Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
◆BAKŁAZA NY
◆BROKUŁY
 
◆◆POR ADY◆◆
Broku ły
◆BURACZE K
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆CEBULA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆cebu la
◆CHRZAN
◆CUKINIA
◆CYKORIA
◆CZOSNEK
 
◆◆POR ADY◆◆
czosn ek
◆DYNIA
◆GROSZEK
◆IMBIR
◆Kabacze k
◆KALAFIO R
 
◆◆POR ADY◆◆
◆kala fior
roman esco
◆KALAREP A
◆KAPUSTA
 
◆KARCZOC HY
 
◆◆POR ADY◆◆
◆KOPER
 
◆◆POR ADY◆◆
◆KUKURYD ZA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆MARCHEW
 
◆OGOREK
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
◆Papryka
 
papry ka
◆PATISON
◆PIETRUS ZKA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆POMIDOR
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
POMID OR - przep isy
◆POR
◆RZEPA
◆rzodkie w
◆rzodkie wka
◆SAŁATA
 
◆◆POR ADY◆◆
◆A
SALAT A - przep isy
◆SELER
◆SOCZEWI CA
◆SZCZYPI OR
◆SZPARAG I
 
◆PORA DY
◆szpa ragi
◆SZPINAK
 
◆◆POR ADY◆◆
◆warzywa
◆ZIEMNIA KI
★ Warzywa
fasola
fasolka szparago wa
PASTERNA K
pieczark i
rabarbar
 
◆◆POR ADY◆◆
warzywa
włoszczy zna
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek
  • 28 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

  • 83 KB
  • 2 lut 22 13:48
Fasola biała

ma wielkość groszku, jasnokremowy kolor i jest łagodna w smaku. Roślina ta pochodzi z Peru, a do Europy zawędrowała za sprawą hiszpańskich podróżników. Jej nasiona są doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wiąże zawierającą cholesterol żółć i usuwa ją z organizmu. Regularne jedzenie białej fasoli zmniejsza znacząco ryzyko wystąpienia problemów z sercem, uzupełnia zapasy żelaza, miedzi i manganu oraz niezbędnej dla właściwego funkcjonowania mózgu tiaminy (witaminy B1). Co więcej, fasola biała jest pokarmem wysokoenergetycznym zawierającym duże ilości wartościowych białek.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 2 lut 22 13:48
Fasola adzuki

Zastosowanie: Czerwoną fasolę podaje się z ryżem, używa do słodkiej owsianki, galaretek i wyrobów cukierniczych, zaś mieloną na mąkę, stosuje się do wypieków. Słodką pastą fasolową napełnia się bułeczki gotowane na parze. Fasola adzuki, stała się też popularna ze względu na kiełki, które są szeroko stosowane w różnych mieszankach. Można ją podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do zup oraz dań duszonych. W Japonii, całe gotowane ziarna podaje się do lodów i deserów owocowych.
W smaku jest słodka.

zachomikowany

  • 11 KB
  • 2 lut 22 13:48
Fasola czarna

Zastosowanie: Czarna fasola jedzona jest głównie w postaci gotowanej z aromatycznymi ziołami lub zmielona po ugotowaniu w postaci pasty. Bardzo często łączy się ją z różnymi rodzajami mięs i warzywami. Z pasty fasolowej, połączonej z cebulą, śmietaną i podsmażoną słoniną powstaje tradycyjna, znakomita, meksykańska zupa z czarnej fasoli. Usmażona z różnymi dodatkami może stanowić nadzienie do naleśników, tortilli lub buritos.
Gatunek, rodzina: Należy do rodziny bobowatych.
Rodzina: strączkowe
Występowanie: Pochodzi z Ameryki, gdzie początkowo była uprawiana w Meksyku.
Rozmiar: Ziarenka fasoli są małe i nerkowate.
Smak: Smak fasoli jest mączny, bardzo charakterystyczny.
Kolor: Nasiona charakteryzują się ciemnym zabarwieniem.
Ocena świeżości: Świeża fasola jest twarda, błyszcząca o nerkowatym kształcie, po ugotowaniu ma przyjemny smak i gładką konsystencję.
Sposób przygotowania: Fasolę można przygotować na dwa sposoby. Można ją moczyć przez 8-10 godz. w zimnej wodzie lub moczyć godzinę, a następnie gotować ją na na małym ogniu przez 2-3 godz., aż będzie miękka.
Sposób przechowywania: Należy ją przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i suchym miejscu, nie dłużej niż rok.

zachomikowany

  • 11 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

  • 134 KB
  • 2 lut 22 13:48
cd.1]
Gotowanie:

•suche nasiona strączkowe należy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, za wyjątkiem soi, którą należy zalać świeżą i zimną wodą,

•w czasie procesu gotowania nasiona miękną, dlatego pod koniec należy całość posolić, co zwiększy stężenie roztworu i ujędrni.

Doprawianie:

•nasiona roślin strączkowych należy solić pod koniec gotowania, najlepiej tuż po ugotowaniu, jeżeli będą posolone wcześniej, wydłuży się ich czas gotowania, a łupiny mogą być twarde,

•kwaśne dodatki, takie jak np. pomidory, przedłużają czas gotowania, dlatego dodaje się je wtedy, gdy nasiona są już prawie miękkie,

•przyprawy ułatwiające trawienie i dobrze komponujące się z warzywami strączkowymi to: bazylia, czosnek, estragon, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, szałwia, tymianek.

Rośliny strączkowe są zdrowe, lekkostrawne i powinny być uwzględniane w naszym jadłospisie każdego dnia. Odpowiednie ich przygotowanie pozwala uzyskać produkt zdrowszy, jednak tak, jak we wszystkim, również w spożyciu nasion roślin strączkowych należy zachować umiar.

zachomikowany

  • 134 KB
  • 2 lut 22 13:48
Rośliny strączkowe w kuchni

Bób, fasola, soczewica, groch i soja

Odmian roślin strączkowych jest mnóstwo - kilkanaście rodzajów fasoli, groszek, cieciorka, soczewica, bób czy soja. Są źródłem białka roślinnego, skrobi, witamin z grupy B, licznych składników mineralnych jak: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Ze względu na ich powolne trawienie, pozostawiają uczucie sytości, a więc ułatwiają odchudzanie i dają mnóstwo energii. Mają również korzystne działanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, schorzeń związanych z problemami trawiennymi czy przy dolegliwościach dróg żółciowych, cukrzycy i otyłości.
Dzięki całej gamie smaków roślin strączkowych, można je stosować zarówno do przygotowywania zup, przecierów, sałatek, dań z puree i kotletów. Doskonale komponują się z mięsem białym i czerwonym, rybami oraz warzywami. Można je gotować, piec, dusić, smażyć, suszyć oraz marynować. Mają ogromne znaczenie w żywieniu dorosłych jak i małych dzieci. Kiedy nie ma świeżych warzyw, możemy je zastąpić mrożonymi, jednak zawierają one mniej wartościowych składników.
Aby móc cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem roślin strączkowych, należy stosować się do kilku podstawowych zasad:
Przechowywanie:
•umieszczone w szczelnych pojemnikach, suszone nasiona można przechowywać przez wiele miesięcy, pojemniki powinny być umieszczone w chłodnym i ciemnym miejscu,
•ugotowane nasiona można przechowywać również w lodówce, w szczelnie przykrytym naczyniu nawet przez kilka dni.
Moczenie:
•przed obróbką cieplną zaleca się moczenie roślin, dzięki czemu znacznie skróci się czas dalszej obróbki,
•podczas moczenia nasion w wodzie, należy pamiętać, aby gotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły, gdyż woda częściowo wchłania substancje mineralne,
•czas moczenia nasion, w dużym stopniu zależny jest od odmiany, przy czym nasiona nie powinny moczyć się dłużej niż 12h, gdyż zaczynają się procesy fermentacyjne.
NAZWA CZAS MOCZENIA CZAS GOTOWANIA
BÓB 8-12 godzin 2 godziny
CIECIERZYCA 8-12 godzin 1 - 1,5 godziny
FASOLA ADZUKI 8-12 godzin 45 minut
FASOLA BIAŁA 8-12 godzin 1 - 1,5 godziny
FASOLA CZERWONA 8-12 godzin 1,5 godziny, przy czym pierwsze 15 minut gotowania powinno przebiegać w bardzo wysokiej temperaturze
FASOLA CZARNA 8-12 godzin
FASOLA FLAGOLET 8-12 godzin 45 - 60 minut
FASOLA MUNG 8-12 godzin 30- 45 minut
FASOLA OCZKO 8-12 godzin 1 godzina
FASOLA PERŁOWA 8-12 godzin 50 - 60 minut
FASOLA PSTRA 8-12 godzin 1,5 godziny
GROCH 8-12 godzin 1 godzina
SOCZEWICA 8-12 godzin 30 minut
SOJA 8-12 godzin 4 godziny, w tym pierwsza godzina powinna przebiegać w bardzo wysokiej temperaturze
Niezależnie od rodzaju roślin, dwunastogodzinne moczenie w temperaturze pokojowej powoduje obniżenie zawartości cukrów rozpuszczalnych o około 11%. W celu uniknięcia tak dużych strat, można moczyć nasiona na gorąco - zalane wrzątkiem i pozostawione w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Dodatkową zaletą, tego sposobu jest wzrost bezpieczeństwa przed drobnoustrojami.

cd.1]

zachomikowany

  • 10 KB
  • 2 lut 22 13:48
Fasola - właściwości

Fasolę z Ameryki do Hiszpanii sprowadził Kolumb i szybko doceniono zalety tej nieznanej rośliny w całej Europie. Teraz jest uprawiana na całym świecie. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. W celach spożywczych uprawianych jest ok. 20 gatunków fasoli.

Białko fasoli ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. A ta z kolei wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem.
Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby, jajka i produkty zbożowe. Fasolę mogą jeść osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych.
W profilaktyce osteoporozy bardziej korzystne jest działanie białka fasoli od białka zwierzęcego, które powoduje większą utratę wapnia z moczem.
Porcja 100 g suszonych nasion dostarcza ok. 290 kcal. Kaloryczność ta wynika z dużej ilości węglowodanów i tłuszczu. Jednak tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami.
Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin E, K, A iD, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu.
Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest też bogata w lignany - substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, głównie raka sutka i jelita grubego.
Świeże nasiona zawierają więcej wody, a mniej białka, węglowodanów, tłuszczu i składników mineralnych niż suszone. Mają też więcej witamin, zwłaszcza witaminy C i beta - karotenu.
Potrawy z fasoli ze względu na dużą zawartość siarki i twardą skórkę są ciężko strawne. Powodują wzdęcia i kłopotliwe gazy. Ale jest na to kilka sposobów:
•Nasiona fasoli moczymy 1-2 godzin w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewamy wrzątku. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości.
•Zalewamy fasolę zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwukrotnie.
•Fasolę moczymy ok. 8 godzin, doprowadzamy do wrzenia, wodę wylewamy. Gotujemy w świeżej wodzie.
Jednak takie sposoby gotowania pozbawiają fasolę sporej ilości witamin i składników mineralnych. Żeby tego uniknąć, moczymy fasolę ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. A po posiłku, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego zaparzamy ziółka.
Fasolę gotujemy bez przykrycia (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem), żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne. Mrożonki z fasolą wrzuca się do wrzątku i gotuje krócej. Z fasoli można przyrządzić bardzo smaczne dania na ciepło i na zimno. Mogą to być potrawy jednogarnkowe, sałatki z ryżem, czy też fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania.

Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 341 KB
  • 2 lut 22 13:48
Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?
Warzywa strączkowe smaczne i zdrowe!
Oskarżanie warzyw strączkowych o pospolity i nudny smak jest niesłuszne. Smak zależy głównie od ich przyrządzenia. Jeśli obawiacie się wzdęć, to wiedzcie, że z reguły ustępują w miarę przyzwyczajenia organizmu do tego typu warzyw. Poza tym, do potraw bazujących na warzywach strączkowych czy kapuście można dodać kminek, który zapobiega wzdęciom. Inne korzyści płynące ze spożywania warzyw strączkowych:
•warzywa strączkowe są bogatym źródłem białka i błonnika,
•regulują czynności przewodu pokarmowego,
•zapobiegają zaparciom,
•dostrzega się w nich właściwości zapobiegające powstawaniu raka jelita grubego.
Warzywa strączkowe są sycące i ubogie w tłuszcze, dzięki czemu mogą być pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Co można wyczarować z warzyw strączkowych?
Powszechnie znane warzywa strączkowe to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola flażolet. Wiedziałyście, że soczewica dostępna jest w trzech kolorach: zielonym, pomarańczowym, brązowym?
Z warzyw strączkowych można przygotować: zupy, przeciery, sosy, puree, można je dodać do sałatek, do pieczonych mięs.
Podpowiedzi kulinarne. Gotowanie fasoli i nie tylko!
Przygotowując warzywa strączkowe warto je wcześniej namoczyć w wodzie. Jeśli nie masz czasu na tego typu zabiegi możesz kupić gotowe warzywa w puszce lub w słoiczku. Pamiętaj, aby przyprawiać je pod koniec gotowania, gdyż wcześniejsze posolenie może spowodować, że będą twarde. Aha, i nie wkładaj warzyw strączkowych do mikrofalówki a gotuj na małym ogniu. Dzięki temu zachowasz walory smakowe i odżywcze warzyw.

zachomikowany

  • 9 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

  • 22 KB
  • 2 lut 22 13:48
cd.1 c ] Czarna fasola – korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze. Działa moczopędnie. Stosuje się ją w leczeniu bólów krzyża i kolan, przy bezpłodności i niekontrolowanych wytryskach nasienia. Wywar z czarnej fasoli (przygotowywany w podobny sposób jak z fasoli azuki, z tą różnicą, że wodę z moczenia fasoli należy odlać i gotować w świeżej) jest skuteczny przy kamieniach nerkowych, problemach z oddawaniem moczu, przy uderzeniach gorąca podczas menopauzy oraz przy zapaleniu krtani i chrypie.
Fasola nerkowata (Kindey) – ma działanie schładzające. Działa moczopędnie. Stosuje się ją w leczeniu obrzęków i opuchlizny. Reguluje poziom cukru we krwi, więc wskazana jest przy cukrzycy.
Fasola szparagowa – wzmacnia śledzionę, trzustkę i nerki. Wskazana przy cukrzycy, biegunkach, upławach u kobiet oraz przy niekontrolowanym wytrysku nasienia.
Soja – ma najwyższą zawartość białek ze wszystkich roślin strączkowych, jest silnie zasadotwórcza. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą – zawiera sole wapnia, fosforu, siarki itp., witaminy B1, B2, C, E, K, PP oraz dużo lecytyny. Wspomaga leczenie wielu chorób, m.in. serca, mózgu, nerwów, przewodu pokarmowego. Może być pomocna w leczeniu gośćca stawowego i artretyzmu i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Pomaga przywrócić prawidłowe funkcje trzustki, przede wszystkim przy cukrzycy. Wzmacnia śledzionę i trzustkę, korzystnie wpływa na jelito grube. Wskazana przy toksemii w ciąży oraz zatruciach pokarmowych. Należy wówczas pić wywar z soi (przygotowany tak jak z czarnej fasoli). Ziarno soi jest ciężkostrawne i nadaje się do spożycia tylko bardzo dokładnie ugotowane (wcześniej namoczyć, wodę odlać i ugotować w świeżej oraz po zagotowaniu dwu- lub trzykrotnie odlewać). Soję należy gotować z glonem kombu. Lepiej jadać łatwiejsze do strawienia produkty fermentowane z soi, jak miso, sosy sojowe, tempeh i tofu, które mają jeszcze większe walory lecznicze niż ziarno, dzięki procesowi fermentacji. Kiełki soi wychładzają i stosuje się je w leczeniu skurczów, artretyzmu, kaszlu, zastoju pokarmu będących objawami nadmiaru gorąca w organizmie. Objawami chorób związanych z nadmiarem ciepła są także: język obłożony żółtym nalotem, żółty śluz, skąpe oddawanie moczu o ciemnożółtej barwie. Należy uważać na sojowe odżywki i białka w proszku, gdyż często zawierają niezdrowe denaturowane białko i w procesie przemysłowym przetworzone zostają w sposób dla człowieka niewskazany.
Zielony groszek – wzmacnia śledzionę, trzustkę i żołądek. Harmonizuje trawienie. Działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Może być pomocny w wypadku obrzęków, zaparć, skurczów, pryszczy i wykwitów skórnych. Posiada dużą zawartość witaminy E oraz beta-karotenu. Jednak groszek konserwowy traci bardzo dużo swych cennych składników odżywczych (zwłaszcza witaminę E).

Bożena Żak-Cyran

zachomikowany

  • 22 KB
  • 2 lut 22 13:48
cd. 1 b ]
Działanie lecznicze roślin strączkowych

Ciecierzyca – jest bogatsza w żelazo niż inne strączkowe. To dobre źródło tłuszczów wielonienasyconych. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.
Soczewica – jest bardzo bogatym źródłem nie tylko lekkostrawnego białka, ale także wapnia i żelaza. Zawiera beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek. Działa moczopędnie. Wzmaga aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na serce i krążenie.
Fasola mung – jeden z bardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność oczyszczania układu sercowo-naczyniowego. Usuwa wszelkie toksyny, więc wskazana jest do oczyszczania organizmu. Korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Zmniejsza objawy gorącej wilgoci w organizmie, redukuje obrzęki (zwłaszcza nóg), działa moczopędnie. Wskazana w postaci lekkiej zupy do picia w leczeniu zatruć pokarmowych oraz biegunki. Taka zupa pomaga też przy nagłych stanach zapalnych skóry oraz przy dolegliwościach, którym towarzyszą objawy gorąca (nerwowość, brak cierpliwości, nadmierne pragnienie, problemy z oddawaniem moczu). Stosowana w leczeniu świnki, oparzeń, czyraków, udaru słonecznego, zapalenia spojówek, zatruć ołowiem i pestycydami, wysokiego ciśnienia krwi oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych z objawami gorąca. Posiada silnie wychładzające właściwości. Jeszcze bardziej wychładzająco działają kiełki fasoli mung, ale za to posiadają cenne właściwości oczyszczania organizmu z toksyn.
Fasola jaś – jako jedna z nielicznych fasoli ma silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wysoko przetworzonej. Posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, PP. Korzystnie działa na wątrobę i płuca. Obniża, podobnie jak inne fasole, poziom cukru we krwi, a więc jest pomocna w leczeniu cukrzycy. Nadmiar fasoli może sprzyjać powstawaniu wola, dlatego do jej gotowania oraz do posiłków, w których skład wchodzi, należy dodawać glony morskie (ze względu na jod).
Fasola azuki – posiada działanie osuszające, leczniczo stosuje się ją u osób z nadmiarem wody w organizmie (również przy otyłości). Zmniejsza obrzęk. Wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy oraz serca i jelita cienkiego. Odtruwa organizm. Na dolegliwości nerkowe pije się 1/2 filiżanki wywaru z azuki na pół godziny przed posiłkami (1 filiżankę fasoli namoczonej w 5 filiżankach wody należy gotować przez 1 godzinę – w tej samej wodzie). Regularne picie takiego wywaru wzmaga laktację u matek karmiących. W wypadku przedłużającego się krwawienia u kobiet, zaleca się żucie 5 surowych ziaren fasoli, aż menstruacja ustanie. Przy śwince lub czyrakach stosuje się bezpośrednio na skórę opatrunek z pasty (zmielone nasiona azuki + nieco ciepłej wody oraz taka ilość miodu, aby powstała pasta). Wspomagające w leczeniu tych dolegliwości jest picie wywaru z azuki.

cd.1 c]

zachomikowany

  • 28 KB
  • 2 lut 22 13:48
cd.1 a] 10. Rośliny strączkowe najlepiej jest łączyć z warzywami zielonymi, warzywami o małej zawartości skrobi oraz z wodorostami morskimi. Inne połączenia (np. ze zbożami lub gotowanymi owocami) wskazane tylko dla osób ze sprawnym układem trawiennym.

11. Przyprawiaj solą lub sosem sojowym (też ułatwia trawienie) pod koniec gotowania, gdyż wcześniej posolone nie ugotują się dobrze.

12. Zestawienie przypraw ziołowych do roślin strączkowych:

13. Metoda gotowania roślin strączkowych w garnku:

– umieść namoczone rośliny strączkowe w garnku, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Odlej wodę (najlepiej 2-3 razy). Do ostatniej wody, w której będą gotowane, wrzuć mały kawałek (kilkucentymetrowy) glonu kombu. Gotuj 20 minut bez przykrycia,

– gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą prawie gotowe (możesz dodać odrobinę kopru włoskiego lub kminku),

– posól i przypraw,

– gotuj przez dalsze 15 minut, aż zmiękną,

– zdejmij pokrywkę i zwiększ płomień, jeśli chcesz, by nadmiar płynu odparował. Gdy jest go więcej, możesz użyć go do zupy.

cd.1 b]

zachomikowany

  • 35 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

  • 20 KB
  • 2 lut 22 13:48
NIEDOCENIANA FASOLA:
Fasolę nazywano kiedyś mięsem dla biedaków. Jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP. Nie poleca się jej kobietom w ciąży, osobom starszym z zaawansowaną miażdżycą i osobom cierpiącym na obniżoną perystaltykę jelit. Stwierdzono bowiem, że działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka. Odwar ze strąków polecają zielarze w początkach cukrzycy, chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz kamicy, zwłaszcza fosforanowej. 30 g suchych strąków zalewa się na 8 godzin 2 szklankami wody, a potem gotuje przez 10 minut. Dwie szklanki dziennie lekko obniżają ciśnienie i leczą gościec. W chorobach reumatycznych stosuje się fasolę także zewnętrznie. Zmiażdżone świeże lub mrożone strączki przykłada się na bolące stawy. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru pomagają w różnych chorobach skórnych.

zachomikowany

  • 28 KB
  • 2 lut 22 13:48
1 ] Warzywa strączkowe i ich właściwości lecznicze
W Chinach przypisuje się właściwości lecznicze roślinom strączkowym w zależności od koloru związanego z którymś z Pięciu Elementów. I tak:
– czerwone warzywa strączkowe (Element Ognia) – wpływają na serce i jelito cienkie – fasola azuki, fasola nerkowata (kidney), soczewica czerwona;

– żółte warzywa strączkowe (Element Ziemi) – oddziałują na śledzionę, trzustkę i żołądek – ciecierzyca, soja, żółty groch;

– białe rośliny strączkowe (Element Metalu) – działają na płuca i jelito grube – fasole jaś oraz lima, drobna biała fasola;

– czarne i brązowe rośliny strączkowe (Element Wody) – wpływają na nerki i pęcherz moczowy – fasola czarna, czarna soja, soczewica brązowa;

– zielone rośliny strączkowe (Element Drzewa) – oddziałują na wątrobę i pęcherzyk żółciowy – fasola mung, zielony groszek, fasolka szparagowa.

Wiele osób źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości układu trawiennego. Bardzo często jest to wynikiem nieprawidłowego przygotowania roślin strączkowych oraz złych połączeń pokarmowych (nadmierne mieszanie z innymi pokarmami).
Sposoby postępowania z roślinami strączkowymi, ułatwiające proces ich trawienia

1. Lekkostrawne: soczewica, fasola mung, fasola azuki i zielony groszek – mogą być spożywane często. Inne gatunki powinny być jadane rzadziej.

2. Fasole należy dokładnie przeżuwać.

3. Dla osób w podeszłym wieku i dzieci w przedziale wiekowym od roku do 18. miesiąca należy strączkowe przecierać przez sito i podawać bez łusek.

4. Produkty sojowe, takie jak mleko, tofu, tempeh i miso, są znacznie łatwiej trawione niż ziarno sojowe i produkty z niego (np. pasztety, pasty) oraz teksturowane białko sojowe (ciężkostrawne). Jednak nadmierne spożywanie soi może osłabić funkcje trawienne i pracę nerek – nadnerczy.

5. Rośliny strączkowe mocz nawet 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren strączkowych. Wodę można wymienić 1-2 razy. Nie należy gotować strączkowych w wodzie, w której się moczyły.

6. Po zagotowaniu dobrze jest je 2-3 razy jeszcze odlać, aby pozbyć się puryn, które są szkodliwe dla naszych stawów. Najwięcej puryn zawiera soczewica.

7. Gotuj warzywa strączkowe z nasionami kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów. Około 20 minut gotuj bez przykrycia.

8. W celu poprawy smaku, trawienia i podniesienia wartości odżywczej roślin strączkowych gotuj je z dodatkiem glonu kombu (kilkucentymetrowy kawałek).

9. W razie gdy kłopoty z gazami nie ustępują, zastosuj jeden z podanych sposobów:

– pod koniec gotowania do wody z roślinami strączkowymi wlej trochę octu jabłkowego lub winnego. Doprowadza to do ich zmiękczenia. Rozbija łańcuchy białkowe oraz związki utrudniające trawienie. Również strączkowe na sałatkę można marynować 30 minut w sosie składającym się z 2/3 octu winnego i 1/3 oliwy z oliwek,

– zanim ugotujesz rośliny strączkowe, lekko je podkiełkuj,

– możesz spożywać same kiełki roślin strączkowych, ponieważ są one lekkostrawne – gotowane na parze, lekko podgotowane lub podduszone na oliwie.

cd.1 a ]

zachomikowany

  • 239 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

  • 42 KB
  • 2 lut 22 13:48

zachomikowany

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    20
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
1,37 MB




Deebra

Deebra napisano 3.09.2024 14:18

zgłoś do usunięcia
1 Kor 2,10b-16
Jezu ufam Tobie!

Duch Boży daje poznanie Boga

Czytanie z Pierwszego Listu świętego Pawła Apostoła do Koryntian

Bracia:
Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego. Kto zaś z ludzi zna to, co ludzkie, jeżeli nie duch, który jest w człowieku?
Podobnie i tego, co Boskie, nie zna nikt, tylko Duch Boży. Otóż myśmy nie otrzymali ducha świata, lecz Ducha, który jest z Boga, dla poznania darów Bożych. A głosimy to nie uczonymi słowami ludzkiej mądrości, lecz pouczeni przez Ducha, wyjaśniając duchowe sprawy tym, którzy są z Ducha.
Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie może tego poznać, bo tylko duchem można to rozsądzić. Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, lecz sam przez nikogo nie jest sądzony. Któż więc poznał zamysł Pana, tak by Go mógł pouczać? My właśnie znamy zamysł Chrystusowy.

Oto Słowo Boże.
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 4.09.2024 06:22

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. Twój los zależy od Twoich nawyków. Radosnego, z uśmiechem dnia Ci życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 5.09.2024 06:41

zgłoś do usunięcia
♥ WITAM CIĘ DZIEŃ DOBRY ♥ Dzień nowy wstał, znów ktoś nam szansę dał. Szansę by zrobić coś dobrego albo by poznać kogoś miłego. Może dzisiaj ktoś uśmiech Ci da, może tym kimś będę też i ja...♥ ♥ POZDRAWIAM SEDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO ICHLODNEGO DNIA CI ŻYCZĘ ♥ MIKI ♥
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 8.09.2024 06:35

zgłoś do usunięcia
▬❇ IRENKO DZIEŃ DOBRY ❇▬ By poznać to, czego nie znasz, musisz iść drogą niewiedzy. Aby posiąść to, czego nie posiadasz, musisz iść drogą wyrzeczeń. Aby być tym, kim jeszcze się nie stałeś, musisz iść drogą, na której cię nie ma. Miłego, dobrze i z radością przeżytego dnia Ci życzę .POZDRAWIAM SERDECZNIE ▬❇ MIKI ❇▬

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności