Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
yanson11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna

widziany: 11.02.2024 13:51

  • pliki muzyczne
    6476
  • pliki wideo
    167883
  • obrazy
    8096
  • dokumenty
    15262

210638 plików
167140,88 GB

Ukryj opis
  • 50,7 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

Mniszek lekarski – kwiaty – około 60 szt
2 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
1-2 plasterki cytryny
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Kwiaty mniszka zbieramy w miejscach oddalonych od dróg i obiektów przemysłowych. Najlepiej zbierać rano jak tylko obeschnie rosa. Zbieramy kwiaty świeże, niedawno rozwinięte i nie przeschnięte.

W kwiatach mogą zamieszkiwać mali lokatorzy, ale w celu ich pozbycia się wystarczy zwykle kwiaty rozłożyć na słońcu na białej kartce papieru. Wzrastająca temperatura powoduje, ze owadzia drobnica szybko się oddala w bardziej sprzyjające miejsce. Czas wygrzewania 2-3 godziny.

Kwiatów nie przepłukujemy wodą by nie zmyć cennego pyłku nagromadzonego na nich. Dlatego ważne jest by zbierać je w czystym miejscu.

Od kwiatostanów oddzielamy żółte płatki i wrzucamy je do słoika. Następnie zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu. Dorzucamy plasterki cytryny i odstawiamy na okres 1-3 tygodni.

Po tym czasie rozrabiamy w szklance wody, łyżkę miodu wlewamy do nowego słoika, a zawartość pierwotnego nastawu przelewamy przez gęste sito w celu oddzielenia od płatków kwiatowych.

Po wymieszaniu możemy ocenić i w razie potrzeby skorygować moc i poziom słodkości, a następnie odstawiamy do sklarowania. Ten proces może trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy. Nalewkę można uważać za dojrzałą jeżeli od czasu nastawienia upłynie minimum 6 miesięcy.

z chomika dobre_jedzenie

  • 87,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
Prosty i sprawdzony przepis na wędzony drób. Minimum środków. Maximum efektów. Wykonuję w ten sposób piersi i udźce indycze, piersi i połówki kurczaków. W mojej opinii efekt wyśmienity. Zdjęcie będące miniaturą filmu – wędzenie olchą. Kolorystyka na filmie – po wędzeniu bukiem.

PROSTY SPOSÓB NA WĘDZONY DRÓB
8 piersi z indyka (ok 900 g każda)
Jeden seler naciowy
Sól



SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 litr wody na każdy kilogram mięsa). Seler naciowy kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Wkładamy opłukane mięso i garnek ponownie stawiamy na kuchence. Indyk powinien się parzyć w temperaturze 70-80 st C przez 30 do 40 minut. NIE GOTOWAĆ! Po tym czasie wyjmujemy mięso a do pozostawionej w garnku wody dodajmy sól: 10 dag na każdy litr wody.

Mięso ponownie umieszczamy w garnku pamiętając, aby zalewa całkowicie je przykryła. Wynosimy garnek w chłodne miejsce na 8-10 godzin. Przed przystąpieniem do wędzenia opłukujemy mięso pod bieżącą wodą.

Filety nadziewamy na haki i wieszamy w wędzarni na około godzinę, aby mięso trochę wyschło. Wędzimy (na samym generatorze dymu) w temperaturze 40-60 stopni przez 4 – 6 godzin.

Smacznego!

z chomika dobre_jedzenie

  • 87,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wykonanie: - peklowanie na mokro - patrz odcinek o tym tytule, lub dowolna marynata wykonana minimum na dobę przed wędzeniem.
Przed włożeniem do wędzarni mięso należy osuszyć.
Zrębka bukowa (może być olcha) w ilości o,5-1 szklanki.
Temperatura przy końcu wędzenia 70-80 st C
Czas wędzenia 50-60 minut.
Można spożywać na gorąco.
W mojej opinii najlepsza po 2-3 dniach w lodówce.

z chomika dobre_jedzenie

  • 70,4 MB
  • 13 lut 22 18:07
Produkty:
8 serków twarogowych „typu włoskiego” (około 15% tłuszczu)
Papryka ostra, biały pieprz, suszona bazylia, curry (lub jakiekolwiek inne przyprawy)
1,5 litra wody
15 dag soli



Sposób wykonania:
15 dag soli rozpuszczamy w 1,5 litra wody. Serki twarogowe umieszczamy w naczyniu i zalewamy solanką; staramy się tak ułożyć serki, aby były całkowicie zanurzone w solance. Naczynie przykrywamy i wynosimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Po upływie doby rozpoczynamy wędzenie.
Serki wyjmujemy z zalewy. Dwa z nich pozostawiamy bez przypraw, pozostałe obsypujemy przyprawami. Możemy użyć przypraw podanych w przepisie lub jakichkolwiek innych, na które mamy ochotę.
Palniki wędzarni wypełniamy płynem palnym. Może to być denaturat, nafta lub żel do podgrzewaczy.

Na dno wędzarni wsypujemy zrębkę (ok. jednej szklanki), wstawiamy płytkę ociekową, ustawiamy ruszt z serkami i zamykamy pokrywą z termometrem.

z chomika dobre_jedzenie

  • 52,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Prawdopodobnie najsmaczniejsza wersja śledzi robionych w oleju, dodanie pieprzu czerwonego i rodzynek doskonale komponuje się ze śledziem i łamie gorzki smak cebuli.Tak wykonane śledzie(brak powietrza w wew. słoika) w słoiku dobrze zalane w oleju mogą stać nawet miesiąc w lodówce jak nie dłużej, ale najsmaczniejsze są po 2/3 dniach. Polecam!!!

Składniki:
śledź matias ok.700g
cebula ok.300g
pieprz czarny mielony
jedna limonka
jedna sztuka liścia laurowego
pieprz czerwony ziarnisty
rodzynki ok. 30 szt.

z chomika dobre_jedzenie

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    229
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
24,34 GB




David_Lucas

David_Lucas napisano 18.01.2019 18:47

zgłoś do usunięcia
TYLKO U MNIE NAJNOWSZY SINGIEL REIK & SEBASTIAN YATRA obrazek
HFu_75

HFu_75 napisano 19.01.2019 18:26

zgłoś do usunięcia

Chomik - HFu_75

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

David_Lucas

David_Lucas napisano 22.01.2019 11:00

zgłoś do usunięcia
PROPOZYCJA AUSTRALII NA EUROWIZJE !!! ZAPRASZAM obrazek
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 28.01.2019 04:42

zgłoś do usunięcia
zapraszam i pozdrawiam
martino11

martino11 napisano 13.06.2019 21:53

zgłoś do usunięcia
zapraszam do mnie
Martyna90196

Martyna90196 napisano 22.12.2019 15:39

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 22.12.2022 09:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 16.05.2023 12:39

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
BlackDevile

BlackDevile napisano 18.08.2023 14:55

zgłoś do usunięcia
131898-piekna-blondynka

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności