Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Elemele-k
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Ela (rzadko bywam,zapracowana - dzieki za pamięć)

widziany: 9.07.2022 12:29

  • pliki muzyczne
    14169
  • pliki wideo
    11253
  • obrazy
    63324
  • dokumenty
    14937

106422 plików
4162,88 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Elemele-k
►►►►►►►A BAJECZKI O WRÓBELKU DO SŁUCHANIA
 
►►►►►►►A TO KLUCZYKI I KŁÓDKI DO CHOMICZKA
 
moj kluczyk
►►►►►►►AAAAAA UWAGA COŚ DLA WAS
 
►►►►►►►Galeria
 
►►►►►►►NA CHOMIKA MEGA POMOC
 
►►►►►►ANIMACJE
 
►►►►►►EMOTIKONY I ICH PRAWDZIWA HISTORIA
 
= EMOTY =
e-motki
►►►►►►F I L M Y
►►►►►►HISTORIA POLSKI NA 30 CD CD MP3 + encyklopedia wszechświata
►►►►►►KABARETY
 
►►►►►►MÓJ KRAKÓW
 
►►►►►►MUZYKA
►►►►►►OBRAZY MALOWANE NA CHODNIKACH
►►►►►►PRAWO OGÓLNIE
 
P R A W O RÓZNE PRZEPISY I PISMA
porady prawnicze
►►►►►►SUPER PRACE PIOTRUSIA
 
NAPISY
OBRAZKI
►►►►►►ZNACZENIE IMION
►►►►T A P E T Y
 
►►►►TELEFON-phone
 
►►►ANTYWIRUSY PROGRAM
 
►►►GRY-SUPER
 
50 GIER KOMPUTEROWYCH WYSTRZAŁOWA ZABAWA DLA NAJMŁODSZYCH
PSP
►►►HUMOR
 
►►►POBIERANIE Z YOUTUB
 
planeta
►►►PPS ŚLICZNE
►►►PRZYDATNE
 
►►►ZABAWA Z WIECHEM... PADNIESZ ZE ŚMIECHU
 
100 Najpiekniejszych miejsc w Polsce
A GIFY KARTKI Boże narodzenie
AAAAAAA GIFY WIELKANOCNE
Bardzo fajna mapa na komputer wyznaczanie tras kalkulacja przelicznik kilometrów POLECAM
 
Dokumenty
 
peter3
MSZA ŚW. O UZDROWIENIE filmy,mp3
 
NIESAMOWITE
 
Prywatne
PRZEMYŚLENIA I KARTKI
 
szaliczek2
TAPETKI SWIETA
 
mokołajki i inne tapety
TOP NET INFO - Program do polaczenia Typu Bluconnect-I-Plus -Play(Polecam!!)
 
INNE PROGRAMY
TROKI-WILNO
 
Litwa-Troki
Wilno - cmentarz na Rossie
Wilno-Ostra Brama
WITAM WAS
zachomikowane
 
ZDJĘCIA PRZERAŻAJĄCE POWOJENNE
 
► Gdansk
► Szczecin
► Warszawa
ZDROWIE
 
! GDY MASZ DEPRESJE I ZŁE DESTRUKCYJNE MYŚLI O SOBIE POWINIENEŚ WYSŁUCHAĆ TEGO NAGRANIA
 
Depresja
 
Hauck Paul
WAZNE!!! !Świadom ą drogą przez depresję
TERAPIA-Psy choneuroimm unologia
!! PRZEPISY KULINARNE !!
✿ COŚ DOBREGO ✿
 
✿ CIASTECZKA✿
✿ PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA ✿
⧫ Chorobliwa otyłość
⧫ O Matko!
⧫ Zdrowie na widelcu
5 sposobow na punkt G
65 Lat bez zmarszczki
8 produktów na mocne kości
aborcja
ALZHEIMER - widmo XXI wieku
ANOREXIA - WZROK ŚMIERCI - CHOROBA DUSZY I CIAŁA
 
WAŻNE !!!
bursztyn
cholesterol bez tajemnic
Ciśnienie
cukier
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
 
CYTOLOGIA !!!!
czekolada
DIETY
 
DOBRE RADY
 
Gorączka
gorczyca
Gotuj i chudnij
 
♠ MUZYKA-ZUMB A TAŃCZ I CHUDNIJ
⧫ Jem i chudnę
grzybek tybetański
HERBATY
jaja
JAK SZYBKO SIĘ UCZYĆ
 
Nauka szybkiego pisania na klawiaturze
szybkie notowanie
szybkie zapamiętywa nie
Kawa
Kuchnia 5 przemian
Leczenie ziołami (napisy)
MEDYCYNA
 
Medyczne zagadki
MIÓD
 
MIÓD
nadciśnienie
Nie daj się zjeść grzybą CANDIDA
Niejedzenie
 
Dwojewska Iwona - Głodówka dla zdrowia i urody
o oczach
 
JOGA DLA TWOICH OCZU
Lecz swoje oczy
ocet jabłkowy
ODŻYWIANIE
 
Chemiczne dodatki
GMO- UWAZAJ!!!!
 
Infograf ika
Prof. dr Walter Veith
Produkty mięsne
Szkodliw e dodatki do żywności
Otyłość brzuszna u mężczyzn
PIERWIASTKI
 
MAKROELEMEN TY
 
MIKROELEMEN TY
cynk
fluor
miedź
piwo
PODOBNO REWELACYJNA METODA LECZENIA WIELU SCHORZEŃ- będę wdzięczna za opinie lekarzy
PORADNIKI
Porady babuni
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
Program do obserwacji cyklu miesiączkowego , wyliczania dni płodnych itp. POLECAM
PROGRAMY RELAKSACYJNE - MEDYTACJE
prostata
 
prostata
Przeciwbólowo
PRZEPIS NA URODĘ
 
Kurs Tanca
Przeziębienie
Psychologia
 
Rady - porady
 
Natura dla Ciebie
Zdrowie itp
receptory
rwa kulszowa
ryby , śledzie
Rzuć palenie w ciągu jednej godziny
Sen
Sennik
Składniki wchodzące w skład ciała
sól
SOS Uroda
STOP PORNOGRAFII
Stopy
STYLIZACJA PAZNOKCI
 
suplementy diety
Tradycyjna Medycyna Chińska, Pięć przemian
Trucizna
trzustka
wątroba
wiem, co jem
wino czerwone
włosy
 
Pielęgnacja włosów
WYLEW
Zdrowie
 
Oczyszczani e
Woda utleniona
ziołolecznictw o
 
ZIOŁOLECZNI CTWO
ŻYWNOŚĆ LECZY
- ! 1 Genialne sposoby na dania z 2 składników
✿ O ZDROWYM ODZYWIANIU✿
Zwykły niezwykły Człowiek Jan Paweł II
 
Medziugorie
ZZZZ OD WAS dla mnie..DZIEKI
 
Janek0010
MIREK 10862
ZZZZ MÓJ PIESEK
żżżżsuper scaner
ZZZZZZ-Medziugori e
Trzecia część Tajemnicy Fatimskiej
Pokazuj foldery i treści
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 57 KB
  • 6 lis 12 17:19
Kiedy postanawiamy kupić dobrą herbatę, idziemy do jednego ze specjalistycznych sklepów herbacianych, a tam przy wyborze najczęściej kierujemy się atrakcyjną nazwą i zapachem herbaty. Ale to nie wystarcza, by mieć pewność, że herbata, którą kupiliśmy będzie miała oczekiwaną przez nas jakość. Większość herbat posiada przed nazwą skrót w postaci liter. Są to pierwsze litery od angielskich słów klasyfikujących herbatę według wielkości liści. Skróty te informują nas, czy mamy do czynienia z herbatą o liściach całych, łamanych, czy może z odsiewami (miałami lub pyłami gorszej jakości). Liście łamane są najczęściej stosowane przy produkcji herbat ekspresowych, ponieważ znacznie szybciej się zaparzają.
Oto międzynarodowy podział oznaczeń herbat według wielkości liści:
Oznaczenia herbat o całych liściach:
GFOP – (Golden Flowery Orange Pekoe) wysokogatunkowa herbata z końców złocistych pączków. Napar ma także zabarwienie złocistożółte.
FOP – (Flowery Orange Pekoe) herbata zebrana z pierwszych liści pędów i ostatnich pąków. Są to bardzo młode i delikatne liście o wyjątkowym aromacie.
SFTGFOP – (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) są to najwyższej jakości herbaty z pierwszych liści pędów herbacianych. Napar ma złocisto-bursztynowy kolor.
P – (Pekoe) herbata z liści krótszych i grubszych, tym samym mniej delikatnych.
OP – (Orange Pekoe) herbata sporządzona z liści długich, nieco szpiczastych. Nie zawiera koniuszków pączków.
FP – (Flowery Pekoe) jest to herbata, której liście są zwijane.
S – (Souchong) charakteryzuje się dużymi liśćmi, które zwija się podłużnie. Poszczególne kawałki są różnej długości.
PS – (Pekoe Souchong) herbata zawierająca liście jeszcze krótsze i twardsze niż Pekoe.
Oznaczenia herbat łamanych:
B – (Broken) takim skrótem oznacza się herbaty łamane. Znajdująca się z tym symbolem cyfra 1 sugeruje najwyższą jakość.
GFBOP – (Golden Flowery Broken Orange Pekoe) mieszanka o złocistym naparze, z łamanych długich liści oraz krótszych i nieco grubszych.
GBOP - (Golden Broken Orange Pekoe) herbata o złocistym naparze z łamanych długich i grubych liści.
TGBOP – (Tippy Golden broken Orange Pekoe) każda herbata z oznaczeniem T (czyli Tip) oznacza herbatę najwyższej jakości, sporządzoną z liści nierozwiniętych jeszcze pączków lub przynajmniej ze znaczną ich domieszką. Oznaczenie TGBOP wskazuje także na obecność w herbacie łamanych długich i grubych liści.
TGFBOP – (Tippy Golden Flowery broken Orange Pekoe) wysokiej jakości herbata zawierająca najmłodsze pędy herbat oraz łamane długie i grube liście. Napar jest w kolorze złocisto-bursztynowym.
FBOP – (Flowery broken Orange Pekoe) herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy herbat.
cd.1a]

zachomikowany

  • 57 KB
  • 6 lis 12 17:19
cd.1a]

BPS – (Broken Pekoe Souchong) zawiera łamane grube liście oraz podłużnie zwinięte duże liście o nieregularnych wielkościach.
BOP – (Broken Orange Pekoe) herbata zawierająca łamane długie i grube liście.
BP – (Broken Pekoe) łamane grube liście.
Oznaczenia odsiewów (pyłów) herbacianych:
BOPF – (Broken Orange Pekoe Fannings) herbata gorszej jakości z pyłów łamanych długich i grubych liści.
BPF – (Broken Pekoe Fannings) pył z łamanych grubszych liści o zdecydowanie gorszej jakości.
PF – (Pekoe Fannings) okruchy grubych liści herbacianych.
GD – (Golden Dust) pył liści wysokogatunkowej herbaty, której napar ma żółto-złocisty odcień.
OF – (Orange Fannings) okruchy z długich liści herbat.
BMF – (Broken Mixed Fannings) – mieszanka z okruchów łamanych liści herbat.

zachomikowany

  • 65 KB
  • 6 lis 12 17:19
Samo picie yerba mate ma w sobie coś z magii. A towarzyszy mu rozbudowany rytuał: z gospodarzem w roli mistrza ceremonii, który przyrządza napar w mate, niewielkim naczyniu z tykwy, a następnie wypija go za pomocą metalowej rurki – bombilli. Odgłos siorbania, który w tym wypadku jest jak najbardziej na miejscu, to znak, że może nalać kolejną porcję wody i podać naczynie pierwszemu z gości.
Yerba mate jest wręcz nałogowo pita w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. A dla Argentyńczyków z północnej części kraju popołudniowe parzenie i leniwe sączenie tego napoju jest czymś tak naturalnym, że niemal na każdej ulicy stoją dystrybutory z gorącą wodą.
Sama yerba mate, lub po prostu mate, to nic innego, jak wysuszone, lekko uprażone i rozdrobnione liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), drzewa naturalnie występującego na terenach południowej Brazylii, północnej Argentyny i sporej części Paragwaju. Przyrządzany z nich napój był znany przez lokalne plemię Guayrá już w czasach przed konkwistą.
Hiszpanie początkowo podchodzili do tego naparu z wielką nieufnością, do tego stopnia, że pod koniec szesnastego wieku picie go zostało prawnie zakazane. Z czasem jednak zaczęli ulegać jego urokowi, a niemałą rolę odegrali w tym jezuici, którzy widzieli w yerba mate alternatywę dla alkoholu.
Dziś poza krajami uprawy (Argentyna, Brazylia, Paragwaj) mate pija się w dużych ilościach także w Urugwaju, Chile i Boliwii, a nawet w Libanie i Syrii, dokąd dotarła za sprawą powracających z Ameryki Południowej emigrantów. Popularność tego napoju przestaje dziwić, jeśli przyjrzymy się jego składowi: występują w nim kofeina oraz – znana nam z czekolady, również pobudzająca – teobromina.
By jednak yerba mate zachowała pełnię swych ożywiających właściwości, trzeba ją umiejętnie zaparzyć. Na dno mate należy wsypać liście, do ¾ objętości, zakryć otwór ręką, odwrócić naczynie do góry dnem i lekko potrząsnąć. W dalszej kolejności z powrotem odwrócić mate tak, by większość liści znalazła się z jednej strony tykwy. Po przeciwnej stronie naczynia trzeba jeszcze tylko umieścić bombillę i ostrożnie nalać gorącej, ale pod żadnym pozorem nie wrzącej wody.
Każdy Argentyńczyk czy Brazylijczyk stwierdzi jednak, że to wszystko nie wystarczy do zaparzenia dobrej mate. Do mate po prostu trzeba mieć rękę – bo tak naprawdę przyrządzanie tego rześkiego napoju bliskie jest alchemii.

zachomikowany

  • 43 KB
  • 6 lis 12 17:19
CD.B]

Skład
- mateina (z grupy ksantyn), która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia;
- witamina A (konieczna do prawidłowego wzrostu, uodparniająca organizm przeciw infekcjom, polepszająca wzrok);
- witamina B1 (niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienie);
- witamina B2 (wzmacniająca włosy);
- witamina C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek);
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej);
- sód, potas, wapń (wzmacniające zęby i kości);
- magnez , krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholina, inozytol;

zachomikowany

  • 43 KB
  • 6 lis 12 17:19
Herbata Zielona
W medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Używano jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem, zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Ma także wiele innych walorów profilaktyczno-leczniczych:
- Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów;
- Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- Obniża poziom cholesterolu;
- Przeciwdziała stresom;
- Chroni przed zawałem serca;
- Hamuje próchnicę;
- Korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Posiada właściwości przeciwwrzodowe;
- Pomaga przy zapaleniu spojówek;
- Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego;
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem;
Działanie
- Dzięki zawartej w herbacie kofeinie (zwanej także teiną) ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł, a jej działanie jest znacznie wolniejsze i dłuższe niż w przypadku kawy.
- Obniża ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic oraz powstawania zakrzepów, ponieważ polifenole zawarte w zielonej herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu.
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
- Ma działanie antyseptyczne (garbniki zawarte w zielonej herbacie zwalczają wirusy i bakterie) oraz antyoksydacyjne (tj. opóźniające efekty starzenia).
- Napar z zielonej herbaty pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka.
- Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą i odświeża oddech (dzięki wysokiej zawartości fluoru i przeciwbakteryjnemu działaniu polifenoli).
Skład
- kofeina (zwana teiną)
- garbniki (polifenole)
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne
Przeciwskazania
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
- Zieloną herbatą stanowczo NIE NALEŻY POPIJAĆ LEKÓW
Herbata PU-ERH
Herbata Pu – Erh nazywana jest przez Amerykanów "mordercą tłuszczu", ponieważ zawarte w herbacie związki prowadzą do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Herbata Pu-erh znana jest także z innych właściwości zdrowotnych: zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów, kofeinę (teinę), mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne i białka. Chociaż smak tej herbaty może niektórym wydawać się przykry i drażniący, to jest ona niezmiernie korzystna dla organizmu człowieka.
Właściwości
CD.A]

zachomikowany

  • 43 KB
  • 6 lis 12 17:19
CD.A]
Właściwości
- Obniża poziom cholesterolu;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Pobudza procesy trawienne;
- Zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków;
- Zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu (wolnych rodników);
- Łagodzi skutki spożycia alkoholu;
- Wzmacnia organizm;
- Pomaga w koncentracji;
- Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
- Hamuje zmiany miażdżycowe;
- Poprawia pamięć;
- Reguluje przemianę materii;
- Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
- Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję;
- Ma właściwości moczopędne;
- Obniża ciśnienie;
Herbata Rooibos
Otrzymywana z krzewów Redbush, charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem. Zawiera liczne składniki lecznicze. Ze względu na brak kofeiny, herbatę Rooibos można pić w dużych ilościach o każdej porze dnia. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca, pomagająca przy bólach głowy i migrenach. Herbata ta nie zawiera konserwantów ani barwników. Można bez przeszkód podawać ją dzieciom.
Właściwości
- Wzmacnia system odpornościowy i opóźnia proces starzenia;
- Nie zawiera kofeiny;
- Korzystnie działa na skórę;
- Posiada niski poziom garbników i kalorii;
- Zawiera wiele witamin i minerałów (m.in.: żelazo, potas, miedź, cynk, magnez);
- Działa uspokajająco;
- Pomaga przy bólach głowy;
- Pomaga przy schorzeniach jelit;
- Zawiera dużo fluoru;
- Zalecana przy zaburzeniach snu;
- Pomaga przy likwidowaniu problemów z żołądkiem i trawieniem;
- Pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy;
- działa rozkurczowo;
- u karmiących matek stymuluje wytwarzanie pokarmu;
Herbata Yerba-Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis) to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Pargwaju, Urugwaju i Brazylii. Yerba Mate jest kolejną herbatą o leczniczych właściwościach: posiada dużo witamin i minerałów, takich jak sód, potas, magnez i wapń. Ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia ciało i umysł oraz pomaga w zwalczaniu stresu i zmęczenia.
Właściwości
- Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji;
- Zwiększa zdolność odpornościową organizmu;
- Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu);
- Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego;
- Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit;
- Stymuluje osłabiony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie;

CD.B]

zachomikowany

  • 74 KB
  • 6 lis 12 17:19
Szlachetna herbata
W niezwykły sposób uświetnią wyjątkowe spotkanie, pozwolą uroczyście przyjąć ważnego gościa, będą niebanalnym prezentem dla przyjaciela. Herbaty szlachetne – ich wyrafinowany smak może towarzyszyć wielu okazjom. Umiejętność rozkoszowania się nim jest sztuką odpowiedniego wyboru.
Po oryginalne herbaty szlachetne coraz częściej sięgają nie tylko smakosze. Ich wyjątkowy smak staje się alternatywą dla wielu okazji. Bogactwo dostępnych na rynku odmian i gatunków nierzadko przyprawia jednak o zawrót głowy. Aby dokonać odpowiedniego wyboru warto dowiedzieć się o nich więcej.
Smaki świata
Przy wyborze herbaty szlachetnej podobnie jak w przypadku wina ogromną rolę odgrywa miejsce pochodzenia. W zależności od regionu obydwa te napoje wyróżniają się charakterystycznym, niespotykanym nigdzie indziej smakiem i aromatem. Topografia terenu, klimat oraz odpowiednie podłoże nadają tym produktom jednoznaczne cechy. Przykładowo herbaty indyjskie pochodzące z górzystego terenu Dardżyling, gdzie panuje surowy górski klimat, a fotosynteza zachodzi wolno, posiadają niezwykle subtelne aromaty. Natomiast szlachetne herbaty z płaskowyżu w tropikalnym Assamie wyróżniają się głębokim i treściwym smakiem. Warto jednak podkreślić, iż te cenne niuanse regionalne możemy dostrzec tylko i wyłącznie w herbatach najwyższej jakości, w 100% pochodzących z danego regionu.
Ważne zbiory
Poszukując herbaty o konkretnym, wyrafinowanym smaku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego pochodzi ona zbioru. Okazuje się bowiem, iż pora roku w uprawie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe. Przykładowo herbaty Dardżyling ze zbiorów wiosennych (ang. first flush) są bardzo delikatne w smaku. Jednocześnie posiadają one wyrafinowany kwiatowo - muszkatołowy aromat. Z kolei najznakomitsze herbaty z regionu Assam pochodzą wyłącznie ze zbiorów letnich (ang. second flush) i są zbierane zaledwie przez okres 3-5 tygodni w roku, krótko przed nadejściem pory deszczowej.
Luksus opakowany
Kupując herbatę powinniśmy dokładnie obejrzeć jej opakowanie, a także poświęcić czas na zapoznanie się z zamieszczonymi na nim informacjami. Herbata łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy, dlatego bardzo ważne jest, aby została hermetycznie zapakowana. Etykieta powinna zawierać informację o dokładnym składzie herbaty i okresie przydatności do spożycia. Najlepiej jednak jeśli podany jest również okres zbiorów i nazwa plantacji, z której ona pochodzi – te informacje dają nam gwarancję, że herbata jest najwyższej jakości.
cd.a]

zachomikowany

  • 74 KB
  • 6 lis 12 17:19
cd.a]
Szlachetna herbata
Jak odszyfrować skróty
Nierzadko na opakowaniu pojawiają się również tajemnicze skróty. Oznaczają one rodzaj liścia i sposób jego przetworzenia. Jednocześnie stanowią wyznacznik jakości herbat i formę ich klasyfikacji. Przykładowo skrót FTGFOP (ang. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) oznacza wyselekcjonowane rasy herbat z dużą ilością wartościowych listków i pączków. Susz tej herbaty powinien lekko lśnić i zawierać złotawe, ładnie skręcone listki. Skrót KGFOP (K to umowne oznaczenie zielonych herbat pochodzących z Dardżylingu, które ma je odróżnić od, głównie w tym regionie produkowanych, herbat czarnych, Golden Flowery Orange Pekoe) to wysokiej jakości herbata zielona otrzymana z delikatnych listków, starannie przetworzona, posiadająca cały liść.
Poczuj ten aromat
Wybierając odpowiednią herbatę nie powinniśmy zaniechać wykorzystania zmysłu, jakim jest węch. Herbata wysokiej jakości powinna charakteryzować się intensywnym, swoistym zapachem. Jego brak świadczy o niższej jakości produktu lub złym przechowywaniu. Dodatkowo zapach i aromat herbaty pozwoli nam dopasować ów napój do okazji. W przypadku, kiedy wybraną herbatę pragniemy podać podczas podwieczorku czy wieczornego spotkania, poszukujmy na ogół delikatnego, subtelnego aromatu. Herbaty o mocniejszym aromacie i bardziej treściwym smaku polecane są natomiast przy śniadaniu.
Herbata pobudza nasze zmysły, rozpieszcza podniebienie wyrafinowanym i subtelnym smakiem. Rozkoszowanie się tym napojem pozwoli nam poznać tajemnice najodleglejszych zakątków świata.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:19
Herbata zapobiega chorobom serca i rozwojowi raka
Liczne badania wykazały, że zawarte w herbacie przeciwutleniacze potrafią zwolnić, a nawet zapobiegać rozwojowi raka. Dodatkowo jak już zostało wspomniane w innym artykule zielona herbata ma pozytywny wpływ na układ krążenia krwi i redukuje cholesterol.

Herbata nie posiada kofeiny
Jak wiadomo kofeina w dużych ilościach podnosi ciśnienie krwi, co wiąże się z ograniczeniem ilości jaką możemy wypić. Oficjalnie nie zaleca się przekroczenia 8 kubków kawy na dzień. Z herbatą nie mamy tych problemów, co prawda herbata zawiera pewne ilości kofeiny, ale są one tak małe, że herbatę możemy pić bez ograniczeń.

Herbata usprawnia metabolizm
Powszechnie wiadomo również, iż picie herbaty usprawnia metabolizm i pozwala na szybsze spalanie kalorii i tłuszczy, zwłaszcza czerwona herbata wiedzie prym w tej dziedzinie. A więc dla osób będący na diecie herbata wydaje się być najlepszy rozwiązaniem.

Herbata nie uzależnia
Bardzo istotnym czynnikiem, który warto brać pod uwagę jest to, że herbata w przeciwieństwie do kawy nie uzależnia. Na własnym organizmie czuję, że brak porannej kawy bywa bardzo bolesny, od razu pojawia się osłabiona koncentracja, co znacznie wpływa na efektywność pracy. Herbata co prawda również potrafi uzależnić, ale jest to znacząco trudniejsze i wiąże się z mniejszymi skutkami ubocznymi.

Wygląd ma znaczenie
Ostatnim, chociaż dla wielu nie najmniej ważnym czynnikiem jest fakt, iż kawa negatywnie wpływa na wygląd uzębienia. Kawa zabarwia zęby na nie przyjemny, żółtawy kolor. Oczywiście istnieją już preparaty, które pomagają z tym walczyć, ale picie herbaty nie powoduje takich problemów co można uznać za sukces.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 13 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 34 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 33 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 79 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 0,7 MB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 85 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 106 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 23 KB
  • 6 lis 12 17:19
Herbata żółta:

Herbata ta jest produkowana głównie w Chinach i na Tajwanie. W jej skład wchodzą młode listki krzewu herbacianego wraz z nierozwiniętymi pączkami. Proces technologiczny obróbki liści plasuje żółtą herbatę pomiędzy herbatą zieloną a połowicznie sfermentowaną czerwoną, z racji 13% procesu utlenienia liści. Bardzo delikatny bursztynowy napar wyróżnia się harmonią smaku. Ogromna precyzja towarzysząca zbiorowi liści wiąże się z odpowiednio wysoką jakością żółtej herbaty. Rzadko pojawia się ona na rynkach europejskich.

zachomikowany

  • 52 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 169 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 169 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 102 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 45 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 32 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 204 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 21 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 43 KB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

  • 0,6 MB
  • 6 lis 12 17:19

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    64
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

64 plików
5,42 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności