Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
yanson11
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna

widziany: 11.02.2024 13:51

  • pliki muzyczne
    6476
  • pliki wideo
    167883
  • obrazy
    8096
  • dokumenty
    15262

210638 plików
167140,88 GB

Ukryj opis
  • 175,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki:

ogórki gruntowe 1,5 kg
sól kamienna niejodowana – 1 do 1,5 łyżki stołowej
korzeń chrzanu około 15 cm
koper części zielone i baldachy – garść
czosnek 5 ząbków
liść chrzanu 1 szt.
opcjonalne dodatki to liść laurowy , ziele angielskie, gorczyca, liście wiśni, porzeczki, winogron i inne

Ogórki dobrze umyć i namoczyć w chłodnej wodzie przez 1-2 godziny, a tuż przed rozpoczęciem kiszenia należy im obciąć końcówki. Liście i koper lekko rozdrobnić, czosnek po obraniu rozgnieść, a korzeń chrzanu pokroić w plasterki.

Ogórki, dodatki i sól umieścić w pojemniku lub w foliowym worku – do wyboru, ważne jest by była możliwość ograniczenia dopływu powietrza. Ja umieściłem wszystko w strunowym worku foliowym, którym wstrząsałem do czasu aż wszystkie składniki się dobrze, równomiernie wymieszają. Woreczek zamykam i wkładam do lodówki na 4 godziny. W tym czasie składniki delikatnie popuszczą wilgoć co będzie sprzyjało dobremu połączeniu się smaków i aromatów . W czasie pobytu w lodówce można jeszcze 1-2 razy wstrząsnąć woreczkiem.

Po 4 godzinach ogórki umieszczamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Nakrywamy je ściereczką by ograniczyć dopływ światła. Dobrze jest obrócić je kilka razy w ciągu tego czasu.

po 24 godzinach od początku procesu nasze małosolne są już gotowe do konsumpcji. Jeżeli pozostaną w temperaturze pokojowej to ich stan będzie się pogłębiał. Pozostawione w lodówce zachowają aktualny smak na dłużej.

z chomika dobre_jedzenie

  • 96,9 MB
  • 13 lut 22 18:07
Składniki
Schab 2 x po 1 kg
Suszone owoce (morela, figa, żurawina – mogą być także daktyle i inne)



Wykonanie
W schabie wykonać długim nożem po 2 otwory (przebicia) o szerokości 2-3 cm zapeklować z dodatkiem ziół (ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, majeranek, cząber – mogą być inne)
Po peklowaniu delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.
Owoce na 10 zalać letnią wodą, odsączyć i (opcjonalnie) wymieszać z odrobiną żelatyny.
Ściśle wypełnić nacięcia w schabach.
Mięso umieścić w szynkowarach, wstawić do wody o temperaturze 80 st C i parzyć przez okres 2 h 10 m.
Po parzeniu hartować w zimnej wodzie przez klika minut, następnie wydobyć z szynkowara, opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w piekarniku lub kombiwarze w celu podsuszenia – temperatura 150 s C czas 15-20 minut.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 22,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
Paszteciki

z chomika dobre_jedzenie

  • 179,5 MB
  • 13 lut 22 18:07
Legendarna, wyraźnie słona wędlina. Kindziuk to wymagająca cierpliwości i trwały produkt. Często dawniej i dziś wykonywana na Suwalszczyźnie i ziemiach litewskich, ale nie tylko. Po moim przykładzie widać, że nad morzem też ją można wykonać. Zwykle kindziuk wykonujemy w pęcherzu lub żołądku. Nowe czasy przyniosły nowe możliwości. Czas produkcji - nie mniej niż 1,5 miesiąca zwykle około 3. Okres trwałości - prawidłowo wykonana - miesiące, a nawet lata. Opowieści głoszą, że dawniej używano siekiery do rozłupywania kindziuka.

Składniki:
Szynka 5 kg
Boczek 1 kg
Boczek nie powinien być za tłusty.

Przyprawy:
Kindziuk to wędlina przesolona. Jest to jedna z przyczyn jej trwałości.
Sól 30 g/kg - w oryginalnych przepisach kamienna prażona (prażymy sól na patelni w celu osuszenia i sterylizowania). W Późniejszych przepisach mieszana z solą peklującą. Ze względu na dużą ilość soli na użycie samej soli peklującej ja bym się nie zdecydował bo dawka jest wysoka.

Pozostałe przyprawy:
pieprz czarny mielony - 0,5-1 łyżeczka na kg mięsa.
cukier - 1 łyżeczka
czosnek 1-2 ząbki na kg mięsa.
50g spirytusu

Wykonanie:
Całość pokroić nożem na kostkę 2-4 cm, dodać przyprawy i spirytus. Wymieszać i złożyć w lodówce na 12 godzin.

Pęcherze suszone namoczyć dobę wcześniej i na mokro rozszerzyć delikatnie otwór wlotowy do pożądanej średnicy.

Osłonki białkowe standardowo opłukać na zewnątrz i wewnątrz, moczyć przez 15-20 minut w osolonej wodzie oraz odwiesić do ocieknięcia.

Napełniamy ręcznie, za pomocą dużego lejka lub nadziewarką. Podczas nadziewania ugniatamy w celu zagęszczenia i pozbycia się powietrza. Pęcherze po napełnieniu obwiązujemy sznurkiem lub umieszczamy je w siatce wędliniarskiej. Napełnione obiekty ważymy i zapisujemy ich masę.

Po napełnieniu wieszamy w temperaturze pokojowej na czas 12-48 godzin (w zależności od temperatury) przy 18 st C ten najdłuższy okres a im cieplej tym krócej).

Następnym etapem jest formowanie. Trwa 10 do 14 dni.
W tym czasie przez połowę doby kindziuk znajduje się pomiędzy 2 deskami obciążony ciężarem (w zależności od wielkości) 5-15 kg, a drugą część doby wisi w przewiewnym miejscu.

Kolejny etap to wędzenie zimnym olchowym dymem. Okres wędzenia - około 3 tygodnie. W pierwszych dniach 4-5 godzin dziennie, a w kolejnych po 1-2 godziny. Nic sic się nie stanie, jeżeli w tym okresie 1 czy 2 dni nam z harmonogramu wypadną.

Po wędzeniu odwieszamy w chłodnie miejsce z dobrą cyrkulacją powietrza. Dojrzewanie. W tym okresie możemy 2 x w miesiącu poddymić wędlinę przez kilka godzin. Poprawi to jej zabezpieczenie. W tym czasie też raz w tygodniu przez dobę dobrze jest ponownie prasować wędlinę z użyciem ciężaru 10-20 kg.

Jak kindziuk osiągnie 65% swojej początkowej masy - możemy uznać go za gotowy, ale nie oznacza to, że musimy go zjeść. Poczeka na konsumpcję tak długo jak będzie trzeba. Z czasem będzie coraz twardszy.
Smacznego,

z chomika dobre_jedzenie

  • 24,4 MB
  • 13 lut 22 18:07
Wędlinę tę wykonałem ponad 18 miesięcy temu. Kindziuk wysechł mocno, ale przetrwał mimo, ze nie zawiera całej listy składowych typu E. Nigdy też nie był w lodówce. Przechowywałem go w chłodzie bliskim 10 st C i w średniej wilgotności. 50-60 %.
Pachnie i smakuje zacnie :-)

z chomika dobre_jedzenie

  • 144,8 MB
  • 13 lut 22 18:07
Karkówka - około 1-1,2 kg
Peklowanie na mokro. W filmie pokazałem szybkie - podciśnieniowe, ale może być zwykłe 10-14 dni. Można korzystać z własnej receptury na zalewę peklującą lub użyć soli peklującej (solanka 5%) i przyprawy Sekret Dziadka Feliksa z dodatkiem czosnku. Przy krótkim peklowaniu nakłuć mięso lub nastrzykiwać.
Parzenie
Wkładamy mięso do szynkowara, a następnie szynkowar do gara z nagrzaną do temp. 80-85 st wodą. Poziom wody powinien być minimum równy poziomowi mięsa w szynkowarze.
Parzymy w tym zakresie temperatur przez 2 h 15 minut, a następnie wylewamy zgromadzone pod wieczkiem skropliny i ewentualną wodę wypartą z mięsa (bez otwierania szynkowara). Studzimy w zlewozmywaku z zimną wodą przez okres 20-30 minut, a następnie wkładamy do lodówki na 8 h.
Smacznego.

z chomika dobre_jedzenie

  • 191,1 MB
  • 13 lut 22 18:07
2 kg mięsa (karkówka, łopatka)
1 papryka
100 g pieczarek marynowanych
2 x 100 g sera żółtego.
2x2 płaskie łyżeczki soli
2 x 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw "Sekret Dziadka Feliksa" lub przyprawy skomponowanej z równych części pieprzu czarnego, majeranku, tymianku, cząbru, jałowca, ziela angielskiego, liścia laurowego.
Mielimy na oczkach 8 mm
Po zmieleniu podzielić na 2 części, dodać przyprawy i porządnie wymieszać. Paprykę pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę.
Pieczarki pokrócić w dowolny sposób.
Do jednej porcji mięsa dodajemy pieczarki i połowę sera ,a do drugiej resztę sera i paprykę.
Napełniamy szynkowar dobrze ubijając mięso.
W celu napełnienia 2-go szynkowara wykonujemy:
Garść mięsa układamy na dnie szynkowara i ubijamy - odkładamy taką samą ilość, którą położymy na wierzch, resztę wykładamy na folię spożywczą tworząc prostokąt o szerokości około 10-12 cm, grubości 1-2 cm i wynikowej długości. Na mięsie układamy równomiernie pokrojoną w paski paprykę, a pomiędzy paski papryki układamy kostki sera. Całość rolujemy za pomocą foli (powstały walec nie może mieć większej śerdnicy niż szynkowar). Walec wkładamy do szynkowara, wykładamy na wierzch resztę mięsa i ubijamy.
Oba szynkowary zamykamy.
Szynkowary wstawiamy do gorącej wody (80 st C) parzymy przez 2 godziny. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki.Po 8 godzinach można mięso wydobyć i degustować.
Zapraszam!

z chomika dobre_jedzenie

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    229
  • pliki muzyczne
    0

230 plików
24,34 GB




David_Lucas

David_Lucas napisano 18.01.2019 18:47

zgłoś do usunięcia
TYLKO U MNIE NAJNOWSZY SINGIEL REIK & SEBASTIAN YATRA obrazek
HFu_75

HFu_75 napisano 19.01.2019 18:26

zgłoś do usunięcia

Chomik - HFu_75

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

David_Lucas

David_Lucas napisano 22.01.2019 11:00

zgłoś do usunięcia
PROPOZYCJA AUSTRALII NA EUROWIZJE !!! ZAPRASZAM obrazek
DZIACHO1966

DZIACHO1966 napisano 28.01.2019 04:42

zgłoś do usunięcia
zapraszam i pozdrawiam
martino11

martino11 napisano 13.06.2019 21:53

zgłoś do usunięcia
zapraszam do mnie
Martyna90196

Martyna90196 napisano 22.12.2019 15:39

zgłoś do usunięcia
xovabi9498

xovabi9498 napisano 22.12.2022 09:16

zgłoś do usunięcia
Super chomik
nexonem395

nexonem395 napisano 16.05.2023 12:39

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
BlackDevile

BlackDevile napisano 18.08.2023 14:55

zgłoś do usunięcia
131898-piekna-blondynka

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności