Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
yanson11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna

widziany: 11.02.2024 13:51

  • pliki muzyczne
    6476
  • pliki wideo
    167883
  • obrazy
    8096
  • dokumenty
    15262

210638 plików
167140,88 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 55,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Zapiekany indyk w sosie pomidorowym –SKŁADNIKI

mięso:

600-800 g piersi indyka (4-6 kotlety lub 10-12 mniejszych kotlecików)
/można podmienić na piesi kurczaka/
2 całe jajka
1 łyżeczka mielonej suszonej cebuli (kupna lub domowa)
/można podmienić na suszony czosnek/
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

panierka:

1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka tartego parmezanu
/jeśli nie mam, podmieniam na cheddar/
2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
oliwa –do smażenia

sos:

1 łyżka oliwy (ew. oleju z awokado)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 słoiczek (ok. 180 ml) koncentratu pomidorowego
1 słoiczek (ok. 180 ml) wody
/wypłukuję nią słoiczek po koncentracie/
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki suszonych ziół włoskich, prowansalskich lub toskańskich
jeśli trzeba, do smaku: 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć)
/w prezentowanej wersji pomijam/

serowy obkład:

6-8 plastrów sera mozzarella (kostka lub kula)
1/3 szklanki tartego świeżo parmezanu
/jeśli nie mam, podmieniam na cheddar/
opcjonalnie: 1-2 łyżki siekanej zieleniny (pietruszka, szczypior)

z chomika dobre_jedzenie

  • 99,0 MB
  • 13 lut 22 18:07
Łopatka wieprzowa, mięso golonki, podgardle 1: 0.25 : 0.1
-Pieprz czarny mielony 1g/kg
-Liść laurowy 2g/ na kilogram łopatki
-woda 3% do łopatki golonki plus odrobina do słoika
-żelatyna
-sól/peklosól 13g/kg

z chomika dobre_jedzenie

  • 46,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Kolejna propozycja z cyklu "zapasy na ciężkie czasy" czyli Rosyjska tuszonka wojskowa wieprzowa wersja #2
Przepis"
-Łopatka wieprzowa, mięso golonki, podgardle 1: 0.2 : 0.1
-Pieprz czarny mielony 1g/kg
-Liść laurowy 0.4g na kilogram łopatki i golonki
-woda 3% do łopatki golonki plus odrobina do słoika
-żelatyna
-sól/peklosól 13g/kg do całkowitej ilości farszu (mięso, tłuszcz, woda)

z chomika dobre_jedzenie

  • 97,7 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

filet piersi indyka – 6 szt. – razem około 5,5 kg
sól peklująca i sól zwykła pół na pół – 25 g/kg – razem około 140 gramów
pieprz czarny mielony – 2 pełne łyżeczki
ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
rum ciemny – 200 ml
nalewka wiśniowa lekko słodka – 200 ml
nalewka ziołowa (u mnie dzięgielówka) 200 ml

Wykonanie:

W związku z tym, że to eksperyment – obiecujący, ale jednak – połowę mięsa wykonuję klasycznie, a połowę z dodatkiem różnych alkoholi. Mniejsze ryzyko strat w przypadku niepowodzenia. Wędlina wykonana klasycznie będzie punktem odniesienia do oceny wyników eksperymentu. Użyte alkohole to klasyczny ciemny mocny rum o intensywnym smaku i aromacie trzcinowej melasy i mocy. Wiśniówka i dzięgielówka to domowej roboty nalewki, intensywne w smaku i aromacie i o mocy co najmniej 40 %.

Na początek przyprawiam klasycznie piersi indycze, czyli nacieram solą i przyprawami, a następnie pakuje próżniowo w dwie osobne paczki i wkładam do lodówki. Codziennie pakiety obracam

Pierwotnie zamierzałem peklować wszystko przez pięć dni, a następnie 3 kawałki poddać maceracji przez 2 doby w alkoholu i po następnych dniach wszystko – czyli trzy kawałki tylko w przyprawach i trzy moczone w alkoholu porządnie wysuszyć i poddać wędzeniu, ale ostatecznie zdecydowałem się czas działania trunków na mięso skrócić do jednej doby.

Przed zalaniem filetów alkoholem lekko je opłukałem pod bieżącą wodą. Po umieszczeniu trunków i mięsa razem w jednym pojemniku najpierw kilka razy mięsem obracam, żeby zostało dokładnie obmyte i wstawiam pojemniki do lodówki. Oczywiście do jednego kawałka mięsa tylko jeden z wybranych alkoholi.

Po umieszczeniu pojemników w lodówce, co klika godzin zaglądam, żeby mięso obrócić. Następnego dnia mięso osuszam wstępnie i wieszam na hakach, które oznaczam, żeby po wędzeniu się nie pomylić z czym mam doczynienia.

Gdy już filety przestaną ociekać umieszczam je w wędzarni, i rozpoczynam suszenie. Przyśpieszam je poprzez dodatkowy nawiew powietrza, ale nie jest to konieczne. Suszę w temperaturze 40 st. C do uzyskania efektu.

Wędzenie etap pierwszy – 50 st. C – czas 2 godziny
etap drugi – 60 st. C czas 1 godzina
etap trzeci – 70 st. C – do osiągniecia celu – u mnie około 1,5 godziny
Podpiekanie – bez dymu – 85 st. C czas nie mniej niż godzina. Pożądana temperatura w środku filetów – 70 st. C

Po wędzeniu i pieczeniu mięso ostudzić i umieścić na 1 dobę w chłodnej spiżarni. ( u mnie niestety powisiało 3 doby, bo trafiła się konieczność podróży więc podeschły bardziej niż planowałem, ale że lubię suche mięsiwa wie sobie nie krzywdowałem z tego powodu.

z chomika dobre_jedzenie

  • 59,3 MB
  • 13 lut 22 18:07
czas przygotowania: ok. 10 minut pracy własnej + 20+30+40 minut odpoczywania i wyrastania + 25 minut pieczenia
/proporcje na keksówkę 19,5 x 10 x 11 cm (lub inną o zbliżonych wymiarach)/
Lekki i puszysty chleb mleczny –SKŁADNIKI

info: składniki odmierzam szklanką o poj. 250 ml

wersja pełnoziarnista:

1 duże jajko (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
3 łyżki cukru (30g)
1 szklanka i 50 ml letniego mleka
/w wersji pełnoziarnistej dodaję dodatkowe 50 ml, by chleb pozostał lekki i puszysty/
2 szklanki mąki pszennej jasnej (ja: typ 600)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ja: typ 1850)
2 łyżki otrębów (np. gryczane)
7 g suchych drożdży instant (1 paczuszka)
1 łyżeczka soli
50 g stopionego masła
opcjonalnie: mleko lub jajko do posmarowania (pomijam, gdy piekę w keksówce z pokrywką)

wersja jasna:

1 duże jajko (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
3 łyżki cukru (30g)
1 szklanka letniego mleka
3 szklanki pszennej jasnej typ 500/600 (375g)
7 g suchych drożdży instant (1 paczuszka)
1 łyżeczka soli
50 g stopionego masła
opcjonalnie: mleko lub jajko do posmarowania (pomijam, gdy piekę w keksówce z pokrywką)

z chomika dobre_jedzenie

  • 76,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas moczenia fasoli (można na noc)
/proporcje dla 3-4 osób/

1 szklanka (250 ml) drobnej białej fasoli
3 szklanki zimnej przegotowanej wody (lub zimnego wywaru)
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku (ja: ok. 1/2 łyżeczki)
400 g wieprzowiny bez kości (np. łopatka lub dowolna część, którą wzięlibyśmy na gulasz)
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 duża cebula
200 ml wywaru z wieprzowiny i warzyw
/z braku wywaru/rosołu można podmienić na wodę/
1 łyżka smalcu (ew. inny tłuszcz, ale na smalcu to danie smakuje jednak najlepiej)
150 g dobrej gatunkowo kiełbasy (np. wiejska podwędzana, śląska)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zasmażka:
– 1 niepełna łyżka smalcu
– 1 łyżka mąki pszennej lub krupczatki
1 mały ząbek czosnku
1/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

z chomika dobre_jedzenie

  • 54,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Zupa meksykańska –SKŁADNIKI

300 g mielonych udek drobiowych (bez skóry i kości)
/można podmienić na dowolne ulubione mięso mielone np. na wołowinę, wieprzowinę, ale wybierałabym tu ciut tłustsze mięsa (stąd w drobiu raczej udka niż pierś)/
3-4 mniejsze ziemniaki (można pominąć)
przyprawy:
– 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki chili
/lub więcej, jeśli zupa ma być ostra, ja zwykle doprawiam na końcu, dając sporo chili do smaku/
– 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 duża marchew
1 kawałek selera (mniej więcej tyle, co marchwi)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
300 g czerwonej fasoli (ugotowana, może być z puszki, waga po opłukaniu i odsączeniu)
300 g kukurydzy z puszki (waga po opłukaniu i odsączeniu)
400 g krojonych pomidorów z puszki lub z domowych przetworów: https://skutecznie.tv/2015/09/pomidory-jak-z-puszki-krojone-i-w-calosci
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy

4-5 szklanek wywaru
/może być woda + 2-3 łyżki domowej wegety: https://skutecznie.tv/2016/08/domowa-wegeta-do-sloikow/

siekana natka pietruszki
opcjonalnie do zaciągnięcia zupy:
– 1 łyżeczka zmielonej na mąkę kaszy gryczanej (ew. innej mąki)
– niewielka ilość wody

z chomika dobre_jedzenie

  • 49,3 MB
  • 13 lut 22 18:07
Może to być danie obiadowe, lub gorąca przekąska. Mogą też takie kawałki polędwiczki być częścią innego dania. Polędwiczki takie polecam i zachęcam do wykonania. Są pyszne i aromatyczne.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe – około 2 kg
sól kamienna – 17 g/kg (34 g)
pieprz czarny mielony – 2 łyżeczki
czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
papryka ostra 0,5 łyżeczki
Przyprawa do jerky (u mnie Jamaican jerk) 2 łyżeczki.

Wykonanie:

Polędwiczki pokroić w plastry około 5 cm, przyprawić solą i wymieszać, a następnie podzielić na 2 – mniej więcej równe części.

Do jednej dodać pieprz, czosnek i paprykę, a do drugiej ulubiona przyprawę do jerky. Natarte przyprawami kawałki polędwiczek umieścić w 2 osobnych pojemnikach i przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Teraz czas na wędzenie i przeczenie. Jako uchwyty do polędwiczek doskonale nadają się potrójne haki do ryb. Utrzymują odległość pomiędzy kawałkami mięsa, co pozwala na ich dokładne wędzenie i pieczenie.

Na jeden hak wejdzie od 3-do pięciu kawałków. Po nałożeniu kawałków mięsa na ostrza haków czas jest na:

suszenie i podgrzewanie – bez dymu 60-65 st. C 40-60 minut

wędzenie w tej samej temperaturze 1-2 godziny (wędziłem bukiem i śliwą)

Pieczenie w docelowej temperaturze 150 st. C 45-60 minut

Na ostatnim etapie z mięsa może kapać sok wiec dobrze jest umieścić pod nim jakąś wanienkę.





Efekt końcowy – pyszne i aromatyczne kawałki pieczonej polędwiczki, przesycone dymem. Trudno im się oprzeć.

z chomika dobre_jedzenie

  • 29,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis.

Garnek o pojemności około 3,5 L

500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem
500 g kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1 cebula (około 100 g)
3 duże ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
2 małe listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne)
2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku

1 kopiasta łyżka mąki pszennej
woda

z chomika dobre_jedzenie

  • 243,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki główne:
2,5 kg golonki,
1,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 litra piwa.

Główne etapy
Obgotowanie golonek - 2 godz,
Marynowanie golonek 0,5-1 godz.
pieczenie - około 1,5 godz.

Wykonanie:
2,5 kg golonki umyć, włożyć do gara i zalać wodą, aż do zatopienia. Do wody dodać:
2-3 liście laurowe,
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego.
W garnkach z termometrem - zagrzać do początku czerwonego pola i pozostawić na godzinę , a w zwykłych - gotować delikatnie przez godzinę.
Po godzinie dodajemy 2-3 łyżeczki soli, seler, pietruszkę i marchewkę. i ponownie nagrzewamy garnek do pola czerwonego na termometrze i pozostawiamy co najmniej na godzinę (gotujemy przez godzinę w zwykłych garnkach)
W tym konkretnym przypadku - pozostawiam do dnia następnego.


Marynata:
0,5 litra piwa
1 łyżeczka papryki ostrej,
0,5 łyżeczki kminku mielonego,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,

ostatni składnik marynaty 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku można dodać już teraz lub po 30 minutach pieczenia.
Golonki wkładamy do naczynia z marynatą i przebywają tam 30-60 minut. Następnie przekładamy do garnka rzymskiego (może być naczynie żaroodporne, ale trzeba bardziej uważać czy się nie przypala).
Po przełożeniu golonek polewamy je marynatą . Garnek przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika .
Ustawiamy 200 st C grzanie góra/ dół, bez termoobiegu.

Po 30 minutach zaglądamy do garnka rzymskiego, polewamy golonki marynatą z naczynia. Jeżeli wcześniej nie dodaliśmy czosnku do marynaty - należy to zrobić teraz.

W tym czasie odlewamy około 0,5-1 l bulionu w którym gotowała się golonka. Odciskamy mocno sok z kapusty, wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez 30 minut (podgrzewamy do pola czerwonego na termometrze)
Po kolejnych 30 minutach przekładamy odsączoną kapustę na patelnię i podsmażamy, oraz zaglądamy do piekarnika i sprawdzamy miejskość golonek. Powinny być już dobre. Odkrywamy garnek i pieczemy podpiekamy przez około 15 minut od uzyskania brązowego koloru.
Odlewamy pozostałość marynaty, odwracamy golonki i podpiekamy z drugiej strony.
Podajemy na talerze razem z kapistą i warzywami, które będą łagodziły smak kwaśniej kapusty.

z chomika dobre_jedzenie

  • 204,3 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wiele nazw funkcjonuje dla tej wersji kiełbasy pasztetowej, a najpopularniejsze to Kiszka Wątrobiana, Wątrobianka, Leberka. Krótko mówiąc wątroba i tłuszcz - wątrobianka w czystej postaci. Smakowita, aromatyczna. Zachęcam do wykonania, bo to jest proste.
Składniki:
1,2 kg wątroby wieprzowej
0,6 kg słoniny
6 średnich czerstwych bułek
0,3 l 18% śmietany do zup

Przyprawy:
2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczek majeranku
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka ziela angielskiego zmielonego.

Wykonanie:
Wątrobę i słoninę pokroić w drobne kawałki i obgotować przez 5-10 min. Słoniny można zostawić 100 g w stanie surowym i pokroić w drobniutką kostkę.
Obgotowane składniki zmielić 2 x na oczkach 2-3(max 4,5).
Dodać śmietanę, namoczone i odciśnięte bułki oraz przyprawy.
Wymieszać i zmielić trzeci raz.
Po ostatnim mieleniu można ewentualnie doprawić.
Teraz dodajemy drobniutko pokrojoną słoninę , mieszamy i nadziewamy osłonki białkowe 45-55 mm. Napełniamy luźno, max do 3.4 objętości. Porządnie zabezpieczamy oba końce. sznurkiem wędliniarskim.
Parzymy 40-50 min w temp 85 st. Przed i na początku parzenia nakłuwamy miejsca, na batonach, gdzie gromadzi się powietrze.
Po parzeniu przelewamy ciepłą wodą, potem zimną. Następnie rozkładamy batony na desce. Przykrywamy drugą i obciążamy.
Do całkowitego wystygnięcia powinno stać tak w chłodnym pomieszczeniu.
Smacznego!

z chomika dobre_jedzenie

  • 114,7 MB
  • 13 lut 22 18:07
Tradycyjna kiełbasa jałowcowa. Swą nazwę zawdzięcza oczywiście temu, że jest wyraźnie przyprawiana jałowcem, a także w trakcie wędzenia dodawało się do paleniska wędzarni gałązki jałowca.
Składniki (na 5 kg)
3.7 kg szynki
0,8 kg wołowiny II klasy
0,5 kg podgardla
Przyprawy:
Sól peklująca 90-100 g
pieprz czarny mielony 10 g
czosnek 2 ząbki
jałowiec mielony 5 g

Wykonanie:
Podgardle, wołowinę i mniej ładne kawałki szynki mielimy na drobnych oczkach (2,7-4) resztę puszczamy przez szarpak.
Dodajemy przyprawy, mieszamy przez 15-20 minut i wstawiamy do lodówki na 12-24 h.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając około 0,5 l wody. do otrzymania spójnej i plastycznej konsystencji. Nadziewamy jelita wieprzowe.
Wędzenie:
3-4 h temperatura 70-75 st C następnie około 30 minut 90 st C.
Studzimy w powietrzu. Do wędzenia można dołożyć gałązkę jałowca zwłaszcza w ostatnim okresie wędzenia. Podsuszamy w ciepłym pomieszczeniu przez klika dni.

Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 116,6 MB
  • 13 lut 22 18:07
Ogórki konserwowe, to cała paleta przepisów różniących się ilością i rodzajem przypraw jak i metodą wykonania. Przedstawiam moją wersję przepisu.
Zalewa:
na 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10 %, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru.
Wodę z octem zagotować i dodać sól i cukier.

Przyprawy:
Na słoik 0,7 l
1-2 gałązki kopru
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Szczypta gorczycy
1 plasterek cebuli
2-3 plasterki marchewki
Kawałek korzenia chrzanu
1-2 płatki czosnku

Wykonanie:
Ogórki przebrać i bardzo dokładnie oczyścić.
Do słoików włożyć przyprawy i ciasno poukładać ogórki.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić, wstawić do gorącej wody i pasteryzować w temperaturze 100 st C przez 10 minut.
Po pasteryzacji wyjąć sprawdzić dokręcenie i postawić odwrotnie (zakrętką do dołu)
Następnego dnia po wystygnięciu sprawdzamy, czy pokrywy się zassały. Pokrywy od początku nieszczelne lub niezassane należy wymienić a proces pasteryzacji powtórzyć.
Znieść do spiżarni. Gotowe są po 3 tygodniach.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 166,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
Gołąbki, a może wręcz gołębie, bo całkiem spore. Ta wersja pomyślana jest tak, aby nie dodawać już ziemniaków, kasz itp. Sporo mięsa i dużo kapusty. Kompletne danie i nie bomba kaloryczna.
Smacznego.
Składniki:
1 spora głowa kapusty
1,3 do 1,5 kg zmielonego mięsa
200 g ryżu.
1-2 cebule

Przyprawy:
20 g soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego koperku (świeżego więcej)
1 łyżeczka białego pieprzu

Wykonanie:
umytą głowę kapusty z wyciętym głąbem wkładamy do gara.
W garze powinna być świeżo zagotowana woda w ilości takiej by 2-3 cm kapusty się w niej zanurzyło. Wskazana jest jakaś podstawka pod kapustę.
Gar przykrywamy, utrzymujemy temperaturę 80-90 st przez godzinę, a następnie wyłączamy grzanie i pozostawimy w garze do wystygnięcia.
Mięso zmielone mieszamy z lekko ugotowanym ryżem i zeszkloną na masełku cebulą. Dodajemy także przyprawy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na klika godzin.

Po kilku godzinach garnek rzymski wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie wypełniamy go gołąbkami. Na wierzch możemy wylać sos zrobiony z kilku przetartych pomidorów, przyprawionych do smaku liściem laurowym, zmielonym zielem angielskim, pieprzem i solą.

Wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 180-200 st C i czas 2 godziny.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 181,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Szynka piwna z ziemniakami to przykład potrawy, gdzie piwo jest używane do każdego etapu produkcji. Jest elementem wspólnym dla mięsa, ziemniaków i zasmażanej cebulki w piwnym sosie. Smaczne - proste i bardzo smaczne.
Porcja na obiad a pozostałość po ostygnięciu znakomicie sprawdza się na kanapkach. Spróbujcie.
Smacznego.

Składniki:
Szynka wieprzowa około 1,3 -1.5 kg
Butelka piwa typu porter
0,5 - 0,8 kg drobnych ziemniaków
2-3 średnie cebule
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
4-5 łyżek oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Z przypraw i oliwy należy wykonać marynatę i natrzeć ją mięso. Pozostawić na minimum 2 godziny a optymalne 6-12 godzin.
Następnie mięso obsmażyć na roztopionym smalcu z każdej strony.
Do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego wlewamy około 0,5 butelki piwa, wkładamy obsmażone mięso. Dobrze jest wstrzyknąć do mięsa około 30-50 ml piwa. Najlepiej użyć strzykawki z igłą o otworach bocznych.
Dookoła mięsa i na nie poukładać obrane ziemniaczki, przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika.
Czas pieczenia 1,5 godziny w temperaturze 200 st przy pracującej górnej i dolnej grzałce - bez termoobiegu (parametry dla garnka rzymskiego) Gdy ten czas upłynie zdejmujemy pokrywę i posypujemy ziemniaki solą ziołową i zapiekamy całość przez 15-20 minut bez pokrywy.
Cebulkę pokrojoną należy zeszklić na patelni, w której obsmażaliśmy mięso i odstawić o przestygnięcia.
Po zakończeni pieczenia wyjmujemy garnek z szynką z piekarnika. Nabierką do sosów czerpiemy piwo spod mięsa i przelewamy na patelnię w ilości potrzebnej (0,5-1 szklanki), następnie dodajemy 1-2 łyżeczki mąki (np krupczatki) do zagęszczenia sosu. Mieszamy i podsmażamy.
Teraz tylko wyłożyć wszystko na talerze, jeść i popijać piwem.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 134,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Domowy smalec ze skwarkami, chlebem i domowymi kiszonymi ogórkami. Pycha. Kto robił to wie, kto nie robił - może trzeba spróbować :-)
Składniki :
Podgardle 1 kg
Słonina 1 kg
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku

Wykonanie:
Podgardle można zakupić wędzone lub samemu uwędzić (60-70 st C 3-4 godziny) - ale może też to być podgardle surowe.
Słoninę i podgardle (w tej kolejności) kroimy w drobną kostkę.
W trakcie krojenia można już wstawić gar na płytę i rozpocząć wytapianie.
Co kilka minut trzeba mieszać.
W połowie wytapiania dokładamy 2 obrane cebule.
Wyjmujemy je jak zaczną się rozpadać. Pozostawienie cebuli skraca trwałość smalcu.
Jak skwarki zaczną zabierać jasno brązowego koloru - kończymy wytapianie i rozlewamy do słoiczków lub salaterek.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 78,4 MB
  • 13 lut 22 18:07
Konfitura z pigwy lub pigwowca to rewelacyjny pod względem smaku oraz zdrowotnych właściwości, domowy przetwór owocowy.
Znakomita jako podstawa lub jako dodatek. Na chlebek, do mięsa czy do herbaty. Pycha. Spróbujcie.
Wykonanie.
Owoce umyć, rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda owocowe i na koniec drobno pokroić.
Ustalić masę pokrojonych owoców.
Owoce wsypać do garnka lub głębokiej patelni i zalać wodą, tak by zakryła pokrojone owoce.
Gotować przez 40 minut. Po gotowaniu tłuczkiem do ziemniaków miażdżyć owoce do czasu aż połowa zawartości będzie musem.
Następnym krokiem jest posłodzenie. Zwykle potrzeba 30-40 dkg cukru na każdy kilogram owoców. W razie potrzeby można dosłodzić. Dodatkowo dodajemy około pół łyżeczki cynamonu na każdy kilogram owoców. Ponownie wstawiamy na kuchenkę i odparowujemy wodę i podsmażamy przez 30-60 minut do czasu aż trudno będzie opanować przywieranie.
Gorącą konfiturę rozłożyć do słoików i pasteryzować 30-40 minut.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 109,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki
1.8 kg Wołowina - w tym przypadku jest to udziec wołowy (skrzydło)
sól pekolwa - 25 g/kg mięsa
2 liści laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej

Peklowanie
Przyprawy zmieszać i dokładnie natrzeć mięso.
Liście laurowe położyć na spód.
mięso umieścić w pojemniku , zamknąć i przechowywać w lodówce przez okres 10-14 dni codziennie obracając. Gromadzącej wilgoci nie wylewać. Można ją polewać lub nacierać mięso.

Po peklowaniu 8-12 godzin suszenia w przewiewnym, chłodnym pomieszczeniu.
Wędzenie zimnym dymem przez okres 5-7 dni.
Temperatura 20-25 st C

Po wędzeniu przez 1 dobę osuszamy w temperaturze pokojowej, następnie dojrzewanie minimum 7 dni w chłodnym pomieszczeniu
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 124,7 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wędlina bez konserwantów, pieczona i o niebanalnym smaku, to krótka charakterystyka Schabu z szałwią. Bardzo prosta w wykonaniu i w mojej opinii - pycha. Zapraszam do oglądania i wykonania.
Składniki:
1.5 kg schabu
Przyprawy:
1,5 łyżeczki soli,
3 łyżeczki suszonej szałwii
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Dodatki:
1 czubata łyżka masła klarowanego
1/2 szklanki wody
50 ml brandy

Wykonanie:
Schab natrzeć solą, szałwią i pieprzem i odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki na 3 doby.
Po tym czasie obsmażyć z każdej strony na klarowanym maśle i przełożyć do przygotowanego (namoczonego) garnka rzymskiego (możne być inne zamknięte naczynie żaroodporne)
Podlewamy wodą, brandy, a na mięso wylewamy resztki masła z patelni.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w temp. 190-200 st C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy stan mięsa.
Ostatnia faza to podpiekanie w odkrytym garnku około 15 minut na stronę.
Odstawimy do ostygnięcia, Wkładamy do lodówki i po kilku godzinach możemy degustować.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 117,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
Kiełbasa zwyczajna w tej wersji była i jest wykonywana na biesiady lub wydarzenia okolicznościowe - jako wkładka mięsna do potraw lub danie samodzielne. Smaczna i aromatyczna oraz prosta w wykonaniu. Jeżeli ma być użyta od razu - może być wędzona na ciepło 3-4 godziny. Na zimno wędzimy , gdy jest wykonywana z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Zapraszam do oglądania i wykonania.
Smacznego.

Składniki:
2,5 kg łopatki wieprzowej
0,7 kg wołowiny
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu
sól mieszana zwykła i peklująca (20 g na każdy kilogram mięsa)
przegotowana ostudzona woda w ilości 0,4 l

Wykonanie:
Wołowinę, czosnek i cebulę mielimy na oczkach 8 mm, a łopatkę na oczkach 10 lub 13 mm.
Mieszamy z przyprawami. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy do czasu uzyskania spójnej konsystencji (10-20 minut)
Nadziewamy luźno jelita wieprzowe.
Osuszamy przez około 6 godzin. Wędzimy na zimno przez jedną dobę. Kiełbasa uwędzona na zimno może być bezpiecznie przez klika dni przechowywana i transportowana.
Finalnie używamy kiełbasy jako wkładki mięsnej lub dania samodzielnego po obróbce cieplnej.

z chomika dobre_jedzenie

  • 40,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Golonka wędzona, zwłaszcza na zimno, jest mało popularną wędliną, ale wartą wykonania. Jako wędlina trwała może po wędzeniu dojrzewać w chłodnym pomieszczeniu.
Spróbujcie.
Smacznego
Składniki:
Golonka (użyłem tylnej) w ilości 4 kg
Zalewa peklująca:
Na każdy kilogram golonki:
30-35 g peklosoli,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego i
0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody.
Można opcjonalnie dodać czosnek.
Peklować 6-10 dni.
Wędzenie zimne w temperaturach około 25 st.
Czas trwania wędzenia 4-5 dni.
Cykle wędzenia - Pierwszy dzień do uchwycenia początków koloru około 12 h w pozostałe dni 4-6 h dziennie.
O tym kiedy skończyć powie nam wygląd wędzonki.
Po wędzeniu wieszamy w temperaturze pokojowej na 1-2 doby.
Kolejny etap to chłodna, przewiewna spiżarnia i czas dojrzewania nie krótszy niż 7 dni. Wędlina trwała.
Alternatywne wędzenie 3-5 h w gorącym dymie i 1-2 doby w temp. pokojowej - wędlina do szybkiego spożycia.

z chomika dobre_jedzenie

  • 82,9 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wędzenie na zimno to rzadziej stosowana metoda wędzenia makreli, jednak makrela wędzona na zimno jest naprawdę godna uwagi. Uwaga do wykonania. W zimnym wędzeniu zmiana temperatury o kilka stopni ma duże znaczenie więc dla pewności , przed przerwaniem wędzenia dobrze jest napocząć jedną rybkę, by stwierdzić dokonanie się dzieła.

Wykonanie:
Makrelę porządnie obmyć i wytrzeć , usunąć wnętrzności i odciąć głowę. Umieścić w około 7% solance na okres 6-8 godzin. W tym czasie trzymać solankę z rybą w lodówce.
Po wyjęciu z solanki delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i zawiesić na hakach. Czas suszenia - około 3 h w temperaturze pokojowej.
Wędzenie dymem zimnym, średnio gęstym, w temperaturze pomiędzy 20 a 30 st. C. Czas wędzenia to około 12 godzin (zalecana próba na wybranej sztuce) . Po 8-10 godzinach trzeba zacząć częstszą obserwację postępów wędzenia.

z chomika dobre_jedzenie

  • 94,6 MB
  • 13 lut 22 18:07
Poznaj 9 kluczowych warunków aby uzyskać idealne ogórki kiszone na zimę. Przepis na ogórki i wykonanie.

z chomika dobre_jedzenie

  • 66,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
przepis na koreczki śledziowe

z chomika dobre_jedzenie

  • 97,2 MB
  • 13 lut 22 18:07

z chomika dobre_jedzenie

  • 64,2 MB
  • 13 lut 22 18:07
Przepis na śledzia na stół wigilijny z kapustą, ogórkiem, cebulką, musztardą, grzybami i miodem.

z chomika dobre_jedzenie

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    229
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
24,34 GB




David_Lucas

David_Lucas napisano 18.01.2019 18:47

zgłoś do usunięcia
TYLKO U MNIE NAJNOWSZY SINGIEL REIK & SEBASTIAN YATRA obrazek
HFu_75

HFu_75 napisano 19.01.2019 18:26

zgłoś do usunięcia

Chomik - HFu_75

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

David_Lucas

David_Lucas napisano 22.01.2019 11:00

zgłoś do usunięcia
PROPOZYCJA AUSTRALII NA EUROWIZJE !!! ZAPRASZAM obrazek
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 28.01.2019 04:42

zgłoś do usunięcia
zapraszam i pozdrawiam
martino11

martino11 napisano 13.06.2019 21:53

zgłoś do usunięcia
zapraszam do mnie
Martyna90196

Martyna90196 napisano 22.12.2019 15:39

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 22.12.2022 09:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 16.05.2023 12:39

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
BlackDevile

BlackDevile napisano 18.08.2023 14:55

zgłoś do usunięcia
131898-piekna-blondynka

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności