-
16961 -
8056 -
178684 -
68929
296293 plików
3716,62 GB
-silne działanie bakteriobójcze zwłaszcza w stosunku do: gronkowców, paciorkowców, pałeczek czerwonki bakteryjnej, pałeczek duru brzusznego oraz ich antybiotykoodpornych mutantów;
-trądzik, egzema, wrzody skórne, zakażenia grzybicze;
-nadmierne pocenie (stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne);
-wypadanie włosów, świąd głowy;
-trudno gojące, ropiejące rany
-wszawica;
-parodontoza, zmniejsza stany zapalne dziąseł i gardła;
-biegunki bakteryjne;
-bolesne wzdęcia;
-nieżyt przewodu pokarmowego;
-owrzodzenia jelita grubego;
-żylaki odbytu;
-zapalenie sromu i pochwy;
-niedoczynność tarczycy;
-opryszczka
Orzech włoski wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, odtruwające i oczyszczające (unieczynnia i usuwa toksyczne związku powstałe w wyniku choroby lub zakażenia pasożytami).
Jądra nasienne (jadalna część orzecha) to źródło składników odżywczych bogate w witaminę C, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Regularne jedzenie orzechów wzmacnia organizm, poprawia sprawność serca, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Wyciąg z orzecha włoskiego hamuje wydzielanie mleka u kobiet w okresie laktacji.
Liście, naowocnia i jądra nasienne (jadalna część orzecha) oraz przetwory z nich w prawidłowych dawkach nie wywołują objawów szkodliwych dla zdrowia. Wysokie i bardzo wysokie dawki mogą powodować nudności i zaparcia.
Liście orzecha włoskiego zawierają juglon, hydrojuglon, garbniki elagowe, związki naftochinonowe, flawonoidy, kwasy organiczne, karotenoidy, śladowe ilości olejku eterycznego (pinen, limonen, cyneol), trójterpeny witaminy i sole mineralne.
Świeże liście zawierają znacznie więcej juglonu, który decyduje o właściwościach przeciwpasożytniczych i przeciwzapalnych orzecha, liście suszone zawierają go mniej.
Zielone łupiny mają skład bardzo podobny do składu świeżych liści.
Różnica jest jedynie w proporcjach.
Jądra nasienne (jadalne orzechy) zawierają 51 – 69 % tłuszczu, 20-27% związków białkowych, 12% węglowodanów, fitosterole, fityny, witaminy (zwłaszcza duże ilości witaminy C)i sole mineralne.
- sortuj według:
-
2 -
3 -
0 -
0
5 plików
1,86 MB