-
16961 -
8056 -
178684 -
68929
296293 plików
3716,62 GB
Jest to roślina dwu- lub wieloletnia z rodziny liliowatych. Roślina wytwarza płytko pod ziemią pojedynczą cebulę. Liście i głąbik kwiatowy dęte. Głąbik ma około 60 cm wysokości. Kwiaty w wielokwiatowych baldaszkach kulistych. Cała roślina obdarzona jest swoistym zapachem.
Pochodzi ona z środkowej Azji. Uprawiana do celów spożywczych od 5 tysięcy lat.
Surowcem są świeże cebule - szeroko stosowane w lecznictwie ludowym.
Cebula zawiera związki siarkowe (np. metylo- -propylo- i propenyloalliinę oraz sulfotlenek S-propenylocysteiny), ponadto dwupeptydy, a także olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są dwusiarczek i trójsiarczek n-propylu (do 90%), trójsulfonian propylu i dwumetylotiofen. Od tych składników zależy swoisty aromat cebuli. W cebuli znajdują się również związki cukrowe, śluz, pektyny, witaminy, zwłaszcza C i z grupy B, a także E, K, PP oraz prowitamina A. Wykryto także obecność związków zbliżonych do prostaglandyny A. Są także sole mineralne, wśród których jest do 15% krzemionki.
Najbardziej cenione jest działanie bakteriobójcze, wywierane tak przez składniki lotne (tak zwane fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu. W zwalczaniu stanów nieżytowych górnych dróg oddechowych istotne znaczenie ma działanie cebuli na błony śluzowe, zwiększające wytwarzanie śluzu i przywracające samoistne ruchy nabłonka rzęskowego oraz hamujące rozwój bakterii. Analogiczne działanie przeciwbakteryjne i sckretolityczne wywierane jest w przewodzie pokarmowym po podaniu doustnym odpowiedniej ilości cebuli. Ponadto cebula łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi i jest czynnikiem witaminizującym o dużym znaczeniu. Cebula stanowi też popularną przyprawę kuchenną bogatą w siarkę, zwiększającą odporność organizmu na choroby. W krajach, gdzie spożycie cebuli jest bardzo duże, obserwuje się nieco niższą zapadalność na choroby nowotworowe. Miazga ze świeżej cebuli, podana w formie okładów, rozszerza podskórne naczynia krwionośne, powoduje uczucie palenia i miejscowe zaczerwienienie skóry. Działa także bakteriobójczo. Natomiast miazga z cebuli ugotowanej lub pieczonej nie wywołuje przekrwienia skóry, zachowuje jednak w znacznym stopniu swoje działanie bakteriobójcze i odmiękczające.
Przetwory z cebuli, stosowane w zalecanych niżej dawkach, nie wywierają działania szkodliwego.
Przetwory z cebuli stosuje się w suchym, męczącym kaszlu. Najchętniej łączy się je z miodem lub syropem, co zwiększa działanie wykrztuśne. Jednocześnie składniki cebuli o działaniu przeciwbakteryjnym niszczą drobnoustroje chorobotwórcze górnych dróg oddechowych i ułatwiają zwalczanie zakażenia. Przy trudno gojących się ranach, czyrakach, ropniach i owrzodzeniach stosuje się okłady z cebuli gotowanej lub upieczonej w piecyku. W chorobie reumatycznej można używać miazgi ze świeżej cebuli w postaci okładów na miejsca bolące. Wywołuje ona wtedy rozszerzenie podskórnych naczyń krwionośnych, lepsze ukrwienie tkanek, zaczerwienienie skóry i zmniejszenie lub zniesienie bólu.
Przetwory
S y r o p z c e b u l i: rozetrzeć cebulę na bardzo drobnej tarce lub zemleć w maszynce, wymieszać z taką samą ilością miodu lub syropu, zagotować i wycisnąć przez płótno. Pić 3-5 razy dziennie po l łyżce stołowej po jedzeniu przy kaszlu i bronchicie. Dzieciom podawać po l łyżeczce do herbaty.
S o k z c e b u l i: posiekać drobno cebulę, posypać cukrem i pozostawić w naczyniu w ciepłym miejscu do następnego dnia, następnie wycisnąć sok przez płótno. Pić 2-4 razy dziennie po l łyżce stołowej po jedzeniu przy kaszlu, chrypce i nieżycie gardła. dzieciom podawać po l łyżeczce do herbaty.
W i n o c e b u l o w e: do 300 g miazgi cebuli dodać 100 g miodu i butelkę wytrawnego białego wina, starannie wymieszać, macerować 4-5 dni i przecedzić. Pić 1-3 razy dziennie po małym kieliszku jako środek ogólnie wzmacniający i zapobiega szkorbutowi.
- sortuj według:
-
5 -
3 -
0 -
0
8 plików
2,26 MB