Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 18.04.2024 03:17

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
◆BAKŁAZA NY
◆BROKUŁY
 
◆◆POR ADY◆◆
Broku ły
◆BURACZE K
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆CEBULA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆cebu la
◆CHRZAN
◆CUKINIA
◆CYKORIA
◆CZOSNEK
 
◆◆POR ADY◆◆
czosn ek
◆DYNIA
◆GROSZEK
◆IMBIR
◆Kabacze k
◆KALAFIO R
 
◆◆POR ADY◆◆
◆kala fior
roman esco
◆KALAREP A
◆KAPUSTA
 
◆KARCZOC HY
 
◆◆POR ADY◆◆
◆KOPER
 
◆◆POR ADY◆◆
◆KUKURYD ZA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆MARCHEW
 
◆OGOREK
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆Papryka
 
papry ka
◆PATISON
◆PIETRUS ZKA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆POMIDOR
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
POMID OR - przep isy
◆POR
◆RZEPA
◆rzodkie w
◆rzodkie wka
◆SAŁATA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
SALAT A - przep isy
◆SELER
◆SOCZEWI CA
◆SZCZYPI OR
◆SZPARAG I
 
◆PORA DY
◆szpa ragi
◆SZPINAK
 
◆◆POR ADY◆◆
◆warzywa
◆ZIEMNIA KI
★ Warzywa
fasola
fasolka szparago wa
PASTERNA K
pieczark i
rabarbar
 
◆◆POR ADY◆◆
warzywa
włoszczy zna
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek
  • 29 KB
  • 2 lut 22 13:42
Fasolka szparagowa

Jest bogata w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie całego przewodu pokarmowego i doskonale wypełnia żołądek. Doskonale wpływa na przemianę materii, co ułatwia odchudzanie. Można zastępować nią latem mięso, gdyż bogata jest w białko, którego skład zbliżony jest do białka zwierzęcego. Dodatkowo fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Jemy ja gotowaną (najlepiej na parze, żeby nie stracić cennych właściwości), np. w sałatce z pomidorami i oliwą z oliwek. Fasolka ma 46 kcal w 100g.

zachomikowany

  • 74 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 28 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 12 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 39 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 11 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 82 KB
  • 2 lut 22 13:42
Fasolka szparagowa

Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy B3, dzięki czemu zapobiega stanom lękowym i bezsenności. Działa także wspomagająco (dzięki fitoestrogenom podobnym do żeńskich hormonów) na przykre dolegliwości klimakterium. Umieszczając ją w codziennej diecie, minimalizujemy także ryzyko zapadnięcia na nowotwory piersi i szyjki macicy.
Nie należy jej tylko zbyt krótko gotować (gotujemy co najmniej kwadrans), bo surowa działa trująco na organizm.

zachomikowany

  • 14 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 6 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 101 KB
  • 2 lut 22 13:42
Fasolka szparagowa - dar Ameryki

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Najbardziej rozsławili ją jednak Francuzi w XIX wieku, dlatego często nazywana jest francuską fasolką. Najpopularniejszymi odmianami w Polsce jest fasolka żółta - najczęściej kupowana do bezpośredniego ugotowania oraz z zielona - bardzo często uprawiana do zamrożenia.
Fasolka? - na zdrowie!
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, 100g to tylko 27kcal, zawiera natomiast dużo błonnika, a więc jest idealnym daniem lub dodatkiem dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Co więcej, fasolka ta jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie świeża zielona, zatem jest bardzo potrzebna szczególnie kobietom planującym ciążę i w ciąży, zwłaszcza przez pierwszy trymestr. Nie można też zapominać, że fasolka jest źródłem witaminy C, beta karotenu, potasu i żelaza. Ze względu na zawartość fitoestrogenów, pomaga niwelować nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (uderzenia gorąca) i zapobiegać rozwojowi osteoporozy, nowotworom piersi i rakowi szyjki macicy.
Świeża? No to gotujemy!
Kupując z sklepie fasolkę, sprawdźmy czy jest krucha, bez plam, twardych włókien i ma lśniące jasne ziarna. Aby nie stracić cennych witamin i składników mineralnych najlepiej fasolkę gotować na parze al dente z dodatkiem odrobiny soli. Pamiętajmy też, by nie jeść jej na surowo, gdyż zawiera szkodliwe substancje.

Ilona Grzegorzewska

zachomikowany

  • 101 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 16 KB
  • 2 lut 22 13:42
Napój przeciwcukrzycowy

Strączki, gdy ziarna są jeszcze miękkie, ususzyć. Zemleć

lub utłuc w moździerzu i zalać łyżeczkę proszku szklanką wody. Gotować kilka minut, przykryć, ostudzić, przecedzić. Podzielić na 3 porcje i pić przed posiłkami.

Przy bólach reumatycznych i osłabieniu organizmu

Szklankę świeżych ziaren młodej fasolki zalać 3 szklankami wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, odstawić na noc. Pić po 1/4 szklanki co godzinę.

Przy kamicy moczowej

Wymieszać w równych proporcjach rozdrobnione suszone strąki młodej fasoli, liście czarnej jagody i mącznicy lekarskiej. Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i trzymać 20 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Pić taką porcję 3 razy dziennie.

Przy schorzeniach wątroby

Zmieszać w równych proporcjach młode, suszone i rozdrobnione strąki fasoli oraz ziele dziurawca. Łyżkę mieszanki zalać szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu 5 minut. Przykryć i odstawić na 20 minut. Odcedzić. Pić po 1/4 szklanki przed jedzeniem.

Obrzęki

30 g suchych strąków fasoli zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na 8 godzin, potem zagotować i trzymać na maleńkim ogniu przez 10 minut, odcedzić, przestudzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Podagra

Zmieszać 40 g pokrojonych strąków fasoli, po 30 g kwiatów pierwiosnka lekarskiego, słomy owsianej, liści brzozy i liści czarnej porzeczki. Zalać łyżkę ziół szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Odstawić na 5 minut i odcedzić. Pić 3 szklanki dziennie między posiłkami.

Przeciw świądowi skóry

Garść młodych strąków zalać litrem wrzątku i gotować pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Odcedzić. Płynem przemywać swędzące miejsca. Pomaga także po ukąszeniach komarów i meszek.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 2 lut 22 13:42
cd.1 a ]
Fasolka szparagowa nazywana jest czasem warzywem kobiecym, gdyż zawiera kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla pań w pierwszych miesiącach ciąży – to wtedy u płodu kształtuje się cewa nerwowa, czyli zalążek układu nerwowego, o której prawidłową budowę dba właśnie kwas foliowy.

Do tego dochodzą roślinne hormony, czyli fitoestrogeny, chroniące przed nowotworami piersi i szyjki macicy, a także zapobiegające nieprzyjemnym objawom związanym z okresem przekwitania, na przykład uderzeniom gorąca. Dbają one także o zdrowe kości – zwiększają nawet ich gęstość, pozwalając uniknąć osteoporozy.
Młoda fasolka szparagowa jest znacznie lżej strawna niż zwykła, ziarnista, nie stanowi więc dla żołądka obciążenia. Nie powoduje wzdęć ani gazów. Lubi ją też wątroba, ponieważ wspomaga oczyszczanie organizmu, regulując trawienie. Ma zaledwie 30 kcal w 100 g. Zawiera za to dużo cennego błonnika, który pomaga schudnąć. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, szybko daje wrażenie sytości. Ponadto błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu, nie pozwalając mu się odkładać w organizmie i zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL.

Jak widać, fasolka szparagowa ma same zalety… A do tego można z niej przyrządzić mnóstwo smacznych potraw, co udowodnili nie tylko Francuzi.

Nie wolno jej jeść na surowo, ponieważ zawiera fazynę, substancję trującą, którą neutralizuje gotowanie – wystarczy 10 minut we wrzątku. Tak ugotowana jest chrupka i traci mniej witamin niż zupełnie miękka, ale co kto lubi. Najsmaczniejsza jest świeżo zerwana – im młodsza, tym pyszniejsza. Aby sprawdzić, czy na pewno jest świeża i nie „przerośnięta”, należy odłamać jeden z końców strączka i otworzyć go – powinien rozchylić się bez trudu, a przy tym nie mieć włókien. Nie należy fasolki przechowywać (chyba że zamrożoną) dłużej niż 3 dni, gdyż szybko traci świeżość i smak.

Beata Kondysar

zachomikowany

  • 16 KB
  • 2 lut 22 13:42
1] Fasolka szparagowa
Fasolowe strączki są nie tylko smaczne i pożywne, ale i zdrowe. Dostarczają organizmowi cennych witamin (A, B1, B2, B6, C, E, K) oraz minerałów – znajdują się w niej między innymi wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, sód i jod. W odróżnieniu od fasoli ziarnistej, która jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, strączkową ceni się za obecność aglutyniny. Związek ten powoduje unieszkodliwienie białek niezbędnych do rozwoju niektórych bakterii chorobotwórczych. Odgrywa zatem ogromną rolę w budowaniu odporności naszego organizmu. Prowadzone są też badania nad udziałem aglutyniny w zwalczaniu chorób nowotworowych.

Warzywa strączkowe – także fasolka szparagowa – pomagają w regulacji poziomu insuliny. Dr James Anderson z Uniwersytetu Kentucky na podstawie licznych doświadczeń przeprowadzonych w latach 90. stwierdził, że u osób chorych na cukrzycę typu I po przejściu na dietę fasolową zapotrzebowanie na insulinę zmniejszyło się o 38%. Zaś chorzy z cukrzycą typu II w ogóle mogli lek odstawić… Okazało się bowiem, że po spożyciu fasoli następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru we krwi – organizm nie potrzebuje więc dużych ilości insuliny, by go przetworzyć.

Ponadto badania kliniczne udowodniły, że w niedojrzałych strąkach znajduje się inozytol – substancja regulująca zaburzenia przemiany materii, wzmacniająca serce i pozwalająca łatwiej przyswoić wapń. Wiadomo, że brak tego składnika to główna przyczyna osteoporozy. Do tego w świeżych (nie suszonych) ziarnach jest nie zbadany jeszcze dokładnie związek, korzystnie wpływający na właściwy poziom białych ciałek krwi. Naukowcy podejrzewają, że zmniejsza on szkodliwy wpływ antybiotyków na funkcje życiowe organizmu.
Od lat zielarze odwarem ze strąków fasoli leczą schorzenia pęcherza, dróg moczowych i nerek, a także reumatyzm i dnę moczanową. Zwiększa on wydzielanie moczu, z którym usuwane są z ustroju toksyny i szkodliwe pozostałości procesów metabolicznych

cd.1 a ]

zachomikowany

  • 24 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 20 KB
  • 2 lut 22 13:42

zachomikowany

  • 166 KB
  • 31 sty 22 3:51

z chomika cienistadolina

  • 16 KB
  • 29 sty 22 16:11
cd.1 a ]
Fasolka szparagowa nazywana jest czasem warzywem kobiecym, gdyż zawiera kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla pań w pierwszych miesiącach ciąży – to wtedy u płodu kształtuje się cewa nerwowa, czyli zalążek układu nerwowego, o której prawidłową budowę dba właśnie kwas foliowy.

Do tego dochodzą roślinne hormony, czyli fitoestrogeny, chroniące przed nowotworami piersi i szyjki macicy, a także zapobiegające nieprzyjemnym objawom związanym z okresem przekwitania, na przykład uderzeniom gorąca. Dbają one także o zdrowe kości – zwiększają nawet ich gęstość, pozwalając uniknąć osteoporozy.
Młoda fasolka szparagowa jest znacznie lżej strawna niż zwykła, ziarnista, nie stanowi więc dla żołądka obciążenia. Nie powoduje wzdęć ani gazów. Lubi ją też wątroba, ponieważ wspomaga oczyszczanie organizmu, regulując trawienie. Ma zaledwie 30 kcal w 100 g. Zawiera za to dużo cennego błonnika, który pomaga schudnąć. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, szybko daje wrażenie sytości. Ponadto błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu, nie pozwalając mu się odkładać w organizmie i zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL.

Jak widać, fasolka szparagowa ma same zalety… A do tego można z niej przyrządzić mnóstwo smacznych potraw, co udowodnili nie tylko Francuzi.

Nie wolno jej jeść na surowo, ponieważ zawiera fazynę, substancję trującą, którą neutralizuje gotowanie – wystarczy 10 minut we wrzątku. Tak ugotowana jest chrupka i traci mniej witamin niż zupełnie miękka, ale co kto lubi. Najsmaczniejsza jest świeżo zerwana – im młodsza, tym pyszniejsza. Aby sprawdzić, czy na pewno jest świeża i nie „przerośnięta”, należy odłamać jeden z końców strączka i otworzyć go – powinien rozchylić się bez trudu, a przy tym nie mieć włókien. Nie należy fasolki przechowywać (chyba że zamrożoną) dłużej niż 3 dni, gdyż szybko traci świeżość i smak.

Beata Kondysar

zachomikowany

  • 82 KB
  • 29 sty 22 16:11
Fasolka szparagowa

Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy B3, dzięki czemu zapobiega stanom lękowym i bezsenności. Działa także wspomagająco (dzięki fitoestrogenom podobnym do żeńskich hormonów) na przykre dolegliwości klimakterium. Umieszczając ją w codziennej diecie, minimalizujemy także ryzyko zapadnięcia na nowotwory piersi i szyjki macicy.
Nie należy jej tylko zbyt krótko gotować (gotujemy co najmniej kwadrans), bo surowa działa trująco na organizm.

zachomikowany

  • 101 KB
  • 29 sty 22 16:11
Fasolka szparagowa - dar Ameryki

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Najbardziej rozsławili ją jednak Francuzi w XIX wieku, dlatego często nazywana jest francuską fasolką. Najpopularniejszymi odmianami w Polsce jest fasolka żółta - najczęściej kupowana do bezpośredniego ugotowania oraz z zielona - bardzo często uprawiana do zamrożenia.
Fasolka? - na zdrowie!
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, 100g to tylko 27kcal, zawiera natomiast dużo błonnika, a więc jest idealnym daniem lub dodatkiem dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Co więcej, fasolka ta jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie świeża zielona, zatem jest bardzo potrzebna szczególnie kobietom planującym ciążę i w ciąży, zwłaszcza przez pierwszy trymestr. Nie można też zapominać, że fasolka jest źródłem witaminy C, beta karotenu, potasu i żelaza. Ze względu na zawartość fitoestrogenów, pomaga niwelować nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (uderzenia gorąca) i zapobiegać rozwojowi osteoporozy, nowotworom piersi i rakowi szyjki macicy.
Świeża? No to gotujemy!
Kupując z sklepie fasolkę, sprawdźmy czy jest krucha, bez plam, twardych włókien i ma lśniące jasne ziarna. Aby nie stracić cennych witamin i składników mineralnych najlepiej fasolkę gotować na parze al dente z dodatkiem odrobiny soli. Pamiętajmy też, by nie jeść jej na surowo, gdyż zawiera szkodliwe substancje.

Ilona Grzegorzewska

zachomikowany

  • 29 KB
  • 29 sty 22 16:11
Fasolka szparagowa

Jest bogata w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie całego przewodu pokarmowego i doskonale wypełnia żołądek. Doskonale wpływa na przemianę materii, co ułatwia odchudzanie. Można zastępować nią latem mięso, gdyż bogata jest w białko, którego skład zbliżony jest do białka zwierzęcego. Dodatkowo fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Jemy ja gotowaną (najlepiej na parze, żeby nie stracić cennych właściwości), np. w sałatce z pomidorami i oliwą z oliwek. Fasolka ma 46 kcal w 100g.

zachomikowany

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    22
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

22 plików
1,03 MB




krzysia1231

krzysia1231 napisano 31.07.2024 21:50

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Radość i uśmiech są jak okno i drzwi, którymi może przedostać się w życie człowieka nieskończone dobro. Życzę dobrej spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

mariola3415

mariola3415 napisano 2.08.2024 02:57

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 2.08.2024 06:04

zgłoś do usunięcia
WITAM CIĘ DZIEŃ DOBRY Przestań bać się tego, co może pójść źle. Skup się na tym, co może pójść dobrze. Przyjemnego, szczęśliwego, z uśmiechem weekendu Ci życzę . POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
mariola3415

mariola3415 napisano 3.08.2024 01:35

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

Mallorie

Mallorie napisano 3.08.2024 12:42

zgłoś do usunięcia

obrazek

🌂... Dzień doberek ...🌂... Dobre i złe sytuacje są częścią życia, ale uśmiech w obu tych sytuacjach jest sztuką życia . ... Niech dzisiejszy dzień sprawi ,że uśmiech się pojawi .Pozdrawiam cieplutko . ... Ela 🌂

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano dzisiaj o 06:43

zgłoś do usunięcia
ڿڰۣஇ IRENKO DZIEŃ DOBRY இڿڰۣ Aby wszystkie fajne dni w żółwim tempie upływały, by co dzień uśmiechał się do Ciebie świat cały. By nigdy nie było porannej pobudki i wiał wiatr specjalny co rozwiewa smutki.-Pozdrawiam serdecznie super niedzieli Ci życzę ڿڰۣஇ MIKI இڿڰۣ
Mallorie

Mallorie napisano dzisiaj o 10:17

zgłoś do usunięcia

obrazek

🎔... Dzień doberek ...🎔... "Ile czasu zostało ? " Nie wiem .Zegar życia nie ma wskażnika .Słyszysz tylko tic tac... Jedyne co mogę powiedzieć to:Carpe Diem, zbieraj dzień jako smaczny owoc . ... Życzę szczęśliwego i słonecznego dnia .Pozdrawiam gorąco . ... Ela 🎔

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności