Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
elusia7
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ela :)

widziany: 20.06.2024 17:55

  • pliki muzyczne
    23156
  • pliki wideo
    4377
  • obrazy
    39103
  • dokumenty
    2418

69813 plików
776,37 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
elusia7
@FOLDERY Twoje
@JASIA, Janinka
@w kalendarzu są takie DNI👨‍👧😚
 
►JAK przetrwac UPAŁY !!!
◄►Alarmowe NUMERY ☏
◄►Dobre rady+kosmetyka 👋
♦ Ciekawostki - Naj 🍭
 
† KOCHANE CHOMICZKI KTÓRE OPUŚCIŁY NAS †
1
Adam Małysz+inni(123)
Boże Narodzenie-kartki , życzenia🎄
 
Bruno Ferrero 🎯 📚
 
Brydż+ 'Barbórka'
Chcesz - to składaj !🔰
CIEKAWE teksty 📜
 
cKonferencje duchowe(123)
Dary Ducha Świętego 👼Przypowieści (123)
dr Półtawska+ J.Budziaszek (123)
DZIECI wiedzą lepiej💪🏻 (123)
Dziwny świat kota Filemona
Edukacja i samodoskonalenie (123)
Egzaminy + nauka👉
 
Europa i dalej🗼 ---►
 
Ewa Chodakowska H=(wspak)
FOLDERY z pozdro
Galeria - Aforyzy,Sentencje
 
Galeria 🌷☀🍁❄
 
HUMOR...ha, ha😉
 
ILUZJE OPTYCZNE (123)
Imiona kobiece z opisem charakteru 🎍
 
Znaczenie imion
Znaczenie imion(Ż + M)
Kobieta💃ładniejs za od kwiatów🌹
 
Kwiaty💐(motywy kwiat.)🌸
 
Mądre zasady - słowa👍
Mariolka w SPA (123)
MIŁOŚĆ i przyjaźń💖(123)
Obrazki, gify 🦋
 
Pamiętnik męża 😉
POEZJA 📖(123)
Polskie piękne piosenki=stare UNIKATY ♪♫💝🎼
Pozdrowienia@👋
 
Pro Bono
Przepisy kulinarne🍬
PRZYRODA 🍀
 
16 najwspanialszy ch drzew
 
drzewa
polskie drzewa
Czego uczy nas las_
 
GRZYBY jadalne
 
Liscie+Wiąz🍁
NAJSTARSZE DRZEWA NA ŚWIECIE W FOTOGRAFII RACHEL SUSSMAN
Najstarsze drzewa świata wg Beth Moon
OGRODY
Prof nadzwyczajny Łukasz Łuczaj
 
1Warsztaty prof. Łukasza
dr Małogosia Drożdż
Profesor W. Szafer
Ptaki różne🐦
Ramki 🖼
 
Reinkarnacja 🐾
 
1
RELIGIA💆
 
S
Świad=konf MP3+ LUDZIE
 
Świadectwo Glori Paolo
Świadectwo Piekło istnieje naprawdę
 
1=Bill Wiese
SZTUKA
 
TABELE ROZMIARÓW
TERCET-firma 🚩
 
WARASY
UKRAINA
 
Uwaga na złodziei Chomika+oszustów 🚩
VIDEO różne 🎥 📢+mp3
W świecie nauki 🗼
 
W świecie wojskowości+ historii 🏰
 
WIĄZANIE KRAWATA
Wieliczka-Kopalni a Soli
Wielkanoc 🐇🐥🐓🐣🎶
 
Wklejanie obrazków do chomikowych rozmów+inne 🎡
 
C
ZNAKI graficzne
WSZYSTKO O DLUGOWIECZNOŚCI
zachomikowane
zachomikowane 🔐
ZDROWIE 📥-(zdrowie)
Z-Pozdro 👱🙎
Jestem po pierwsze miłośnikiem kwiatów i roślin ogólnie, jestem botanikiem.
Zajmuję się naukowo etnobotaniką – dokumentacją tradycji użytkowania roślin na świecie oraz botaniką użytkową.

Dzielę swój czas między tworzeniem swojego Dzikiego Ogrodu w Pietruszej Woli na Pogórzu Dynowskim, a kierowaniem Zakładem Botaniki Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego w Weryni k. Kolbuszowej
*******************++++++++++++++++**************
Opublikowany 7 kwi 2017

Bohaterem filmu jest dr hab. prof. UR Łukasz Łuczaj - polski etnobotanik, popularyzator przyrody, znany z licznych publikacji na temat dzikich roślin jadalnych. Na codzień tworzy swój Dziki Ogród w Pietruszej Woli na Pogórzu Dynowskim i pracuje jako wykładowca Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego.

scenariusz i realizacja: Piotr Socha
współpraca realizacyjna: Katarzyna Kotula, Paulina Ibek
produkcja: BM Production

Koproducentem filmu jest Podkarpackie Film Commission.
iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iUYTnuWoNf0" frameborder="0" allowfullscreen
/iframe
obrazek
dzika marchew (u góry) i podobna do niej trybula leśna (u dołu)
Obiad przygotowany na ognisku składał się z curry przygotowanego z kłączy czyśćca błotnego, bulw słonecznika bulwiastego posiekanych na plasterki, korzeni dzikiej marchwi, cebuli, liści pokrzyw i barszczu zwyczajnego, namoczonych wcześniej i ugotowanych nasion wyki ptasiej, odgoryczonych żołędzi, grzybów i makaronu ryżowego (kluseczek) w postaci szerokich wstążek.
obrazek
********************
http://www.luczaj.com/
********************
http://www.luczaj.com/warsztaty.htm
KULINARNE WARSZTATY DZIKIEGO GOTOWANIA
WILD EDIBLE PLANTS COOKING WORKSHOPS
lukasz.luczaj@interia.pl
Pietrusza Wola i Rzepnik k. Krosna (Pogórze Dynowskie, przedpole Beskidu Niskiego)

Terminy najbliższych warsztatów:
9-10 września 2017 Dwudniowy intensywny kurs na Pogórzu Karpackim w Rzepniku koło Krosna. (woj. podkarpackie). Nocleg w chacie warsztatów w śpiworze (ok. 11 miejsc) plus 9 miejsc dla osób, które sobie same zorganizują nocleg. więcej szczegółów tutaj . Cena 1050 zł/osob. BRAK WOLNYCH MIEJSC, możliwy wpis na listę rezerwową

16-17 września 2017 Dwudniowy intensywny kurs na Pogórzu Karpackim w Rzepniku koło Krosna. (woj. podkarpackie). Nocleg w chacie warsztatów w śpiworze (ok. 11 miejsc) plus 9 miejsc dla osób, które sobie same zorganizują nocleg. więcej szczegółów tutaj . Cena 1050 zł/osob. Kilka wolnych miejsc z noclegiem i bez noclegu, stan na 16.05.


Moje warsztaty zwykle odbywają się w kwietniu, maju, lipcu i wrześniu. Każdy z terminów bardzo różni się doborem roślin i jest zupełnie innym przeżyciem. Około połowa pokazywanych roślin jest ta sama na każdych warsztatach, a druga połowa zmienia się zależnie od pory roku. Wiosną jest okazja zebrać wiele soczystych dzikich warzyw i kilka gatunków podziemnych kłączy i bulw. Lato to idealny moment na naukę rozpoznawania roślin (wiele ziół łąkowych kwitnie a drzewa mają liście) - zbieramy wtedy trochę zielonych dzikich warzyw, a także dzikie owoce, przyprawy, i o ile pada deszcz - grzyby. Jest to też okazja na odbycie warsztatów pod namiotem, na pełne zbratanie się z przyrodą. W jesieni jest wszystkiego po trochę - są jeszcze niektóre zielona warzywa, pojawiają się jadalne korzenie i kłącza, mnóstwo dzikich owoców, no i gdy pada ciekawych grzybów jest w bród.
********************
http://czlowiekwlesie.blogspot.com/2011/11/kulinarne-warsztaty-dzikiego-gotowania.html
http://lukaszluczaj.pl/
********************
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_kamforowy
Grzyb o smaku curry :)
********************
http://www.ptmyk.pl/?page_id=255
http://www.ajwendieta.pl/blog/dziennik-ajwen/dzika-kuchnia-warsztaty/
********************
http://www.chillibite.pl/2013/03/warsztaty-dzikiego-gotowania.html#more
https://annapgk.blogspot.com/2013/09/warsztaty-dzikiego-gotowania-z-ukaszem.html

http://bibliasmakow.pl/category/sniadania/
https://pl-pl.facebook.com/Dziki-obiad-%C5%81ukasza-%C5%81uczaja-182004895211462/
********************
http://www.biznesistyl.pl/ludzie/sylwetki/3647_w-dzikim-ogrodzie-i-dzikiej-kuchni-dr.-hab.-lukasza-luczaja.html
********************
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,14337599,Lukasz_Luczaj__trawozerca.html?disableRedirects=true
********************
http://pinkcake.blox.pl/2013/06/Dzika-kuchnia-Lukasz-Luczaj-i-pyszna-babka.html

Czas na surówkę z mniszka


Mniszek lekarski, zwany często mleczem, nieczęsto gości na naszych stołach. Dużo popularniejsze jest robienie miodków i napojów z kwiatów mniszka. Wynika to myślę z tego, że zwykle próbujemy go jeść za późno. Mniszek ma bardzo gorzkie liście. Liście te są jednak kilka razy mniej gorzkie przed kwitnieniem tej rośliny, która przypada u nas między 20 kwietnia i 5 maja, zależnie od regionu i pogody. A więc teraz jest czas żeby mniszka jeść, teraz czyli w pierwszej połowie kwietnia!


Na południu Europy do sałatek ścina się całe rozety. Warto więc wziąć ze sobą nóż, wtedy zbiera się mniszka szybciej i nie trzeba tarmosić liści.


Zobacz z resztą jak ja go zbieram tutaj:
https://youtu.be/Oyi9R7ylwmw

Liście koniecznie trzeba albo bardzo dokładnie opłukać albo wrzucić na minutę do wrzątku. Trawniki, gdzie zbieramy mniszek są często skażone jajami robaków z kału psów. No i wybierajmy trawniki ponad 50 m od szos. Gdyż przy szosach wciąż w glebie zalegają duże ilości ołowiu i kadmu.

W rodzinie złożonych występuje wiele gatunków, których młode rozetki liściowe smakują jak te od mniszka i mogą być jadane w podobny sposób (surówki, sałatki itp.). Na miejscach ruderalnych w całej Polsce, oprócz pn-wschodu, występuje sałata kompasowa Lactuca serriola. Sałatnik leśny Mycelis muralis występuje w lasach całej Polski. Na trawnikach, łąkach i pastwiskach znajdziemy też takie gatunki jak brodawnik zwyczajny i jesienny (Leontodon hispidus i Leontodon auumnalis), prosiecznik szorstki (Hypochoeris radicata) i pępawa dwuletnia (Crepis biennis). W krajach, gdzie jada się surówki z młodych rozetek tych i pokrewnych gatunków (Włochy, Chorwacja, Grecja) przeciętny zbieracz ich nie rozróżnia. Zbiera się i jada wszystko co ma kępki zębatych listków (także dziką cykorię i rośliny z rodziny kapustowatych, których rozetki też mogą wyglądać podobnie).

Mniszek, najczęściej nazywany mleczem, jest też mylony z roślinami z rodzaju mlecz. Mlecz (Sonchus) jest wyższy (dorasta do 1 m), ma mniejsze kwiaty i sinozielone, sztywne, lekko kłujące liście. Kilka gatunków z tego rodzaju (najczęściej mlecz polny Sonchus arvensis, mlecz zwyczajny Sonchus oleraceus i mlecz kolczasty Sonchus asper) występuje na polach i przydrożach, choć nie tak pospolicie jak mniszek. Ich liście są jadalne i podobne w smaku do liści mniszka. Szczególnie smaczny jest mlecz zwyczajny, powszechnie zbierany na południu Europy, w przeciwieństwie do mniszka, jada się go po ugotowaniu przez przynajmniej kilka minut, podając z oliwą i solą. Historie o tym, że mlecz jest trujący wywodzą się tylko stąd, że trzeba go ugotować.

Mniszek nie był w naszym kraju popularnym artykułem żywnościowym. Używano jego liści w dwóch kontekstach: głodowym i dworskim. Na Podhalu liście gotowano z mlekiem, serwatką bądź ziemniakami. Na Orawie mlec wchodził w skład polewki warmuz. Pasterze na Babiej Górze piekli łodygi mniszka, zwanego tam pępawa, na gorących kamieniach. Rodzaj szpinaku przyrządzano też z mniszka w okolicach Uścięcic (Wielkopolska). Przypadki jedzenia liści (i korzeni) mniszka jako pożywienia głodowego spotykano także w innych rejonach Polski. Na dworach i w „dobrych domach” jedzono czasem mniszek naśladując Francuzów. Także wiele osób wracających z emigracji we Francji w połowie XX w. przeniosło ze sobą zwyczaj robienia surówek z mniszka, który jednak u nas się nie rozpowszechnił, chyba z powodu braku akceptacji gorzkiego smaku tej rośliny.

Żółte kwiatostany mniszka są obecnie wykorzystywane do wyrobu słodkiego syropu, który potem służy jako miód do chleba i ciast, lub jako półprodukt do wyrobu wina mniszkowego. Jest to już zjawisko powszechne, ale przypuszczalnie o rodowodzie z końca XX wieku, gdyż przygotowanie tego syropu wymaga dużej ilości cukru, który wcześniej był produktem drogim. Zresztą, wzmianek o syropie z mniszka nie ma w żadnych starszych źródłach etnograficznych.

Liście mniszka są powszechnie używane w niektórych krajach, szczególnie na południu Europy, np. Francji i Chorwacji, do sałatek. Podaje się je surowe lub sparzone wrzątkiem, okraszone oliwą lub jakimś sosem na bazie tłuszczu.

W Japonii też jada się liście mniszków, zwane tam tanpopo. Młode liście zerwane wiosną, zanurza się na chwilę w gorącej wodzie i podaje w potrawach aemono (gotowana sałatka z pastą sezamową, sosem sojowym i cukrem) i w o-hitashi (potrawa z podgotowanych zielonych warzyw, moczonych w rosole rybnym przyprawionym sosem sojowym i alkoholowym sosem mirin, podawana schłodzona). W Chinach miejscowy gatunek mniszka Taraxacum mongolicum, zwany tam pu gong ying, jest stosowany wiosną jako warzywo do różnych smażonych potraw warzywnych i mięsnych.

W wielu krajach prażonych korzeni mniszka można używać jako dodatku do kawy zbożowej.

KOMENTARZE:
1) Moja mama urodziła się we Francji, więc w naszym domu zawsze jadło się surówkę z liści mniszka. Mama opowiadała, że we Francji liście mniszka zawsze zbierano do jedzenia, szczególnie wiosną. Czasami w ogrodzie przykrywano takie młode rozety aby dalej rosły bez dostępu światła, wtedy liście były żółte i mniej gorzkie. Hodowano go też w doniczkach w piwnicy z tego samego powodu. Ścinało się też całe rozety, najlepiej wtedy kiedy jeszcze nie ma pąków kwiatowych, albo są bardzo małe, Potem płukanie w zimnej wodzie.
Do tej sałatki robiłyśmy sos winegret z czosnkiem.
Do miski wrzucić 1-3 ząbki czosnku, płaska łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, na to 2-3 łyżki octu, wszystko to wymieszać i ucierając dodawać małymi porcjami dobry olej, tyle ile potrzebujemy sosu. Sos robi się gęsty jak majonez.
Opłukane listki mniszka wrzucałyśmy do centryfugi, żeby odwirować wodę, wtedy lepiej łączy się z sosem. Taka sałatka była robiona przynajmniej godzinę przed obiadem, żeby dobrze się listki zmacerowały. Do ziemniaczków z jakimś sosem wyśmienite.
2)
Z powodu tej goryczy mam własny przepis na syrop z mniszka. Uważam, że każda jego zielona część jest gorzkawa, więc wyskubuję z koszyczków same płatki i – to łatwa praca, dzieci ją lubią, nawet maluchom idzie to łatwo. Robię gęsty syrop z cukru i wody, wrzucam płatki (im więcej tym lepiej), na końcu dodaję sok z cytryny. Po odcedzeniu gorący syrop zamykam w słoiczkach. Ma on piękny kolor i doskonały smak.
3)
Moim przysmakiem z mniszka są nierozwinięte jeszcze pączki kwiatowe. Super smakują w jajecznicy, albo dodane do surówki z pomidorów, posypane pieprzem ziołowym.

https://youtu.be/2odGpmw32yE
obrazek
http://loveandearth.pl/salatka-z-mniszkiem-lekarskim/

Liście mniszka
Ziemniaki (będzie też dobra bez ziemniaków, aczkolwiek one dodają tej sałatce takiej miękkości, łagodności)
Jajka
oliwki (myślę, że można spróbować zrobić też wersję z ogórkami kiszonymi)
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
sól + pieprz

Jajka gotujemy na twardo, gotujemy ziemniaki (najlepiej całe w skórce). Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jajka kroimy. Liście mniszka dokładnie płuczemy (zbierane przed zakwitnięciem nie powinny być gorzkie, później można je sparzyć lub pomoczyć w wodzie przynajmniej godzinę i już powinny być dobre) i kroimy w miarę drobno. Łączymy składniki, dodajemy oliwki (najlepiej przekrojone), doprawiamy oliwą z oliwek, odrobiną octu jabłkowego, solą i pieprzem. Można też troszkę polać tą wodą z oliwek.
obrazek
https://youtu.be/mQhUYjT2B54
*********************************************
https://www.eduscience.pl/blogi/zadziwiaj%C4%85ca-przyroda/wpis/203
Gympie-gympie = Najbardziej parząca roślina świata
obrazek
Ale gympie-gympie to także „przyjaciel” człowieka. Aborygeni używali jej przeciwko reumatyzmowi, a owoce są jadalne po usunięciu owych groźnych igiełek. Zebrane są w groniaste owocostany (jak u pokrzywy), ale to nie są prawdziwe owoce. Jadalne części mięsiste to rozrośnięte szypułki kwiatowe a nasiona umieszczone są na ich powierzchni, podobnie jak u truskawki czy nanercza (orzeszki cashew).
Mimo tego, że praktycznie nie można do rośliny podejść i j np. zniszczyć bez odpowiedniego przygotowania i sprzętu, to jednak nie udało jej się dziś opanować świata. Gatunek ten notowany jest jako zagrożony w Nowej Południowej Walii, północnym wschodzie Australii.
********************************
Innym niezwykle niebezpiecznym przedstawicielem królestwa roślin jest ongaonga, czyli Urtica ferox, kuzynka naszej pokrzywy – pokrzywia drzewiasta. Jest to endemiczny gatunek występujący w Nowej Zelandii. Dorasta do 5 m wysokości. Jej pędy drewnieją i stanowią wspaniałe podparcie dla liści uzbrojonych w przypominające maleńkie sztylety włoski trichosomowe. Sztyleciki te wbijając się w skórę powodują nie do zniesienia ból. Nowozelandzkie służby medyczne odnotowały jeden wypadek śmiertelny. Myśliwy, nieodpowiednio ubrany, przechodząc przez zarośla ongaonga naraził się na kontakt z włoskami Urtica ferox. Niestety nie udało się go uratować.
obrazek

Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności