Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Elemele-k
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Ela (rzadko bywam,zapracowana - dzieki za pamięć)

widziany: 9.07.2022 12:29

  • pliki muzyczne
    14169
  • pliki wideo
    11253
  • obrazy
    63324
  • dokumenty
    14937

106422 plików
4162,88 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Elemele-k
►►►►►►►A BAJECZKI O WRÓBELKU DO SŁUCHANIA
 
►►►►►►►A TO KLUCZYKI I KŁÓDKI DO CHOMICZKA
 
moj kluczyk
►►►►►►►AAAAAA UWAGA COŚ DLA WAS
 
►►►►►►►Galeria
 
►►►►►►►NA CHOMIKA MEGA POMOC
 
►►►►►►ANIMACJE
 
►►►►►►EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
= EMOTY =
e-motki
►►►►►►F I L M Y
►►►►►►HISTORIA POLSKI NA 30 CD CD MP3 + encyklopedia wszechświata
►►►►►►KABARETY
 
►►►►►►MÓJ KRAKÓW
 
►►►►►►MUZYKA
►►►►►►OBRAZY MALOWANE NA CHODNIKACH
►►►►►►PRAWO OGÓLNIE
 
P R A W O RÓZNE PRZEPISY I PISMA
porady prawnicze
►►►►►►SUPER PRACE PIOTRUSIA
 
NAPISY
OBRAZKI
►►►►►►ZNACZENIE IMION
►►►►T A P E T Y
 
►►►►TELEFON-phone
 
►►►ANTYWIRUSY PROGRAM
 
►►►GRY-SUPER
 
50 GIER KOMPUTEROWYCH WYSTRZAŁOWA ZABAWA DLA NAJMŁODSZYCH
PSP
►►►HUMOR
 
►►►POBIERANIE Z YOUTUB
 
planeta
►►►PPS ŚLICZNE
►►►PRZYDATNE
 
►►►ZABAWA Z WIECHEM... PADNIESZ ZE ŚMIECHU
 
100 Najpiekniejszych miejsc w Polsce
A GIFY KARTKI Boże narodzenie
AAAAAAA GIFY WIELKANOCNE
Bardzo fajna mapa na komputer wyznaczanie tras kalkulacja przelicznik kilometrów POLECAM
 
Dokumenty
 
peter3
MSZA ŚW. O UZDROWIENIE filmy,mp3
 
NIESAMOWITE
 
Prywatne
PRZEMYŚLENIA I KARTKI
 
szaliczek2
TAPETKI SWIETA
 
mokołajki i inne tapety
TOP NET INFO - Program do polaczenia Typu Bluconnect-I-Plus -Play(Polecam!!)
 
INNE PROGRAMY
TROKI-WILNO
 
Litwa-Troki
Wilno - cmentarz na Rossie
Wilno-Ostra Brama
WITAM WAS
zachomikowane
 
ZDJĘCIA PRZERAŻAJĄCE POWOJENNE
 
► Gdansk
► Szczecin
► Warszawa
ZDROWIE
 
! GDY MASZ DEPRESJE I ZŁE DESTRUKCYJNE MYŚLI O SOBIE POWINIENEŚ WYSŁUCHAĆ TEGO NAGRANIA
 
Depresja
 
Hauck Paul
WAZNE!!! !Świadom ą drogą przez depresję
TERAPIA-Psy choneuroimm unologia
!! PRZEPISY KULINARNE !!
✿ COŚ DOBREGO ✿
 
✿ CIASTECZKA✿
✿ PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA ✿
⧫ Chorobliwa otyłość
⧫ O Matko!
⧫ Zdrowie na widelcu
5 sposobow na punkt G
65 Lat bez zmarszczki
8 produktów na mocne kości
aborcja
ALZHEIMER - widmo XXI wieku
ANOREXIA - WZROK ŚMIERCI - CHOROBA DUSZY I CIAŁA
 
WAŻNE !!!
bursztyn
cholesterol bez tajemnic
Ciśnienie
cukier
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
CYTOLOGIA !!!!
czekolada
DIETY
 
DOBRE RADY
 
Gorączka
gorczyca
Gotuj i chudnij
 
♠ MUZYKA-ZUMB A TAŃCZ I CHUDNIJ
⧫ Jem i chudnę
grzybek tybetański
HERBATY
jaja
JAK SZYBKO SIĘ UCZYĆ
 
Nauka szybkiego pisania na klawiaturze
szybkie notowanie
szybkie zapamiętywa nie
Kawa
Kuchnia 5 przemian
Leczenie ziołami (napisy)
MEDYCYNA
 
Medyczne zagadki
MIÓD
 
MIÓD
nadciśnienie
Nie daj się zjeść grzybą CANDIDA
Niejedzenie
 
Dwojewska Iwona - Głodówka dla zdrowia i urody
o oczach
 
JOGA DLA TWOICH OCZU
Lecz swoje oczy
ocet jabłkowy
ODŻYWIANIE
 
Chemiczne dodatki
GMO- UWAZAJ!!!!
 
Infograf ika
Prof. dr Walter Veith
Produkty mięsne
Szkodliw e dodatki do żywności
Otyłość brzuszna u mężczyzn
PIERWIASTKI
 
MAKROELEMEN TY
 
MIKROELEMEN TY
cynk
fluor
miedź
piwo
PODOBNO REWELACYJNA METODA LECZENIA WIELU SCHORZEŃ- będę wdzięczna za opinie lekarzy
PORADNIKI
Porady babuni
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
Program do obserwacji cyklu miesiączkowego , wyliczania dni płodnych itp. POLECAM
PROGRAMY RELAKSACYJNE - MEDYTACJE
prostata
 
prostata
Przeciwbólowo
PRZEPIS NA URODĘ
 
Kurs Tanca
Przeziębienie
Psychologia
 
Rady - porady
 
Natura dla Ciebie
Zdrowie itp
receptory
rwa kulszowa
ryby , śledzie
Rzuć palenie w ciągu jednej godziny
Sen
Sennik
Składniki wchodzące w skład ciała
sól
SOS Uroda
STOP PORNOGRAFII
Stopy
STYLIZACJA PAZNOKCI
 
suplementy diety
Tradycyjna Medycyna Chińska, Pięć przemian
Trucizna
trzustka
wątroba
wiem, co jem
wino czerwone
włosy
 
Pielęgnacja włosów
WYLEW
Zdrowie
 
Oczyszczani e
Woda utleniona
ziołolecznictw o
 
ZIOŁOLECZNI CTWO
ŻYWNOŚĆ LECZY
- ! 1 Genialne sposoby na dania z 2 składników
✿ O ZDROWYM ODZYWIANIU✿
Zwykły niezwykły Człowiek Jan Paweł II
 
Medziugorie
ZZZZ OD WAS dla mnie..DZIEKI
 
Janek0010
MIREK 10862
ZZZZ MÓJ PIESEK
żżżżsuper scaner
ZZZZZZ-Medziugori e
Trzecia część Tajemnicy Fatimskiej
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 12 KB
  • 6 lis 12 17:20
Jedz jajka - będziesz zdrowy

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jajko. Także święta wielkanocne traktują jajko wyjątkowo – jako znak wszelkiego początku, narodzin oraz zmartwychwstania, dlatego na naszych stołach nie może zabraknąć bajecznie kolorowych pisanek, kraszanek czy malowanek. Trudno także na co dzień w każdej kuchni obyć się bez świeżych, co prawda niemalowanych, ale za to jakże pysznych jajek! Sporządza się z nich wspaniałe omlety i jajecznice, podaje na śniadanie ugotowane po wiedeńsku, dodaje do niezliczonej ilości makaronów, majonezów, sosów, różnych dań mięsnych, ciast i deserów.
Człowiek zapewne od początku swojego istnienia wykorzystywał jajka jako cenny produkt żywnościowy. To dopiero naukowe dyskusje dietetyków w minionym stuleciu podały w wątpliwość walory zdrowotne jajek, sugerując konieczność ograniczania ich konsumpcji. Równocześnie z odkrywaniem mechanizmu rozwoju miażdżycy wszystkie produkty bogate w cholesterol – a w tym także jajka – uważano za szkodliwe. W Polsce dość skutecznie zniechęcano do spożywania jajek, gdy tymczasem zawarty w nich cholesterol nie stanowi większego zagrożenia miażdżycą u osób z normalną funkcją metaboliczną. Dzisiaj już więcej wiadomo i o patogenezie miażdżycy, a także o samym składzie jajek oraz o jego wpływie na ludzkie zdrowie, a nawet dzięki pracom hodowlanym udało się zmniejszyć zawartość cholesterolu w jajkach. Obecnie jajka ceni się coraz bardziej za ich doskonały, pożywny skład i zaleca się je w codziennym jadłospisie. Natomiast strach przed cholesterolem stał się mniejszy – m.in. dzięki temu, że wykazano, iż obecne w jajkach cholina i lecytyna przeciwdziałają odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych.
Trudno przecenić odżywcze wartości jajek: 100 g, czyli dwie sztuki średniej wielkości dostarczają ok. 140 kcal, 12 g białka (tyle samo co kotlet mięsny), 9 g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wiele witamin i mikroelementów. Te niezbędne do życia witaminy obecne w jajku to: A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12. Ze składników mineralnych trzeba wymienić: magnez, żelazo, jod, potas, wapń, fosfor, sód, cynk, fluor, krzem, miedź, selen, mangan i siarkę.
O jajkach powiedziano już tak dużo, ale jak się okazuje, naukowcy ciągle potrafią zaskakiwać nas czymś nowym. Tym razem chodzi o odkrycie wyjątkowych właściwości zawartego w jajkach lizozymu – aktywnego białka potrafiącego niszczyć bakterie i wirusy. Aby zawartość tego białka w jajkach była jak największa, kury powinny być wypuszczane na trawiaste wybiegi, bo w takich naturalnych warunkach u młodych niosek zawartość lizozymu może wzrosnąć o 20 proc. Trawiaste wybiegi muszą spełniać normy higieniczne, bo tradycyjne podwórka przy wiejskich zagrodach pełne są ptasich odchodów, które zwiększają ryzyko zakażenia salmonellą.

CD.AB]

zachomikowany

  • 12 KB
  • 6 lis 12 17:20
CD.AB]

Współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala w naturalny sposób wzbogacać jajka (przez odpowiednie żywienie niosek) w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A i E oraz mikroelementy – m.in. selen, krzem i jod. W związku z tak korzystnymi właściwościami dotyczącymi walorów żywieniowych jajek przejmują one funkcję nutraceutyków, czyli żywności leczniczej. W wielu krajach można już kupić takie „biojajka” będące produktem spożywczym o najwyższej jakości. U nas godne polecenia są jajka mające na początku numer kodowy 1 – bo ta cyfra oznacza, iż pochodzą z ekologicznych hodowli.
Znając cenne właściwości jajek, starajmy się konsumować je regularnie – ponoć ugotowane na półmiękko są najzdrowsze. Ankiety dowodzą, że przeciętny Polak zjada ich 195 rocznie, co nie jest chyba dużo, gdyż badania wykazały, że spożywanie dwóch jajek dziennie nie zwiększa ryzyka wystąpienia miażdżycy. Nie wszyscy jednak lekarze podzielają ten pogląd, zalecając swoim pacjentom ograniczanie konsumpcji jajek – szczególnie w przypadku chorób układu krążenia i wątroby. W związku z tym trzeba problem potraktować indywidualnie, bo oprócz tego zdarzają się alergie na jajka. Wtedy nic innego nie pozostaje, jak zrezygnować z pachnącej jajecznicy, a jedynie cieszyć oczy widokiem kunsztownie ozdobionych pisanek.

Lek. med. Alina Rewako poradnia.pl

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20
Jedz jajka na zdrowie!

Naukowcy twierdzą, że osoby z prawidłową gospodarką lipidową mogą jeść jajka nawet codziennie. To prawda, że zawierają one mnóstwo cholesterolu, ale nie ma badań naukowych potwierdzających, że po zjedzeniu jajek zwiększy się poziom cholesterolu we krwi.

Jajka są bardzo odżywcze. Dostarczają wielu witamin (A, E, D, K, B12, kwasu foliowego), składników mineralnych (potasu, siarki, żelaza, fosforu, cynku) oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym badania naukowe wykazały, że jedzenie jajek pomaga zmniejszyć masę ciała! Jest to związane zapewne z tym, że jajka przyspieszają przemianę materii i zmniejszają uczucie głodu na wiele godzin.

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko lub w koszulkach (są łatwiej strawne).

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 79 KB
  • 6 lis 12 17:20
Na co zwracać uwagę kupując jajka?

•Kolor skorupki - nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o wartość odżywczą jajek.
•Każde jajo musi mieć stempel z odpowiednią cyfrą (od 0 do 3), symbolem państwa, z którego pochodzi i weterynaryjnym numerem farmy. Czasem na stemplu zawarte są też inne informacje.
•Stempla nie muszą posiadać jaja sprzedawane np. na targu przez gospodarza, który ma stadko nie przekraczające 50 kur.
•Cyfra na stemplu mówi nam o tym, w jakich warunkach żyje kura, która zniosła jajko.
- cyfra 3: oznacza chów klatkowy kur. Takie jajka są zazwyczaj najtańsze, bo kury żyjące w takich warunkach znoszą bardzo dużo jaj. Nioski przez całe życie są zamknięte w klatkach, stojących jedna na drugiej. Czasem są tak stłoczone, że nie mają możliwości obrócenia się. Karmi się je wyłącznie sztuczną paszą.
- cyfra 2: oznacza chów ściółkowy kur. Kura całe swoje życie spędza w zamkniętym kurniku, jest karmiona sztuczną paszą, ale przynajmniej może się swobodnie poruszać.
- cyfra 1: oznacza hodowle wolno wybiegową. Kury mogą w ciągu dnia chodzić po podwórku, zjadają trawę i dżdżownice, a w kurniku zamyka się je dopiero na noc. Jajka od takich kur są smaczniejsze i zdrowsze, bo zawierają więcej m.in. żelaza.
- cyfra 0: oznacza chów ekologiczny. Takie jaja są najdroższe. Kury biegają wolno po podwórku i wracają do kurnika, kiedy chcą. Zimą są karmione paszą z ekologicznym certyfikatem.

•Na opakowaniu jajek powinna być jeszcze informacja o rozmiarze jaj: XL- jaja bardzo duże (ważące ponad 73 g/ sztuka), L- jaja duże (63-73 g/sztuka), M- jaja średnie (53-63 g/ sztuka), S- jaja małe (poniżej 53 g/sztuka).

zachomikowany

  • 69 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 21 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 34 KB
  • 6 lis 12 17:20
Jaja powszechnie odnajdowano w starożytnych grobowcach. Ich owalny, kojarzony z nieskończonością kształt miał dawać nadzieję na odrodzenie zmarłych w nowym życiu. Od wieków był symbolem życia i płodności, a także nieśmiertelności i odrodzenia, dlatego też jaj używano jako talizmanów i wykorzystywano do wielu religijnych obrzędów. Wśród wielu pogańskich ludów (m.in. starożytnych Celtów i Persów) obdarowywano się jajami w czasie wiosennego zrównania dnia z nocą – były one bowiem kojarzone z corocznie budzącą się do życia przyrodą. Jajo jako symbol odrodzenia i nieśmiertelności przetrwało do naszych czasów w wierzeniach chrześcijańskich – w związanych ze zmartwychwstaniem Chrystusa zwyczajach wielkanocnych.
Historia spożywania jaj najprawdopodobniej sięga pradziejów człowieka. Był to łatwo dostępny i pożywny pokarm, pierwotnie pozyskiwany najpewniej od dzikiego ptactwa, a później (przypuszczalnie już trzy tysiąclecia przed naszą erą) także od udomowionego drobiu. Archeologiczne dowody wskazują na spożywanie jaj przez ludność neolitu, a wśród Greków i Rzymian były one ,już powszechnym pożywieniem.
Pod skorupą jaja zgromadzone są wszystkie składniki niezbędne dla rozwoju pisklęcia, nie dziwi więc, że pokarm ten jest wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze. Ludzie od wieków włączali jaja w codzienny jadłospis, wierząc, że dadzą im one siłę i zdrowie. Przekonania te nie były bezpodstawne. W pojedynczym jaju znajdują się bowiem wyjątkowo duże ilości białka, tłuszczów (przede wszystkim zdrowych tłuszczów nienasyconych), witamin i mikroelementów.
Nic więc dziwnego, że po dziś dzień kuchnie niemal wszystkich narodów obficie korzystają z jaj przy przyrządzaniu sosów, sałatek, przeróżnych wypieków i wielu innych potraw. Ogromna liczba jajecznych dań, jak hiszpańska tortilla, francuski suflet czy słynne angielskie jaja z bekonem, stała się rozpoznawalna na całym nieomal świecie, a każdy z nas lubi od czasu do czasu przywitać dzień lekką jajecznicą, omletem lub przynajmniej apetycznym jajkiem na miękko.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:20
Zdrowie w skorupce
Przykra prawda jest taka, że swoją złą sławę jaja w większości zawdzięczają nie komu innemu, tylko samym dietetykom. To oni jeszcze parę dziesięcioleci temu zalecali możliwe ograniczenie spożycia jaj i to za ich sprawą nęka nas poczucie winy, kiedy zjemy o jedno jajko na miękko za dużo.

Cholesterolowy mit
Ten czarny PR jajka zawdzięczają prostemu faktowi: ich żółtka zawierają spore ilości cholesterolu. Sprawa z cholesterolem nie jest jednak taka prosta, jak to się wydawało kilkadziesiąt lat temu i wyniki wielu badań pozwalają nam twierdzić, że nie ma większego związku ze spożywaniem cholesterolu a jego poziomem we krwi.

Zacznijmy od tego, że cholesterol we krwi jest transportowany na dwa różne sposoby: w postaci lipoprotein o wysokiej gęstości (frakcja HDL) i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Okazało się, że wysoki poziom tylko tej ostatniej frakcji ma negatywny wpływ na zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Sam cholesterol to niezbędny składnik błon wszystkich komórek i jest konieczny do produkcji wielu kluczowych hormonów.

