Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
EwciaZibi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Zbigniew

widziany: 24.07.2024 14:28

  • pliki muzyczne
    8991
  • pliki wideo
    12749
  • obrazy
    1840
  • dokumenty
    432

24240 plików
8601,51 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 195,9 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym:

świeży boczek – 1 kg
musztarda – 2 łyżki
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 6 szt.
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
sól – 50 g
woda – 1 l

sos piwno-chrzanowy:
piwo jasne – 100 ml
śmietana 30 % - 100 ml
chrzan tarty – 30 g
sól, pieprz – do smaku

powidła z suszonych śliwek:
suszone śliwki – 100 g
wino czerwone wytrawne – 150 ml


Krem z bani:

dynia – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
oliwa z oliwek – 30 ml
bulion – 1 l
mąka pszenna – 1 łyżka
śmietana 30% – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
prażone migdały – 50 g


Polędwica z jelenia z krupniokiem:

polędwica z jelenia – 1 szt. (ok. 300 g)
krupniok – 1 szt.
olej – do smażenia

marynata:
wino czerwone wytrawne – 200 ml
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3 ziarna
świeży tymianek – 1 gałązka
świeży rozmaryn – 1 gałązka

chutney z brusznicy:
brusznica – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 50 g
jabłko – 1 szt.
ocet winny czerwony – 50 ml
świeży tymianek – 1 gałązka
cukier – do smaku

ziemniaki z foie Gras:
ziemniaki gotowane – 250 g
gęsia wątróbka – 100 g
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – do posypania

z chomika FigoFago65

  • 136,8 MB
  • 13 gru 16 20:19
obrazek
Zupa rybna:

głowy karpia – 6-8 szt.
woda – 4 l.
Seler – 1 szt.
pietruszka – 3 szt.
marchew – 2 szt.
liść laurowy – 4 szt.
cukinia – 1 szt.
ziemniaki – 30 dag
seler naciowy – 0,5 szt.
kasza jaglana – 1 szklanka
bazylia, tymianek – do smaku
pieprz ziołowy – do smaku
gorczyca – do smaku
imbir – do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku


Pstrąg „Sygontka”:

pstrągi całe – 2 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
mieszanka ziołowa – do smaku
sól – do smaku
olej – do posmarowania


Naleśniki z farszem warzywno-rybnym:

ciasto naleśnikowe:
mleko – 50 ml
woda gazowana – 50 ml
mąka pszenna – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
sól – do smaku
oliwa z oliwek – do posmarowania patelni

farsz:
uparowany pstrąg w ziołach – 0,5 szt.
kapary – 100 g
brokuł zblanszowany – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
śmietana 30% - 1 szklanka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 158,0 MB
  • 13 gru 16 20:18
obrazek
Baba ziemniaczana:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony – 15 dag
jajka – 8 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
cebula – 1 szt.
smalec – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 25 dag
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Polewka z maślanki:

wędzonka – 20 dag
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
maślanka – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 1-2 łyżki
ziemniaki – 5 szt.
sól, pieprz – do smaku
świeży koperek – do dekoracji


Królik w śmietanie z buraczkami:

skoki tylne z królika – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
czosnek – 4 ząbki
masło – 1 łyżka
bulion – 1 l
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki zasmażane:
buraki gotowane – 3 szt.
jabłko – 0,5 szt.
śmietana kremówka – 50 ml
masło – 1 łyżka
ocet spirytusowy – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 176,3 MB
  • 13 gru 16 20:18
obrazek
Kawior żydowski:

wątróbka gęsia – 50 dag
masło – 10 dag
cebula – 2-3 szt.
szczypiorek – pęczek
jajka na twardo – 1-2 szt.
sól, pieprz – do smaku

pieczywo czosnkowe:
bagietka – 0,5 szt.
masło – 5 dag
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku


Kotlet z prosiaka na grubo tartych plackach ziemniaczanych z sosem grzybowym:

schab wieprzowy – 50 dag

marynata:
oliwa z oliwek – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn – 1 gałązka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku

placki ziemniaczane:
ziemniaki – 3 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
piwo jasne – 50 ml
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 1-2 łyżki
masło klarowane – 1 łyżka
oliwa – do smażenia

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
wino białe wytrawne – 50 ml
masło klarowane – 1,5 łyżki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłko na miodzie:

jabłka – 2 szt.
rodzynki – 30 g
miód – 2 łyżki
masło klarowane – 1,5 łyżki
podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną

z chomika FigoFago65

  • 144,5 MB
  • 13 gru 16 20:18
obrazek
Pieczarki w cieście filo:

filet drobiowy - 100 g
pieczarki - 150 g
śmietan a 32% - 50 ml
wino białe wytrawne - 20 ml
por - 50 g
ciasto filo - 1 płat
świeży tymianek
sól, pieprz - do smaku


Kaczka confit na sosie rabarbarowym:

udka kacze - 2 szt.
tłuszcz gęsi - 0,5 kg
majeranek
sól, pieprz - do smaku

sos rabarbarowy:
rabarbar - 2 łodygi
cebula - 1 szt.
wino czerwone wytrawne - 150 ml
bulion - 0,5 szkl.
cukier wanilinowy
sól, pieprz - do smaku


Knedel:

mąka pszenna - 0,5 kg
jajka - 2 szt.
drożdże - 3 dag
mleko - 1 szkl.
masło - 100 g
cukier - 1 łyżka
sól - szczypta


Hekele:

śledź solony 200 g
jajko - 1 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
cebula - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 199,1 MB
  • 13 gru 16 20:18
obrazek
Kućmok:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony parzony – 30 dag
jajko – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1-2 szt.
mąka pszenna – 2-3 łyżki
sól, pieprz – do smaku
masło do obsmażenia


Fifka (kartoflanka):

wędzone kości – 20 dag
kiełbasa – 10 dag
boczek – 5 dag
woda – 2 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży majeranek – 3-4 gałązki
sól, pieprz – do smaku

zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki


Filet z kaczki z zapiekanymi kopytkami:

pierś z kaczki – 2 szt. (ok. 50 dag)
świeży majeranek – do smaku
sól – do smaku

kopytka zapiekane:
mąka pszenna – 25 dag
ziemniaki – 1 kg
jajko – 2 szt.
masło do obsmażenia

z chomika FigoFago65

  • 162,5 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Warkoczyki w sosie kurkowym:

polędwiczka wieprzowa – 25 dag
filet z kurczaka – 25 dag
sól, pieprz – do smaku
olej do posmarowania patelni

sos kurkowy:
kurki – 15-20 dag
cebula – 1 szt.
masło – 10 dag
koniak – 50 ml
śmietana 30% – 300 ml
sól, pieprz, cukier – do smaku
natka pietruszki
tosty – 4 kromki


Rolada z kaczki:

kaczka cała – ok. 1,7 kg
łopatka cielęca mielona – 0,5 kg
boczek wędzony parzony – 25 dag
śliwki suszone bez pestek – 15 dag
czosnek – 2 ząbki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – kilka gałązek

kapusta modra z żurawiną:
kapusta czerwona – 60 dag
cebula – 1 szt.(mała)
jabłko – 0,5 szt.
żurawina – 1 łyżka
olej – pół łyżki
ocet – do smaku
sól, pieprz, cukier – do smaku

kopytka:
ziemniaki – 1 kg
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku


Śliwki w puchu waniliowym:

śliwki suszone bez pestek – 30 dag
serek waniliowy – 15 dag
śmietana 30% - 250 ml
miód – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 150 ml
krupnik górski – 50 ml
melisa – do dekoracji

z chomika FigoFago65

  • 199,6 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Rydze w cieście piwnym:

rydze – 6 szt.
piwo – 0,5 szklanki
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 5 łyżek
papryka – 1 łyżeczka
świeża kolendra – kilka gałązek
sól, pieprz – do smaku
olej (do smażenia) – 1 l

Polędwiczki wieprzowe w boczku:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 12-16 plastrów
sól, pieprz – do smaku

pasta paprykowa:
papryczki pepperoni – 2 szt.
twarożek – 2 łyżki
śmietana jogurtowa – 2 łyżki
papryka, sól, pieprz – do smaku


Kaczka w majeranku z jabłkami:

kaczka cała – 1 szt. (ok. 2 kg)
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

farsz:
kwaśne jabłka – 3 szt.
smalec – 2 kopiaste łyzki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Korzenna zista z bani:

dynia – 0,5 kg
mąka pszenna – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
jajka – 4 szt.
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
cynamon – 0,5 łyżeczki
goździki – 0,5 łyżeczki
świeży imbir – do smaku
sok pomarańczowy – 100 ml
olej – 100 ml
płatki migdałowe – 50 g
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 164,5 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Wołowina w tymianku:

antrykot wołowy – 1,2 kg
wino czerwone wytrawne – 0,5 l
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 4 ząbki
świeży tymianek – 1 doniczka
papryka wędzona – 1 łyżka
sól morska, pieprz ziarnisty – do smaku

Schab faszerowany pastą serowo-bazyliową:

schab cały – ok. 2 kg
kabanosy podsuszane – 2 szt.
oliwa z oliwek – 100 ml
czosnek – 4 ząbki
papryka ostra – 1 łyżeczka
rozmaryn świeży – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku

Pasta serowo-bazyliowa:
ser żółty – 100 g
ser feta – 200 g
bazylia – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku


Deser jogurtowo-malinowy ze stewią:

jogurt naturalny – 800 ml
maliny – 2 opakowania
świeża stewia – 1 doniczka
świeża mięta – kilka listków
płatki migdałowe – 50 g
płatki kukurydziane – 100 g
orzechy – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 156,9 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Śląski szałot:

ziemniaki – 80 dag
kiełbasa śląska – 2 szt.
śledź typu matjas – 4 płaty
boczek wędzony parzony – 10 dag
cebula – 1 szt.
ogórek kiszony – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku


Jaskółcze gniazda:

wołowina -60 dag
łopatka wieprzowa mielona – 30 dag
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz, papryka – do smaku
skóra z boczku wędzonego


Chrust:

mąka pszenna – 30 dag
cukier puder – 3 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
żółtka – 5 szt.
spirytus – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
śmietana 18% – 3/4 szklanki
sól – szczypta
olej (do smażenia) – 1,5 l

z chomika FigoFago65

  • 190,3 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Krewetki na pomidorach:

krewetki – 6 szt.
pomidory – 6 plastrów
czosnek – 3 ząbki
cytryna – 0,5 szt.
oliwa z oliwek – 20 ml
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku


Stek z tuńczyka na warzywach prowansalskich:

stek z tuńczyka – 250g
bakłażan – 200 g
cukinia – 200 g
papryka czerwona i zielona – 200 g
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku do dekoracji – świeże zioła

sos holenderski:
żółtka – 4 szt.
masło – 150 g
ocet winny biały – 50 ml
wino białe wytrawne- 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Żeberka z kapustą zasmażaną:

żeberka wieprzowe – 0,5 kg (ugotowane z liściem laurowym i zielem angielskim) miód wielokwiatowy – 1 łyżka
pomidory z puszki – 2 łyżki
papryka ostra marynowana – pół łyżki
śliwowica – 20 ml
olej – 50 ml

kapusta zasmażona:
kapusta biała – 400 g
boczek wędzony parzony – 200 g
cebula biała – 1 szt.
masło – 20 g
bulion drobiowo-wieprzowy – 150ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłka faszerowane bakaliami:

jabłka – 4 szt
(ugotowane z cukrem – 80 g cynamonem – 5 g
goździkami – 10 g)

farsz:
migdały w płatkach – 50 g
słonecznik łuskany – 50 g
śliwki suszone – 150 g
miód wielokwiatowy – 50 ml

śliwowica – 20 ml


Zapiekanka z ziemniakami i jogurtem:

ziemniaki – 80 dag
szynka z tłuszczykiem – 40 dag
żółty ser – 30 dag
jajka – 2 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 2 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
olej rzepakowy – 100 ml
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
do dekoracji – świeży tymianek

z chomika FigoFago65

  • 149,6 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Kartacze:

ziemniaki gotowane – 200 g
ziemniaki surowe – 200 g
mąka ziemniaczana – 100 g
jajko – 1 szt.
mięso drobiowe gotowane mielone – 200 g
boczek wędzony – 100 g
cebula – 2 szt.


Polędwiczki z kozim serem w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
ser kozi – 100 g
sól, pieprz – do smaku
sos:
śmietana kremówka – 200 ml
suszone pomidory – 100 g
oliwki – 100 g
sól, pieprz – do smaku


Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej:

piersi z kurczaka – 4 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
curry – 1 łyżeczka
słodka papryka – pół łyżeczki
pieprz cayenne – pół łyżeczki
oliwa z oliwek – 30 ml
miód – 1 łyżka
piwo – 100 ml
sól, pieprz – do smaku


Ciasto marchewkowe:

marchew (starta) – 3 szklanki
mąka pszenna – 2,5 szklanki
cukier – 1,5 szklanki
jajka – 5 szt.
olej – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
soda – 1 łyżeczka
cynamon – 2 łyżeczka
orzechy włoskie – 100 g do przygotowania formy:
masło – 5 dag
bulka tarta – 5 dag

z chomika FigoFago65

  • 190,2 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Roladki drobiowe z pesto szpinakowym i dipem czosnkowym:

piersi z kurczaka – 2 szt.
szynka szwarcwaldzka lub prosciutto – 2-3 plastry na 1 roladkę
sól, pieprz – do smaku

pesto szpinakowe:
szpinak świeży – 1 garść
(lub szpinak mrożony – 150 g)
orzechy laskowe – pół garści
oliwa – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek

dip czosnkowy:
czosnek – 4 ząbki
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 4 łyżki
majonez – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku


Kokardki w sosie grzybowym z polędwiczką:

makaron kokardki – 1,5 opakowania
polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
podgrzybki – 30-40 dag
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
groszek konserwowy – 1 puszka
tymianek świeży – 1 pęczek
musztarda francuska – 2 łyżki
śmietana kremówka – 1 l
oliwa – 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Deser śliwkowo-jogurtowy:

śliwki suszone – 300 g
brandy – 100 ml
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 800 ml
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 opakowania
żelatyna – 1 łyżka
do dekoracji – mielone orzechy laskowe

z chomika FigoFago65

  • 124,2 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Carpaccio z kaczki:

pierś z kaczki – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
jałowiec – 3 ziarna
rozmaryn świeży – 1 gałązka
oliwa – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
buraki ugotowane – 20 dag
oscypek lub ser wędzony – 20 dag
rukola – 8 dag
pestki dyni – 4 dag

dressing musztardowy:
musztarda francuska – 2 łyżki
ocet jabłkowy – 1-1,5 łyżki
ocet winny biały – 2 łyżki
żubrówka – 4 łyżki
olej lniany – 3 łyżki
olej z pestek dyni – 50 ml
sok jabłkowy – 4 łyżki
sól morska, pieprz grubo mielony, cukier – do smaku


Gęś pieczona w asyście gruszki na winie:

gęś – 2 piersi (z korpusem)

marynata:
olej – 3-4 łyżki
jałowiec – 6 ziaren
sok z jednej cytryny
wino czerwone wytrawne – 200ml
śliwki suszone – 100 g
rozmaryn świeży – 2 gałązki
sól, pieprz – do smaku

gruszki na winie:
gruszka – 2 szt.
wino czerwone wytrawne – 200ml

z chomika FigoFago65

  • 154,8 MB
  • 13 gru 16 20:17
obrazek
Zupa z soczewicy:

soczewica zielona – 350 g
oliwa z oliwek – 3 łyżki
masło – 0,5 kostki
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
wino czerwone półwytrawne – 0,5 szklanki
woda – 1 l
pomidory z puszki – 1 op.
miód – 1 łyżka
sok z jednej pomarańczy
liście laurowe – 2 szt.
papryka słodka – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
czubrica – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki -do dekoracji

Sarna w winie:

łopatka z sarny – 0,5 kg
cebula – 2 szt
czosnek – 2 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
por – 0,5 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
wino czerwone wytrawne – 1 szklanka
smalec – 5 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 100 ml
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka słodka – do smaku
sól, pieprz – do smaku

Modra kapusta dymfowana:
kapusta czerwona – 1 główka
masło – 0, 5 kostki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula – 1-2 szt.
jabłka – 1-2 szt.
wino czerwone wytrawne – 100 ml
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – do smaku
cukier, sól, pieprz – do smaku

Ciemne kluski:
ziemniaki surowe – 50 dag
ziemniaki gotowane – 50 dag
mąka ziemniaczana – 25 dag

z chomika FigoFago65

  • 150,4 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Żurek na kwasce:


sok z kapusty kiszonej – 1,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
boczek – 40 dag
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
kminek – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

kartofle sztamfowane:
ziemniaki ugotowane – 1 kg masło – 5 dag
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 2 łyżki
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku


Karminadle ze szpinakiem na grzybowej ciaperkapuście:


mięso mielone wieprzowo-wołowe – 50 dag
ser żółty – 10 dag
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 1 szt.
kasza manna – 4 łyżki
(2 łyżki do mięsa + 2 łyżki do panierowania)
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – pół łyżeczki
smalec – 10 dag
sól, pieprz – do smaku

farsz szpinakowy:
szpinak mrożony – 250 g
masło – 50 g
czosnek – 4 ząbki
sól – do smaku

grzybowa ciaperkapusta:
kapusta kiszona – 1 kg
ziemniaki gotowane – 1,2 kg
grzyby suszone (podgrzybki) – 70 g
masło – 50 g
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
kminek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 188,4 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Poncz cytrusowy:


pomarańcze – 6 szt.
cytryny – 5 szt.
woda – 3 litry
cukier – 4-5 łyżek
świeży imbir – 50 g
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 10-12 szt.


Krupniok na grzance ze świeżym imbirem:


krupniok – 60 dag
bagietka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
świeży imbir – 50 g
przecier pomidorowy – 2 łyżki
czosnek – 3 ząbki
bazylia suszona
sól, pieprz – do smaku


Nudle szpinakowo-pomidorowe z łososiowymi roladkami:


makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
łosoś świeży (filet) – 30 dag
szynka suszona z tłuszczykiem – 150 g
ser z niebieską pleśnią – 15 dag
suszone pomidory – 1 słoik
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 6-7 ząbków
śmietana kremówka – 0,5 l
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 139,6 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Żur ze sztamfowanymi kartoflami:


Składniki:
zakwas żurowy – 0,5 l
boczek wędzony parzony – 20 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 4-6 ząbków
smalec ze skwarkami – 20 dag
cebula – 2 szt.
ziemniaki – 1 kg
śmietana kremówka – 3/4 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Roladka górnośląska:


Skłdniki:
mięso mielone – 80 dag
śledź typu matjas – 2 płaty
jajka – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
cebula – 0,5 szt.
jabłko kwaśne – 0,5 szt.
masło – 0,25 kostki
mieszanka ziołowa – 1 łyżka
sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

Sos cebulowy:
cebula – 3 szt.
masło – 0,5 kostki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz, tymianek – do smaku

Purée ziemniaczano - paprykowe:
ziemniaki – 2 kg
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
śmietana kremówka – 3 łyżki
masło – 0,25 kostki
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa:

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 5 łyżek
cytryna – 1,5 szt.
rodzynki – 2 łyżki

z chomika FigoFago65

  • 147,6 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym:


Składniki:
filety śledziowe typu matjas – 6-7 płatów
krojone pomidory – 2 puszki
czerwony ocet winny – 3 łyżki
ketchup – 2 łyżki
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
cukier – 1 łyżka
olej – do smażenia
przyprawy:
pomidor suszony z czosnkiem niedźwiedzim
sól, pieprz – do smaku


Schabowy z kapustą i grzybami:


Składniki:
schab bez kości – 60 dag
smalec – 100 g
jajka – 3 szt.
mąka pszenna – 100 g
bułka tarta – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Farsz:
kapusta kiszona – 60 dag
liści laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
podgrzybki suszone – 20 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3-4 ząbki
smalec – 5 dag
sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki w ziołach:
ziemniaki – 1 kg
smalec – 5 dag
świeży tymianek – 3-4 gałązki
przyprawy:
cząber – 1 łyżeczka
pomidor suszony z koperkiem i solą morską,
sól, pieprz – do smaku


Naleśniki a la Kundel:


Składniki:
mąka pszenna – 1 szklanka
mleko – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
woda gazowana – ¾ szklanki
cukier – 2 łyżki
sól – szczypta
olej – 2 łyżki
nadzienie:
rodzynki – 40 g
rum – 150 ml
orzechy włoskie – 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 20 g
śmietana kremówka – 1 szklanka
cukier – 0,5 szklanki
cynamon mielony – 1 łyżeczka
polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekoladka gorzka – 100 g

z chomika FigoFago65

  • 215,0 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek

Pierogi z krupniokiem:


Składniki:
krupniok – 6 szt.
cebula – 2 szt.
masło – 1 łyżka
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtka – 2 szt.
majeranek, sól, pieprz – do smaku


Tartinki z owocami:


Składniki:

Ciasto:
masło – 25 dag
cukier puder – 10 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
mąka pszenna – 25 dag
mąka ziemniaczana – 10 dag
sól – szczypta

Nadzienie:
truskawki mrożone – 1 kg
masło – pół kostki
cukier – 1 szklanka
mąka ziemniaczana – 1-2 łyżki
mandarynki – 5 szt.
ananas – 0,5 szt.

z chomika FigoFago65

  • 181,5 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Moczka:


Składniki:
piernik – 2 kg
piwo ciemne – 1,2 l
kompot z agrestu – 1 l
orzechy włoskie – 200 g
suszone śliwki – 200 g
suszone morele – 200 g
rodzynki – 200 g
suszone figi – 200 g
daktyle – 200 g
agrest w czekoladzie – 200 g
gorzka czekolada – 200 g
migdały (płatki) – 200 g
cukier wanilinowy – 2 op.
sok z 3-4 cytryn
cukier – do smaku


Łazanki z kapustą i grzybami:


Składniki:
makaron łazanki – 1 op.
suszone podgrzybki – 50 g
kapusta kiszona – 80 dag
liść laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku


Ule marcepanowe:


Składniki:
cukier puder – 25 dag
mleko w proszku – 10 dag
masło – 7 dag
olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
białko – 1 szt.
wafle tortowe – 2-3 szt.

nadzienie:
ajerkoniak – 250 ml
mleko w proszku – 100 g

polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekolada gorzka – 0,5 tabliczki

z chomika FigoFago65

  • 190,1 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek

Siemieniotka:


Składniki:
konopie (ziarna) – 30 dag
woda – 2 l
cebula – 1 szt.
mleko – 0,5 l
sól, pieprz, cukier – do smaku
podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną


Karp w wędzonej papryce:


Składniki:
karp – 1,5 kg
papryka słodka wędzona – 2 łyżki
mąka pszenna – ¾ szklanki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku


Kapusta na kiślu ziemniaczanym:


Składniki:
kapusta kiszona – 1,5 kg
liść laurowy – 5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
czosnek – 6 ząbków
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
masło – 10 dag
ziemniaki surowe – 3 szt.
woda spod gotowanych ziemniaków – 0,5 l
mąka pszenna – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Makówki:


Skladniki:
mleko – 0,8 l
mak – 200 g
masło – 0,5 kostki
miód – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
bułka – 2 szt. (duże)
orzechy włoskie – 50 g
orzechy laskowe – 50 g
migdały (płatki) – 50 g
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 387,5 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Wigilia w Koszęcinie
Odcinek Świąteczny.

z chomika FigoFago65

  • 148,3 MB
  • 13 gru 16 20:16
obrazek
Słone babeczki:


Składniki:
masło – 125 g
mąka pszenna – 250 g
woda – 4o ml
jajko – 1 szt.
cukier – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki


Pasta chrzanowa:


Składniki:
chrzan tarty – 2 słoiczki
śmietana kwaśna – 2 łyżki
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
żółtka gotowane – 6 szt.
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
oliwki czarne
tymianek świeży


Pasta łososiowa:


Składniki:
łosoś wędzony – 200 g
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
papryka czerwona
świeży koperek


Pasta brokułowa:


Składniki:
brokuły – 450 g
cukier – 1 łyżeczka
czosnek – 6 ząbków
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
papryka czerwona

z chomika FigoFago65

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    234
  • pliki muzyczne
    0

234 plików
25,75 GB




A-western

A-western napisano 1.12.2021 15:31

zgłoś do usunięcia
The legend of Lobo , James Algar 1962 -właśnie zrobiłem napisy, zapraszam

marcinpmd napisano 9.12.2021 20:22

zgłoś do usunięcia
Witam i zapraszam również do mnie

obrazek
poyav18428

poyav18428 napisano 30.04.2022 10:46

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Tiili

Tiili napisano 23.11.2022 19:15

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
musicova

musicova napisano 28.12.2022 14:31

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
yehicih814

yehicih814 napisano 23.01.2023 14:46

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 4.04.2023 13:29

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
Tiili

Tiili napisano 22.01.2024 21:29

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (607)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (607)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności