Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Elemele-k
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Ela (rzadko bywam,zapracowana - dzieki za pamięć)

widziany: 9.07.2022 12:29

  • pliki muzyczne
    14169
  • pliki wideo
    11253
  • obrazy
    63324
  • dokumenty
    14937

106422 plików
4162,88 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Elemele-k
►►►►►►►A BAJECZKI O WRÓBELKU DO SŁUCHANIA
 
►►►►►►►A TO KLUCZYKI I KŁÓDKI DO CHOMICZKA
 
moj kluczyk
►►►►►►►AAAAAA UWAGA COŚ DLA WAS
 
►►►►►►►Galeria
 
►►►►►►►NA CHOMIKA MEGA POMOC
 
►►►►►►ANIMACJE
 
►►►►►►EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
= EMOTY =
e-motki
►►►►►►F I L M Y
►►►►►►HISTORIA POLSKI NA 30 CD CD MP3 + encyklopedia wszechświata
►►►►►►KABARETY
 
►►►►►►MÓJ KRAKÓW
 
►►►►►►MUZYKA
►►►►►►OBRAZY MALOWANE NA CHODNIKACH
►►►►►►PRAWO OGÓLNIE
 
P R A W O RÓZNE PRZEPISY I PISMA
porady prawnicze
►►►►►►SUPER PRACE PIOTRUSIA
 
NAPISY
OBRAZKI
►►►►►►ZNACZENIE IMION
►►►►T A P E T Y
 
►►►►TELEFON-phone
 
►►►ANTYWIRUSY PROGRAM
 
►►►GRY-SUPER
 
50 GIER KOMPUTEROWYCH WYSTRZAŁOWA ZABAWA DLA NAJMŁODSZYCH
PSP
►►►HUMOR
 
►►►POBIERANIE Z YOUTUB
 
planeta
►►►PPS ŚLICZNE
►►►PRZYDATNE
 
►►►ZABAWA Z WIECHEM... PADNIESZ ZE ŚMIECHU
 
100 Najpiekniejszych miejsc w Polsce
A GIFY KARTKI Boże narodzenie
AAAAAAA GIFY WIELKANOCNE
Bardzo fajna mapa na komputer wyznaczanie tras kalkulacja przelicznik kilometrów POLECAM
 
Dokumenty
 
peter3
MSZA ŚW. O UZDROWIENIE filmy,mp3
 
NIESAMOWITE
 
Prywatne
PRZEMYŚLENIA I KARTKI
 
szaliczek2
TAPETKI SWIETA
 
mokołajki i inne tapety
TOP NET INFO - Program do polaczenia Typu Bluconnect-I-Plus -Play(Polecam!!)
 
INNE PROGRAMY
TROKI-WILNO
 
Litwa-Troki
Wilno - cmentarz na Rossie
Wilno-Ostra Brama
WITAM WAS
zachomikowane
 
ZDJĘCIA PRZERAŻAJĄCE POWOJENNE
 
► Gdansk
► Szczecin
► Warszawa
ZDROWIE
 
! GDY MASZ DEPRESJE I ZŁE DESTRUKCYJNE MYŚLI O SOBIE POWINIENEŚ WYSŁUCHAĆ TEGO NAGRANIA
 
Depresja
 
Hauck Paul
WAZNE!!! !Świadom ą drogą przez depresję
TERAPIA-Psy choneuroimm unologia
!! PRZEPISY KULINARNE !!
✿ COŚ DOBREGO ✿
 
✿ CIASTECZKA✿
✿ PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA ✿
⧫ Chorobliwa otyłość
⧫ O Matko!
⧫ Zdrowie na widelcu
5 sposobow na punkt G
65 Lat bez zmarszczki
8 produktów na mocne kości
aborcja
ALZHEIMER - widmo XXI wieku
ANOREXIA - WZROK ŚMIERCI - CHOROBA DUSZY I CIAŁA
 
WAŻNE !!!
bursztyn
cholesterol bez tajemnic
Ciśnienie
cukier
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
CYTOLOGIA !!!!
czekolada
DIETY
 
DOBRE RADY
 
Gorączka
gorczyca
Gotuj i chudnij
 
♠ MUZYKA-ZUMB A TAŃCZ I CHUDNIJ
⧫ Jem i chudnę
grzybek tybetański
HERBATY
jaja
JAK SZYBKO SIĘ UCZYĆ
 
Nauka szybkiego pisania na klawiaturze
szybkie notowanie
szybkie zapamiętywa nie
Kawa
Kuchnia 5 przemian
Leczenie ziołami (napisy)
MEDYCYNA
 
Medyczne zagadki
MIÓD
 
MIÓD
nadciśnienie
Nie daj się zjeść grzybą CANDIDA
Niejedzenie
 
Dwojewska Iwona - Głodówka dla zdrowia i urody
o oczach
 
JOGA DLA TWOICH OCZU
Lecz swoje oczy
ocet jabłkowy
ODŻYWIANIE
 
Chemiczne dodatki
GMO- UWAZAJ!!!!
 
Infograf ika
Prof. dr Walter Veith
Produkty mięsne
Szkodliw e dodatki do żywności
Otyłość brzuszna u mężczyzn
PIERWIASTKI
 
MAKROELEMEN TY
 
MIKROELEMEN TY
cynk
fluor
miedź
piwo
PODOBNO REWELACYJNA METODA LECZENIA WIELU SCHORZEŃ- będę wdzięczna za opinie lekarzy
PORADNIKI
Porady babuni
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
Program do obserwacji cyklu miesiączkowego , wyliczania dni płodnych itp. POLECAM
PROGRAMY RELAKSACYJNE - MEDYTACJE
prostata
 
prostata
Przeciwbólowo
PRZEPIS NA URODĘ
 
Kurs Tanca
Przeziębienie
Psychologia
 
Rady - porady
 
Natura dla Ciebie
Zdrowie itp
receptory
rwa kulszowa
ryby , śledzie
Rzuć palenie w ciągu jednej godziny
Sen
Sennik
Składniki wchodzące w skład ciała
sól
SOS Uroda
STOP PORNOGRAFII
Stopy
STYLIZACJA PAZNOKCI
 
suplementy diety
Tradycyjna Medycyna Chińska, Pięć przemian
Trucizna
trzustka
wątroba
wiem, co jem
wino czerwone
włosy
 
Pielęgnacja włosów
WYLEW
Zdrowie
 
Oczyszczani e
Woda utleniona
ziołolecznictw o
 
ZIOŁOLECZNI CTWO
ŻYWNOŚĆ LECZY
- ! 1 Genialne sposoby na dania z 2 składników
✿ O ZDROWYM ODZYWIANIU✿
Zwykły niezwykły Człowiek Jan Paweł II
 
Medziugorie
ZZZZ OD WAS dla mnie..DZIEKI
 
Janek0010
MIREK 10862
ZZZZ MÓJ PIESEK
żżżżsuper scaner
ZZZZZZ-Medziugori e
Trzecia część Tajemnicy Fatimskiej
Pokazuj foldery i treści
  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:28
* BIAŁA ŚMIERĆ * ATAKUJE SZYBKO