Odkryto również, że to, ile spożywamy cholesterolu w diecie, nie ma bezpośredniego wpływu na poziom frakcji cholesterolu we krwi. Wzrost frakcji szkodliwego cholesterolu, LDL, a tym samym zwiększenie ryzyka miażdżycy, ma miejsce wtedy, gdy spożywamy zbyt dużo tłuszczy nasyconych. Tłuszcze nienasycone dają skutek odwrotny – podwyższają poziom korzystnej frakcji HDL.

Samo zaś jajko ma niewiele tłuszczy nasyconych, zaledwie 29% wszystkich lipidów. Aż 44% to tłuszcze jednonienasycone, a 11% - wielonienasycone. To sprawia, że jajka nie mają niekorzystnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi, a przeciwnie – mogą oddziaływać pozytywnie na zdrowie układu krążenia. Z pewnością zaś jedno jajko dziennie nie może wyrządzić organizmowi żadnej szkody.
CD.1]

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:20
CD.1] Jajka w czasie diety?

Wiele osób wystrzega się jaj także z innego względu. Pewnie winna jest temu tłusta konsystencja żółtka, ale dużo osób uważa, że jaja nie należą do najmniej tuczących produktów. Dietetycy jednak nie pozastawiają złudzeń: przeciętnej wielkości jajo ma zaledwie 78 kcal, czyli nie wiele więcej niż duże jabłko. To jest przyczyną tego, że coraz więcej diet odchudzających uwzględnia jajka w jadłospisie.
60 gramów czystego zdrowia
Oczywiście nie jest to jedyny powód, dla którego warto jeść jajka, a przynajmniej odegnać poczucie winy po zjedzeniu jajecznicy. Jajka to przede wszystkim bardzo wartościowe źródło białka: przeciętne jajo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na proteiny aż w 12% procentach, co bije większość produktów o podobnej kaloryczności na głowę.
Poza tym jajko wręcz napakowane jest większością niezbędnych dla zdrowia witamin, z małym wyjątkiem witaminy C. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który przeciwdziała chorobom serca i nowotworom. Żółtko jaja zawiera także duże ilości niezbędnej do właściwego rozwoju witaminy A oraz witaminę D, która jest konieczna do przyswajania minerałów, zwłaszcza wapnia. Obecne w jaju witaminy z grupy B z kolei są kluczowe m.in. dla funkcjonowania mózgu.
Jajka to także minerały. Poza obecnym w sporej dawce wapniem, jaja dostarczają również fosforu, który w podobnym stopniu co wapń jest niezbędny do utrzymania dobrego zdrowia zębów i kości. Cynk pozwala utrzymać odporność, jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, zaś selen – tak jak witamina E – jest silnym przeciwutleniaczem.
Kolejnym powodem, by nie stronić od jajek, jest cholina – składnik błon komórek nerwowych, bez którego mózg nie potrafi prawidłowo funkcjonować, a który w jajku obecny jest w nieprawdopodobnych ilościach. Cholina jest niezbędna do rozwoju mózgu jeszcze w łonie matki – wykazano, że dzieci, których matki spożywały w czasie ciąży więcej tego składnika, miały lepszą pamięć i szybciej się uczyły.
Z pewnością wystarczyłaby tylko część z tej długiej listy argumentów, by bez obaw zasiąść do wielkanocnego śniadania. I pewnie tylko część przekonałaby każdego, że jajka są zdrowym i odżywczym składnikiem diety i powinny się znaleźć w każdym jadłospisie.
http://www.foody.pl/strony/1/i/796.php

zachomikowany

  • 48 KB
  • 6 lis 12 17:20
Co potrafi jajko

W kosmetykach renomowanych firm często znajdują się składniki występujące w jajkach: cholesterol chroni skórę przed wysuszeniem, witamina A odmładza, a lecytyna odżywia.
Lecytyna, po grecku „żółtko”, to jeden z naturalnych przeciwutleniaczy, o właściwościach zmiękczających, odżywczych i nawilżających. Jajko zawiera ponadto witaminy A B i E oraz minerały: jod, żelazo i fosfor, a białko ma właściwości ściągające i odmładzające. Pamiętaj jednak, że z tych kuracji mogą korzystać tylko osoby, które nie mają uczulenia na jajka!
Ratunek dla zniszczonych włosów
Maski możesz nakładać na suche lub mokre włosy. Każdą maskę dokładnie spłucz lub umyj głowę delikatnym szamponem.
- Ubij żółtko, dolej łyżkę oliwki dla dzieci i wymieszaj. Dodaj odrobinę przegotowanej chłodnej wody (aby odżywkę można było łatwo rozprowadzić), nałóż na włosy oraz skórę głowy i trzymaj, aż wyschnie. Odżywka nawilża, odżywia i wzmacnia włosy, zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
- Zmieszaj 2 żółtka z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Jeśli jesteś blondynką, możesz dodać sok z połówki cytryny. Maskę nałóż na 20–30 min na skórę głowy i włosy, owiń głowę foliowym czepkiem i ręcznikiem.
- Zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny. Potrzymaj 10 min na włosach. Odżywka ta jest szczególnie polecana dla blondynek – delikatnie rozjaśnia włosy i dodaje im blasku.
- Zmieszaj żółtko z 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z jednego surowego ogórka. Rozprowadź na włosach i potrzymaj 10 min. Jeżeli Twoje włosy są suche i matowe, staną się miękkie, delikatne i lśniące.
- Zmieszaj łyżkę miodu z jednym żółtkiem, połową łyżki oliwy z oliwek i łyżką jogurtu. Nałóż na włosy na 30 min.
- Zamiast szamponu możesz używać żółtek.
Gdy skóra potrzebuje pomocy
- Rozmąć żółtko, dodaj łyżkę octu jabłkowego i łyżeczkę cukru (najlepiej gronowego lub z trzciny cukrowej). Mieszając, dodawaj powoli olej (1/5 szklanki), aż powstanie dość rzadka emulsja. Przelej ciecz do butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu nie dłużej niż kilka dni. Płynem przecieraj twarz rano i wieczorem, pamiętaj jednak, aby po tym starannie umyć buzię wodą.
- Jedno jajko roztrzep w miseczce, nałóż je na twarz i szyję. Po kilku minutach maseczkę zmyj.
- Stwardnienia skóry na łokciach i stopach zmiękczysz, wcierając dwa razy dziennie płyn składający się z 2 łyżek oleju rycynowego, łyżki octu jabłkowego i łyżki surowego białka.
- Jeżeli masz przesuszoną, skłonną do podrażnień skórę, przygotuj jajeczny płyn do kąpieli. Wymieszaj mikserem lub ubij trzepaczką 2 żółtka i dodaj do nich 6 łyżek łagodnego szamponu dla dzieci. Po kąpieli nie wcieraj już balsamu.

Anna Forecka

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20
Troszeczkę wiedzy teoretycznej na temat składu jaja kurzego i zdrowotnego działania na organizm:

Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g.
Żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.
A oto główne składniki:
Lecytyna- składnik żółtka nazywana także “pogromcą tłuszczu” ze względu na właściwości emulgujące. Powoduje rozpad spożywanych tłuszczów oraz cholesterolu na małe cząstki, redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej na ściankach naczyń przez zapobieganie przyczepianiu się składników rozpadu do ścianek naczyń. Ok. 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kw. linolowy, który jest prekursorem prostaglandyn tj. substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Lecytyna dobrze działa również na najwrażliwszy organ człowieka tj. wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy również w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.
Barwniki- Jajko zawiera ważne dla zdrowia ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku). Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
Minerały- jajka to doskonałe źródło składników mineralnych takich jak : wapń- jest on składnikiem kości i zębów, niezbędny w procesie przekazywania bodźców nerwowych, krzepnięcia krwi i funkcjonowaniu mięśni, fosfor- który jest składnikiem budulcowym utrzymującym zdrowe i silne kości i zęby, niezbędny w procesach uwalniania energii w komórkach i przy wchłanianiu składników odżywczych, cynk- odpowiedzialny za prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz działanie systemu odpornościowego, jest składnikiem wielu enzymów, żelazo- nieodzowny składnik hemoglobiny i wielu enzymów uczestniczących w przemianie materii, chrom - pełniący ważną funkcję w kontroli poziomu cukru we krwi, pomagający w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, potas- który przez udział w kontroli równowagi wodno-elektrolitowej w komórkach odpowiada za utrzymanie prawidłowego rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego krwi, jest niezbędny przy przekazywaniu wszystkich bodźców nerwowych, siarka - która jest obecna w każdej komórce przez występowanie w wielu białkach organizmu, jod- niezbędny do syntezy hormonów tarczycy, selen- który jako przeciwutleniacz chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i decyduje o prawidłowym rozwoju płciowym,
cd.1]

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20
cd.1]

Witaminy- jajko jest bogatym źródłem witamin (oprócz witaminy C), z grupy B szczególnie witaminy B 12 niezbędnej w organizmie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witaminy Aodpowiadającej za prawidłowe widzenie, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawiającej koloryt skóry, chroniącej skórę przed promieniami UV, zwiększającej zawartość kolagenu w skórze właściwej, odpowiadającej za prawidłowy wzrost u dzieci , witaminy D odpowiadającej za wchłanianie wapnia a więc metabolizm tkanki kostnej, witaminy E który jest głównym antyoksydantem chroniącym komórki przed utleniaczami i czerwone krwinki przed wczesnym rozpadem, niezbędnej w leczeniu bezpłodności, zaburzeń mięśniowych , miażdżycy oraz chorób serca, której niedobór powoduje rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Proteiny tj. białka proste zbudowane wyłącznie z aminokwasów- jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na te aminokwasy.
Jednakże, przy spożywaniu jaj należy uważać na takie elementu jak:
- alergia, która wywoływana jest przez białko jaja kurzego (zaraz po białku mleka krowiego) i jest najczęstszą przyczyną alergii u dzieci. Dlatego też dzieci z rodzin z wysokim czynnikiem ryzyka wystąpienia alergii, nie powinny jadać jajek przed ukończeniem 12 miesiąca życia. Warto jednakże wiedzieć, że gotowanie jajka na twardo pozbawia je z reguły własności uczulających.
- awidyna, która zawarta w białku, blokuje przyswajanie witaminy H (biotyny). Jednak awidynę można zniszczyć przez gotowanie. Ponadto badania wykazały, że ilość biotyny w jajku jest na tyle wysoka, że częste spożycie jajek nie doprowadzi do jej niedoborów w naszym organizmie.
- zakażenie salmonellą, które grozi przez jedzenie surowych jaj z nieprzebadanych źródeł. Gotowanie i smażenie niszczy jednak te bakterie które giną w ok. 70 C.
cd.2]

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20
cd.2]
Praktyczne wskazówki:
- żółtko surowe jest strawne w tym samym stopniu jak gotowane, ale białka nie należy jeść na surowo. Strawność białka wzrasta po ubiciu na pianę. Cząsteczki białka mają stosunkowo dużą lepkość, dlatego piana się utrzymuje. Z kolei tłuszcz ją “gasi”. Aby więc uzyskać trwałą pianę z białka, należy najpierw dokładnie oddzielić żółtko które zawiera tłuszcz.
- jajka ugotowane na miękko (4 minuty) są najlepiej przyswajalne przez nasz organizm
- zbyt długie gotowanie jajek na twardo (powyżej 10 min) powoduje straty witamin i obniżenie wartości odżywczej białka nawet o 40 proc.
- zielonkawa obwódka wokół żółtka świadczy o tym, że jajko było za długo gotowane (powyżej 10 minut) – wtedy dochodzi do reakcji siarki z żelazem, czego efektem jest charakterystyczne zielone zabarwieniebiałko ścina się w temperaturze 60 C, co pozwala na smażenie jajecznicy np. na maśle. Gdy masło zaczyna się palić (brązowieje na patelni) tzn. że ma temperaturę pow.200 C i zaczyna wydzielać się z niego toksyczna akroleina.
-przechowywać jaja należy w lodówce do 3 tygodni, cieńszym czubkiem do dołu, pamiętając jednakże, że mają zdolność· pochłaniania obcych zapachów. Niska temperatura spowalnia proces starzenia jaj, ale go nie eliminuje. Następuje stopniowy rozkład białka i witamin oraz jełczenie tłuszczu. Ten proces hamowany jest przez naturalną warstwę ochronną tj. błonkę pokrywająca skorupkę. Dlatego nie należy myć jaj przed włożeniem ich do lodówki. Ale przed ich użyciem, najpierw trzeba je dokładnie umyć, a potem sparzyć wrzątkiem.
Podsumowując:
- Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy.
-Zawarte w jajach substancje odżywcze są przyswajalne prawie w100%, powinniśmy zacząć więc myśleć o zwiększeniu ilości zjadanych jaj.
-WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu. Polscy dietetycy i kardiolodzy dopuszczają aby osoby zdrowe jadły 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo.
- Zasada jest taka: im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.
Wystarczy wspomnieć, że jajka używa się praktycznie do wszystkiego. Najpopularniejsza jest oczywiście jajecznica (na boczku, z pomidorami, cebulą, grzybami, szczypiorkiem, etc.). Równie smaczne są jajka sadzone i gotowane (na twardo lub miękko). Można także zrobić pastę jajeczną, kogel – mogel, dodać je do naleśników, omletów, panierek do mięsa, sałatek, kremów i ciast.
Mądrość najstarszych gospodyń mówi: nie ma głodu gdzie jest jajko w domu.
Autor Irena www.prostegotowanie-ircia.blogspot.com

zachomikowany

  • 9 KB
  • 6 lis 12 17:20
Skorupki jaj :

są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.

zachomikowany

  • 8 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 4 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 12 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 7 KB
  • 6 lis 12 17:20
Jajka - ciekawostki i wartości odżywcze
Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurencyjna. Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób, np. cukrzycy. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w jajku lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast, makaronu. Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo (właściwie żółtka, bo białka można jeść bez ograniczeń). Zasada jest taka, że im więcej spożywamy warzyw, owoców, a mniej potraw obfitujących w tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na jajko.
Cenne białko
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem. Dwa jaja o masie 58 g pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.
Zbawienna lecytyna
To składnik żółtka. Nazywają ją "pogromcą tłuszczu", głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo.Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem.
Potrzebne barwniki
Jajko zawiera ważne dla zdrowia ksantofil i luteinę (barwniki w żółtku). Ksantofil zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Luteina w organizmie człowieka gromadzi się głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Działa jak filtr chroniący przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniom delikatnych naczyń włosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów.
cd.A]

zachomikowany

  • 58 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 11 KB
  • 6 lis 12 17:20
Dlaczego warto jeść jajka?

Starożytni filozofowie uznawali jajko za idealny symbol świata. Skorupka oznaczała ziemię, białko wodę, żółtko ogień, a powietrze w zaokrąglonym końcu - po prostu życie. Czy idealny symbol jest także idealnym pokarmem dla człowieka?
Dlaczego warto jadać jajka?
Ponieważ zawierają one wiele substancji cennych dla zdrowia. Białko ma nieco witamin z grupy B i soli mineralnych. Największym jego bogactwem są aminokwasy, zwłaszcza bakteriobójcze lizozymy wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Białko jaj organizm przyswaja aż w 94 proc., podczas gdy krowie w 80 proc., a pochodzące z mięsa w 74 proc. Żółtko zaś to bogate źródło witamin A, D, PP, a także witamin z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Zawiera także łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez oraz ok. 30 proc. tłuszczu. Zabezpieczająca jajo skorupka składa się przede wszystkim z wapnia, dlatego wysuszona i zmielona uważana jest za skuteczny lek na osteoporozę.
Czy tłuszcze zawarte w żółtku należą do tzw. dobrych, czy złych?
Przeważają korzystne dla człowieka tłuszcze nienasycone o działaniu przeciwmiażdżycowym. Niektóre kwasy tłuszczowe obecne w żółtku występują również w mleku kobiecym i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtkiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organizmie. Jego szkodliwe działanie niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która zapobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.

Tekst: Iwona Krupa

zachomikowany

  • 11 KB
  • 6 lis 12 17:20
cd.A]
Wartości odżywcze

Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 143 kcal
Białko 12,6 g
Tłuszcz ogółem 9,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,8 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 74 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 1148 mg
Węglowodany 0,8 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 487 I.U.
Witamina D 35 I.U.
Witamina E 1 mg
Witamina K 0,3 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,1 mg
Witamina B2 0,5 mg
Witamina B3 (PP) 0,1 mg
Witamina B6 0,1 mg
Kwas foliowy 47 µg
Witamina B12 1,3 µg
Kwas pantotenowy 1,4 mg
Wapń 53 mg
Żelazo 1,8 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 191 mg
Potas 134 mg
Sód 140 mg
Cynk 1,1 mg
Miedź 0,1 mg
Selen 31,7 µg
Cholesterol 423 mg


Źródło artykułu: www.poradnikzdrowie.pl

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:20
SUROWE JAJA jeść czy nie ?

•Surowe białka są niezdenaturowane , czyli posiadają wszystkie struktury w stanie nienaruszonym , aby zachodziło ich trawienie w organizmie ludzkim , białka muszą mieć zniszczone struktury 2,3 i 4 rzędu , dopiero w tej formie stają się w pełni przyswajalne dla organizmu człowieka .
•Surowe białko jaja zawiera czynnik antyżywieniowy - awidynę , która w większych ilościach może być toksyczna , natomiast samo jej występowanie nie pozwala na wchłanianie biotyny .
Niewłaściwe wchłanianie biotyny prowadzi do powstania niedoborów tej witaminy w organizmie . Objawia się to zapaleniem skóry i języka , łojotokiem wypadaniem włosów , niedokrwistością , podwyższeniem poziomu cholesterolu , depresją , apatią , nadwrażliwością czuciową lub ogólnym osłabieniem . Przedłużająca się awitaminoza biotynowa jest przyczyną zmian skórnych przede wszystkim zmian jej barwy i łuszczeniu naskórka . U człowieka niedobór biotyny występuje rzadko . Obróbka ciepla unieczynnia awidynę dlatego spożywanie jaj kurzych nie przeszkadza w prawidłowej gospodarce biotyny .
Tak więc polecam jedzenie jaj usmażonych lub ugotowanych . Surowe jaja zostawmy lepiej łasicą .
http://www.e-gym.pl/showthread.php?27738-SUROWE-JAJA-je%B6%E6-czy-nie

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 216 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 13 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 16 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

  • 9 KB
  • 6 lis 12 17:20

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    51
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

51 plików
1,71 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności