Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
yanson11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna

widziany: 11.02.2024 13:51

  • pliki muzyczne
    6476
  • pliki wideo
    167883
  • obrazy
    8096
  • dokumenty
    15262

210638 plików
167140,88 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 39,9 MB
  • 13 lut 22 18:07
. Tym razem dojrzewała będzie karkówka. Zaprezentowana mieszanka przypraw pozwala uzyskać wędlinę aromatyczną i łagodną w smaku. Lubię ten prawie słodkawy i lekko orzechowy smak. Aromat dymu dopełnia dzieła.

z chomika dobre_jedzenie

  • 36,6 MB
  • 13 lut 22 18:07
Karkówka wieprzowa to surowiec do uzyskania smakowitego baleronu w wersji wędzonej , a następnie parzonej. Po kilku dniach wiszenia w spiżarni jest gotowa do podania na stół. Silne podwędzenie gwarantuje długą trwałość. Parzenie zmywa też nadmiary cząstek smolistych.

Zalewa peklująca raczej stonowania, bez wybijających się akcentów: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, czosnek, tymianek, no i sól peklująca. Długie peklowanie wpływa korzystnie na późniejszą kruchość mięsa.
Po peklowaniu ociekanie i suszenie ok 8 godzin.
Wędzenie w temperaturze 40-60 st. C 6-8 h.
Parzenie 80 st C 2 h.

z chomika dobre_jedzenie

  • 128,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

Kawałki wołowiny – po oczyszczeniu u mnie było 2,7 kg
Ulubiona mieszanka przypraw do jerky – są na rynku różne , ale można zrobić samemu. Na tym blogu jak wpiszecie w wyszukiwarce słowo jerky to wyświetlą artykuły z tym związane, a w nich kompozycje przypraw.
Można smak i aromat wzbogacić 1 łyżeczką granulowanego czosnku oraz w razie potrzeby posolić (dosolić)

Wykonanie:

Wołowinę oczyścić z błon twardszych kawałków mięsa z okolić ścięgien. To podstawa, żeby wybrać tylko te części mięsa, które się z łatwością kroją. Wołowinę pokroić na kawałki różnej wielkości 1-5 cm, a następnie podsmażać na patelni porcjami. Do smażenia najlepiej użyć smalcu. Podsmażać trzeba krótko – około 10 minut na odkrytej patelni. Określić można 3 etapy.
I podsmażanie na gorącym tłuszczu – często mieszamy.
II mięso uwalnia sok – jest go niewiele i szybko odparuje
III jak się wydzielona wilgoć zredukuje zaczyna się ponownie intensywne podsmażanie. Teraz 2-3 minuty i koniec.

Podsmażać małymi partiami to przebiegnie to szybko. Do smażenia nie dodawać żadnych przypraw.

Po zakończeniu wstępnej obróbki cieplnej nadającej smak i aromat czas jest na dodanie przypraw, wymieszanie i napełnianie słoików. Podczas napełniania mięso należy warstwami ubijać oraz na koniec dodać po około 50 ml wody do każdego słoika o pojemności około 500 ml. zrekompensuje to utratę soków podczas smażenia. Można dodać więcej, ale wtedy żeby zagęścić płyn w słoiku może nie wystarczyć samo mięso i można się wspierać żelatyną.

Pasteryzacja – najlepiej 3 etapy. Przerwa pomiędzy nimi – 1 dzień.

I – 80 st. C – 2 godziny (od momentu uzyskania temperatury)
II – 80 st. C – 1 godzina
III – 80 st. C – 1 godzina

z chomika dobre_jedzenie

  • 53,3 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

Uda indycze – mięso bez kości – około 5 kg
sól zwykła – 17 g/kg (razem około 85 g)
pieprz czarny mielony – 2-3 łyżeczki
czosnek mielony – 1 łyżeczka
płaska łyżeczka tymianku
cukier – 1 łyżeczka
250-500 ml wody lub wywaru kostnego (wywaru ze skłonnością do tworzenia galaretki może być znacznie więcej)

Wykonanie:

Mięso po oczyszczeniu pokroić w nierównomierną koskę 3-5 cm. Dodać przypraw, wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Dobrze jest raz dziennie zamieszać.

Kolejny etap to napełnianie słoików. Dokładnie umyte słoiki napełniamy do około 3/4 ubitym mięsem. Mięso i indyczych ud ma dużą zdolność do tworzenia galaretki. Możemy więc do każdego słoika dolać 50-100 ml wody, ale im większa ilość tym bardziej warto rozważyć dodanie 1 łyżeczki żelatyny. Wodę można zastąpić wywarem kostnym. Dobrze zrobiony wywar już sam po ostudzeniu staje się galaretką Możemy wiec go do słoika dodać więcej bez obawy że się nie zetnie tworząc galaretową spoinę.

Obróbka termiczna. Słoiki lekko dokręcić wstawić do garnka z wodą, podgrzać do 80 st. C. Czas parzenia zależy od wielkości i średnicy słoików. Ja użyłem słoików o pojemności 700 ml czas parzenia przyjąłem 2 godziny od momentu uzyskania przez wodę temperatury 80 st. C. Po zakończeniu obróbki słoiki należy wyjąć i bardzo ostrożnie – bo o wypadek nie trudno – lekko dokręcić pokrywki słoików.

Dalsze etapy to 2 kolejne pasteryzacje. Wykonuje się je w dniach kolejnych. Od momentu osiągnięcia przez wodę opisanej wcześniej temperatury w tych cyklach pasteryzujemy przez godzinę.

Pierwszy cykl parzenia (pasteryzacji) rozprawia się z formami wegetatywnymi drobnoustrojów i pobudza pobudza przetrwalniki, a kolejne cykle mają za zadanie rozprawianie się z drobnoustrojami, które pierwotnie miały formę przetrwalników. Tak przeprowadzona obróbka cieplna i przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu powinna zachować przydatność do spożycie zawartości słoików przez miesiące, a nawet i lata.

Można jeść na zimno – pycha, ajk i na gorąco, jako część mięsna dania obiadowego.

Spróbujcie sami. Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 90,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Kurczak w galarecie obrabiany termicznie w słoiku. Pyszna porcja mięsa z jeszcze pyszniejszą galaretką. Przetwory wykonane w słoikach to tradycyjne wyroby domowe, praktykowane od lat. Owoce, warzywa, a także mięsa i dania gotowe. Taka wersja kurczaka może być użyta jako zimna przekąska oraz jako godowa porcja mięsa i bazy na sos do dania gorącego. W obu tych przypadkach jest to jadło smakowite i pożywne.
Potrójna pasteryzacja pozwala przechować taki wyrób w chłodnej i zacienionej piwnicy wiele miesięcy, a nawet lat. Prawdziwe zapasy na czarną godzinę. Kurczak i galareta to bardzo dobre zestawianie smaków i niezwykle łatwe do wykonania mięsiwo.

Składniki:

uda i podudzia kurczaka ze skórą bez kości 4,7 kg
sól zwykła 70 g
pieprz czarny mielony 2 łyżeczki
majeranek 1-2 łyżeczki
papryka słodka 1 łyżeczka
papryka ostra lub pieprz cayenne 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek mielony 1 łyżeczka
kozieradka 0,5 łyżeczki
0,5 l płynu – wywar z kości kurczaka lub zwykła woda.

Wykonanie:

Mięso samodzielnie oddzielić od kości lub zakupić już przygotowane. Podzielić na spore kawałki. Najlepiej 1 udo dzielić na 2-4 części. Może być trochę elementów drobniejszych. Duże kawałki podnoszą atrakcyjność wyrobu.

Wymieszać mięso z przyprawami. Napełniać (dokładnie ubijając) słoiki. Najlepiej takie o pojemności około 500 -800 ml. Do każdego słoika wlać 50 ml płynu. Słoiki zakręcić, ale nie na siłę. Wstawić słoiki do gara z zimną wodą i nagrzać ją do 80 st. C. Od tego momentu mierzyć czas:

I pasteryzacja i obróbka cieplna za razem 2 godziny. Po wyjęciu, słoiki spróbować dokręcić. Jeżeli po ostygnięciu na którejś zakrętce nie widać zassania to przed kolejną pasteryzacją wymienić ją.
II pasteryzacja – po dobie – 1 godzina.
III następnego dnia (jeżeli zamierzacie przechowywać naprawdę długo) 40 minut

Już po pierwszej pasteryzacji powinno wydzielić się z mięsa sporo płynu, który zmieni się w pyszną galaretkę.

Efekt końcowy. Słoik z apetycznie wyglądającą i bardzo smakowitą zawartością. Jadło pyszne na zimno oraz na gorąco. Może być użyte jako gotowa składowa dania obiadowego.

Proste i pyszne. Spróbujcie sami.

z chomika dobre_jedzenie

  • 65,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki: wykonuję w słoikach 900 ml

Kaczka – u mnie 5 sztuk
liść laurowy 5-6 szt. (do gotowania)
ziele angielskie 2 łyżeczki (do gotowania)
sól 0,5-1 płaskiej łyżeczki na słoik – w zależności jak kto słone lubi.
pieprz 0,5 łyżeczki na słoik.
0,5 łyżeczki czosnku mielonego (do części słoików)
0,5 łyżeczki tymianku (do części słoików)
1-2 łyżeczki żelatyna na słoik

Wykonanie:

Kaczki oczyścić ze szczególnym uwzględnieniem pozostałości piór. Nie używać podrobów. Ułożyć je ciasno w garze. Dodać ziele angielki i laurowe liście. Zalać gorącą w ilości tak małej jak się da byle by tylko wyrównać poziom płynu z mięsem. Gotować na bardzo delikatnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie obchodzić od kości.

Po ostygnięciu wyjąc kaczki z gara. Oddzielić mięso od kości starają się zachować także większe kawałki mięsa. Rozłożyć je na blasze piekarnika i podpiekać przez 20-30 minut w temperaturze 150 st. C. Nada to mięsku smakowitości.

Teraz czas na umieszczenie mięsa w słoikach. Wypełnić słoiki w 3/4 lekko ubijając. Na wierzch rozsypać przyprawy i żelatynę. Zalać wywarem tak by nad mięsem było go jeszcze ze 2 cm. Zakręcić słoiki poddać pasteryzacji.

Mięso już jest miękkie więc wystarczą warunki niezbędne do biologicznego zabezpieczenia wyrobu. Temperatura 80 st. C i czas 1 godzina. Dla krótkiego i chłodniczego przechowywania wystarczy jedna pasteryzacja, ale jeżeli jest planowane przechowywanie na dłuższy okres to należy przeprowadzić następnego dnia ponowną pasteryzację w takich samych warunkach.

Można spożywać na zimno jako kaczynę z galaretką – pycha. Można zawartość słoika rozgrzać i dodać do kaszy gryczanej czy pęczaku. Prosta, smaczna i bardzo pożywna strawa.

Spróbujcie sami. Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 81,4 MB
  • 13 lut 22 18:07
Produkty
600 g mąki pszennej 450
Łyżeczka soli
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżeczki suchych drożdży
Łyżka błonnika
2-3 łyżki oliwy
300 ml mleka
Wykonanie
Wszystkie suche składniki umieszczamy w automacie do chleba (lub wyrabiamy w inny sposób) pamiętając, żeby w początkowej fazie drożdże nie stykały się z solą. Dodajemy oliwę i część mleka. Wybieramy program wyrabiania ciasta. W czasie mieszania składników dodajemy pozostałe mleko w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt kleiste. Po zakończonym mieszaniu ciasto powinno tylko lekko kleić się do dłoni oraz być bardzo rozciągliwe. Z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej podkładce. Przykrywamy je folią aby nie wysychały. Po 30-40 minutach wyrastania wkładamy je do piekarnika. Ustawiamy pokrętło temperatury na 200 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg a po 18 minutach mamy gotowe, gorące bułeczki.

z chomika dobre_jedzenie

  • 233,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki – musztarda klasyczna żółta:

4 miarki zmielonej gorczycy białej
2 miarki octu z białego wina
2 miarki wody
kurkuma – 1/4 miarki
szczypta soli

Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

Składniki – musztarda dijon:

4 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
4 miarki białego wytrawnego wina
szczypta soli

Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

Składniki – musztarda rosyjska:

2 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
2 miarki zmielonej gorczycy białej
1 miarka całej gorczycy czarnej
1 miarka całej gorczycy białej
3 miarki octu z białego wina
3 miarki wody
szczypta soli

Całe ziarna gorczycy czarnej i białej kruszymy w moździerzu, ale nie staramy się ucierać na proch – nie o to chodzi. Drobiny mają byś i widoczne i wyczuwalne. Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

z chomika dobre_jedzenie

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    229
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
24,34 GB




David_Lucas

David_Lucas napisano 18.01.2019 18:47

zgłoś do usunięcia
TYLKO U MNIE NAJNOWSZY SINGIEL REIK & SEBASTIAN YATRA obrazek
HFu_75

HFu_75 napisano 19.01.2019 18:26

zgłoś do usunięcia

Chomik - HFu_75

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

David_Lucas

David_Lucas napisano 22.01.2019 11:00

zgłoś do usunięcia
PROPOZYCJA AUSTRALII NA EUROWIZJE !!! ZAPRASZAM obrazek
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 28.01.2019 04:42

zgłoś do usunięcia
zapraszam i pozdrawiam
martino11

martino11 napisano 13.06.2019 21:53

zgłoś do usunięcia
zapraszam do mnie
Martyna90196

Martyna90196 napisano 22.12.2019 15:39

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 22.12.2022 09:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 16.05.2023 12:39

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
BlackDevile

BlackDevile napisano 18.08.2023 14:55

zgłoś do usunięcia
131898-piekna-blondynka

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności