Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KUKUŁKA

100 g Kasia
Biszkopt: 4 jajka
13 dag mąki pszennej 13 dag mąki ziemniaczanej
25 dag cukru 6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
2 łyżki kakao
Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 30%
4 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru
Polewa: 2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka 5 kieliszków wódki
½ szkl cukru
Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów
likier kawowy do nasączenia

BISZKOPT
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Do utartych żółtek dodać pianę z białek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę i piec 20-25 min w 200˚ C. Wystudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć likierem kawowym.
MASA ŚMIETANOWA
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami i cukrem na sztywno.
POLEWA
Czekolady rozpuścić w rondelku, dolać wódkę, cukier i mieszając doprowadzić do wrzenia a następnie wystudzić.
biszkopt – śmietana – okrągłe biszkopty – polewa – śmietana – biszkopt – polewa

Temperatura piekarnika : 200˚CoC

Czas pieczenia: 20-25 MINUT

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki:
2 dkg kasi
500 g serka do wypieków
2 zielone galaretki
2 czerwone galaretki
1 cytrynowa galaretka
biszkopty podłużne 1 paczka
9 jajek
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 kisiel czerwony
9 łyżek cukru
9 łyżek mąki
1/2 kg truskawek lub innych owoców
proszek do pieczenia
Wykonanie:
Galaretki czerwone rozpuścić w 800ml wody. Galaretki zielone rozpuścić w 800 ml wody.
Owoce posiekać w drobne kawałki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Przygotować tortownicę ok 27 cm średnicy lub blachę o wymiarach 20x25 cm. Ja wykładam papierem.
Upiec 3 biszkopty w następujący sposób:
BISZKOPT I:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno dodać powoli 3 łyżki cukru i dodawać po 1 żółtku. Następnie powoli dodać 3 łyżki mąki po 1 łyżce i ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do pierwszego biszkoptu dodać 1 łyżeczkę kakao.
Wylać na przygotowaną blachę.
BISZKOPT II:
Ubić jak biszkopt I ale dodać zamiast kakao kisiel czerwony. Wylać go na blachę na biszkopt ciemny.
BISZKOPT III:
Ubić jak biszkopt I tylko zamiast kakao i kisielu dodać 1 łyżkę mąki więcej. Wylać go na wcześniejsze dwa biszkopty.
Wylewając na siebie poszczególne kolory biszkoptów tworzy się ładna mozaika.
Upiec ok 20-30 min. Biszkopt bardzo rośnie, ale tak ma być bo musimy go przekroić na dwa dyski :)

Jak już upiecze się biszkopt, wystygnie i zostanie przekrojony robimy masę serową.

Serek do wypieków chwilkę zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową.
Pół masy serowej wylać na połowę biszkoptu. Na to poukładać podłużne biszkopty i zalać drugą połową masy.
Na masę wylać tężejącą galaretkę zieloną.
Na to położyć drugą połowę biszkoptu.
Na biszkopt rozkładamy pokrojone owoce i zalewamy czerwoną tężejącą galaretką.
Smak galaretki na górę dobieram w zależności od tego jakie mam owoce.
Oczywiście biszkopt można upiec jednokolorowy ale koniecznie z takiej ilości składników jak w sumie na te trzy biszkopty
Ciasto prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie.

Temperatura piekarnika : 170oC

Czas pieczenia: 30

z chomika white.and.black.flower

  • 94 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Sałatka do słoików : ogórkowa z fasolką


Dodane przez: [BlueHair]
Czas przygotowania: 75 minut
Ilość porcji: 12
Składniki
2 kg żółtej fasolki
2 kg ogórków
1 kg cebuli
sól
Zalewa:
1/2 szkl.oleju
1 szkl. octu
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
4 łyżki soli
2 szkl.cukru
pieeprz
Świetna sałatka na niedzielny obiad . Wystarczy odkręcić słoik i delektować się smakami lata.

Etapy przygotowania

Umyć ogórki,obrać i pokroić na plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w kosteczkę.
Umyć fasolki,poodcinać końcówki i pokroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok.20min. następnie odcedzić na sitku i ostudzić.
Zalewa:
Wymieszać olej z octem i przecierem pomidorowym, wsypać sół i cukier - dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Ogórki, fasolkę i cebule mieszamy z zalewą i przekładamy do słoików.
Pasteryzować ok.15 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 14 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki:

Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

Krem:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru kryształu
1 kostka masła lub margaryny
2.5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
powidło lub marmolada
sok z cytryny spirytus (1 kieliszek)
Ciasto 'Kolorowe oczy' - sposób przygotowania

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki.

Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny.

Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny.

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 63 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z TRUSKAWKAMI .



SKŁADNIKI:
4 jajka,
25 dag margaryny,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 opakowania cukru waniliowego,
50 dag truskawek,



PRZYGOTOWANIE:

1. Utrzeć margarynę z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę.
W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku.

2. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Dodać do ucieranej masy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, dodać 3 łyżki mleka.
Utrzeć tak, by nie było grudek.

3. Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej formy o wymiarach 25 x 30 cm.
Truskawki oprószyć mąką i wysypać na ciasto.
Piec w temp: 180' C przez około 50 minut.

4. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 59 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Knedle z truskawkami


Sposób na dobry i zdrowy obiad

Smaczne polskie kluski z ziemniaków, mąki i jajek nadziewane truskawkami (lub innymi owocami jak śliwki czy morele). Podawane na słodko posypane cukrem oraz polane kwaśną śmietaną. Pomysł na knedle z truskawkami: Claudia.


Składniki:

• 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
• 300 g mąki pszennej
• po szczypcie soli i cukru
• 2 jajka

Nadzienie:
• 400 g truskawek

Dodatki:
• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• gęsta śmietana 12 %



Wykonanie:
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.
Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.
Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.

smakują też posypane cukrem z podsmażoną ma maśle bułką tartą.


http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/knedle_z_truskawkami/przepis.html

z chomika white.and.black.flower

  • 38 KB
  • 15 wrz 12 20:45
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki.1 szklanka cukru.
1 margaryna.
5 jajek.
1 proszek do pieczenia .
1 cukier waniliowy.
borówki.
do piany z 5 białek:.
1 żółty kisiel.
1 szklanka cukru.
.....PRZYGOTOWANIE:
Z 5 żółtek, cukru , margaryny, mąki , proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. 1/3 z całości odłożyć osobno na kruszonkę, włożyć na pół godz do lodówki (oba).Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę , na ciasto dać borówki (na wysokość 2 jagód czyli 2 poziomy jagód). 5 białek ubić na pianę ze szklanką cukru , na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać.Pianę rozłożyć na jagody, posypać 3 częścią ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku ok.180*C do zrumienienia się kruszonki

z chomika white.and.black.flower

  • 352 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki:

750g borówki amerykańskiej
CIASTO:
500g maki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
80g masła
80g drożdży
2 żółtka
szczypta soli
KRUSZONKA:
200g mąki
1/2 kostki masła
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Coś słodkiego, niedrogiego.

Etapy przygotowania
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na nie borówkę, zagnieść kruszonkę i ułożyć na owocach. Piec w temperaturze 150 stopni 50 minut. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Zamiast borówki można dać inne owoce, np. maliny, czereśnie, truskawki, rabarbar czy agrest.

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z BORÓWKA AMERYKAŃSKĄ

SKŁADNIKI:
175g masła,
175g drobnego cukru,
225g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 duże jajka,
około 2/3 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
około 400g jagód lub borówek amerykańskich,
200g serka kremowego typu "Philadelphia", ja dałam ten co zawsze - gotowy do wypieków, 100g cukru pudru .


SPOSÓB WYKONANIA:

Miękkie masło, cukier (175g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz wanilię ubijać mikserem przez około 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany i ubić jeszcze przez chwilę. Wsypać połowę porcji borówek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto wyłożyć do okrągłej formy (22 cm średnicy), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić 10 minut, wyjąć z formy. Serek ubić z cukrem pudrem oraz śmietaną na kremową masę. Wyłożyć ją na ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnię. Posypać pozostałymi borówkami.

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 15 wrz 12 20:45
tort komunijny

Biszkopty:
2 x po 6 jajek
2 x po 12 łyżek cukru
2 x po 6 łyżek maki tortowej
2 x po 6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 x po 1 łyżeczce pr.do pieczenia
2 x cukier waniliowy

forma 25x40

Masa śmietanowa:
2 l śmietany 30%
10 łyżek żelatyny
10 łyżek c. pudru
4 cukry waniliowe
2 puszki ananasów w puszce-kostka


4 galaretki ananasowe przygotowane z połowy porcji wody
Ananasy wyłożyć z puszki i odcedzić (najlepiej poprzedniego dnia aby dobrze odcedzić sok).
W soku ,który uzupełniam do ok.1 litra rozmaczam galaretki i pozostawiam na ok.5-10 minut.Po tym czasie rozpuścić i wlać do dwóch foremek ,podobnych do keksówek tylko z okrąłym dnem.Pozostawić do zastygnięcia.

Biszkopt na jedna formę:
Ubijam białka (6 sztuk)na sztywną masę z odrobina soli,następnie dodaje po jednym z 6 żółtek i 12 łyżek cukru i cukier waniliowy.Ubić na puszystą pianę.W tym czasie przesiać 6 łyżek mąki z 6 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąkę z proszkiem delikatnie mieszając.Ciasto wylać na przygotowaną formę i piec ok.25 minut w temp.175 stopni.
Tak postąpić również z drugim biszkoptem.Po upieczeniu ,koniecznie ciasto od razu wyjąć na deseczkę wierzchem na dól,aby się wyrównał i był z wierzchu płaski.Oba wystudzić całkowicie,a najlepiej upiec je poprzedniego dnia,bo wtedy lepiej sie kroją.
Gdy ciasta są zimne należy każde pokroić na 3 płaty.

Masa śmietanowa.Żelatynę moczymy w wodzie tak aby po napęcznieniu była twardawa.Odczekać ok.5 minut i rozpuścić ją na bardzo małym ogniu.
W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno,dodać do niej następnie cukier waniliowy i cukier puder.Następnie żelatynę i dokładnie wymieszać.Odłożyć 1/3 część a do pozostałej wsypać drobniutko pokrojone ananasy.

Nadajemy książce kształty:położyć oba spody biszkoptów obok siebie,smarujemy śmietaną z ananasem dosyć grubo i znów kładziemy następne placki biszkoptu, znów smarujemy śmietanę ale cieniej i wykładamy juz twardą galaretkę z podłużnej foremki przez całą długość ciasta przy samych środkowych brzegach ciasta.Smarujemy ponownie śmietaną również galaretki i układamy trzecie placki.Brzegi ciasta przycinamy do szerokości górnego placka.
Teraz posmarować cały tort śmietaną ,bardzo delikatnie wyrównać długim prostym nożem.Bokom nadać kształt ząbków - kartek (ja do tego wycięłam w kawałku plastiku ząbki nożyczkami i świetnie się sprawdza)Następnie trzeba tort ozdabiać wg własnego gustu

z chomika white.and.black.flower

  • 94 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Oto przepis na miód z mniszka lekarskiego:

Składniki:
- 250-300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego
- 2-3 całe cytryny
- 1 kg cukru
- 1/2 l wody

Miód z mniszka lekarskiego - sposób przygotowania:
Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 2 godziny do zusykania gęstego syropu. Miód z mniszka lekarskiego przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.

z chomika white.and.black.flower

  • 65 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BULKI NADZIEWANE

KURCZAK GOTOWANY
PIECZARKI
CEBULA
SER GOUDA
ZIELONA PIETRYSZKA
SOL,PIEPRZ

JAJKO Z MLEKIEM
BULKA TARTA
DO PANIEROWANIA

UGOTOWAC KURCZAKA W WYWARZE Z WARZYWAMI,
PIECZARKI OCZYSCIC ,I ZETRZEC NA TARCE
O GRUBYCH OTWORACH,ZESMAZYC ,ODPAROWAC WODE,
CEBULE POKROIC W KOSTKE UDUSIC ,I WYMIESZAC Z PIECZARKAMI
,MIESO Z KURCZAKA POKROIC JAK NAJDROBNIEJ I WYMIESZAC Z
PIECZARKAMI ,CEBULA ,PRZYPRAWIC SOLA ,PIEPRZEM
I PODUSIC CHWILE RAZEM ,NA KONIEC DODAC ZIELONA PIETRUSZKE
DROBNO POKROJONA,WSZYSTKO WYSTUDZIC.

SER GOUDA ZETRZEC NA TARCE O GRUBYCH OTWORACH.

BULKI PRZEKROIC NA POL I WYBRAC BIALA CZESC TAK ABY NIE
USZKODZIC BULKI , DO SRODKA BULKI UKLADAC SER ,I NAPLNIC
ZROBIONA NADZIENIEM,NA WIERZCH NADZIENIA POLOZYC SERA ,
BULKE MACZAC W JAJKU Z MLEKIEM ,TROSZKE POSOLIC,I PANIEROWAC W
BULCE TARTEJ.
BULKI MOZNA SMAZYC NA PATELNI ,JA SMAZYLAM
W FRYTKOWNICY I LADNIE SIE OPIKALY Z WSZYSTKICH STRON ,I SMAZYMY
NA ZLOTY KOLOR .BARDZO DOBRE NA CIEPLO I ZIMNO .

DO BULEK ZROBILAM BARSZCZYK CZERWONY.
PRZEPRASZAM NIE PODAJE DOKLADNIE PROPORCJI
BO NIE MAM ,JA ZROBILAM NA OKO I UDALY SIE .
SMACZNEGO .

z chomika white.and.black.flower

  • 68 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SZYBKA I TANIA SALATKA
ZIEMNIAKI
OGOREK KISZONY
CEBULA
JAJKO NA TWARDO
SZCZYPIOR ZIELONY
MAJONEZ
SOL ,PIEPRZ
ZIEMNIAKI ,JAJKA UGOTOWAC ,PRZEKROIC NA
POL I POKROIC W PLASTRY ,TAK SAMO OGORKI I CEBULE ,NA POL I
POKROIC W PLASTRY.SZCZYPIOR POKROIC ,WSZYSTKIE SKLADNIKI WYMIESZAC
Z MAJONEZEM ,PRZYPRAWIC SOLA ,PIEPRZEM,
JEST DOBRA MOZNA PODAWAC DO MIES ,

z chomika white.and.black.flower

  • 67 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORT TRUSKAWKOWY

CIASTO:
6 jajek
tyle ile ważą jajka: mąki, cukru, margaryny lub masła (oznacza to, że jeśli jajka ważą np. 400 g to każdego z wymienionych składników powinno być również 400g)
KREM BUDYNIOWY:

1 l mleka
1 szklanka cukru
2 kostki masła (50 dag)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy


Rozgrzać piekarnik. Przygotować dużą tortownicę i prostokątną formę do pieczenia, obie wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zmiksować masło, dodać cukier, jajka, mąkę. Ciasto rozsmarować w tortownicy dość cienką warstwą. Piec ok. 15 w nagrzanym piekarniku, wyjąć i powtórzyć procedurę z drugim plackiem w tortownicy. W prostokątnej formie rozsmarować ciasto cienką warstwą. Kiedy oba okrągłe placki są gotowe, wstawić ciasto w prostokątnej formie, z niego formuje się boki tortu. Zmierzyć wysokość boku tortownicy. Do tortownicy włożyć jeden okrągły placek. Kiedy prostokątny placek jest upieczony szybko pokroić wzdłuż na paski szerokością odpowiadającą wysokości boków tortownicy. Na gorąco formować z niego boki tortu, układając wzdłuż rantu tortownicy.
Przygotować krem: odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim oba rodzaje mąki. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlać mleko z mąką, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić. Zmiksować masło na krem, dodawać do niego po lyżeczce wystudzony budyń.
Połowę gotowego kremu włożyć do przygotowanej formy z ciasta. W krem wpychać truskawki jedna obok drugiej, dołożyć 2/3 pozostałego kremu, powtórzyć procedurę z truskawkami, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki do stężenia na ok. pół godziny. Po tym czasie ostrożnie rozpiąć obręcz tortownicy i wyjąć ciasto, ułożyć na paterze lub dużym talerzu. Tort pokryć polewą czekoladową i ozdobić truskawkami.

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Ciasto Pani Walewska

Składniki
Ciasto
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek powideł śliwkowych
Bezy
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 15 dkg posiekanych orzechów włoskich( mogą być orzechy laskowe, albo mieszanka różnych orzechów, migdałów i preparowanego ryżu)
Masa budyniowa
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
•25 dkg masła
Niesamowicie pyszne i ładnie wygląda!!

Etapy przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Pierwszą część wyłożyć do blachy 23x 35 cm.Piec 15 minut w temp. 160 st. Posmarować powidłami.Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną i orzechy. Połowę masy rozprowadzić na warstwie powideł. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.
Identycznie postąpić z drugim plackiem.
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Podawać najwcześniej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

z chomika white.and.black.flower

  • 50 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Pszczółka manna


Składniki
Ciasto
Kostka margaryny
¼ szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
2 szklanki mleka
1 margaryna
5 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru pudru
Cukier waniliowy
Nazwa nawiązuje do pszczółki znanej z dobranocki. Wymyśliłam ją, bo fajnie brzmi.

Etapy przygotowania
ciasto
Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem, przestudzić. Dodać miód, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem wyrobić ciasto (jest dość gęste). W średniej wielkości blaszce upiec osobno 3 placki. Aby ciasto nie kleiło się do łyżki podczas rozsmarowywania, łyżkę należy moczyć w wodzie.
masa
Kaszę mannę ugotować na gęsto na mleku, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając porcjami dodawać kaszę. Gotową masą przełożyć placki. Wierzch można polać polewą czekoladową. Ciasto lepiej smakuje następnego dnia.

z chomika white.and.black.flower

  • 51 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Kokosek

Składniki
ciasto
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
20 dag wiórków kokosowych
2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
2 białka
3-4 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
ponadto
2 zielone galaretki
herbatniki (u mnie wyszło trochę ponad jedną paczkę tych mniejszych herbatników w długim opakowaniu)
polewa czekoladowa
Pyszne ciasto, w którym łącza się różne smaki

Etapy przygotowania
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, delikatnie mieszając, dodawać przesiane obie mąki, kakao, proszek. Ciasto piec przez ok 15 minut w niazadużej blaszce (u mnie 24x24 cm) w temp. 180 stopni.

Wiórki kokosowe wrzucić do mleka i gotować ok. 10 minut, aż wchłoną mleko. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać wystudzone wiórki. Żelatynę rozpuścić w niwielkiej ilości gorącej wody, białka ubić na sztywną pianę. Do kremu dodać żelatynę a na koniec dodać pianę, wylożyć na wystudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, tężejącą wylać na krem, ułożyć herbatniki. Wierzch polac polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 78 KB
  • 15 wrz 12 20:45
OPONKI

1 KG SERA BIAŁEGO
1 KG MĄKI
4 JAJKA
4ŁYZKI CUKRU
2 ŁYZECZKI SODY
CUKIER WANILIOWY

CIASTO ZAGNIESC ZE WSZYSTKICH SKŁ ROZWAŁKOWAC NA 1 CM WYKRAWAC SZKLANKĄ I SRODEK KORKIEM SMAZYC NA JASNOS ZŁOTY KOLOR NA OLEJU

z chomika white.and.black.flower

  • 77 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Pawi ogon - ciasto kolorowe z galaretką

Podaję przepis na prostokątną blachę około 28x26 cm.

http://www.rysch.com/kuchnia/pawi_ogon.htm

Składniki na ciasto (część 1):

500 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki sody
250 g masła
2 jajka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki część 2:

200 g orzechów włoskich
(drobno posiekanych)
200 g powideł śliwkowych
Składniki część 3

300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe

Składniki część 4:
1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka mąki
1/2 litra mleka
110 g cukru
2 żółtka
250 g masła
20-30 małych biszkoptów
(zdjęcie z prawej strony), najlepiej upiec biszkopt wielkości blachy

200 g polewy czekoladowej


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na część pierwszą wymieszać ze sobą i wyrobić gladkie ciasto. Ciasto to wkładamy teraz do lodówki na 30 minut..

Wychłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy. Jeden rozwałkowany płat ciasta pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 160°C (obieg powietrza) 25-30 minut.

Pozostałe 3 płaty ciasta smarujemy powidłem i posypujemy posiekanymi orzechami. Następnie każdą z tych trzech części zwijamy ciasno w rolady (jak na zdjęciu u samej góry) i pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piekarniku około 25 - 30 minut (160°C obieg powietrza).

Przygotowujemy galaretki (według przepisu na opakowaniu). Galaretki pozostawiamy do zgęstnienia.

Masa: gotujemy budyń (z cukrem, 110 g!), najlepiej według przepisu na opakowaniu - jednak dodajemy łyżkę mąki do proszku budyniowego. Do ugotowanego budyniu wlewamy żółtka i mieszamy trzepaczką cały czas. Do ciepłego jeszcze budyniu (nie gorącego!) dodajemy masło pokrojone na kawałki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie miksujemy 3 minuty mikserem. Masa jest gotowa.

Upieczony i wystudzony spód (płat ciasta) smarujemy połową masy budyniowej, nakładamy w równych odstępach 3 zwinięte rolady i pomiędzy nie układamy truskawki (mogą też być inne owoce, np. winogrona lub śliwki) - widać to na drugim zdjęciu.

Zalewamy to wszystko lekko stężałą galaretką. Na galaretkę smarujemy pozostałą resztę masy budyniowej. Na wierzch układamy biszkopty (najlepiej upiec płaski biszkopt i położyć zamiast małych biszkopcików) i polewamy letnią polewą czekoladową - trzecie zdjęcie (polewę czekoladową można zrobić samemu, jest nie tylko lepsza, ale i tańsza). Pozostawić na noc w lodówce.

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Pączki
1 kg mąki
2 całe jajka
2 żółtka
4 łyżki oleju
4 łyżki cukru
2 szkl mleka
6 dkg drożdży
Drożdże rozrobić z łyżką cukru i troszkę mleka żeby wyrosły dodać resztę składników wyrobić jak będzie rzadkie dodać trochę mąki zostawić do wyrośnięcia

z chomika white.and.black.flower

  • 27 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK USTA

Składniki:

25 dkg małych biszkoptów,
marmolada do składania biszkoptów,


składniki na ciasto:

1 marg. bielska,
1 1/2 szkl, cukru pudru,
2 czubate łyzki kakao,
1 cukier waniliowy,
3 łyzki wody,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
1 1/2 szkl. maki tortowej,
6 jaj ( 5 żółtek , 1 całe jajko ) i 3 białka z jajek z kremu,

Krem :

1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
3 łyżki maki,
3 żółtka ( białka do ciasta),
7 łyżek cukru kryształu,
2 szkl. mleka,
1 kostka masła,

Polewa:

0,5 kostki margaryny,
5 łyżek cukru pudru,
2 pełne łyżki kakao,
5 łyżek kwasnej smietany,
1i 1/2 łyzki żelatyny,
dekoracja ;; lukier i koraliki


Wykonanie:

1. Ciasto :
marg, i cukry roztopic na małym ogniu , dodac 5 zółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewac następnie dodac makę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjac z ognia i dodac pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wczesniej dodanych 5 zółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalac biszkopty połaczone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawic do wystygnięcia ,

2. Krem :
szkl, mleka zagotowac z cukrem druga szkl wymieszac z budyniem , żółtkami i maką dodac do gotującego mleka i pozostawic na małym ogniu do zgestnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzic. Masło utrzec , dodac zimny krem . Wyłożyc na placek

3. Polewa:
rozpuscic skł,( oprócz zelatyny) . Gdy sie podgrzeją dodac żelatyne rozpuszczona w 3 łyzkach wody . wystudzoną polewę wyłożyc na placek

z chomika white.and.black.flower

  • 7 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Dla miłośników jajek. Jajko sadzone może być równie dobrze podane na obiad i kolacje. Potrawa jest bardzo tania i banalna do wykonania. Kluczem do jej sukcesu są foremki do jajek sadzonych (do kupienia w sklepie za 2zł).
Smażenie, dekorowanie i podanie na śniadanie nie przekracza 10 minut.


Dekorujemy sałatą, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Można przyprawić curry lub pieprzem (według uznania i smaku).
Można również ketchupem narysować strzałę przebijającą serce

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę ziemniaczanej mąki.

Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz i troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.

Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej

3kg fasolki
1kg marchwi
1kg cebuli
zalewa;
4szkl wody,1szkl octu, 3/4szkl oleju, 2,5szkl cukru,3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Marchew i cebulę pokroić i posolić (można podgotować). Wszystko wrzucić do garnka na gotującą się zalewę, chwilkę pogotować i gorące wkładać do słoików. Postawić do góry dnem aż do wystygnięcia.
***SMACZNEGO***

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Słodki salceson

masło
1szkl. mleka
1szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
20dkg orzechów
4 paczki herbatników
rodzynki
1/2 paczki migdałów

Masło, cukier, kakao rozpuścić mieszając. Mleko zagotować dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Mleko wlać do masy dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Włożyć do 1/5l butelki i wstawić do lodówki na jakiś czas. Rozciąć butelkę wyjąć i pokroić w plastry.
***SMACZNEGO***

z chomika white.and.black.flower

  • 47 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Francuskie z wiśniami

6 białek
1szkl. cukru
1 kisiel truskawkowy
3 słoiczki wiśni drylowanych w syropie(0,35l)

ciasto;
3szkl. mąki
1 margaryna
1szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
4 żółtka
szczypta soli
Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto wstawić na noc do lodówki. Ciasto podzielić na 6 części,1 cześć rozwałkować i ułożyć w dużej blasze. Białka ubić dodać cukier i kisiel i znowu ubić, 1/3 masy posmarować ciasto poukładać wiśnie z jednego słoika i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, nakłuć widelcem piec około 20 minut. Tak przygotować 3 placki.

masa;
11/2szkl.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2szkl. cukru
1 margaryna
Z podanych składników ugotować budyń, ostudzony budyń dodawać stopniowo do wierconej margaryny.

Przełożenie- placek z wiśniami-1/2 masy-placek z wiśniami-1/2 masy-placek z wiśniami wierzch posypać cukrem pudrem.

***SMACZNEGO***

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Czekoladowo- miętowe

ciasto czekoladowe;
6 jaj
1szkl. cukru
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Upiec jak biszkopt

masa miętowa;
1 margaryna
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
mleko
3/4szkl. cukru
1 paczka landrynek miętowych
Landrynki rozpuścić 1/2 szklanki gorącej wody, odmierzyć tyle mleka aby objętościowo razem z rozpuszczonymi landrynkami było 1/2 litra. Budynie i mąkę wymieszać z landrynkami i odrobiną mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Ostudzony budyń stopniowo dodawać do uwierconej margaryny.
Galaretka zielona( wcześniej przygotowana i wylana na foli w blasze dziele ją na 3 części łatwiej wtedy układać na masie)

Przełożenie; 1/2 ciasta czekoladowego- 1/2 masy- galaretka- 1/2 masy- 1/2 ciasta czekoladowego, wierzch polany rozpuszczoną czekoladą i zielonym lukrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 50 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Kolorowe oczy


Składniki na biszkopt kakaowy

* 4 jaja
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki wody

Składniki na biszkopt jasny:

* 4 jaja
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki wody

Krem:

* 1/2 l mleka
* 1 cukier waniliowy
* pół szklanki cukru kryształu
* 1 kostka masła lub margaryny
* 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

* 1 puszka brzoskwiń
* 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
* powidła lub marmolada
* sok z cytryny
* spirytus (1 kieliszek)


Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki.

Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny.

Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny.

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki

Biszkopty okrągłe
2 galaretki agrestowe
galaretka cytrynowa
galaretka wiśniowa
galaretka niebieska
3 bite śmietany ( śnieżka)
czekolada do dekoracji
Wykonanie:
W dużej tortownicy rozłożyć biszkopty.
Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach gorącej wody. Gdy będą tężeć wlać na biszkopty- wstawić do lodówki.
Pozostałe galaretki ( każda osobno) rozpuścić w 1 szklance wody- ostudzić.
Przygotować trzy półmiski na ubicie bitej śmietany. Każdą z osobna ubić w 150 ml mleka. Do ubitych śnieżek powoli wlewać ostudzoną galaretkę.W ten sposób mamy 3 różno kolorowe pianki. Wylewamy porcjamy tworząc tzw. mozaikę. Wstawiamy ponownie do lodówki żeby stężało i na koniec dekorujemy rozpuszczoną na parze czekoladą.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 300 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 1/2 kostki margaryny
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka wódki
Wiórki kokosowe
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Krem budyniowy: Ugotować 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawić z ognia. Margarynę ucierać dodając powoli, ostudzony już budyń oraz wódkę.
Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, wódkę mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Wiórki kokosowe Do mleka dodać cukier oraz wiórki i wszystko gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje.
Upieczony biszkopt przekroić. Jeden posmarować kremem (zostawić troszkę na wierzch) i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu i wyłożyć wiórki kokosowe.

z chomika white.and.black.flower

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności