Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
yanson11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna

widziany: 11.02.2024 13:51

  • pliki muzyczne
    6476
  • pliki wideo
    167883
  • obrazy
    8096
  • dokumenty
    15262

210638 plików
167140,88 GB

Ukryj opis
  • 128,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

Kawałki wołowiny – po oczyszczeniu u mnie było 2,7 kg
Ulubiona mieszanka przypraw do jerky – są na rynku różne , ale można zrobić samemu. Na tym blogu jak wpiszecie w wyszukiwarce słowo jerky to wyświetlą artykuły z tym związane, a w nich kompozycje przypraw.
Można smak i aromat wzbogacić 1 łyżeczką granulowanego czosnku oraz w razie potrzeby posolić (dosolić)

Wykonanie:

Wołowinę oczyścić z błon twardszych kawałków mięsa z okolić ścięgien. To podstawa, żeby wybrać tylko te części mięsa, które się z łatwością kroją. Wołowinę pokroić na kawałki różnej wielkości 1-5 cm, a następnie podsmażać na patelni porcjami. Do smażenia najlepiej użyć smalcu. Podsmażać trzeba krótko – około 10 minut na odkrytej patelni. Określić można 3 etapy.
I podsmażanie na gorącym tłuszczu – często mieszamy.
II mięso uwalnia sok – jest go niewiele i szybko odparuje
III jak się wydzielona wilgoć zredukuje zaczyna się ponownie intensywne podsmażanie. Teraz 2-3 minuty i koniec.

Podsmażać małymi partiami to przebiegnie to szybko. Do smażenia nie dodawać żadnych przypraw.

Po zakończeniu wstępnej obróbki cieplnej nadającej smak i aromat czas jest na dodanie przypraw, wymieszanie i napełnianie słoików. Podczas napełniania mięso należy warstwami ubijać oraz na koniec dodać po około 50 ml wody do każdego słoika o pojemności około 500 ml. zrekompensuje to utratę soków podczas smażenia. Można dodać więcej, ale wtedy żeby zagęścić płyn w słoiku może nie wystarczyć samo mięso i można się wspierać żelatyną.

Pasteryzacja – najlepiej 3 etapy. Przerwa pomiędzy nimi – 1 dzień.

I – 80 st. C – 2 godziny (od momentu uzyskania temperatury)
II – 80 st. C – 1 godzina
III – 80 st. C – 1 godzina

z chomika dobre_jedzenie

  • 67,3 MB
  • 13 lut 22 18:07
Czas przygotowania: moczenie: 2-3 godziny | przygotowanie zalewy: 10-15 minut | czas na „przegryzienie” w lodówce: min. 12 godzin, ale lepiej cała doba

500 g ładnych, jędrnych filetów śledzi solonych (matiasy)
2-3 duże cebule (ja zazwyczaj biorę 3, bo lubimy dużo cebulki, ale spokojnie mogłyby być 2;))
1 szklanka (o poj. 250 ml) dobrego gatunkowo oleju
(ale ilość oleju zależy od wielkości słoika i ilości kawałeczków śledzi, więc trochę trudno podać tu precyzyjną ilość, docelowo zalewa ma w całości przykrywać śledzie w słoiku, więc ja zawsze zaczynam od 1 szklanki, a potem ew. dolewam olej)
3-4 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
sól
czarny, świeżo mielony pieprz do smaku

Śledzie płuczę w zimnej wodzie i gdy woda jest już w miarę klarowna, a śledzie oczyszczone, napełniam naczynie woda i moczę śledzie 2-3 godziny, aż stracą swoją słoność (czas moczenia zależy od zasolenia śledzi i własnych upodobań). Co jakiś czas zmieniam wodę. Pod koniec moczenia próbuję kawałeczek śledzia i oceniam słoność. Jeśli jest dobry przystępuję do dalszej obróbki.

W międzyczasie szykuję zalewę.
Cebule obieram i kroję w półtalarki lub piórka.
Na głęboką patelnię wlewam olej i rozgrzewam. Następnie dodaję cebulę, dokładnie mieszam i chwilę podsmażam. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku –solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Smażę tak długo, aż cebula będzie miękka. Wtedy wyłączam grzanie i zostawiam zalewę do całkowitego wystygnięcia.

Śledzie wyjmuję z wody, sprawdzam ich słoność (nie powinny być już słone:)), po czym kroję w dowolne mniejsze kawałki. Układam w słoiku (wiaderku, innym pojemniku z pokrywką) warstwami naprzemiennie: cebula w zalewie, śledzie, cebula… i tak aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa cebuli, a śledzie powinny być całe przykryte olejem.

Zakręcam słoik, wstawiam do lodówki i podaję następnego dnia. Koniecznie schłodzone;)

Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, ale w zasadzie są świetne na każdą imprezę, bo to po prostu bardzo smaczna imprezowa przekąska. Podane z pieczywem mogą zmienić się w szybki obiad czy kolację:)

Smacznego:)

z chomika dobre_jedzenie

  • 149,9 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wędzenie ryb to bardzo popularny temat. Wiele jest też sposobów, by nadać rybie żądane walory.

Przedstawiony przeze mnie sposób jest przede wszystkim prosty i w miarę szybki – od taki pomysł na „jutrzejszą” okoliczność. Brak dodatkowych przypraw pozwala docenić rzeczywiste walory smakowe ryby.





Solanka 7-10 %

Ryby oczyścić. Umieścić w solance (w lodówce) na 8-12 godzin. Delikatnie spłukać po wyjęciu z solanki. Porządnie osuszyć. To czy pstrąg jest wystarczająco suchy ocenimy przecierając go ręcznikiem papierowym. Jeżeli papier pozostanie suchy – jest dobrze.

Wędzimy 3-4 godziny w 60 st C i 30-45 minut w 85 st C.

Na gorąco pycha.

z chomika dobre_jedzenie

  • 125,9 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składowe:
Karp lub karpie o wadze 2-4 kg

Solanka:
Na każdy litr wody 7-8 dkg soli i 2 dkg cukru
ilość solanki należny dobrać do ilości karpia, który ma być w solance moczony.

Wykonanie:
Karpia umyć, usunąć wnętrzności, głowę i płetwy, a następnie pokroić w dzwonka.
Moczyć w solance 10-12 godzin.
Po solance opłukać pod bieżącą wodą i powiesić na hakach do wyschnięcia – około 3 godziny.
Wędzarnię rozgrzać do 70 st. C i powiesić w niej dzwonka na okres 15-20 minut a następnie rozpocząć wędzenie.
Wędzimy dębem(ale można także bukiem lub olchą) dymem gorącym przez okres około 4 h.

W początkowym okresie utrzymujemy około 70-75 st , a w okresie końcowym na jakieś 30-40 minut podnosimy temperaturę do 80-85 st.

z chomika dobre_jedzenie

  • 129,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Dzwonka halibuta moczymy w solance o stężeniu 50-70 g soli na każdy litr wody. Czas moczenia 10-12 godz.

Obsuszamy po moczeniu przez 2-3 godziny – do całkowitej suchości. Wędzarnię rozgrzewamy do 50 st C i wkładamy obsuszone dzwonka. Wędzimy w temperaturze 50-60 st C przez okres około 4 godz.

z chomika dobre_jedzenie

  • 362,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
Niezbędny sprzęt zawiera się w „zestawie do wyrobu piwa domowego”. W takim komplecie jest też surowiec – baza do produkcji piwa, którą wzbogacamy miodem (około 3,5 kg).



Czyszczenie i odkażanie sprzętu. Wszystko, czego używamy przy produkcji piwa, powinno być wymyte ciepłą wodą i prostym płynem do mycia, a następnie odkażone gorącą wodą lub za pomocą takich środków jak pirosiarczyn czy OXY.

Surowiec bazowy (z zestawu) i miód należy rozpuścić w kliku litrach zagotowanej wody, a następnie całość ostudzić do około 25 st C i rozcieńczyć wodą do objętości 20-23 litry.

Użyta woda powinna nam smakować, może być z kranu lub ze sklepu.

Drożdże dodajemy po rozmieszaniu w 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody.

Fermentacja powinna trwać od 7-14 dni – ale może to trwać dłużej. Kilka dni po zakończeniu fermentacji – można butelkować.

Butelki powinny być dokładnie wymyte. Ja je odkażam w piekarniku – po 20 sztuk 20-30 minut 120-150 st. C Można je też odkażać wcześniej wspomnianymi preparatami.

Do każdej butelki dodajemy 4 gramy cukru lub glukozy. Dzięki temu piwo się nagazuje. Po zabutelkowaniu piwo powinno klika dni stać w temperaturze pokojowej, a potem może być przeniesione w chłodniejsze miejsce. Pierwsza próba po 3-4 tygodniach.

z chomika dobre_jedzenie

  • 211,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
Aby wykonać piwo kukurydziane z ekstrakty słodowego potrzeba:
2 puszki słodu kukurydzianego
50 g chmielu Mosaic
Drożdże piwowarskie np. PA7
20 litrów wody.

Wodę (minimum 10 l) zagotować, rozpuścić w niej syrop z puszek.
Doprowadzić do lekkiego wrzenia.

Dodać 25 g chmielu i gotować 50 minut, następnie dodać drugie 25 g chmielu i całość gotować jeszcze 10 minut. Otrzymamy wyraźnie goryczkowe i aromatyczne, bogate w cytrusowe frakcje – piwo domowe.

Ostudzić całość do temperatury 20-25 st C i dodać 15 minut wcześniej uwodnione (zmieszane z wodą) drożdże piwowarskie.

Fermentacja burzliwa powinna trwać około 7 dni. Potem możemy butelkować. Po fermentacji burzliwej można stosować (jest to zalecane, ale nie jest konieczne) tzw fermentację cichą. Polega to na zlaniu piwa z nad osadu, który zebrał się na dnie pojemnika. Zlewamy do drugiego fermentora lun chwilowo do innych przygotowanych naczyń, by po umyciu fermentora – wlać do niego ponownie piwo na okres 7-14 dni. Po tym można butelkować.

Dla nagazowanie piwa dajemy 4 g cukru do każdej butelki 0.5 l.

z chomika dobre_jedzenie

  • 39,4 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:
1 litr jeżyn
1 litr malin
1 litr jagód lub borówki amerykańskiej
1 litr żurawiny
Spirytus (tyle ile soku się uzyska)

Syrop cukrowy
na 1 szklankę wody od 0,15 do 0,35 kg cukru

Wykonanie.
Owoce wsypać do słoików i umieścić w garnku z wodą. Poziom zanurzenia słoików od 1/2 do 2/3 wysokości - nie powinny pływać.
Zagotować słoiki i utrzymywać lekkie wrzenie przez 1,5 - 2 godzin. W tym czasie owoce puszczą sok . Następnie zawartość słoików przelać (wraz z owocami) do worka filtracyjnego lub innej tkaniny , przecedzić sok i wycisnąć owoce.
Zmierzyć ilość soku i przestudzić.
Przygotować o połowę mniejszą ilość wody i rozpuścić w niej cukier.
Dodać powoli do soku taką samą ilość spirytusu ciągle mieszając a następnie ostudzony syrop cukrowy. Wymieszać wstrząsając.
Odstawić na 12 h. Wstrząsać od czasu do czasu.

Przed spożyciem (następnego dnia) przecedzić przez gęste sito, żeby wyłapać drobiny owoców a następnie przez gęstą tkaninę i gotowe.
Na zdrowie.

z chomika dobre_jedzenie

  • 239,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:
2 litry wody,
4 pojedyncze płaty piersi z kurczaka
Mały seler i nać selera,
Jedna średnia pietruszka (lub klika drobnych) oraz nać pietruszki,
1 mały por (cały)
3-4 marchewki.
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Żelatyna w ilości na 4 l wody
Pieczarki marynowane
Małe ogóreczki z chili
Małe kolby kukurydzy w occie.
Osłonka poliamidowa.



Wykonanie:
Wodę zagotować i wrzucić umyte mięso, nać i obrane warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut. Jak piersi się ugotują wyjmujemy wszystko z gara i przecedzamy przez gęste sito. Warzywa i nacina nie będą już potrzebne i można je użyć do jakiejś sałatki – ale należy zaznaczyć, że robiąc wersję alternatywną – marchewka i seler mogą spokojnie w skład wyrobu wchodzić.
W wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 2 x większej niż w przepisie na opakowaniu – chodzi o wzmocnioną sztywność.
Ugotowane piersi rozrywamy na kawałki. Dokładamy odsączone pieczarki, ogóreczki i małe kolby kukurydzy w ilości około 1/3 objętości mięsa.

Jak wywar z żelatyną ostygnie – napełniamy osłonki zwracając uwagę na szczelne wiązanie. Jak żelatyna zacznie wiązać – można nadziane batony powiesić. Na kilka godzin włożyć do lodówki i można jeść.

z chomika dobre_jedzenie

  • 141,0 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki
2 nogi wieprzowe z golonkami (ja użyłem przednią i tylną)
około 4 l wody
kilka marchewek
korzeń pietruszki
kawałek selera
Przyprawy - do smaku
Na początek 2-4 liście laurowe, sól 2 łyżeczki, ziele angielskie 1/2 łyżeczki, pieprz czarny 1 łyżeczka - w trakcie gotowania próbować i doprawić. Ziele i pieprz można podać w wersji ziarnistej lub mielonej.
Wykonanie
Nóżki i golonkę porąbać na mniejsze elementy i porządnie wypłukać. Można też wymoczyć - będzie trochę mniej szumowania.
Wrzucić do gara, zagotować, zebrać szum, doprawić i gotować na wolnym ogniu. W zależności od intensywności gotowania i ilości może to trwać 2,5-3,5 godziny. Okresowo należy przemieszać zawartość garnka. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i ewentualnie doprawiamy.
Po zakończeniu gotowania warzywa powinny być miękkie, a mięso bezproblemowo odchodzić od kości.
Mięso i warzywa wyjmujemy z gara i czekamy aż przestygną , a następnie rozdrabniamy.
Wywar przecedzamy przez gęste sito i ponownie łączymy go z rozdrobnionym mięsem i warzywami. Skórki dobrze jest zmielić maszynką do mięsa.
Całość wymieszać i rozłożyć od przygotowanych naczyń. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Kilka godzin wystarczy by stężało.

z chomika dobre_jedzenie

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    229
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
24,34 GB




David_Lucas

David_Lucas napisano 18.01.2019 18:47

zgłoś do usunięcia
TYLKO U MNIE NAJNOWSZY SINGIEL REIK & SEBASTIAN YATRA obrazek
HFu_75

HFu_75 napisano 19.01.2019 18:26

zgłoś do usunięcia

Chomik - HFu_75

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

David_Lucas

David_Lucas napisano 22.01.2019 11:00

zgłoś do usunięcia
PROPOZYCJA AUSTRALII NA EUROWIZJE !!! ZAPRASZAM obrazek
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 28.01.2019 04:42

zgłoś do usunięcia
zapraszam i pozdrawiam
martino11

martino11 napisano 13.06.2019 21:53

zgłoś do usunięcia
zapraszam do mnie
Martyna90196

Martyna90196 napisano 22.12.2019 15:39

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 22.12.2022 09:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 16.05.2023 12:39

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
BlackDevile

BlackDevile napisano 18.08.2023 14:55

zgłoś do usunięcia
131898-piekna-blondynka

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności