ma działanie wiatropędne, rozkurczowe. Poprawia apetyt, obniża ciśnienie krwi a nawet zmniejsza tętno. Jest zalecana jako środek uspokajający, pomaga przy bezsenności, arytmii serca.
W kuchni szeroko stosuje się świeże liście. Suszone tracą charakterystyczny cytrynowy aromat. Liście są składnikiem sałatek, sosów, dodaje się je do wielu potraw od mięsnych aż po mleczne.
zachomikowany
Coś na sen? Tylko melisa. Zioła na sen pomagają zmierzyć się z bezsennością. Melisa łagodzi nadmierną nerwowość i wpływa na poprawę samopoczucia. Jest cudownym środkiem, który z powodzeniem wspiera walkę z rożnymi chorobami i dolegliwościami...
Regularnie stosowana na bezsenność przynosi spodziewane efekty. Nie należy zapominać jak potrzebny jest sen. Zdrowy sen zapewnia szybszą regenerację organizmu i powolne starzenie.
Melisa jako środek na sen
Zioła uspokajające pomagają ukoić nerwy i rozdrażnienie. Dzięki temu zmniejszają napięcie organizmu. Ma to wpływ na jakość snu. Zdrowy sen jest możliwy dopiero gdy organizm poradzi sobie ze stresem i wzburzonymi nerwami. Kłopoty i problemy, które przynosimy ze sobą do sypialni mają wpływ na bezsenność. Melisa zawiera specjalne olejki lotne, które wpływają kojąco na nasz system nerwowy. Regularne picie herbatki z melisy pomoże opanować emocje, uciszy organizm, zlikwiduje męczące objawy (bóle brzucha i głowy, palpitacji i kołatanie serca, przywróci regularne bicie serca). W ten sposób melisa pomaga wygrać z bezsennością.
Melisa – inne zastosowanie
Jest stosowana jako lek na trudne do opanowania nerwy i stres, wpływa na poprawę samopoczucia. Dawniej wierzono, że regularne stosowanie melisy przedłuża życie. Działa łagodząco na podrażnienia układu trawiennego. Pomaga zlikwidować nudności i wymioty, poprawia apetyt. Jest wykorzystywana w leczeniu czerwonki i zapalenia okrężnicy.
Likwiduje problemy trawienne, które powstały w wyniku nerwowości. Łagodzi objawy nerwicy i depresji: palpitacje i kłucie serca oraz jego nieregularne bicie. Pomaga zlikwidować silne bóle brzucha, które dopadają kobiety w czasie miesiączki. Melisa wpływa łagodząco tez na inne objawy PMS, tj. depresja, niecierpliwość oraz bezsenność. Likwiduje bóle głowy, migreny, zawroty głowy i dźwięczenie w uszach. Wykorzystywana jest podczas grypy. Herbatka z melisy działa napotnie, dzięki czemu obniża gorączkę.
Jest skutecznym lekarstwem na objawy przeziębienia. Pomaga pozbyć się kaszlu i kataru. Zbija wirusy. Tym samym leczy opryszczkę oraz zapobiega jej ponownemu powstawaniu. Powinni ją pić wszyscy alergicy, gdyż wspomaga funkcje ochronne organizmu w walce z alergenami. Pomaga leczyć infekcje wirusowe oraz nietrzymanie moczu.
Przyrządzanie melisy
Liście wykorzystuje się do zrobienia naparu, nalewki, kompresu i maści. Napar należy pić na bezsenność, depresję, wyczerpanie nerwowe, niestrawność, mdłości, przeziębienia i grypę. Nalewka jest skuteczniejsza od naparu. Kompres można przykładać na miejsca opuchnięte. Z kolei maść będzie skuteczna w leczeniu opryszczki lub miejsc po ugryzieniach owadów.
Beata Kłoczko
zachomikowany
Melisa to przede wszystkim roślina wpływająca na centralny układ nerwowy człowieka. Ma właściwości uspokajające i zmniejszające stres. Tak jak wszystkie zioła lecznicze, jej działanie jest zdrowe i bezpieczne dla organizmu...
Melisa i jej skład
Melisa zawiera organiczne związki chemiczne zwane terpenami. To one mogą być odpowiedzialne za główne działanie melisy, doceniane w ziołolecznictwie, czyli uspokajanie. Melisa to bowiem jedno z głównych ziół uspokajających.
Działanie antywirusowe jest prawdopodobnie spowodowane przez taniny, substancje pojawiające się też w herbacie.
Melisa zawiera jeszcze cytrynowo pachnący olejek, podobny to tego występującego w trawie cytrynowej. Stąd jej ludowa nazwa: „cytrynowe ziele”. W formie suszonej traci, niestety, cytrynowy zapach.
Melisa – jakie ma działanie?
Głównym zadaniem melisy jest łagodzenie objawów zdenerwowania, stresu, a nawet nerwicy. Ze względu na uspokajające właściwości, stosuje się ją także przy bezsenności i problemach z zasypianiem.
Oprócz tego, że melisa jest orężem przeciwko stresom, zdenerwowaniu i bezsenności, różne badania potwierdzają jej skuteczność także w innych dziedzinach.
Przeprowadzono eksperymenty na pacjentach z demencją i chorobą Alzheimera – u których odnotowano zmniejszenie nerwowości i poprawę funkcji umysłowych po zastosowaniu olejku z melisy.
Udowodniono także, że melisa ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie. Zmniejsza też niestrawność.
Krem z wyciągiem z melisy łagodzi też niektóre objawy zakażenia opryszczką. W badaniu 116 osób zarażonych wirusem opryszczki zauważyło poprawę, jeśli chodzi o opuchliznę i zaczerwienienie, już po dwóch dniach. Nieprzyjemne odczucia w miejscu zakażenia jednak pozostały.
Melisa i jej zastosowania kulinarne
Melisa dostepna jest w mieszankach ziołowych. Można ją też kupić w oddzielnych opakowaniach. Saszetki melisy zalewamy wrzątkiem i na kilka minut pozostawiamy pod przykryciem. Po kilku chwilach możemy delektować się przyjemną w smaku herbatką.
Świeże liście melisy warto dodawać do sałatek. Nadają one potrawom cytrynowy posmak.
Anna Szozda
zachomikowany
Najczęściej spożywana w formie herbatki. Jej świeże liście podnoszą smak sałatek, sosów, dodając im cytrynowego posmaku. Z melisy produkuje się likier. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywana ze względu na właściwości przeciwdziałające przetłuszczaniu się włosów i tłustej cerze. Melisa działa uspokajająco i antydepresyjnie. Pomaga leczyć bezsenność i nerwicę. Ziołolecznictwo jest wypełnione melisą. Przeciwdziała wzdęciom, przynosi ulgę przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego. Z melisy produkuje się maść, która jest łagodzi zranienia i ukąszenia owadów. Inhalacje z melisy zmniejszają napady kaszlu i alergii. Płukanki z melisy pomagają zlikwidować łupież.
zachomikowany
Wiadomości ogólne
W stanie naturalnym melisa występuje na południu Europy, w Afryce północnej i w Azji Mniejszej. Oprócz tego w wielu krajach, także w Polsce, uprawia się ją, choćby dla celów spożywczych. W wielu kuch niach stosuje się ją bowiem jako przyprawę do sałat, mięs, zup, napojów, herbaty. Warto wiedzieć, że melisa (która po grecku oznacza pszczołę), była ceniona przez pszczelarzy, którzy nacierali nią ule przed wpuszczeniem pszczół. W Starożytności uważano, iż melisa ma działanie wzmacniające i zwalcza melancholię. Warto pamiętać, iż ziele melisy po zgnieceniu wydziela zapach cytryny.
Melisa występuje także niekiedy pod nazwami: rojownik lekarski, pszczelnik, matecznik.
Działanie lecznicze
SUROWCE LECZNICZE: ziele.
WŁAŚCIWOŚCI LICZENICZE: uspokajające, przeciwskurczowe.
Melisa może z powodzeniem zastąpić przyjmowanie syntetycznych leków uspokajających. Liście melisy stanowią bowiem bardzo łagodny, a jednocześnie skuteczny środek uspokajający. Niwelują nadmierne napięcie układu nerwowego. Dobrze tolerują ją ludzie znerwicowani, skarżący się na trudności z zasypianiem oraz lęki czy poczucie zagrożenia. Warto podkreślić, że choć bardzo skuteczna również dla starszych osób, melisa jest szczególnie korzystna dla młodych, uczących się lub pracujących umysłowo.
Ponadto melisa jest pomocna w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca, gdyś działa na serce uspokajająco. Z kolei wyciągi z melisy działają przeciwza palnie i przeciwbakteryjnie - potrafią niszczyć różne rodzaje bakterii (barwiących się Gram dodatnio, jak i Gram ujemnie) oraz bakterie niewrażliwe na antybiotyki. Tego typu wyciągi regulują też pracę przewodu pokarmowego: znoszą stany skurczowe w drogach żółciowych i jelitach.
z chomika mandolinka1
Melisa lekarska jest ziołem wieloletnim, które rośnie do wysokości około 90cm. Jej kwiaty są białe lub żółtawe i pojawiają się od czerwca do września. Liście melisy lekarskiej emitują silny, cytrynowy zapach i są koloru jasno zielonego o owalnym kształcie. Młode listki melisy lekarskiej są najlepsze do przyrządzania relaksujących herbatek. Melisa lekarska zawiera: olejek lotny, garbniki, polifenole, flawonoidy, substancje gorzkie.
Zastosowanie
Świeże lub suszone liście melisy lekarskiej można dodawać do sałatek, kanapek, marynat, sosów, zup, gulaszów, do faszerowania wieprzowiny, cielęciny, drobiu. Melisa lekarska świetnie komponuje się z warzywami, potrawami z jaj, galaretkami, dżemami oraz z octami ziołowymi. Ponieważ smak melisy lekarskiej jest raczej delikatny, większe ilości tego zioła mogą być używane w potrawach bez obawy zepsucia ich smaku. Melisę lekarską można również dodawać do letnich ponczów i napojów. Olejek z melisy lekarskiej jest wykorzystywany do produkcji likierów.
zachomikowany
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder