Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Elemele-k
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Ela (rzadko bywam,zapracowana - dzieki za pamięć)

widziany: 9.07.2022 12:29

  • pliki muzyczne
    14169
  • pliki wideo
    11253
  • obrazy
    63324
  • dokumenty
    14937

106422 plików
4162,88 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Elemele-k
►►►►►►►A BAJECZKI O WRÓBELKU DO SŁUCHANIA
 
►►►►►►►A TO KLUCZYKI I KŁÓDKI DO CHOMICZKA
 
moj kluczyk
►►►►►►►AAAAAA UWAGA COŚ DLA WAS
 
►►►►►►►Galeria
 
►►►►►►►NA CHOMIKA MEGA POMOC
 
►►►►►►ANIMACJE
 
►►►►►►EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
= EMOTY =
e-motki
►►►►►►F I L M Y
►►►►►►HISTORIA POLSKI NA 30 CD CD MP3 + encyklopedia wszechświata
►►►►►►KABARETY
 
►►►►►►MÓJ KRAKÓW
 
►►►►►►MUZYKA
►►►►►►OBRAZY MALOWANE NA CHODNIKACH
►►►►►►PRAWO OGÓLNIE
 
P R A W O RÓZNE PRZEPISY I PISMA
porady prawnicze
►►►►►►SUPER PRACE PIOTRUSIA
 
NAPISY
OBRAZKI
►►►►►►ZNACZENIE IMION
►►►►T A P E T Y
 
►►►►TELEFON-phone
 
►►►ANTYWIRUSY PROGRAM
 
►►►GRY-SUPER
 
50 GIER KOMPUTEROWYCH WYSTRZAŁOWA ZABAWA DLA NAJMŁODSZYCH
PSP
►►►HUMOR
 
►►►POBIERANIE Z YOUTUB
 
planeta
►►►PPS ŚLICZNE
►►►PRZYDATNE
 
►►►ZABAWA Z WIECHEM... PADNIESZ ZE ŚMIECHU
 
100 Najpiekniejszych miejsc w Polsce
A GIFY KARTKI Boże narodzenie
AAAAAAA GIFY WIELKANOCNE
Bardzo fajna mapa na komputer wyznaczanie tras kalkulacja przelicznik kilometrów POLECAM
 
Dokumenty
 
peter3
MSZA ŚW. O UZDROWIENIE filmy,mp3
 
NIESAMOWITE
 
Prywatne
PRZEMYŚLENIA I KARTKI
 
szaliczek2
TAPETKI SWIETA
 
mokołajki i inne tapety
TOP NET INFO - Program do polaczenia Typu Bluconnect-I-Plus -Play(Polecam!!)
 
INNE PROGRAMY
TROKI-WILNO
 
Litwa-Troki
Wilno - cmentarz na Rossie
Wilno-Ostra Brama
WITAM WAS
zachomikowane
 
ZDJĘCIA PRZERAŻAJĄCE POWOJENNE
 
► Gdansk
► Szczecin
► Warszawa
ZDROWIE
 
! GDY MASZ DEPRESJE I ZŁE DESTRUKCYJNE MYŚLI O SOBIE POWINIENEŚ WYSŁUCHAĆ TEGO NAGRANIA
 
Depresja
 
Hauck Paul
WAZNE!!! !Świadom ą drogą przez depresję
TERAPIA-Psy choneuroimm unologia
!! PRZEPISY KULINARNE !!
✿ COŚ DOBREGO ✿
 
✿ CIASTECZKA✿
✿ PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA ✿
⧫ Chorobliwa otyłość
⧫ O Matko!
⧫ Zdrowie na widelcu
5 sposobow na punkt G
65 Lat bez zmarszczki
8 produktów na mocne kości
aborcja
ALZHEIMER - widmo XXI wieku
ANOREXIA - WZROK ŚMIERCI - CHOROBA DUSZY I CIAŁA
 
WAŻNE !!!
bursztyn
cholesterol bez tajemnic
Ciśnienie
cukier
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
CYTOLOGIA !!!!
czekolada
DIETY
 
DOBRE RADY
 
Gorączka
gorczyca
Gotuj i chudnij
 
♠ MUZYKA-ZUMB A TAŃCZ I CHUDNIJ
⧫ Jem i chudnę
grzybek tybetański
HERBATY
jaja
JAK SZYBKO SIĘ UCZYĆ
 
Nauka szybkiego pisania na klawiaturze
szybkie notowanie
szybkie zapamiętywa nie
Kawa
Kuchnia 5 przemian
Leczenie ziołami (napisy)
MEDYCYNA
 
Medyczne zagadki
MIÓD
 
MIÓD
nadciśnienie
Nie daj się zjeść grzybą CANDIDA
Niejedzenie
 
Dwojewska Iwona - Głodówka dla zdrowia i urody
o oczach
 
JOGA DLA TWOICH OCZU
Lecz swoje oczy
ocet jabłkowy
ODŻYWIANIE
 
Chemiczne dodatki
GMO- UWAZAJ!!!!
 
Infograf ika
Prof. dr Walter Veith
Produkty mięsne
Szkodliw e dodatki do żywności
Otyłość brzuszna u mężczyzn
PIERWIASTKI
 
MAKROELEMEN TY
 
MIKROELEMEN TY
cynk
fluor
miedź
piwo
PODOBNO REWELACYJNA METODA LECZENIA WIELU SCHORZEŃ- będę wdzięczna za opinie lekarzy
PORADNIKI
Porady babuni
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
Program do obserwacji cyklu miesiączkowego , wyliczania dni płodnych itp. POLECAM
PROGRAMY RELAKSACYJNE - MEDYTACJE
prostata
 
prostata
Przeciwbólowo
PRZEPIS NA URODĘ
 
Kurs Tanca
Przeziębienie
Psychologia
 
Rady - porady
 
Natura dla Ciebie
Zdrowie itp
receptory
rwa kulszowa
ryby , śledzie
Rzuć palenie w ciągu jednej godziny
Sen
Sennik
Składniki wchodzące w skład ciała
sól
SOS Uroda
STOP PORNOGRAFII
Stopy
STYLIZACJA PAZNOKCI
 
suplementy diety
Tradycyjna Medycyna Chińska, Pięć przemian
Trucizna
trzustka
wątroba
wiem, co jem
wino czerwone
włosy
 
Pielęgnacja włosów
WYLEW
Zdrowie
 
Oczyszczani e
Woda utleniona
ziołolecznictw o
 
ZIOŁOLECZNI CTWO
ŻYWNOŚĆ LECZY
- ! 1 Genialne sposoby na dania z 2 składników
✿ O ZDROWYM ODZYWIANIU✿
Zwykły niezwykły Człowiek Jan Paweł II
 
Medziugorie
ZZZZ OD WAS dla mnie..DZIEKI
 
Janek0010
MIREK 10862
ZZZZ MÓJ PIESEK
żżżżsuper scaner
ZZZZZZ-Medziugori e
Trzecia część Tajemnicy Fatimskiej
Pokazuj foldery i treści
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 13 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 13 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 28 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 28 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 27 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 63 KB
  • 6 lis 12 17:17
Cukier postarza

Chcesz wyglądać pięknie i młodo? Ogranicz ilości spożywanego cukru! Badania wykazują, że węglowodany proste, znajdujące się w cukrze mogą przyspieszać starzenie się skóry nawet o 50 proc.
Jeden z dermatologów, dr Fredric Brandt ujawnił w swojej książce, że słodycze to jedna z przyczyn powstawania zmarszczek. Węglowodany proste osadzają się na włóknach kolagenowych, które tracą swoją sprężystość. W efekcie czego zmarszczki stają się bardziej widoczne, a skóra mniej jędrna. Zmniejsza się zdolność do jej regeneracji .
Warto wiedzieć, że węglowodany proste występują zarówno w białym cukrze, jak i brązowym oraz w miodzie. Poleca się zastępować je cukrem brzozowym, który nie posiada ich w swoim składzie.


Co ciekawe, naukowcy udowodnili również, że nasz mózg może uzależnić się od cukru i tłuszczów tak samo jak od twardych narkotyków. Nałogowe leczenie smutków za pomocą czekolady i innych smakołyków nadaje się na przejście na odwyk. Podobnie jak po substancjach odurzających, po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, by potem sportem powrócić do poprzedniego stanu.

Dział: Zdrowie i uroda > Artykuł: Cukier postarza


od siebie dodam - robi dziury w kościach

zachomikowany

  • 63 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 6 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 86 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 75 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 102 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 95 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 86 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 27 KB
  • 6 lis 12 17:17
CUKIER

jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie je
Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.

Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".

CD.1]

zachomikowany

  • 27 KB
  • 6 lis 12 17:17
CD.1]

Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.
Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.
Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że [b]istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. [/b]W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.
Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier#ixzz1URAphoeB

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 lis 12 17:17
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od cukru białego?
Istnieje taka błędna teoria, że cukier brązowy jest zdrowszy. Ta błędna teoria powstała dawno temu, kiedy cukier był wybielany rozjaśniaczem lub farbowany chemicznie.
Südzucker nie stosuje czynników wybielających czy farbujących już od dawna, od kiedy uzyskuje czysty cukier w wyniku powtarzanej krystalizacji. Brązowy cukier zawiera tylko niewielką koncentrację, pierwiastków śladowych, które wpływają na smak.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 lis 12 17:17
Czy cukier brązowy a cukier trzcinowy to to samo?
Nie, cukier brązowy to cukier powstały z buraka cukrowego z dodatkiem syropu z trzciny cukrowej, natomiast cukier trzcinowy, jest otrzymywany bezpośrednio z trzciny cukrowej.

zachomikowany

  • 38 KB
  • 6 lis 12 17:17
Jak powstaje Cukier Królewski?
Produkcja cukru polega na przeprowadzeniu sacharozy zawartej w komórkach korzenia buraka cukrowego ze stanu rozpuszczonego w postać krystaliczną. Proces można podzielić na 3 zasadnicze etapy:
Najpierw, dokładnie umyte buraki kroi się w cienkie pasemka, które następnie "przemywa" się gorącą wodą. Woda "wypłukuje" cukier z pasemek pokrojonego buraka. Całość procesu nazywamy dyfuzją lub ekstrakcją.
Powstały w ten sposób wodny roztwór cukru oczyszcza się poprzez dodanie mleka wapiennego, a następnie przez przepuszczenie dwutlenku węgla przez tak powstałą mieszaninę. Mieszaninę filtruje się, a oczyszczony w ten sposób roztwór cukru zagęszcza się. Całość tego procesu nazywamy Oczyszczaniem Soku.
Do oczyszczonego i zagęszczonego roztworu cukru dodaje się zarodki krystalizacji (są to bardzo drobne kryształki zwykłego cukru), na których następuje dalsze odkładanie się sacharozy z roztworu i ich wzrost do normalnego rozmiaru. Proces ten nazywamy Krystalizacją.
Powstałe w ten sposób kryształy sacharozy (cukier) oddziela się od roztworu, suszy, chłodzi i pakuje.

zachomikowany

  • 6 KB
  • 6 lis 12 17:17
Jedna łyżeczka cukru = 16 kcal

zachomikowany

  • 10 KB
  • 6 lis 12 17:17
Dolcetino

Dolcetino - słodzik do żywności na bazie cukru i substancji słodzących to rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z delektowania się tradycyjnym słodkim smakiem kawy czy herbaty.
Kostki Dolcetino, mimo iż powstały na bazie cukru (99% w produkcie, uzupełnione o 1% substancji słodzących w postaci aspartamu i acesulfamu K) mają wartość energetyczną równą 6 kaloriom, a dodatkowo dzięki temu uzyskujemy jeszcze większą moc słodzenia. Tym samym, opakowanie słodzika zawierające około 300 g (208 kostek) pod względem efektu słodzenia odpowiada 1 kg tradycyjnego cukru.
Dzięki kostce Dolcetino, której wartość energetyczna wynosi 6 kalorii, możemy zachować słodki smak życia, nawet będąc na etapie kulinarnych wyrzeczeń. Wspomagając naszą dietę oraz wysiłek fizyczny na drodze do wymarzonej sylwetki, nie ujmuje on równocześnie smaku naszej ulubionej kawie, czy herbacie.

zachomikowany

  • 3 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 31 KB
  • 6 lis 12 17:17
Cukier trzcinowy - sticks

Nietuzinkowy smak w profesjonalnej i praktycznej formie. Polecany na biznesowe spotkania, gdzie liczy się estetyka i styl. Nieodzowny w podróży.
Cukier trzcinowy w sticksach nada Twojej kawie lub herbacie niepowtarzalny karmelowy smak.

zachomikowany

  • 61 KB
  • 6 lis 12 17:17
Cukier trzcinowy kostka

„Kości zostały rzucone….” – a może kostki? Brązowe kryształy z magiczną nutą melasy zostały uformowane w kostki. Są bardzo wygodne w przygotowywaniu pełnych aromatu napojów. Dzięki praktycznej formie, są idealne w porcjowaniu.
Walory cukru trzcinowego docenił sam Ernest Hemingway, który w „La Bodeguita del Medio” delektował się bogatym smakiem drinków, szczególnie karaibskiego Mojito (czyt. Mohito). Ten orzeźwiający koktajl przygotowywany na bazie białego rumu, ma wśród składników brązowy cukier trzcinowy. Do tego odrobina limonki, mięta, woda gazowana, kruszony lód i można przez chwilę poczuć się niczym sam pisarz.

zachomikowany

  • 52 KB
  • 6 lis 12 17:17
Cukier trzcinowy BIO

Podążając za coraz większymi wymaganiami konsumentów oraz chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom, proponujemy cukier trzcinowy BIO.
Cukier trzcinowy BIO wytwarzany jest z oczyszczonego soku naturalnie uprawianej trzciny cukrowej, której plantacje znajdują się w Ameryce Południowej. Jej uprawy są zgodne z normami Unii Europejskiej dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Trzcina cukrowa jest ważnym surowcem w produkcji cukru na świecie. Roślina ta by bujnie rosnąć, potrzebuje słońca, temperatury ponad 21˚C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu.
Naturalny cukier trzcinowy jest wysoko ceniony za swe ekologiczne pochodzenie. Jest tak słodki, jak zwykły cukier. Można go zatem wszechstronnie stosować: zarówno do słodzenia kawy, herbaty, jak i pieczenia czy gotowania.
Cukier trzcinowy BIO uświetnia swym wyjątkowym aromatem każdą potrawę. Wystarczy wsypać łyżeczkę, zamknąć oczy i… poczuć prawdziwą, naturalną przyjemność.

zachomikowany

  • 48 KB
  • 6 lis 12 17:17

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 lis 12 17:17
Cukier trzcinowy drobny Tetra Rex

To innowacyjny produkt, który poszerzył gamę produktów przeznaczonych do pieczenia. Występuje w postaci drobnego, łatwiej rozpuszczającego się cukru trzcinowego w nowatorskim opakowaniu Tetra Rex.
Opakowanie wykonane z ekologicznego kartonu, zakończono korkiem, dlatego skutecznie chroni produkt przed wilgocią. Jest opakowaniem trwalszym niż opakowanie papierowe, dzięki czemu zapobiega wysypywaniu się cukru.
Do zalet opakowania Tetra Rex należy również dozownik oraz miarka z boku opakowania, która precyzyjnie odmierza potrzebną ilość cukru, potrzebną do przygotowania pysznych wypieków oraz deserów (np. kremu brûlée, którego przepis znajdą Państwo na opakowaniu produktu).
Cukier trzcinowy Tetra Rex jest idealny również do słodzenia ciepłych i zimnych napojów. Elegancki design sprawia, że cukier w Terta Rex z powodzeniem może służyć za cukiernicę w podróży, jaki i w każdym nowoczesnym salonie.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    68
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

68 plików
3,13 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności