Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Elemele-k
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Ela (rzadko bywam,zapracowana - dzieki za pamięć)

widziany: 9.07.2022 12:29

  • pliki muzyczne
    14169
  • pliki wideo
    11253
  • obrazy
    63324
  • dokumenty
    14937

106422 plików
4162,88 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Elemele-k
►►►►►►►A BAJECZKI O WRÓBELKU DO SŁUCHANIA
 
►►►►►►►A TO KLUCZYKI I KŁÓDKI DO CHOMICZKA
 
moj kluczyk
►►►►►►►AAAAAA UWAGA COŚ DLA WAS
 
►►►►►►►Galeria
 
►►►►►►►NA CHOMIKA MEGA POMOC
 
►►►►►►ANIMACJE
 
►►►►►►EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
= EMOTY =
e-motki
►►►►►►F I L M Y
►►►►►►HISTORIA POLSKI NA 30 CD CD MP3 + encyklopedia wszechświata
►►►►►►KABARETY
 
►►►►►►MÓJ KRAKÓW
 
►►►►►►MUZYKA
►►►►►►OBRAZY MALOWANE NA CHODNIKACH
►►►►►►PRAWO OGÓLNIE
 
P R A W O RÓZNE PRZEPISY I PISMA
porady prawnicze
►►►►►►SUPER PRACE PIOTRUSIA
 
NAPISY
OBRAZKI
►►►►►►ZNACZENIE IMION
►►►►T A P E T Y
 
►►►►TELEFON-phone
 
►►►ANTYWIRUSY PROGRAM
 
►►►GRY-SUPER
 
50 GIER KOMPUTEROWYCH WYSTRZAŁOWA ZABAWA DLA NAJMŁODSZYCH
PSP
►►►HUMOR
 
►►►POBIERANIE Z YOUTUB
 
planeta
►►►PPS ŚLICZNE
►►►PRZYDATNE
 
►►►ZABAWA Z WIECHEM... PADNIESZ ZE ŚMIECHU
 
100 Najpiekniejszych miejsc w Polsce
A GIFY KARTKI Boże narodzenie
AAAAAAA GIFY WIELKANOCNE
Bardzo fajna mapa na komputer wyznaczanie tras kalkulacja przelicznik kilometrów POLECAM
 
Dokumenty
 
peter3
MSZA ŚW. O UZDROWIENIE filmy,mp3
 
NIESAMOWITE
 
Prywatne
PRZEMYŚLENIA I KARTKI
 
szaliczek2
TAPETKI SWIETA
 
mokołajki i inne tapety
TOP NET INFO - Program do polaczenia Typu Bluconnect-I-Plus -Play(Polecam!!)
 
INNE PROGRAMY
TROKI-WILNO
 
Litwa-Troki
Wilno - cmentarz na Rossie
Wilno-Ostra Brama
WITAM WAS
zachomikowane
 
ZDJĘCIA PRZERAŻAJĄCE POWOJENNE
 
► Gdansk
► Szczecin
► Warszawa
ZDROWIE
 
! GDY MASZ DEPRESJE I ZŁE DESTRUKCYJNE MYŚLI O SOBIE POWINIENEŚ WYSŁUCHAĆ TEGO NAGRANIA
 
Depresja
 
Hauck Paul
WAZNE!!! !Świadom ą drogą przez depresję
TERAPIA-Psy choneuroimm unologia
!! PRZEPISY KULINARNE !!
✿ COŚ DOBREGO ✿
 
✿ CIASTECZKA✿
✿ PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA ✿
⧫ Chorobliwa otyłość
⧫ O Matko!
⧫ Zdrowie na widelcu
5 sposobow na punkt G
65 Lat bez zmarszczki
8 produktów na mocne kości
aborcja
ALZHEIMER - widmo XXI wieku
ANOREXIA - WZROK ŚMIERCI - CHOROBA DUSZY I CIAŁA
 
WAŻNE !!!
bursztyn
cholesterol bez tajemnic
Ciśnienie
cukier
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
CYTOLOGIA !!!!
czekolada
DIETY
 
DOBRE RADY
 
Gorączka
gorczyca
Gotuj i chudnij
 
♠ MUZYKA-ZUMB A TAŃCZ I CHUDNIJ
⧫ Jem i chudnę
grzybek tybetański
HERBATY
jaja
JAK SZYBKO SIĘ UCZYĆ
 
Nauka szybkiego pisania na klawiaturze
szybkie notowanie
szybkie zapamiętywa nie
Kawa
Kuchnia 5 przemian
Leczenie ziołami (napisy)
MEDYCYNA
 
Medyczne zagadki
MIÓD
 
MIÓD
nadciśnienie
Nie daj się zjeść grzybą CANDIDA
Niejedzenie
 
Dwojewska Iwona - Głodówka dla zdrowia i urody
o oczach
 
JOGA DLA TWOICH OCZU
Lecz swoje oczy
ocet jabłkowy
ODŻYWIANIE
 
Chemiczne dodatki
GMO- UWAZAJ!!!!
 
Infograf ika
Prof. dr Walter Veith
Produkty mięsne
Szkodliw e dodatki do żywności
Otyłość brzuszna u mężczyzn
PIERWIASTKI
 
MAKROELEMEN TY
 
MIKROELEMEN TY
cynk
fluor
miedź
piwo
PODOBNO REWELACYJNA METODA LECZENIA WIELU SCHORZEŃ- będę wdzięczna za opinie lekarzy
PORADNIKI
Porady babuni
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
Program do obserwacji cyklu miesiączkowego , wyliczania dni płodnych itp. POLECAM
PROGRAMY RELAKSACYJNE - MEDYTACJE
prostata
 
prostata
Przeciwbólowo
PRZEPIS NA URODĘ
 
Kurs Tanca
Przeziębienie
Psychologia
 
Rady - porady
 
Natura dla Ciebie
Zdrowie itp
receptory
rwa kulszowa
ryby , śledzie
Rzuć palenie w ciągu jednej godziny
Sen
Sennik
Składniki wchodzące w skład ciała
sól
SOS Uroda
STOP PORNOGRAFII
Stopy
STYLIZACJA PAZNOKCI
 
suplementy diety
Tradycyjna Medycyna Chińska, Pięć przemian
Trucizna
trzustka
wątroba
wiem, co jem
wino czerwone
włosy
 
Pielęgnacja włosów
WYLEW
Zdrowie
 
Oczyszczani e
Woda utleniona
ziołolecznictw o
 
ZIOŁOLECZNI CTWO
ŻYWNOŚĆ LECZY
- ! 1 Genialne sposoby na dania z 2 składników
✿ O ZDROWYM ODZYWIANIU✿
Zwykły niezwykły Człowiek Jan Paweł II
 
Medziugorie
ZZZZ OD WAS dla mnie..DZIEKI
 
Janek0010
MIREK 10862
ZZZZ MÓJ PIESEK
żżżżsuper scaner
ZZZZZZ-Medziugori e
Trzecia część Tajemnicy Fatimskiej
Pokazuj foldery i treści
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 43 KB
  • 6 lis 12 17:23
http://www.alkohole.foody.pl/strony/1/i/116.php

zachomikowany

  • 13 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 24 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 33 KB
  • 6 lis 12 17:23
Woda
Każdy gatunek piwa warzony jest z innego rodzaju wody, której skład mineralny ma duży wpływ na przebieg procesu warzenia piwa i na jego ostateczny smak (związki mineralne są nośnikami substancji smakowych).
Słód
Jest najważniejszym surowcem potrzebnym do produkcji piwa. Słód otrzymuje się z jęczmienia browarnego, który moczy się w wodzie inicjując kiełkowanie, a następnie suszy. Celem tego działania jest uaktywnienie enzymów koniecznych do rozkładu skrobi i białek podczas zacierania. Największe znaczenie ma rodzaj i ilość zastosowanego słodu na jednostkę wody. Ma to wpływ na kolor, smak i gęstość piwa. W wyniku działania zawartych w słodzie enzymów, skrobia przekształca się w cukry.
Chmiel
Zapewnia charakterystyczną gorycz piwa i wpływa na jego przyjemny aromat. Chmiel (łac. Humulus lupus L.) jest rozdzielnopłciową byliną należącą do rodziny Cannabis rzędu Urticales, do którego należy także konopia indyjska i pokrzywa. W browarnictwie przemysłowym stosuje się kwiatostany żeńskie, ponieważ tylko one zawierają gorzkie żywice (nadające piwu goryczkę) oraz olejki chmielowe (substancje eteryczne). W browarnictwie coraz rzadziej stosuje się suszone szyszki chmielowe, zamiast nich stosując preparaty, skoncentrowane lub nieskoncentrowane proszkami, granulatami lub ekstraktami chmielowymi (otrzymywanymi przy użyciu alkoholu etylowego lub CO2 ).
Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu: chmiel goryczkowy oraz chmiel aromatyczny. Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między żywicami nadającymi piwu goryczkę (kwasy alfa i beta) oraz olejkami eterycznymi nadającymi piwu aromat. Głównymi obszarami produkcji chmielu goryczkowego są: Stany Zjednoczone, Niemcy, Australia i Chiny, a chmielu aromatycznego: Niemcy, Czechy, USA, Ukraina i Polska.
Drożdże
Podczas fermentacji są odpowiedzialne za przekształcenie cukrów w alkohol i dwutlenek węgla. O rodzaju drożdży wykorzystanych w produkcji piwa decyduje sposób jego fermentacji (inne drożdże stosowane są dla piw górnej i dolnej fermentacji). Dzięki dwutlenkowi węgla, powstałemu w wyniku działania drożdży, piwo przyjemnie łaskocze podniebienie, a na jego powierzchni powstaje piana.
Choć w Polsce do produkcji piwa stosuje się wyłącznie drożdże, w wielu krajach (m in. w Niemczech i Belgii), do wytwarzania piwa wykorzystuje się również bakterie (gł. bakterie mlekowe). O ile celem zastosowania drożdży jest powstanie alkoholu, substancji aromatycznych oraz obniżenie pH brzeczki, to dodanie bakterii powoduje obniżenie kwasowości piwa, a także pośrednio wpływa na jego smak i zapach.
W oparciu o różnice morfologiczne, fizjologiczne i technologiczne, drożdże piwowarskie dzieli się na dwie grupy:
- drożdże fermentacji górnej (Ale).
- drożdże fermentacji dolnej (Lager).
Wszystkie drożdże piwowarskie należą do gatunku Saccharomyces cerevisiae, przy czym do drożdży fermentacji dolnej zaliczamy Saccharomyces cerevisiae spp. uvarum var. carslbergensis, a do drożdży fermentacji górnej Saccharomyces cerevisiae var. cerevisiae. Drożdże fermentacji dolnej są genetycznie dość jednolite, natomiast drożdże fermentacji górnej są bardziej zróżnicowane.

zachomikowany

  • 40 KB
  • 6 lis 12 17:23
Hipokrates, twórca podwalin współczesnej medycyny, gorliwie zalecał stosowanie piwa jako środka leczniczego. Pisał: „Gdy chorzy odczuwają silne pragnienie, powinni pić sok jęczmienny”. Tysiąc lat później wtórował mu profesor szkoły lekarskiej z Salerno, Jan z Mediolanu, według którego: „Piwo zagęszcza limfę, daje siły, daje jędrność, krwistość, prowokuje urynę, koi bóle brzucha, zaokrągla i odświeża z lekka…”. W średniowiecznej Europie piwo stanowiło panaceum na wiele groźnych chorób. Warzyli je w końcu mnisi, którzy używali wyłącznie naturalnych surowców, bogatych w proteiny, sole mineralne i witaminy. W następnych stuleciach piwo chroniło mieszkańców miast przed epidemiami cholery, duru brzusznego i tyfusu. W XX wieku wielu naukowców, takich jak: Bellin du Coteau-Vincent z Francji, Bergman i Georgi z Niemiec, Sepelli, Liguerri i Rossi z Włoch oraz Hilary Borchard z Polski, uznało piwo za napój o dużej wartości zdrowotnej…
Zawartość
-woda (do 90%)
-alkohol (ok. 2/3 wartości kalorycznej piwa)
-cukry (glukoza, fruktoza i sacharoza);
-białka i aminokwasy (metionina, lizyna, walina, fenyloanilina)
-składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez;
-witaminy: B, E, A, C, PP;
-proteiny;
Charakterystyka
-wartość kaloryczna piwa uzależniona jest od zawartości alkoholu i cukrów w piwie. Kalorie pochodzące z alkoholu są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej;
-1 litr piwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę i lizynę w 27%, walinę w 29%, zaś fenyloanilinę w 46%;
-piwo zawiera witaminę B (ułatwiające procesy trawienne i regulujące przemianę materii), witaminę E i A (chroniące przed zawałem) oraz witaminę PP (chroniącą przed gruźlicą);
-w jednym piwie znajduje się tyle protein, ile w jednej szklane soku grejpfrutowego;
-piwo bogate jest w składniki mineralne: żelazo (zabezpiecza przed anemią), fosfor i wapń (potrzebne do wzrostu zębów i kości) oraz potas i magnez (wspomagające metabolizm);
-żywice pochodzące z szyszek chmielu mają właściwości bakteriobójcze. -Ponadto w szyszkach chmielu zawarta jest lupulina i humulina- substancje, które mają właściwości zapobiegające nowotworom, łagodzą dolegliwości przy bolesnych podrażnieniach pęcherza oraz działają jako środek uspokajający oraz pobudzający apetyt;
-substancje goryczkowe oraz kwas węglowy pobudzają pracę żołądka;
Właściwości medyczne
-piwo stymuluje funkcje żołądka, ułatwiając procesy trawienne;
-stymuluje pracę wątroby i zapobiega marskości;
-poprawia apetyt;
-dostarcza cennych kalorii;
-orzeźwia i odświeża;
-ma właściwości pobudzające i uspokajające;
-pomaga w zaburzeniach gastrycznych;
-zapobiega gruźlicy;
-korzystnie wpływa na pracę nerek;
-rekompensuje utratę wody i soli mineralnych po dużym wysiłku;
-łagodzi nerwobóle;
Przeciwwskazania
-piwa nie powinny pić osoby chore na cukrzycę, owrzodzenie żołądka, dwunastnicy oraz zapalenie trzustki; kobiety w ciąży;

zachomikowany

  • 38 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 44 KB
  • 6 lis 12 17:23
http://www.alkohole.foody.pl/strony/1/i/983.php

zachomikowany

  • 38 KB
  • 6 lis 12 17:23
Temperatura
Choć na etykietkach piwa najczęściej znajdują się zamieszczone przez producentów optymalne temperatury jego spożycia, to należy pamiętać, że najlepsza temperatura, to taka, która najbardziej odpowiada naszym upodobaniom. Dlatego warto zdać sobie sprawę z kilku podstawowych faktów: a) im piwo chłodniejsze, tym mniej wyczuwalny jest jego smak i tym silniejsze są jego właściwości orzeźwiające i pobudzające b) im piwo cieplejsze, tym pełniejszy jego smak i tym większa zawartość składników gazowych w piwie. Ogólnie przyjmuje się, że piwo do degustacji powinno być podawane w temperaturze 6°C - 8°C, natomiast piwo, które najlepiej gasi pragnienie, w temperaturze 3°C. Piwo należy przechowywać w ciemnych i suchych pomieszczeniach.
Szklanka
Od kształtu szklanki lub kufla, w którym podawane jest piwo, zależy intensywność jego aromatu (dlatego niemal każdy belgijski browar posiada szklanki o designie, który w pełni wydobywa walory smakowe i barwę danego piwa). Warto pamiętać, że wysoce niewskazane jest podawanie piwa w naczyniach innych niż ze szkła. Wybrana szklanka (lub kufel) powinna być precyzyjnie wysuszona po umyciu (środki czyszczące mogą mieć wpływ na smak piwa), a jej temperatura, nie powinna być wyższa od temperatury samego piwa.
Nalewanie
Nalewanie piwa do szklanki to ważna umiejętność, która przydaje się nie tylko barmanowi. Piwo nalewa się do zawsze przechylonej szklanki: w trakcie nalewania szklankę należy stopniowo prostować do pozycji pionowej, w celu uzyskania odpowiednio grubej piany; gdy butelka jest całkowicie opróżniona, piana powinna wystawać poza brzeg szklanki. Nadmiar piany należy usunąć za pomocą czystego noża. Podczas serwowania piwa do celów degustacyjnych należy stosować technikę podobną do opisanej powyżej, za wyjątkiem piany: piwo nalewa się do szklanki do momentu, w którym piana sięgnie krawędzi i utworzy niewielką czapę. Zaleca się pozostawienie na dnie butelki około 1 cm płynu, który zawiera osad drożdżowy. Należy pamiętać, że piwo nie musi koniecznie utworzyć trwałego kołnierza z piany, ponieważ w przypadku piw o większej zawartości alkoholu, piana szybko znika. Zdarza się również, że piana wydostaje się bezpośrednio z butelki po jej otwarciu. Nie jest to zły objaw – piwo będzie mimo to dobrze smakować.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:23
Piwa górnej fermentacji
Piwa dolnej fermentacji
Piwa spontanicznej fermentacji

http://www.alkohole.foody.pl/strony/1/i/110.php

zachomikowany

  • 45 KB
  • 6 lis 12 17:23
Oczywiście nie każde piwo nadaje się do degustacji i nie każda chwila - szczególnie po wypiciu paru kufli - sprzyja tej czasochłonnej, ale jakże przyjemnej czynności. Musimy mieć w każdym razie zapewniony spokój, dobre światło i - co najważniejsze - dobre piwo i wysoką, czystą szklankę. Oto trzy podstawowe etapy degustacji:
Wygląd
Pierwszą rzeczą, która rzuca nam się w oczy, gdy oglądamy piwo, jest jego barwa. Choć ilość potencjalnych kolorów, barw i odcieni piw jest tak naprawdę nieskończona, to możemy podporządkować je trzem ogólnym typom. Do najliczniejszej grupy należą piwa o barwie bursztynowej. Wśród nich możemy wyróżnić piwa o odcieniu jasnobrunatnym, różowawym, płowym, rudobrązowym i w kolorze ochry. Do drugiej grupy piw należą piwa ciemne, których kolor może być całkowicie czarny (jak w przypadku mocnych piw brytyjskich, czy też irlandzkiego Guinnessa), lub hebanowy, brunatny, rudy, miedziany i czerwony. Do trzeciej grupy piw zalicza się piwa białe, produkowane z pszenicy i niefiltrowane. Piwa te mają zawsze mętny i nieprzezroczysty kolor.
Zapach
Po ocenie barwy piwa, jeszcze przed przystąpieniem do oceny jego smaku, piwo zbliża się do ust, i delikatnie sprawdza jego zapach. Rozróżnia się trzy podstawowe grupy zapachowe, które związane są ze słodem, chmielem i owocami. Degustacja zapachu piwa, pozwala na wyszczególnienie każdej grupy zapachowej i na stwierdzeniu, w jakich występują proporcjach. Wytrawni degustatorzy piwa potrafią ponadto wyróżnić wiele innych zapachów m.in. kawy, pieczonego chleba, herbaty, kwiatów, przypraw, a nawet pieczeni.
Smak
Ostatnim etapem degustacji jest ocena smaku piwa. Wyróżnia się cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Najbardziej charakterystyczna jest oczywiście goryczka, która może być bardzo intensywna lub ledwie wyczuwalna. Goryczka najlepiej gasi pragnienie, chociaż bywa najmniej atrakcyjna dla naszego podniebienia. Słód dodaje piwu treści, zaokrągla i łagodzi jego smak.

zachomikowany

  • 48 KB
  • 6 lis 12 17:23
Zadziwiająca różnorodność gatunków piw: od lekkich lagerów po treściwe stouty, daje nam wprost nieskończone możliwości ich łączenia z najróżniejszymi potrawami. Zwykle zaczynamy od dania, a dopiero potem zastanawiamy się, z jakim podać je trunkiem. My proponujemy rozwiązanie odwrotne: wybrać piwo, a dopiero później tak dobrać podawane z nim danie, by uwypukliło ono jego smak lub nadało mu zupełnie nowy charakter.
Słodkie ze słodkim, wytrawne z wytrawnym
To zasada, której warto się trzymać. Słodkie piwa, jak Kriek, czyli wiśniowy Lambic, zestawiajmy raczej ze słodkimi daniami, a te o bardziej uwypuklonej chmielowej goryczy lepiej się sprawdzą z daniami wytrawnymi. Uważajmy przy tym, by słodycz (lub gorycz) naszego piwa nie zagłuszyła charakteru dania. Od tej zasady, jak każdej innej, są oczywiście odstępstwa – przykładem jest rewelacyjne połączenie słodkiej czekolady z gorzkimi, mocno chmielowymi piwami.
Na trzy sposoby
Dobierając danie do danego piwa, powinniśmy się zastanowić przede wszystkim, jaki chcemy osiągnąć efekt. Czy piwo ma stonować smak potrawy, komplementować go czy z nim kontrastować. Przykładem pierwszego podejścia (tonowania) jest wygładzenie smaku bardzo tłustej lub treściwej potrawy przez podanie jej z lekkim, chmielowym piwem typu pilsner.
Smak piwa typu stout, które samo w sobie ma czekoladową nutę, możemy komplementować deserową czekoladą. Jeśli chcemy pobawić się w kontrastowanie, podajmy na przykład jasne piwo typu ale z treściwymi, aromatycznymi daniami z grilla.
Eksperymentować, i jeszcze raz eksperymentować
Kiedy poznamy już wszystkie zasady, najlepszą rzeczą, jak możemy zrobić, jest… o nich zapomnieć. Nawet dla największych profesjonalistów próbowanie kulinarnych związków piwa nie jest ścisłą nauką, i nawet oni często po prostu kierują się intuicją lub… przypadkiem. Tak więc nie bójmy się eksperymentów. Niekiedy połączenie słodkiej potrawy z wytrawnym piwem – lub na odwrót – może nad dostarczyć nieoczekiwanych kulinarnych doznań.
Doskonałe pary
Są oczywiście połączenia już wypróbowane. I tak do ciemnych, kremowych w konsystencji piw (porter, stout) świetnie będą pasować treściwe dania, jak pieczone, grillowane czy duszone mięsa. Doskonale sprawdzą się również ostrygi czy pikantne sery z nitkami błękitnej pleśni, jak gorgonzola, roquefort czy stilton.
Wyjątkowo dobrze do kulinarnych eksperymentów nadają się piwa typu lager, jak i także wszelkiego rodzaju pilsnery. Te lekkie piwa możemy łączyć z naprawdę wieloma potrawami. Doskonale na przykład stonują charakter tłustych ryb i grillowanych mięs, świetnie nadadzą się również do dań jajecznych.
Wszelkie zaś piwa owocowe i piwa typu lambic idealnie idą w parze z lekkimi, owocowymi deserami i sufletami. Wiele osób uważa także, że nie ma lepszego połączenia niż lambic i gorzka lub deserowa czekolada. Jednak jeśli damy się powieść kulinarnej fantazji, możemy też podać owocowe piwo z pieczoną kaczką – da nam to niepowtarzalne połączenie smaków i aromatów.

zachomikowany

  • 135 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 76 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 16 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 50 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 24 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 30 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 125 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 38 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 76 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 16 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 141 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 24 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

  • 22 KB
  • 6 lis 12 17:23

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    31
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

31 plików
1,37 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności