-
23170 -
4380 -
39115 -
2418
69842 plików
777,64 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
Czarka szkarłatna (Sarcoscypha coccinea) należy do Kustrzebkowców, rzędu grzybów workowych. Stąd jej niecodzienny kształt purpurowej czarki. Pojawia się zawsze na przełomie zimy i wiosny, jak zapowiedź zmian zachodzących w środowisku przyrodniczym. Rośnie na obumarłych gałęziach drzew liściastych. Jest saprofitem. Do niedawna był to grzyb pod ścisłą ochroną. Obecnie można ją zbierać.
Przeczytaj także o grzybie zapowiadającym letni sezon: Kurka, czyli pieprznik jadalny - majowe grzybobranie.
Wygląd czarki szkarłatnej:)
Owocniki czarki szkarłatnej mają właśnie kształt czarek, długo mają podwinięte do wnętrza brzegi. Wraz ze wzrostem otwierają się, przyjmując kształt miseczki. Bardziej owalne, niż okrągłe. Owocnik czarki ma średnicę od 1-5 cm, czasem osiąga rozmiar 8 cm. Trzonek występuje tylko u owocników wyrastających z gałęzi zagrzebanej w ziemi. Może być krótki lub długi, przez co owocnik czarki bardziej przypomina pucharek dla krasnoludka.
Miąższ cienki, sprężysty, jędrny, bez smaku i zapachu.
Występowanie:
Czarki pojawiają się na przełomie zimy i wiosny. Możemy je spotkać już w lutym i rosną do maja. Wyrastają pojedynczo lub w rozproszonej grupie, zaraz po zejściu śniegów na leżących gałązkach, konarach i pozostałościach drzew liściastych, zwłaszcza olchy, zagrzebanych w ściółce. Są saprofitami. Potrzebują wilgotnego środowiska.
Wszystkie czarki do 2014 były objęte w Polsce ochroną ścisłą. Obecnie można je zbierać, pamiętając by nie niszczyć ściółki w miejscu ich występowania.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza czarek szkarłatnych jest niewielka. Cienkie ścianki purpurowym miseczek zawierają co prawda witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E, a także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor.
Jednak czarki szkarłatne w 94% składają się z wody, pozostałe 6% to białka, węglowodany i tłuszcze. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 30 kcal.
Czarki, tak jak wszystkie grzyby, są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest chityna, która jest ciężkostrawna. Czarek, tak jak pozostałych grzybów, nie należy podawać dzieciom do lat 7.
Zastosowanie w kuchni:
Czarka szkarłatna na surowo z odrobiną soli chrupie tak samo, jak rzodkiewka. Ponieważ jest równie jędrna. Po ugotowaniu zachowuje sprężystość, ma ciekawą teksturę. Można ją użyć do sałatek, którym doda koloru. Świetnie smakuje marynowana.
- sortuj według:
-
0 -
2 -
0 -
0
2 plików
343 KB
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (110) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (110)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)