Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
EwciaZibi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Zbigniew

widziany: 19.05.2024 15:56

  • pliki muzyczne
    8991
  • pliki wideo
    12787
  • obrazy
    1840
  • dokumenty
    432

24278 plików
8629,65 GB

  • 145,8 MB
  • 13 gru 16 20:22
obrazekRosół książęcy z kładzionymi kluseczkami:
porcja rosołowa z kury – 1 szt.
kości z gęsi – 4 szt.
żeberko wołowe – 200 g
marchew – 2 szt.
por – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
seler naciowy – 1 szt.
cebula – 2-3 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

kluseczki kładzione: jajko – 1 szt.
mąka – 150 g

Udko z gęsi na sposób piekarza:
udko gęsie – 4 szt. (ok. 1,6 kg)
jabłka – 2 szt.
por – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska, pieprz – do smaku
tłuszcz gęsi – do smażenia

sos śliwkowy:
suszone śliwki – 300 g
czerwone wino wytrawne – 0,5 l

Zielone kluski:
ziemniaki – 60 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
jajko – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek

Buraczki glazurowane:
buraki – 60 dag
musztarda francuska – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
balsamico – 1 łyżeczka
czosnek – 3-4 ząbki
sól, pieprz – do smaku

Babucha drożdżowa:
maka pszenna – 0,5 kg
jajka - 2 szt.
margaryna – 0,5 kostki
drożdże – 5 dag
mleko – 3/4 szklanki
cukier – 3-4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
morele – 100 g
cynamon – 1 łyżeczka

z chomika borowiak65

  • 147,4 MB
  • 13 gru 16 20:22
obrazekŻurek z grzybami leśnymi:
zakwas żurowy – 0,5 l
woda – 1,5 l
kość wędzona ze schabu
boczek – 15 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
grzyby świeże – 20 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
pietruszka – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2 szt.
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
masło do smażenia – 1 łyżka

Żebro Adama:
żeberka – 2 kg
marynata:
woda – 0,5 l
olej – 0,5 l
sok malinowy – 100 ml
miód – 2 łyżki
liść laurowy – 3-4 szt.

ziele angielskie – 10 ziaren
przyprawa do wieprzowiny – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Dip chrzanowy
twarożek biały – 2 łyżki
chrzan – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Kapusta z grzybami:
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby świeże – 20 dag
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz – do smaku
zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki

Sos goździkowy:
śmietana 30 % - 0,5 l
goździki – 0,5 łyżeczki
cynamon – 0,5 łyżeczki
miód – 1 łyżka

Jabłecznik „jak u mamy”
ciasto:
mąka pszenna – 1 kg
margaryna – 1,5 kostki
cukier puder - 25 dag
jajka – 4 szt.
śmietana kwaśna – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
masa jabłkowa:
jabłka – 2,5 kg
cynamon – 2 łyżeczki
cukier – 30-50 dag (do smaku)
cukier wanilinowy – 2 op.
bułka tarta – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
budyń – 1 szt.
rodzynki – 100 g

z chomika borowiak65

  • 141,7 MB
  • 13 gru 16 20:22
obrazekOzorki w sosie chrzanowym:
ozór wołowy – 1 szt. (ok.1,5 kg)
1 cebula
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Sos chrzanowy:
chrzan tarty – 1 słoik
masło – 2 łyżki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
słodka śmietana – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

Śląska pieczeń wołowa:
antrykot – ok. 1,5 kg
cebula – 1 szt.
pieprz – 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
masło – 2 łyżki

Buraczki z kminkiem:
buraki – 1 kg
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
kminek cały – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Chlyb tonkany:
chleb – 8 kromek
szynka – 100 g
jajka – 3 szt.
mleko – 1 szklanka
czosnek – 4 ząbki
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

z chomika borowiak65

  • 147,1 MB
  • 13 gru 16 20:22
obrazekKołocz
ciasto na 2 blachy:
mąka pszenna – 1 kg
drożdże - 10 dag
jaja - 4 szt.
masło – 20 dag
cukier – 20 dag
mleko – 0,4 l
cukier wanilinowy - 1 szt.
sól - szczypta


posypka:
mąka pszenna – 0,5 kg
cukier puder – 0,375 kg
cukier wanilinowy – 1 szt.
żółtka – 2 szt.
masło- 20 dag
margaryna – 10 dag

masa serowa:
twaróg - 1,3 kg
jaja - 4 szt.
masło - 10 dag
budyń śmietankowy – 1 szt.
rodzynki - 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50g
skórka cytrynowa z jednej cytryny
cukier wanilinowy – 1 szt.
cukier - do smaku


masa makowa:
mak mielony - 70 dag
miód - 2 łyżki
cukier - do smaku
masło - 7 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
migdały - 5 dag
orzechy włoskie - 5 dag
rodzynki - 10 dag
białko - 1 szt.
cukier - do smaku
sól, cukier wanilinowy

Kopa ornontowicka:

placki kokosowe:
białka – 6 szt.
cukier – 6 łyżek
wiórki kokosowe – 400 g

bakalie:
ananas – 1 puszka
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
spirytus – 200 g

krem:
masło – 1 kostka
jajka – 2 szt.
cukier – 4 łyżki
śmietana 30-36% - 200-250 g

z chomika borowiak65

  • 131,3 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekGęś po śląsku:
piersi z gęsi – 4 szt.
czosnek – 1 główka
majeranek – do smaku
sól – do smaku
papryka – do smaku
smalec do smażenia


Rosół śląski:
kości wolowe – ok. 0,5 kg
kości drobiowe – ok. 0,5 kg
włoszczyzna – 1 porcja
lubczyk świeży – 1 gałązka
cebula – 1 szt.
podroby krojone – 4 łyżki
pietruszka zielona – do dekoracji

Koreczki świąteczne:
ser żółty – 100 g
kiełbasa z szynki – 1 szt.
śledź solony – 2 płaty
ogórki kiszone – 2 szt.
kulki rybne – 5 szt.
pomidory koktajlowe – 5 szt.

Ule:
orzechy włoskie mielone – 25 dag
cukier puder – 25 dag
spirytus – 50 ml
jajko – 1 szt.
wafle andruty – 1 opakowanie

nadzienie:
ajerkoniak – 100 ml

Żurawinowiec:
ciasto:
margaryna – 250 g
mąka pszenna – 3 szklanki
żółtka – 5 szt.
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
cukier wanilinowy – 1 op.

nadzienie:
białka – 5 szt.
cukier – 1 szklanka
budyń waniliowy – 2 szt.
olej – 0,5 szklanki
żurawina – 0,5 kg

z chomika borowiak65

  • 193,5 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekHekele na grzankach:
śledż solony – 2 płaty
cebula biała – 0,5 szt.
cebula czerwona – 0,5 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
jajka na twardo – 2 szt.
musztarda – 1 łyżka

grzanki:
chleb tostowy – 2 kromki
masło do smażenia

Karp w wędzonej papryce:
karp – 4 dzwonka
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – do smaku
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 2 łyżki
margaryna – 1 łyżka

Kapusta na ziemnioczonce:
kapusta kiszona – 1 kg
woda spod gotowanych ziemniaków – ok. 1 l
marchew – 1 szt.
surowy ziemniak – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz, maggi – do smaku
masło – pół łyżki

Makówki fusion:
mak – 0,5 kg
mleko – 1,25 l
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
orzechy włoskie – 100 g
figi – 100 g
cukier – 100 g
cukier wanilinowy – 50 g
miód – 2 łyżki
masło – 125 g
bułka - 2 szt.
(ew. pieczywo tostowe – 2-3 kromki)
wiórki kokosowe – 100 g
brzoskwinie – 1 puszka

z chomika borowiak65

  • 165,1 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekWodzionka na bogato:
woda – 1,5 l
czosnek – 4 ząbki
sól – 1 łyżka
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
maggi – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka
frankfuterki – 6 sztuk
chleb – 5-6 kromek


Rolada wołowa:
mięso wołowe z udźca – 60 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
kiełbasa śląska – 10 dag
ogórki kiszone – 2 szt.
cebula – 1 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz, papryka – do smaku

masło – do smażenia

Modro kapusta:
kapusta czerwona – 1 główka
cebula – 2 szt.
boczek wędzony parzony – 15 dag
sok z dwóch cytryn
cukier – 1 łyżka
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
sól, pieprz – do smaku

Szpajza czekoladowa:
jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
spirytus – 40 ml
kakao – 2 łyżki

z chomika borowiak65

  • 185,6 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekKwaśnica:
świński ryj – 0,5 szt.
kapusta kiszona – 80 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
sól, pieprz – do smaku


Prażucha ze skwarkami:
mąka żytnia razowa – 1 kg
woda – 2 l
boczek parzony wędzony - 30 dag
cebula – 2 szt.
sól – 1 łyżka


Kotlet bacy na kapuście z grochem:
schab – 60 dag
ziemniaki – 80 dag
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 1 ząbek
jajko – 1 szt.
cebula – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 15 dag
kapusta kiszona – 60 dag
groch łuskany – 0,5 szklanki
borowiki świeże lub mrożone - 15 dag
masło – 1 łyżka
smalec – 3 łyżki

z chomika borowiak65

  • 114,6 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekGulasz z gęsich żołądków:
żołądki gęsie – 6 szt.
cebula – 3-4 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2-3 szt.


Kaczka rotmistrza:
piersi kacze – 2 szt.
bulion drobiowy – ok.1l
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
śliwki suszone – 100 g
wino czerwone wytrawne – 100 ml
majeranek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Sos żurawinowy:
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – szczypta
sól - szczypta


Jabłka zapiekane z żurawiną:
jabłka – 6 szt.
gruszka – 1 szt.
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon - szczypta

Sos waniliowy:
mleko 3,2% – 450 ml
żółtka – 3 szt.
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 łyżki
wanilia – 2 laski
mąka ziemniaczana – 1 łyżka

z chomika borowiak65

  • 159,6 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekSchab po sztygarsku:
schab bez kości - 1 cały
woda – 1 l
sól - 1,5 łyżki
czosnek – 2 ząbki
pieprz - 1 łyżeczka
pieprz mlotkowy - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
kielbasa śląska - 2 szt.
papryka czerwona - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bulion - ok.0,5 l
smalec - do smażenia


Koperta drobiowa w sosie grzybowym:

piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


Sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku

bratkartofle:
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka

Sum w sosie ogórkowo-koperkowym:
sum - 1 kg
mąka krupczatka - 20 dag
ogórki konserwowe - 1 słoik
śmietana kremówka - 1 szklanka
śmietana kwaśna - 2 łyżki
koperek - 1 pęczek
pieprz cytrynowy - pół łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia

z chomika borowiak65

  • 159,9 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazekGalert śląski:
nogi wieprzowe – 2 szt. (ok. 0,8 kg)
golonko – 1 szt. (ok. 0,5 kg)
włoszczyzna – 30 dag
(marchew, seler, pietruszka, por)
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka


Roladki z jelenia:
udziec jeleni – 60 dag
boczek wędzony - 15 dag
śliwka suszona - 10 dag
ser żółty tarty – 10 dag
czerwone wino wytrawne – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
chrzan – 3 łyżeczki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
jałowiec – 6 ziaren
rozmaryn – 3 gałązki
ziele angielskie – 6 ziaren
liść laurowy – 1 szt.
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka czerwona – do smaku
sól, pieprz – do smaku
masło – do smażenia


Żur żeniaty z grzybami:
zakwas żurowy – 0,6 l
kości wędzone – 1 kg
czosnek – 6 ząbków
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
cebula - 1 szt.
grzyby świeże lub mrożone - 5 szt.
ziemniaki – 1 kg
kiełbasa śląska - 3 szt.
boczek wędzony - 30 dag
jajka – 6 szt.
sól, pieprz - do smaku

z chomika borowiak65

  • 141,7 MB
  • 13 gru 16 20:21
obrazek
Golonka w warzywach z pieca chlebowego:

golonko przednie – 2 szt.
marchew – 2 szt.
seler – 1 szt.
czosnek – 6 ząbków
pieprz młotkowy – do smaku
papryka - do smaku
sól - do smaku

marynata:
woda - 1 l
czosnek – 2 główki
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
sól – 2 łyżki
tymianek – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka


Chrzanowa Babuni:
chrzan tarty – 2 łyżki
masło – 50 g
śmietana kremówka 30% – 100 ml
bulion – 0,5 l
mąka pszenna – 2 łyżki
jajka – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku


Jabłecznik na ciepło:
jabłka – 2,5 kg
masło (do przesmażenia jabłek) – 0,5 kostki
cukier puder – 0,5 szklanki
rodzynki – 100 g
cynamon – 1 łyżka

ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
margaryna - 1 kostka
żółtka – 4-5 szt.
cukier puder – 3/4 szklanki

z chomika borowiak65

  • 119,2 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Grzybula z ziemniakami:

podgrzybki – 200 g
pieczarki – 100 g
masło – 100 g
ziemniaki – 200 g
bulion – 1 l
śmietana kremówka 30% – 100 ml
marchew – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Golonka w piwie i miodzie:
golonko przednie – 2 szt.
piwo jasne – 1 szklanka
miód – 50 g
marchew – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 5 ząbków
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
jałowiec – 4 szt.
goździki – 6 szt.
anyż – 2 gwiazdki
sól, pieprz - do smaku


Kolorowe wstążki z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym:
makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
filet z łososia – 25 dag
sok z połówki cytryny
masło – 50 g
śmietana kremówka – 200 ml
koperek – pęczek
sól, pieprz - do smaku



z chomika FigoFago65

  • 148,2 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Hekele:

śledź solony – 4 płaty
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
ogórki kiszone – 4 szt. (małe)
majonez – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżka
pieprz – do smaku


Pieczeń ze schabu z szałotem:


Schab cały – 80 dag

marynata:
olej – 100 ml
czosnek – 2 ząbki
papryka słodka – 0,5 łyżeczki
majeranek – 1 łyżka
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
pieprz ziarnisty – 6 ziaren
maggie – łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
smalec – 1 łyżka

szałot:
ziemniaki – 1 kg
cebula – 2 szt.
ogórek kiszony – 4-5 szt.
boczek wędzony - 20 dag
sól, pieprz młotkowany – do smaku


Sernik:
twaróg półtłusty – 1 kg
jajka – 10 szt.
cukier – 1,5 szklanki
masło – 1 kostka
śmietana 30% - 1 szklanka
budyń – 1 op.
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
skórka pomarańczowa – 100 g

polewa:
mleko – 0,5 l
czekolada gorzka – 1 tabliczka

z chomika FigoFago65

  • 194,3 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Żur na maślance:

maślanka – 1 l
kości wędzone - 0,5 kg
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1,5 szt.
kiełbasa biała – 3 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
kminek cały – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – do smaku
maggie – do smaku
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 pęczek


Roladki z królika z buraczkami glazurowanymi:

comber króliczy – 1 szt.
boczek wędzony – 4 plastry
cebula - 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
bulion – 1 l
smalec – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
śmietanka – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki glazurowane:
buraki – 3-4 szt.
cebula – 1 szt.
kminek cały – do smaku
masło - 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa:

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 100 ml
sok z jednej cytryny
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 145,9 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Kurzina, czyli zupa z pokrzyw:

pokrzywy – 3 garście
słonina wędzona – 15 dag
cebula – 1 szt.
mąka – 2 łyżki
cytryna – 0,5 szt.
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek – 1 pęczek


Gęsia szyja faszerowana z farfelkami:

gęsie szyje (skóry) – 5 szt.
wątróbka gęsia – 30 dag
mięso mielone z szynki – 80 dag
kasza gryczana – 100 g
cebula - 1 szt.
jajko – 1 szt.
pietruszka zielona – 1 pęczek
bulion – 100 ml
masło klarowane – 1 łyżka
sadło gęsie – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

farfelki
zacierka – 200 g
cebula – 1 szt.
bulion – 50 ml
masło klarowane – 1 łyżka
pietruszka zielona – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku


Marchwiak:

marchew - 450 g
jajka – 4 szt.
cukier – 0,5 szklanki
olej – 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
śliwki suszone – 80 g

z chomika FigoFago65

  • 163,9 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Zupa z ajlaufem:

bulion – 1,5 l
jajka – 2 szt.
mąka – 40 g
marchew – 2 szt.
sól – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka


Bioło gynś z modrą kapustą:

gęsie piersi – 2 szt. (ok. 80 dag)
majeranek – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 2 ziarna
woda – 1 l
morele suszone- 50 g
śliwki suszone – 50 g
sól, pieprz – do smaku

modra kapusta:
kapusta czerwona – 1 kg
masło – 0,5 kostki
olej – 30 ml
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z jednej cytryny
sól, pieprz – do smaku


Armerichter:

bułka – 2 szt.
mleko – 1 szklanka
masło – 50 g

do dekoracji:
bita śmietana
owoce (np. truskawki, winogrona, pomarańcze i kiwi)

z chomika FigoFago65

  • 130,8 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Podpłomyk:

mąka pszenna pełnoziarnista – 30 dag
woda – 0,5 l
olej – 40 ml
drożdże – 1,5 dag
cukier – 1 łyżeczka
cebula – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku


Osobucco z makaronem:

goleń wołowa – 2 plastry (ok.50 dag)
maka pszenna – 2 łyżki
seler – 150 g
marchew – 200 g
pietruszka – 200 g
cebula – 300 g
czosnek – 10 ząbków
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
rozmaryn – 1 gałązka
szałwia – 1 gałązka
bulion – 200 ml
wino czerwone wytrawne – 200 ml
tymianek – pół pęczka
makaron razowy typu penne – 1 op.
oliwa z oliwek – 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Fondant czekoladowy:

czekolada gorzka – 200 g
masło – 200 g
cukier – 200 g
mąka pszenna – 200 g
jajka – 4 szt.
żółtka – 4 szt.
biała czekolada – 5 dag
wiśnie całe – 5 dag
nalewka miodowo-różana – 200 ml
cukier puder – 1 łyżka

do przygotowania formy:
kakao – 2 łyżki
masło – 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 186,4 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek Roladki z soli ze szpinakiem w sosie śmietanowym:

sola – 5 płatów
szpinak – 250 g
czosnek – 3 ząbki
śmietana kremówka – 1 szklanka
ser pleśniowy – 5 dag
sól, pieprz – do smaku


Królik w rozmarynie:

królik – 1 szt.
mleko – 1 l
masło – 3 łyżki
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 1 szt.
por – 1 szt.
rozmaryn – 4 gałązki
białe wino – 150 ml
śmietana kremówka – 150 ml
sól, pieprz – do smaku


Sernik z makiem i brzoskwiniami:

ciasto kruche:
mąka pszenna – 1,5 szklanki
żółtko – 1 szt.
cukier puder – 0,5 szklanki
masło – 0,5 kostki
wódka – 1 łyżka

masa makowa:
mak mielony – 40 dag
rodzynki – 50 g
migdały (płatki) – 50g
miód – 2 łyżki
masło – 70 dag
mąka pszenna – 2 łyżki

masa serowa:
twaróg półtłusty – 60 dag
jajka – 4 szt.
cukier – 3/4 szklanki
cukier wanilinowy – 1 op.
budyń waniliowy – 1 szt.
rodzynki – 50 g
brzoskwinie w syropie – 1 puszka

z chomika FigoFago65

  • 198,7 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Wiedeńska zupa grzybowa:

grzyby świeże lub mrożone – 30 dag
grzyby suszone – 5 dag
cebula – 2 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
masło – 50 g
ziemniaki – 4-5 szt.
bulion – 1,5 l
czosnek – 2-3 ząbki
boczek wędzony – 10 dag
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
kminek mielony – do smaku
majeranek – pół łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml
śmietana kwaśna – 2 łyżki
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku


Gulasz z jelenia:

łopatka jelenia – 1,2 kg
wódka typu „żubrówka” – 100 ml
czosnek – 2-3 ząbki
papryka – 1 łyżka
jałowiec – 6 ziaren
oliwa z oliwek – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
wino czerwone wytrawne – 150 ml
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
musztarda – 1 łyżka
mąka pszenna – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
olej – do smażenia


Strudel z jabłkami:

jabłko – 1 szt.
rum – 40 ml
orzechy włoskie – 50 g
rodzynki – 50 g
miód – 2 łyżki
cynamon – szczypta
ciasto francuskie – 1 płat

z chomika FigoFago65

  • 146,6 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazek
Rosół z dziczyzny z kluseczkami:


antrykot z jelenia - 40 dag
perliczka - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
jałowiec - 3 ziarna
marchew - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
czosnek - 2 ząbki
rozmaryn -1 gałązka
sól, pieprz – do smaku
świeża kolendra – pół pęczka

kluseczki lane:
mąka pszenna -1 szklanka
jajka - 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
olej - do smarowania sita


Golonko z dzika w winie:


golonko z dzika - 3 szt.(ok.1 kg)
wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
piwo - 1 szklanka
cebula – 1 szt.
imbir - 20 g
czosnek - 3 ząbki
śliwki suszone - 50 g
kminek - 2 łyżeczki
jałowiec - 4-5 ziaren
liść laurowy - 3 szt.
rozmaryn - 1 gałązka
sól, pieprz – do smaku
mąka do panierowania
smalec do obsmażenia

Buraczki zasmażane:


buraki - 1 kg
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
wino czerwone wytrawne - 100 ml
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 151,3 MB
  • 13 gru 16 20:20
obrazekWiosenne nudle na wartko:
makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 0,5 op.
filet z kurczaka – 1 szt.
brokuł – 0,5 szt.
ser pleśniowy typu gorgonzola – 70 g
papryka – 1 łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
oliwa z oliwek – 30 ml
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki lub oregano – do posypania


Żur bioły:

kości wędzone – 30 dag
kiełbasa śląska – 3 szt.
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
maślanka – 1 l
mleko – 0,5l
jaja – 2 szt.
mąka pszenna – 2 łyżki
cebula – 2 szt.
ziemniaki – 1 kg
sól, pieprz – do smaku
natka koperku – do posypania


Królik duszony z dynfowaną kapustą:

tuszka królicza – 1 cała
czosnek – 1 główka
masło – 5 dag
papryka – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
woda do podlania – ok. 1 l
mąka – 2 łyżki

dynfowana kapusta:
kapusta kiszona – 1 kg
masło – 5 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
sól, pieprz – do smaku


Kopa wodzisławska:

kokosanki – 30 dag
spirytus – 50 ml
ananas w syropie – 1/4 puszki
brzoskwinie w syropie – 1/4 puszki
syrop z brzoskwiń i ananasów – 100 ml
migdały (płatki) – 25 g
rodzynki – 2 łyżki


do dekoracji:
bita śmietana
mielone orzechy

z chomika FigoFago65

  • 159,4 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Wodzionka z bratkartoflami:

woda – 1,5 l
czosnek – 5 ząbków.
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
chleb – 6 kromek
sól, pieprz – do smaku
ziemniaki – 40 dag


Kaczka faszerowana rydzami:
piersi kacze – 4 szt.
rydze – 200 g
olej – 50 ml
cebula – 2-3 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

sos:
tłuszcz wytopiony z kaczki
wino czerwone wytrawne – 150 ml
mąka pszenna – 1 łyżka
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – do smaku
sól – do smaku


Gruszki w sosie malinowym:

gruszki (świeże lub z puszki) – 3 szt.
syrop z gruszek z puszki
(lub woda z cukrem trzcinowym) – 100 ml

sos malinowy:
maliny (świeże lub mrożone) – 200 g
sok malinowy – 80 ml
woda mineralna niegazowana – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 182,0 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Kartofle filowane z grilla:

ziemniaki – 5 szt. (duże)
masło – 7 dag
szynka – 4 plastry
ser żółty – 10 dag
chrzan tarty – 2 łyżki
koperek – 1/4 pęczka
sól, pieprz – do smaku


Pstrąg w papilotach:

pstrągi świeże – 2 szt.
czosnek – 3-4 ząbki
pietruszka – pół pęczka
masło – 5 dag
boczek wędzony – 20 plastrów
sól – do smaku


Sałatka wiosenna:

roszponka
świeża bazylia
różne rodzaje sałat
pomidory koktajlowe
rzodkiewka

sos winegret:
oliwa z oliwek – 1 łyżka
ocet winny – 1 łyżeczka
miód – 1 łyżka
musztarda – 1 łyżka
czosnek – 2 ząbki
woda niegazowana – 100 ml
świeża bazylia – kilka listków
sól – do smaku


Grillowane banany z sosem czekoladowym:

banany – 6 szt.
mleko – 150 ml
gorzka czekolada – 1 tabliczka wiórki kokosowe – 50 g
orzechy włoskie – 30 g

z chomika FigoFago65

  • 154,7 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Krupniok na grzance:

krupniok – 120 g
pieczywo tostowe – 2 kromki
boczek – 2 plastry
cebula – 0,5 szt.
imbir świeży – 30 g
kapusta kiszona – 180 g
masło klarowane – 1 łyżka
czerwone pesto – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku


Zupa czosnkowa z pulpecikami:

czosnek – 1 główka
bulion – 3 l
papryka – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
pieprz – do smaku
masło – 2 łyżki
mąka pszenna- 2 łyżki
ser żółty – do posypania

grzanki:
pieczywo tostowe – 4 kromki
masło – 1 łyżka

pulpeciki:
karczek mielony – 15 dag
filet drobiowy mielony – 15 dag
bułka tarta – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
jajko – 1 szt.
papryka wędzona – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku


Gicz jagnięca na risotto z kaszy jęczmiennej:

gicz jagnięca – 2 szt. (ok. 70 dag)
masło klarowane – 1 łyżka
boczek – 2 plastry
papryka wędzona – 1 łyżeczka
bulion – 0,5 l
sól, pieprz – do smaku

marynata:
bulion – 200 ml
wino czerwone wytrawne – 200 ml
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
por – 1/4 szt.
rozmaryn – 1 gałązka
tymianek – 1 gałązka
jałowiec – 4 ziarna
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna

risotto z kaszy jęczmiennej:
kasza jęczmienna - 100 g
jabłko – 1 szt.
żurawina suszona – 25 g
masło klarowane – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 156,2 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Roladki z dzika faszerowane grzybami:

Szynka z dzika – 4 plastry (ok. 600 g)
boczek – 100 g
mięso mielone – 100 g
cebula – 1 szt.
podgrzybki świeże – 150 g
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna
masło – pół łyżki
margaryna – pół łyżki
sól, pieprz – do smaku

do sosu:
bulion mięsno-warzywny – 1 l
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna


Modra kapusta na winie:

kapusta czerwona – 0,5 główki
masło – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula -1 szt.
rodzynki – 50 g
ocet – 1 łyżka
cukier – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Czorne kluski:

ziemniaki surowe – 30 dag
ziemniaki gotowane – 30 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag


Pijak:

biszkopt:
jajka – 3 szt.
cukier – 60 g
mąka pszenna – 80 g

warstwa makowo-kokosowa:
białka – 5 szt. (180 g)
cukier – 120 g
mak – 120 g
wiórki kokosowe – 60 g

krem budyniowy:
mleko – 0,5 l
żółtka – 3 szt.
masło – 300 g
cukier puder – 4 łyżki
mąka pszenna – 3 łyżki
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
budyń waniliowy – 1 szt.

do przekładania:
spirytus – 300 ml
konfitury – 250 g
biszkopty okrągłe – 1 op.

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 163,4 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Zapiekanka z bakłażana:

bakłażan – 1 szt.
pomidory – 2 szt.
papryka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
ogórek – 0,5 szt.
żółty ser – 150 g
filet z kurczaka – 200 g
marynata ostra Bielmar – 1-2 łyżki
wino białe wytrawne – 50 ml
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

świeże zioła:
tymianek, kolendra, rukola, soliród

Tagliatelle z polędwiczką na sosie serowo-winnym:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt. (ok. 500 g)
marynata łagodna Bielmar – 2 łyżki
makaron typu wstążki – 1 op.
masło – 1 łyżka
śliwki suszone – 8 szt.
pomidory suszone – 8 szt.
ser gorgonzola – 150 g
wino białe wytrawne – 100 ml
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku
świeży tymianek – do smaku
tarty parmezan – do posypania

Banany w migdałach:

banany – 4 szt.
jajka – 2 szt.
śmietanka kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 0,5 szklanki
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 łyżka
cynamon – 1 łyżeczka
płatki migdałowe – 200 g
masło – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 1 łyżka

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 141,3 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Gałuszki:

ziemniaki gotowane – 0,5 kg
ziemniaki surowe – 0,5 kg
śmietana kremówka – 1 szklanka
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana – 25 dag
boczek – 15 dag
sól, pieprz – do smaku

Placki z blachy ze szpyrkami:

ziemniaki – 1 kg
jajko – 1 szt.
goździki – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
mąka pszenna – 2 łyżki
sól – do smaku
słonina – 30 dag
podgardle – 30 dag
boczek – 30 dag
łopatka wieprzowa – 30 dag

Schab po beskidzku z oscypkiem:

schab – 2 plastry
oscypek – 4 plastry
smalec – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Wiosenna surówka z białej kapusty:

kapusta biała młoda – 1 główka
ogórek – 1 szt.
śmietana kwaśna – 2 łyżki
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz, cukier – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 125,5 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Breja:

suszone gruszki – 80 dag
suszone morele – 10 dag
suszone jabłka – 10 dag
kości wędzone – 20 dag
śmietana kremówka – 150 ml
cynamon – szczypta
cukier, sól, pieprz – do smaku


Kaczka faszerowana jabłkami:

kaczka cała – 1 szt. (ok. 1,3 kg)
majeranek – 1 łyżka
olej – 50 ml
świeży majeranek – 1 gałązka
jabłka – 0,5 kg
sól, pieprz – do smaku


Ajerkuchy z apfelmusem:

ajerkuchy:
mąka pszenna – 200 g
jajka – 5 szt.
maślanka – 0,5 l
cukier – 4 łyżki
sól – szczypta
masło – 2 łyżki

apfelmus:
jabłka – 0,5 kg
cukier – 100 g
stewia – 2 gałązki
masło – 1 łyżka
cynamon – pół łyżeczki

z chomika FigoFago65

  • 188,4 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Grochówka:

groch – 0,5 kg
woda – 4 l
wędzony boczek – 30 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 40 dag
majeranek – 1 łyżka
mąka – 2 łyżki
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
świeże zioła – majeranek, tymianek

zasmażka:
masło – 5 dag
mąka pszenna – 2 łyżki


Bigos:

kapusta kiszona – 1,5 kg
kapusta biała – 1 główka
łopatka – 60 dag
kiełbasa – 15 dag
boczek – 20 dag
wołowina – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
śliwki suszone – 10 dag
masło – 10 dag
pieczarki – 30 dag
przecier pomidorowy – 3 łyżki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 5 szt.
pieprz ziarnisty – pół łyżeczki
kminek – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
papryka – 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    234
  • pliki muzyczne
    0

234 plików
25,75 GB




A-western

A-western napisano 1.12.2021 15:31

zgłoś do usunięcia
The legend of Lobo , James Algar 1962 -właśnie zrobiłem napisy, zapraszam

marcinpmd napisano 9.12.2021 20:22

zgłoś do usunięcia
Witam i zapraszam również do mnie

obrazek
poyav18428

poyav18428 napisano 30.04.2022 10:46

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Tiili

Tiili napisano 23.11.2022 19:15

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
musicova

musicova napisano 28.12.2022 14:31

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
yehicih814

yehicih814 napisano 23.01.2023 14:46

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 4.04.2023 13:29

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
Tiili

Tiili napisano 22.01.2024 21:29

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (607)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (607)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności