Sarcoscypha-austriaca-DSC02824-po-zmniejszeniu.jpg
-
@ KATYŃ -
╬Nie Wstydzę się Jezusa! -
_Żołnierze wyklęci -
03 - Jesienne -
1=cd -
2 - Lato -
3 - Jesień -
3 - Jesień(1) -
7 Jan Karski -
8 VI Brygada Pani Komendant -
A -
A u t u m n ༺♥༻ -
A1 -
Alicja Majewska -
Anna Katarzyna Emmerich -
Autumm Dreams ♛ -
b -
B -
bł. Jadwiga Carboni -
bł. s.Bernardyna Jabłońska -
bł.Laura Vicuna -
BŁ.PIER GIORGIO FRASSATI -
brat Albert Chmielowski -
C.Dalszy -
C.K. Norwid -
Cechy FAŁSZYWYCH objawień -
Cechy PRAWDZIWYCH objawień -
chwileczka1 -
Czasy Ostateczne MP3 -
Czerwona sukienka -
Dar słowa -
Film Nędzarz i madame -
FOTY -
H U M O R -
Jezu Ty sie tym zajmij ! -
Kaya Mirecka-Ploss -
ks. Dolindo Ruotolo -
LINIE poziome -
Magiczna jesień -
Marco D'Aviano -
Maria Kalergis -
Piękny wrzesień -
s.Eugenia Elisabeta Ravasio -
Smaki jesieni -
USA -
Wanda Malczewska -
Wanda Boniszewska -
Żegnaj październik witaj listopad -
Życie ludzi =wybrańcy Boga -
Życiorys
Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) należy do Kustrzebkowców, rzędu grzybów workowych. Stąd jej niecodzienny kształt purpurowej czarki. Pojawia się zawsze na przełomie zimy i wiosny, jak zapowiedź zmian zachodzących w środowisku przyrodniczym. Rośnie na obumarłych gałęziach drzew liściastych. Jest saprofitem. Do niedawna był to grzyb pod ścisłą ochroną. Obecnie można ją zbierać.
Przeczytaj także o grzybie zapowiadającym letni sezon: Kurka, czyli pieprznik jadalny - majowe grzybobranie.
Wygląd czarki szkarłatnej:)
Owocniki czarki szkarłatnej mają właśnie kształt czarek, długo mają podwinięte do wnętrza brzegi. Wraz ze wzrostem otwierają się, przyjmując kształt miseczki. Bardziej owalne, niż okrągłe. Owocnik czarki ma średnicę od 1-5 cm, czasem osiąga rozmiar 8 cm. Trzonek występuje tylko u owocników wyrastających z gałęzi zagrzebanej w ziemi. Może być krótki lub długi, przez co owocnik czarki bardziej przypomina pucharek dla krasnoludka.
Miąższ cienki, sprężysty, jędrny, bez smaku i zapachu.
Występowanie:
Czarki pojawiają się na przełomie zimy i wiosny. Możemy je spotkać już w lutym i rosną do maja. Wyrastają pojedynczo lub w rozproszonej grupie, zaraz po zejściu śniegów na leżących gałązkach, konarach i pozostałościach drzew liściastych, zwłaszcza olchy, zagrzebanych w ściółce. Są saprofitami. Potrzebują wilgotnego środowiska.
Wszystkie czarki do 2014 były objęte w Polsce ochroną ścisłą. Obecnie można je zbierać, pamiętając by nie niszczyć ściółki w miejscu ich występowania.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza czarek szkarłatnych jest niewielka. Cienkie ścianki purpurowym miseczek zawierają co prawda witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E, a także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor.
Jednak czarki szkarłatne w 94% składają się z wody, pozostałe 6% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 30 kcal.
Czarki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest chityna, która jest ciężkostrawna. Czarek, tak jak pozostałych grzybów, nie należy podawać dzieciom do lat 7.
Zastosowanie w kuchni:
Czarka szkarłatna na surowo z odrobiną soli chrupie tak samo, jak rzodkiewka. Ponieważ jest równie jędrna. Po ugotowaniu zachowuje sprężystość, ma ciekawą teksturę. Można ją użyć do sałatek, którym doda koloru. Świetnie smakuje marynowana.
![obrazek](http://www.beruska8.cz/kyticky/vevaze2/29.gif)
🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗 🤝 🤗
![obrazek](http://img22.dreamies.de/img/601/b/p9dds5jdtu5.gif)