Wysokie spożycie soli zaburza krążenie już w krótkim czasie po posiłku, co na dłuższa metę może prowadzić do zesztywnienia ścian tętnic i nadciśnienia.
Kiedyś była cenniejsza od złota, dziś nazywa się ją białą śmiercią. O konieczności stosowania diety niskosodowej wiemy nie od dziś. Nadmierna ilość soli w jadłospisie grozi między innymi nadciśnieniem, chorobami nerek i niewydolnością krążenia. Ale naukowcy z Adelaide w Australii dokonali ostatnio jeszcze bardziej szokującego odkrycia. Okazuje się, że pojedynczy słony posiłek jest w stanie upośledzać przepływ krwi w organizmie już w 30 minut po jedzeniu.
W badaniu wzięło udział 16 dorosłych, zdrowych osób, które poproszono o zjedzenie 2 posiłków. Jeden zawierał 4 gramy soli; w drugim zawartość sodu nie przekraczała 0,3 grama. Zarówno przed, jak i po posiłku u badanych skontrolowano przepływ krwi w tętnicy ramiennej, której puls jest wykorzystywany do pomiaru ciśnienia i która jest wyznacznikiem zdrowia układu krążenia.
Analizy wykazały, że słony posiłek spowodował zaburzenie krążenia w ciągu 30 minut od spożycia, a po godzinie efekt ten był najsilniejszy.
Przewodniczący brytyjskiej grupy lobbystycznej Consensus Action on Salt and Health Graham MacGregor mówi, że to niewiarygodne, co z tętnicami mogą zrobić 4 gramy soli. Podkreśla jednocześnie, że jedząc poza domem, najprawdopodobniej pochłaniamy jej znacznie więcej.
Sięgając po sól, za każdym razem ingerujemy w funkcje komórek wyściełających nasze tętnice, a zaburzenia krążenia są wczesnym predyktorem poważnych chorób serca. Nadmierna ilość soli zwiększa też ryzyko raka żołądka, wylewu, chorób nerek i osteoporozy.
Pamiętajmy, że dzienne zapotrzebowanie na sód jest bardzo niewielkie i w całości pokrywa go ilość dostarczana z pokarmami. Dodatkowe stosowanie sodu w postaci soli kuchennej i środków konserwujących powoduje przekroczenie maksymalnego wskazanego spożycia

Autor: Aleksandra Banasik

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:28
Uwaga na ukrytą sól

Fakt, że coś nie jest słone w smaku wcale nie oznacza, że nie ma w tym soli. Często jest jej więcej niż przewiduje norma dziennego zapotrzebowania na sód, a takie menu na dłuższą metę grozi miażdżycą, nadciśnieniem i chorobami nerek.
Uwaga na ukrytą sól
Fakt, że coś nie jest słone w smaku wcale nie oznacza, że nie ma w tym soli. Często jest jej więcej niż przewiduje norma dziennego zapotrzebowania na sód, a takie menu na dłuższą metę grozi miażdżycą, nadciśnieniem i chorobami nerek.
Zapotrzebowanie na sód zależne jest od wieku i aktywności fizycznej. Uważa się jednak, że dzienne spożycie soli u osoby dorosłej powinno ograniczyć się do 6 gramów czyli 2400 mg sodu. Jedna łyżeczka do herbaty zawiera około 2000 mg sodu, ale na nasze dzienne spożycie składa się nie tylko, co dosypujemy do ziemniaków czy zupy. Wbrew pozorom, następujące produkty zawierają mnóstwo soli:
makaron , gotowane krewetki ,
Surowy kurczak
Jeśli kupujesz paczkowany drób, zwróć uwagę, czy na etykiecie maleńkim druczkiem nie widnieje roztwór soli, którym szpikuje się na przykład piersi z kurczaka, by nadać im delikatności i „pulchnego” wyglądu. Taki 10-procentowy roztwór to aż 60 mg sodu w jednym filecie.
Płatki kukurydziane
2 filiżanki płatków śniadaniowych to ok 530 mg sodu. Co zatem wybrać? Płatki pełnoziarniste lub owsiankę (5 mg w 2 filiżankach).
Keczup i musztarda
W łyżce musztardy musztardy kryje się 168 mg sodu. Ta sama ilość keczupu to 167 mg. Używaj ich oszczędnie.
Serek wiejski
Filiżanka serka wiejskiego to aż 918 mg sodu. Jeśli chcesz uniknąć takich nadwyżek, wybieraj wersję niskosodową lub zastąp popularny przysmak śniadaniowy zwykłym twarogiem zmieszanym z mlekiem.
Wędzone ryby i indyk
Przed wędzeniem, ryby moczy się w roztworze soli, co w efekcie daje nam na przykład 600 mg sodu w około 100 g wędzonego łososia

Autor: Aleksandra Banasik

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 6 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 7 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 6 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 6 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:28
Sól a dieta

O tym, że nadmiar soli jest szkodliwy wiadomo już od dawna. Dlaczego sól jest tak bardzo niepożądana w diecie? Normalne spożycie soli, czyli chlorku sodu (NaCl), nie jest złym nawykiem, jednak jak wykazują badania, norma ta jest znacznie przekraczana. Zapotrzebowanie na sól u osoby dorosłej waha się między 2-3 gramami dziennie. Nadużycie soli pociąga za sobą niestety złe skutki. Nadmiar soli sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, a ty samym zwiększa się znacznie ryzyko choroby wieńcowej.
Sól w nadmiarze, przyczynia się do zatrzymywania płynów w organizmie, sprzyja to obrzękom nóg oraz uczuciu ociężałości. Ponadto, zaburzony zostaje metabolizm białek a także często dochodzi do wydalania z organizmu potasu z moczem. Niski stosunek potasu do sodu, może skutkować także skłonnościami do zachorowania na raka jelita grubego
Zmniejszenie spożycia soli, korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Możemy w prosty sposób unikać „słonych pułapek”. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:
- stopniowo zacznijmy używać mniejszych ilości soli w potrawach
- unikajmy solonego konserwowanego mięsa oraz parówek, kiełbasy i wędlin puszkowanych- zawierają sporo soli
- ograniczmy spożycie piwa- zawiera duże ilości sodu
- unikajmy w potrawach glutaminianu sodu (uważnie czytajmy etykiety)
- ograniczmy spożycie pikli i kiszonych ogórków
- spożywajmy produkty o dużej zawartości potasu
- słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy) zamieńmy na suszone owoce, świeże owoce i warzywa, orzechy
-chleby pełnoziarniste na ogół są mniej solone, unikajmy więc białego pieczywa a najlepiej pieczmy chleb sami
- ograniczmy spożycie serów- na ogół są przesolone
Stosowanie soli w kuchni wiąże się jeszcze z jedną sprawą. Starajmy się unikać bielusieńkiej, sypkiej soli- jest ona poddawana procesowi oczyszczania i zawiera niemal wyłącznie chlorek sodu (NaCl). Jeżeli już solimy, stosujmy tzw. sól szarą, kopalnianą lub morską. Ta naturalna sól, jest bogata w biopierwiastki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W czasie upałów, sód jest wydalany przez skórę (pocenie się) ale także potas. Niedobór potasu wpływa na rozregulowanie ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Nie oznacza to jednak, że mamy wówczas pić ogromne ilości wody z zawartością soli- organizm ma wykształcony mechanizm zatrzymywania odpowiedniej ilości soli w organizmie. Jeśli w takiej sytuacji dodatkowo podamy sól, możemy doprowadzić do wyczerpania organizmu lub udaru, pod wpływem ciepła. Dodatkowe ilości soli w potrawach (oczywiście niewielkie), mogą być jedynie korzystne przy diecie niskosolnej i bezsolnej- ale uwaga ta dotyczy jedynie sytuacji nadmiernej utraty soli- czyli upałów.
Najlepiej stosować zasadę umiarkowania. Zbyt duże ilości soli szkodzą zdrowiu, jednak pozbycie się jej zupełnie też nie jest dobre. Sód reguluje bowiem równowagę kwasowo-zasadową organizmu i jest potrzebny ( wraz z potasem) do prawidłowego funkcjonowania nerek.

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 32 KB
  • 6 lis 12 17:28
Sól kuchenna czyli tzw. chlorek sodu

ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych. Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków – z sodu i chloru. Chlor w czystej postaci jest silnie trującym dla człowieka gazem. Sód nie występuje w przyrodzie w czystej postaci, gdyż łączy się z wodą – wytwarzając przy tym ciepło. Po połączeniu pierwiastki te tworzą prosty związek NaCl, czyli sól kuchenną. Nie jest szkodliwa, pod warunkiem jednak, że nie jest nadużywana.

Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w naszej diecie. Sód jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Jednak spożywany w nadmiernych ilościach zwłaszcza przez osoby otyłe, nadużywające alkoholu oraz palące papierosy może być czynnikiem ryzyka prowadzącym do nadciśnienia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 gram, czyli tyle ile zmieści się na jednej łyżeczce od herbaty.

Sól dodajemy do potraw jako przyprawę, najwięcej używamy jej kiedy gotujemy ziemniaki, kaszę, makaron, zupę. Soli używa się także do konserwowania żywności. Jednak ponad 75% spożywanej przez nas soli zjadamy w kupowanych gotowych produktach. Te produkty to: pieczywo, gotowe dania, zupy, płatki śniadaniowe, słone snacki a także wędliny.
Okazuje się także, że zwykła sól kuchenna oprócz podkreślenia smaku potraw ma jeszcze inne właściwości: utrzymuje świeżość mleka, wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej, przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem, dodaje smaku kawie i herbacie, odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Poza tym podnosi smak czekolady w kremach i tortach, dodaje smaku melonom, pomarańczom i grejpfrutom, zapobiega pękaniu jajek gotowanych. Badania pokazują, że Polacy zjadają 2-3 razy więcej soli niż zaleca WHO.

zachomikowany

  • 75 KB
  • 6 lis 12 17:28
Solonego się nie soli
Chcąc ograniczyć nadmierne spożywanie soli rezygnujemy z mrożonej pizzy, chipsów, czy słonych paluszków. I bardzo dobrze, ale wielu z Nas nawet nie zdaje sobie sprawy jak wiele produktów z naszego codziennego menu ma w sobie bardzo dużo soli.
Sól pojawia się praktycznie we wszystkich, codziennych produktach jakie spożywamy. Nie chodzi tu tylko o przekąski, czy dania gotowe. Obecna jest także w pieczywie, żółtym serze, wędlinach, a także w warzywach, gdzie w zdrowych ilościach jest jednym z naturalnych składników.
Odnosząc się do Raportu Mniej Soli sporządzonego przez 4P research mix i opublikowanego na stronie mniejsoli.pl, przeciętny polski konsument spożywa 8,5 grama soli kuchennej, używając jej w domu do gotowania i przyprawiania. Kolejne 4,4 grama zjada w gotowych produktach. Daje to prawie 13 gramów soli spożywanej na co dzień, co jest jedną z najwyższych średnich w Europie. Tymczasem Polacy zupełnie nie zdają sobie z tego sprawy i w większości są przekonani, że jedynie pokrywają dziennie zapotrzebowanie na sól. W sumie mają rację, tylko że pokrywają je trzykrotnie...
Musimy pamiętać, że sól jest we wszystkim co jemy, nie tylko w gotowych daniach, ale także w tych zdrowych, na których przygotowanie poświęcamy więcej czasu i uwagi. Dosalanie i podjadanie słonych przekąsek między posiłkami tylko pogarsza ten stan.
Tymczasem nadmierne spożycie soli, prowadzi do chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego i jego powikłań, z powodu których każdego roku umiera ponad 170 tysięcy osób. Oznacza to, że z mapy Polski znika miasto wielkości Olsztyna. Na nadciśnienie cierpi 8,5 miliona Polaków, kolejne 9 jest nim poważnie zagrożonych.

zachomikowany

  • 75 KB
  • 6 lis 12 17:28
Sól

Sód zawarty w soli bierze udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie człowieka. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zapadalnością na nowotwór żołądka. Dlatego należy ograniczać spożycie soli do 5-6 g dziennie (1 płaska łyżeczka od herbaty). Do zaleceń tych powinny w szczególności dostosować się osoby z nadciśnieniem tętniczym. Aby zmniejszyć spożycie soli, trzeba ograniczać jej dodawanie do potraw, nie używać przypraw typu kostka rosołowa i zup w proszku, zastępować sól przyprawami ziołowymi, unikać jedzenia konserw, słonych wędlin, serów żółtych i pleśniowych, solonych orzeszków i chipsów

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:28
cd.1]
Uważaj na produkty gotowe

Możesz być pewna, że podczas obróbki dodano do nich sól. Dużo soli zawierają między innymi: białe pieczywo, kostki bulionowe, koncentraty sosów, bekon, szynka i inne wędliny, ryby wędzone (łosoś), produkty ziemniaczane (frytki, chipsy), kwaszona kapusta, ogórki, sery. Warto sobie uświadomić, że ponad połowa wyrobów zawierających sól pochodzi z gotowych z produktów, co zupełnie wystarcza na dzienne zapotrzebowanie sodu lub jego związków np. azotanu sodu, który jest stosowany do konserwowania mięsa, węglanu sodu służącego jako środek spulchniający czy glutaminianu sodowego, wzmacniającego smak oraz zapach żywności.

www.fit.pl

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:28
Wyrzuć sól, zachowaj smak!

Ogólne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi ok. 5 g/dzień, co jest równe 1 łyżeczce soli. Ta ilość jest bardzo często przez nas przekraczana, z danych wynika, że w Polsce spożycie soli wynosi 15 g/dobę, co trzykrotnie przewyższa normę.
Co ciekawe, tylko 11 procent soli pochodzi z solniczki, 80 procent pochodzi z przetworzonej żywności. Na szczęście nie musisz poświęcać smaku, gdy chcesz ograniczyć sól.
Całkowita rezygnacja z soli jest bardzo trudna. Zwłaszcza jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do słonej kuchni. Są jednak sposoby na to, by przygotowywać smaczne a jednocześnie zdrowe posiłki, nie zawierające dużej ilości soli. Pomogą nam w tym różnego rodzaju przyprawy ziołowe.
Bazylia
Zajmuje ważne miejsce w kuchni włoskiej i francuskiej. Używana zarówno suszona, jak i świeża. Ziele bazylii możesz zastosować do przyprawiania pasztetów, sałatek, surówek, zup oraz kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Ma korzystny wpływ na nasz układ trawienny.
Estragon
Najlepiej, gdy mamy możliwość używania świeżych roślin, gdyż po wysuszeniu i sproszkowaniu aromat szybko znika. Estragon stosuj do przyrządzania mięs, sosów, marynat, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków.
Tymianek
Ma bardzo silny, przyjemny aromat i mocny, nieco piekący smak. Ziele tymianku świetnie sprawdza się do przyrządzania przetworów mięsnych, zup, sałatek i marynat. Doskonale maskuje zmniejszenie ilości soli w potrawie.
Imbir
Najczęściej zastosowanie znajduje do produkcji przetworów owocowych. Możesz go również wykorzystać do przyrządzania mięs, sosów i zup (np. flaków). Imbir w kawałkach jest doskonałym dodatkiem do marynat.
Czosnek w proszku
Jeśli kochasz sól czosnkową, wypróbuj ją, zamiast zwykłej soli. Doskonała i bardzo przydatna w kuchni . Jest doskonała do nacierania mięs, drobiu , ryb - przed ich przyrządzeniem. Rewelacyjna do sosów, warzyw, twarogu, potraw grilla i sałatek.
Zastąp sól solą potasową
Sól potasowa nie podnosi ciśnienia, a odwrotnie obniża je i korzystnie wpływa na krążenie. Możemy ją kupić w aptece. Spożywamy w niewielkich ilościach, pod okresową kontrolą lekarza (badanie krwi na potas), gdyż jej nadmiar zagraża zdrowiu, zwłaszcza jeśli mamy niezdrowe nerki.
Zastanów się nad sosem do sałatki
Wylewając dressing na sałatkę, dodajesz do niej setki miligramów dodatkowego sodu. Zamiast tego, skrop sałatkę octem balsamicznym, oliwą z oliwek, zmielonym czarnym pieprzem.
Unikaj fast- foodów
Fast food są absolutnie bardzo bogate w sód. Zastąp niezdrowe jedzenie przygotowanym w domu, na przykład przygotuj sałatke z makaronem z grillowanym kurczakiem i świeżymi warzywami.

cd.1]

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:28
Sól morska czy kamienna?

Coraz częściej sięgamy po produkty nieprzetworzone lub przetworzone w sposób minimalny, a zamiast zwykłej oczyszczonej soli kuchennej wybieramy nieoczyszczoną sól kamienną lub morską
W kuchni i w przemyśle spożywczym najczęściej używana jest sól warzona, czyli oczyszczona sól kamienna, która niemalże w 100% składa się z chlorku sodu. To właśnie chlorek sodu posiada te cechy, których szukamy w soli przyrządzając na co dzień potrawy czy produkując różnorodne przetwory – jest słony oraz ma właściwości konserwujące (hamuje rozwój mikroflory oraz ogranicza działanie enzymów, które powodują psucie się żywności). Są dwa powody, dla których sól jest oczyszczana – po pierwsze w takiej postaci robi dobre wrażenie wizualne (w przeciwieństwie do tej nieoczyszczonej jest biała, czysta), po drugie pozbawiona jest wszelkich smaków innych niż słony. Proces warzenia soli ma jednak jedną zasadniczą wadę – pozbawia sól wielu cennych i niezbędnych składników, które naturalnie w soli występują. Może zatem lepiej sięgnąć po nieoczyszczoną sól kamienną lub morską?

Sól morska powstaje na drodze krystalizacji słonych wód (mórz, jezior). Wydobywa się ją z podziemnych złóż w postaci bloków, brył i kamieni. W stanie nieoczyszczonym, w porównaniu z tą warzoną, może wydawać się mniej słona i charakteryzować się specyficznym posmakiem (np. gorzkim), który pochodzi od zawartych w niej związków mineralnych. To samo dotyczy soli morskiej, która powstaje na drodze odparowania wody morskiej i jest alternatywą dla soli kamiennej.

Nierafinowana sól oprócz sodu i chloru dostarcza składników mineralnych takich jak magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, cynk, selen i jod. Większość osób decyduje się na zastąpienie oczyszczonej soli kuchennej, naturalną solą kamienna lub morską właśnie ze względu na zawarte w nich składniki mineralne. Oczywiście ma to sens, ale nie łudźmy się, że jedząc sól zaspokoimy zapotrzebowanie organizmu na jakikolwiek inny składnik mineralny niż sód. Biorąc pod uwagę, że sól jest jedynie przyprawą, ilość składników mineralnych jakie możemy dostarczyć wraz z solonymi potrawami (nawet jeśli lubimy jeść słono) jest stosunkowo niewielka. Tyczy się to również jodu. Jedna łyżeczka nieoczyszczonej, niejodowanej soli morskiej lub kamiennej zaspokaja zapotrzebowanie dorosłej osoby na jod zaledwie w 3%, dlatego też ze względów profilaktycznych specjaliści radzą, by stosować sól jodowaną.

Zarówna sól kamienna jak i morska ma swoich zwolenników. Jedni twierdzą, że to kamienna jest najlepsza, bo jest bardziej szlachetna (ma starszą genezę, pochodzi ze złóż dostępnych głęboko pod ziemią), drudzy uważają, że lepsza jest sól morska, bo zawiera wszystkie związki mineralne niezbędne do życia żywych organizmów.

Tak na prawdę zarówno sól kamienna, jak i morska mają podobne źródło, a to co może wpływać na ich jakość to przede wszystkim miejsce ich pochodzenia oraz sposób produkcji (np. temperatura w jakiej odparowywana jest woda przy produkcji soli morskiej może wpływać na poziom zanieczyszczeń w finalnym produkcie).

www.dieta.fit.pl

zachomikowany

  • 18 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • 46 KB
  • 6 lis 12 17:28

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    20
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
485 KB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności