Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 58 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Najdelikatniejszy schab wg Aleex

1-1,5 kg schabu bez kosci
ziele angielskie, listek laurowy, sól
ulubione przyprawy (ja zawsze stosuję: delikat Knorr'a czerwony, wegetę, czosnek granulowany, czerwoną słodką paprykę i majeranek)
foliowa torebka do pieczenia (lub rękaw do pieczenia)



Schab opłukać pod zimna wodą, natrzeć przyprawami i na noc włożyć do lodówki.

Następnego dnia mieso włożyć do foliowego worka (rękawa lub torebki do pieczenia) i szczelnie zwiazać.
Do garnka wlać zimna wodę, osolić, dodać listek i ziele. Włożyć mięso w worku
i włączyć gaz. Mięso w worku musi być przykryte wodą.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut
Po tym czasie wyłączyć gaz. Mięso pozostawić w garnku jeszcze 15 minut. Następnie mięso wyjąć z garnka i worka. Wyłożyć na deseczkę i zostawić do wystudzenia.
Tak przygotowany schab jest niezwykle delikatny i soczysty. Polecam i życzę smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GOLONKA DO CHLEBA

jest pyszna

Składniki:

2 duże golonki
2 duże liście laurowe
7ziaren ziele angielskie
10 ziaren pieprzu
2 łyżki soli
1 czubata łyżka kucharka
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
ostra lub słodka papryka


Opis przygotowania :

Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami, moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie, myjemy. Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy, wkładamy golonki zalewamy wodą, wody ma być tyle żeby golonki były przykryte. Gotujemy golonki do miękkości, moje gotowały się około 1,5 godz, na małym ogniu. Gorące golonki wyjąć z wody do większej salaterki, chwilę przestudzić, wyjąć kości. Czyste mięso, doprawić papryką, ewentualnie dodać jeszcze czosnku granulowanego , lub innych przypraw wg własnego uznania. Rozłożyć 2 duże kawałki foli spożywczej przylepnej, wyłożyć mięso zwinąć,formując roladę. Następnie obwinąć kilka razy ścisło golonkę, folią żeby wszystko mocno się trzymało. Wsadzić na noc do lodówki, aż dobrze zastygnie. Na drugi dzień rozciąć nożyczkami folię i zdjąć,ułożyć golonkę na półmisku, pokroić w plastry.

Smacznego:))

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK WIEDEŃSKI

mąka, 1 szklanka
masło, 0,5 kostki
jajka, 9 sztuk
cuker, 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
twaróg biały, 0,5 kg
serki homogenizowane, 0,5 kg
cukier, 1,5 szklanki
olej, 3/4 szklanki
cukier wanilowy, 2 opakowania
budyń śmietankowy lub waniliowy, 2 opakowania
mleko, 1,5 lub 2 szklanki


1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść i podpiec na blasze około 15 minut w 175 stopniach Celciusza,

2. 6 żółtek ubić z 1 szklanką cukru dodać olej, twarożek, cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe w proszku,wszystko dobrze zmiksować,

3. 9 białek ubić na pianę, dodać resztę cukru i dobrze ubić, na twardą pianę,

4. Białka zmieszać z masą serową (ręcznie), na samym końcu wlać mleko i dobrze wymieszać,

5. Na podpieczony spód wlać delikatnie masę serową i piec około 50 minut w 200 stopniach Celcjusza

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MILKY WAY


Biszkopt:

6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao,
Masa mleczna:,
½ szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
25 dag margaryny,
2 szklanki mleka w proszku ("pełnego"),


Polewa:

15 dag czekolady mlecznej,
około 6 łyżek mleka,


1. Sposób wykonania biszkoptu:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.


2. Masa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Mekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.

3. Polewa: .

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce

z chomika white.and.black.flower

  • 30 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SZARLOTKA BUDYNIOWO CZEKOLADOWA


Ciasto kruche

•25 dag maki pszennej
•15 dag cukru pudru
•15 dag masła
•2 żółtka
•2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Wykonanie

Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki blaszki (24x42cm)- blaszkę posmarować tłuszczem.

Dodatki

•około 1,5-2kg jabłek
•1 litr mleka
•4 budynie waniliowe lub śmietankowe
•2-3 łyżki cukru
•1 duży cukier waniliowy
•cynamon

Wykonanie

Jabłka obrać, pokroić i usmażyć (można dodać 2 łyżki cukru), pod koniec dodać cynamon (około 2-3 łyżeczki), można dodać rodzynki. Z mleka, cukru, cukru waniliowego ugotować budynie. Jabłka wyłożyć na kruche ciasto, następnie jabłka i całość zalać ciepłym budyniem. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Uwaga! Ciasto kruche można lekko zapiec - około 10 minut. Wówczas czas pieczenia całości skracamy o ten czas.

Krem śmietanowy

•1/2 litra śmietany kremówki
•3 łyżeczki żelatyny
•2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa

•1/2 kostki margaryny
•5 łyżek cukru pudru
•3 łyżki kakao
•2 łyżki wody
•1 łyżka żelatyny
•5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

Wykonanie kremu

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę. Całość rozprowadzić na upieczonym i przestudzonym cieście. Włożyć do lodówki. Gdy krem dobrze zastygnie, polać polewą.

Wykonanie polewy

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Margarynę, cukier, żelatynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu - nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CZEKOLADOWIEC


NA BISZKOPT:

6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao


NA MASĘ:

1 budyń waniliowy na 0,75 l mleka
1/2 l mleka
1 kostka masła
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru


NA PIANKĘ :

2 opakowania śmietan-fixu
1/2 l śmietany kremówki (30%)


DODATKOWO:

100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych


Oddzielamy żółtka od białek. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy żółtka i kakao. Mieszamy. Na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę, wylewamy gotowe ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku około 35 minut.
Przygotowujemy budyń z 1/2 l mleka. Przestudzony miksujemy z miękkim masłem. Mleczną czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką mleka. Dodajemy do zmiksowanej masy. Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Gotową masę przekłamy na przestudzony biszkopt.
Śmietanę ze śmietan-fixami ubijamy na sztywną masę. Wylewamy na ciasto.
Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki. Przestudzone wiórki łączymy z płatkami migdałowymi. Gotową mieszanką posypujemy wierzch placka.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BANANOWY TORT

Składniki:

1 kg bananów
galaretka agrestowa, 2op.
galaretka cytrynowa, 2op.
serki homogenizowane waniliowe, 2op.
kakao,
mleko, 3 szkl
margaryna lub masło, 2
jajka,6 szt.
cukier wanilowy, 2op.
cukier kryształ, 25 dkg
maka ziemniaczana, 10 dkg
Mąka pszenna, kopiata łyżka


Opis przygotowania:

Upiec biszkopt z 5 jaj jasny
Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny..

2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą.


2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko sciete)
W ciemnym biszkpcie wykrić literatką dziury.


SKŁADANIE:

jasny biszkopt

masa ciemna budyniowa

ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany

w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch...

na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta

masa jasna budyniowa

zalać galaretką cytrynową

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BRZOSKWINIAMI


Składniki na masę serową:

1,5kg sera białego drobno zmielonego
4 budynie śmietankowe
10 jajek
1szkl. cukru
1 puszka brzoskwiń
1 margaryna lub 1,5skl.śmietany
1/5szkl.cukru do sera


Składniki na kruche ciasto:

1 szkl. mąki
1 jajko
1/3margaryny
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru
(gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany)
ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu


Składniki na czekoladowy mus:

1 jajko
1/2 szkl.cukru pudru
4 łyżki kakao
1 margaryna(roztopiona)
ewentualnie 1 kieliszek wódki


Przygotowanie:

Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek)


Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.


Przygotowanie musu:

Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke.
Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam.


Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika.
Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce.

SMACZEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ORZECHÓWKA

Ciasto:

Składniki:

½ kg mąki
35 dag masła lub margaryny
2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
1 żółtko surowe
1 jajko
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
30 dag orzechów (włoskich lub laskowych)


Masa:

2 kostki masła
20 dag cukru
4 jajka
kawa - do smaku
1 kieliszek spirytusu


Masa-szybka:

2 kostki masła
40 dag kremu czekoladowo-orzechowego
1 kieliszek spirytusu
kawa i alkohol do ponczu
4 wafle



Wykonanie:

Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez sitko, jedno surowe), jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blachy. W ciasto powciskać połówki orzechów. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st. C. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.


Przygotować masę kawową.
Jajka z cukrem ubić nad garnkiem z gorącą wodą. Ostudzić. Utrzeć masło, wmieszać do jajek z cukrem. Dodać kawę i kieliszek spirytusu. Wymieszać na jednolitą masę. Można ułatwić sobie pracę i zrobić „szybką” masę - wystarczy połączyć dwie kostki utartego masła z gotowym kremem czekoladowo-orzechowym i kieliszkiem spirytusu.

Wystudzony placek skropić mocną kawą wymieszaną z odrobiną spirytusu. Placek posmarować z obu stron masą, na masę nałożyć wafle.

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ORZECHOWO LUKSUSOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto:

135g maki pszennej lub krupczatki.
270g cukru.
9jaj.
135g zmielonych orzechow wloskich.
2lyzeczki proszku do pieczenia.
sol.


Krem:

375g masla.
3jaja.
6lyzek cukru.
3lyzki kawy mielonej.
3lyzki migdalow pokrojonych.
2-3lyzki rumu lub spirytusu.


Polewa:

12dag masla.
1/2tabliczki czekolady gorzkiej;.
do przybrania polowki orzechow wloskich.


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:z bialek i szczypty soli ubic sztywna piane.Dodac cukier i ubijac nadal,az cukier sie rozpusci.Nastepnie dodac zoltka i jeszcze chwilke ubijac.Do masy dodac make wymieszana z proszkiem,orzechy i delikatnie wymieszac.Forme wylozyc papierem,wylac ciasto i piec 30min w temp.200ºC.Upieczone i ostudzone ciasto przeciac poziomo na trzy czesci. Krem:z bialek ubic sztywna piane,stopniowo dodawac zoltka oraz cukier i dalej ubijac.Mase jajeczna polaczyc z miekkim maslem i utrzec na puszysty krem.Kawe zaparzyc w malej ilosci wrzatku(ok1/2szkl),napar przecedzic i ostudzic.Do kremu dodac kawe,migdaly oraz alkohol i wymieszac. Polewa:maslo roztopic,dodac pokruszona czekolade i nadal podgrzewac stale mieszajac,az polewa stanie sie lsniaca i gladka.Jesli jest za rzadka wsypac lyzke kakao i wymieszac.Przelozenie:ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa,przybrac polowkami orzechow i lekko posypac zmielonymi

z chomika white.and.black.flower

  • 68 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK BRZOSKWINIOWO KOKOSOWY

Składniki :

•1 kg sera mielonego

•7 jaj

•20 dag cukru

•1 budyń waniliowy

•1 cukier waniliowy

•3/4 kostki margaryny

•6-7 dag rodzynek

•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie :

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku. Dodać z mielony ser, budyń, proszek do pieczenia i rodzynki. Ubić pianę i lekko zamieszać. Wyłożyć na blaszkę (24x42) z papierem i piec 30 minut, następnie wyłożyć pianę kokosową.


Piana kokosowa :

•4 białka

•15 dag cukru

•15 dag kokosu

•2 łyżki mąki ziemniaczanej

•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie :

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę na podpieczony sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Zimny sernik wyłożyć z blaszki.


Ciasto orzechowe :

•4 jajka

•10 dag cukru

•15 dag orzechów mielonych

•1 łyżka mąki

•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i orzechy. Upiec na blaszce z papierem około 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć, papier zdjąć.



Krem:

•3 szklanki mleka

•1 budyń śmietankowy

•1 kostka palmy lub masła

•4 żółtka (z piany kokosowej)

•4 łyżki cukru

•2 łyżki mąki ziemniaczanej

•1 puszka brzoskwiń


Wykonanie:

Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i lekko zamieszać.


Łączenie ciasta :

Sernik z kokosem - 3/4 kremu - ciasto orzechowe - reszta kremu - wierzch ozdobić tartą czekoladą lub posypać kakao prze sitko.

z chomika white.and.black.flower

  • 43 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK BIAŁO CZARNY


Składniki na ciasto:

•50 dag mąki krupczatki
•30 dag margaryny
•20 dag cukru
•3 łyżki kakao
•3 żółtka
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:

•1,5 kg białego sera mielonego
•1/2 kostki margaryny
•7 jaj
•3 białka
•1 szklanka cukru
•budyń waniliowy
•bakalie


Wykonanie ciasta:

Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Obie połówki ciasta wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.



Wykonanie masy serowej:

Margarynę, białka i całe jajka ucieramy z cukrem. Dalej cały czas ucierając dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy a na końcu bakalie.

Blaszkę (26 x 40cm) smarujemy tłuszczem. Następnie na dużych oczkach tarki trzemy jasne ciasto - wprost na blaszkę - na to wykładamy masę serową i trzemy ciemne ciasto.


Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK KRÓLEWSKI


Upiec biszkopt z 4 jaj:

•4 jajka
•10 dag cukru
•5 łyżek maki tortowej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem, lekko zamieszać. Upiec ciasto w temperaturze 175 stopni, około 25 minut.


Ciasto I
^^^^^^^^^

•25 dag orzechów mielonych
•4 jajka
•2 łyżki mąki,
•3/4 szklanki cukru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka bułki tartej
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka roztrzepane widelcem, dodać proszek do pieczenia, orzechy, mąkę, bułkę tartą. Upiec placek.


Ciasto II
^^^^^^^^^

•25 dag maku
•4 jajka
•3/4 szklanki cukru
•2 łyżki bułki tartej
•15 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak sparzyć, zmielić, ubić białka, dodać 4 żółtka, proszek, bułkę tartą. Wymieszać i upiec placek.


Masa I
^^^^^^^^^

6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę oraz 3 pomarańcze (ze skórą), pokrojone również w kostkę, usmażyć razem, na końcu dodać 2 łyżki cukru. Przekręcić przez maszynkę, dodać 20 dag orzechów mielonych, przesmażyć.

Kostkę masła utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru i wanilią, dodawać porcjami do jabłek.


Masa II
^^^^^^^^^^^

2 kostki masła utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru i wanilią, 3 żółtka rozmącić widelcem, zagotować z 3 łyżkami śmietany - ostudzić. Ostudzone żółtka ze śmietaną dodać do masy maślanej, wcisnąć sok z połowy cytryny oraz trochę spirytusu.


Składanie ciasta :
^^^^^^^^^^^^^^^^

Placek makowy - masa z jabłek i pomarańczy - biszkopt - masa II - placek orzechowy - polewa - przybranie migdałami.

Wielkość blaszki na wszystkie placki 24 x 42 cm.

z chomika white.and.black.flower

  • 56 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO CZEKOLADOWO NUGATOWE

Składniki:

ciasto czekoladowe:
^^^^^^^^^^^^^^^

•7 jajek
•1 szklanka cukru
•5 czubatych łyżek mąki pszennej
•2 czubate łyżki kakao
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić.


ciasto orzechowe:
^^^^^^^^^^^^^^^

•25 dag włoskich orzechów
•5 białek
•20 dag cukru kryształu
•1 1/2 łyżki miodu
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżka mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.


krem:
^^^^^^

•1/2 l mleka
•1 cukier waniliowy
•5 żółtek
•20 dag cukru
•1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
•1 kostka margaryny
•wiśnie z kompotu lub ze słoika

Przygotowanie:

Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń. Zmiksować na krem. Dodać odsączone z soku wiśnie, zamieszać.


Przekładnie ciasta:
^^^^^^^^^^^^^^^

1/2 ciasta czekoladowego - krem - ciasto orzechowe - krem - 1/2 ciasta czekoladowego - polewa czekoladowa i orzechy

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MAZUREK MIESZANY

Mak
^^^
2 szkl. gotowego maku
2o dkg. cukru pudru.
4 jaja
1 łyzka miodu
1 1/2 łyzka maki zwykłej
1 łyżeczka proszku do piecz.
1 łyzka kakao
1 łyżeczka cynamonu
siekane orzechy
rodzynki.
olejek migdalowy( koniecznie)


Wykonanie:

Mak sparzyc i zmielic lub kupic gotowy
Reszte skladnikow zmiksowac razem , ubić pianę z 4 jajek ,połączyć i wyłożyć na blaszke i piec 5-10 min.

Ser
^^^

ok. 7o dkg. sera
3 jaja
ok. 2o dkg cukru pudru
1 łyżka maki ziem.
12dkg.marg.
1 łyzeczka proszku
skórka z cytr., rodzynki

Ser zmielic dodać ,cukier z jajkami , marg,i reszte skladnikow na koniec piane z 3 bialek i olejek pomarańczowy jak ktoś lubi.

Dac na mak wstawic do piekarnika na 5 -10 min i wylac ciasto orzechowe.

ciasto orzechowe:
^^^^^^^^^^^^

4 jaja
1o dkg. miel. orzechów
5 łyzek cukru pud.
2 łyzki maki zwyklej
2 lyzki maki ziemniacz.
1/2 łyzeczki proszku.

Wszystkie skladniki wymieszac i wylac na ser . Piec jeszcze z dobra godzinę.Blaszka 25x35 temperatura 200 st. na blaszke dac papier.

Smacznego !!!

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
POTRAWKA WIOSENNA Z RYŻU



4 woreczki ryżu (400 gram)
kostka mięsna
3 duże marchewki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
resztki wędlin, mięso
kilka ząbków czosnku
olej
3-4 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, słodka mielona papryka...


WYKONANIE:


Ryż goujemy wg. przepisu.
Do garnka wlewamy 1,5 szkl. wody, wrzucamy, liść, ziarniste przyprawy, kostkę mięsną i pokrojoną w słupki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, posiekany czosnek, pokrojone wędliny, nastepnie obrane i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
Gdy ryż się ugotuje wysypujemy go z woreczków.
Do garnka wrzucamy: ryż, mięso razem z tłuszczem i ogórkami oraz marchewkę razem z bulionem.
Stawiamy na bardzo wolnym ogniu i mieszamy często aby się nie przypaliło.
Dusimy do momentu gdy wywar wyoaruje.
Pod koniec duszenia wrzucamy osączoną kukurydzę i drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy wg. uznania.
SMACZNEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 56 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ŚLIMACZEK

Biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
15 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku

Jajka ubić z cukrem na dość sztywną masę. Dodać mąki, proszek i dokładnie połączyć.
Upiec w temp. 180 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z formy i od razu przekroić na dwie części. Należy ściąć wierzchnią warstwę o grubości około 2 cm. Ten cienki placek posmarować dowolnymi konfiturami i zwinąć jak roladę.
Ważne aby robić to, gdy biszkopt jest jeszcze cieplutki, bo potem ciasto sie nie nagnie.


MASA:
Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy budyń się zagotuje, zdjąć z ognia i od razu wsypać zieloną galaretkę. Dokładnie wymieszać i już NIE GOTOWAĆ!!!
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny utrzeć 3/4 margaryny z połową szklanki cukru pudru. Stopniowo dodawać budyń. Połączyć na gładką masę. Masę wyłożyć na grubszy blat biszkopta. Roladę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Ułożyć jeden obok drugiego na masie. Lekko docisnąć.
2 dowolne czerwone galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć zalać ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

z chomika white.and.black.flower

  • 27 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PRZEKŁADANIEC


Składniki :

Ciasto kruche:
2 łyżki miodu
30 dag mąki
5 dag cukru
1 łyżeczka sody
15 dag Kasia
1 jajko


Biszkopt:
Zrobić wg swojego przepisu,ja zrobiłam z 7 ja ,ale z 5 jest wystarczający.


Krem:
pół litra mleka
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 Kasia

Dodatki:
galaretka wiśniowa
1 tabliczka czekolady

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie zagnieść i upiec w 180* ok 20 min.

Krem:
Z pół litra mleka odlać połowę szklanki, resztę zagotować. Mleko w szklance rozmieszać z proszkiem budyniowy, obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym. Wlać do gotującego się mleka. To wszystko ugotować na gęsto i ostudzić. Utrzeć mikserem Kasia z cukrem pudrem i powoli po 1 łyżce dodawać zimny budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić na drobniutkie kawałeczki wsypać do masy. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, poczekać aż stężeje i również pokroić na kawałki dodać do masy. Wszystko razem wymieszać łyżką.

Na spód dać biszkopt jasny, na to położyć połowę kremu, następnie ciasto kruche,krem, biszkopt, a na końcu obficie posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Moja uwaga : porcja kremu jest za mała w porównaniu do ilości ciasta.

z chomika white.and.black.flower

  • 33 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ I JABŁKAMI W GALARETCE


... bardzo dobre...


SKŁADNIKI:

15 dkg.margaryny,
3 łyżki miodu,
3 szkl.maki,
1 jajo,
2 łyżki kwaś.śmietany
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki sody.

WYKONANIE:

Z podanych składników zagnieśc ciasto(w pierwotnej wersji było upiec 2 placki na całą blachę i trzeci mały z reszty ciasta)Ten trzeci pokruszyc i dodac do tężniejącej galaretki z jabłkami.Ja upiekłam dwa i juz do galaretki nie dodałam.Ale jak ktoś chce może tak zrobić.

Jabłka ok 1 - 1,20 kg. obrać wydrążyć środki i pokroić w kostkę,nie musi byc bardzo symetryczna.
1 łyżka cukru
1/2 szkl. wody.
2 czerwone galaretki.
Kostkę z jabłek włożyc do garnka,podlac wodą i tylko zagotowac.Jeżeli jabłka puściły dużo soku wsypać wsypac galaretki zamieszać i odstawić.Jezeli jabłka są suche to galaretki rozpuścić w 1/2 l.gorącej wody i wlac do jabłek.Moje miały duzo soku więc wsypałam do jabłek.Jak mamy trzeci placek to zrobic tak jak wcześniej napisałam.

Masa.
1/2 l. mleka
2 łyzki cukru
1/2 szkl.kaszy manny,
15 dkg.wiórek kokosowych.
Z podanych skł. ugotowac budyń ,wystudzić i ucierać z 1 margaryna.

Placek kruchy, na to budyń kokosowy,tężniejące jabłka z galaretką i placek drugi.
Wierzch dowolnie udekorowac.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM Z SZYNKĄ I Z SEREM


składniki:

350 g makaronu (np. kolanka)
Bulion z oliwą z oliwek z ziołami Knorr - 1 gram
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy
7 plasterków szynki pokrojonych w paseczki
1 szklanka śmietany 36-proc.
100 g zielonego groszku z puszki
300 g startego żółtego sera
sól, świeżo zmielony pieprz
margaryna do formy


Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron w wodzie z kostką bulionową. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj szynkę i podsmaż. Wlej śmietankę, gotuj minutę na małym ogniu, wsyp groszek, dodaj osączony makaron i połowę sera. Przypraw solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj margaryną, napełnij makaronem. Posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

z chomika white.and.black.flower

  • 46 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA GRILOWA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

SKŁADNIKI:

kapusta pekińska (lub pół).
puszka kukurydzy.
papryka zielona.
pół ogórka zielonego (wężowy).
5 rzodkiewek.
1 większy pomidor.
szczypta soli.
2 łyżki majonezu.


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować i lekko posolić . Ogórei i rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach . Paprykę i pomidora pokroić w kostkę . Kukurydzę odcedzić . Wszystko razem wymieszać

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ŚMIETANOWIEC NA BISZKOPTACH LUB HERBATNIKACH


SKŁADNIKI:

1 paczka herbatników.
1 galaretka agrestowa.
1 galaretka truskawkowa.
0,5 l śmietany kremówki.
1 łyżka cukru waniliowego.
2 łyżki cukru pudru.
3 połówki brzoskwiń z puszki.
3 łyżki żelatyny+100 ml ciepłej wody.
niewielka ilość mleka.


PRZYGOTOWANIE:

Foremkę keksówkę wykładamy zanurzonymi w mleku herbatnikami,rozpuszczamy galaretki najpierw agrestową,po 10 minutach truskawkową.
Schłodzoną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem i waniliowym,dodajemy podczas miksowania łyżeczką ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę,kończymy mieszanie łyżką.
Na herbatniki wylewamy tężejącą galaretkę agrestową i układamy pokrojone dowolnie brzoskwinie,na zastygłą warstwę galaretki i owoców wykładamy tężejącą(UWAGA-SZYBKO TĘŻEJE) warstwę śmietanową,całość zalewamy ostudzoną galaretką truskawkową,całość wstawiamy do lodówki.

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO JABŁKOWO - ORZECHOWE

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy: .
90 g mąki pszennej lub krupczatki .
180 g cukru .
6 jajek .
90 g zmielonych orzechów włoskich .
czubata łyżeczka proszku do pieczenia .
sól .


Ciasto jabłkowe:
1 kg jabłek .
4 żółtka .
150 g margaryny .
300 g mąki pszennej .
1 łyżka cukru pudru .
40 g drożdży .
2-3 łyżki kwaśnej śmietany .
1-2 łyżeczki cynamonu .
1-2 łyżki bułki tartej .
szczypta soli .


Masa:
0,5 l mleka .
2 budynie śmietankowe lub waniliowe .
250 g masła .
cukier do smaku .


Dekoracja:
polewa czekoladowa .
orzechy drobno pokrojone, wiórki kokosowe wg gustu.


PRZYGOTOWANIE:

Upiecz dwa cienkie biszkopty orzechowe lub jeden i przekrój poziomo na pół.
Wykonanie biszkoptu możesz zobaczyć w "Orzechowe luksusowe".
Ciasto jabłkowe: Drożdże pokrusz i wymieszaj z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę (25x36), rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec. Masa: Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa.

Smacznego:)

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Ciasto z jabłkami, orzechami, kokosem i czekoladą


Świetne wilgotne ciasto, polecam !

Składniki:

maka, 1 szklanka
cukier, pol szklanki
jajka, 4 sztuki
oliwa, 5 lyzek
proszek do pieczenia, 1 lyzczka
jabka, 2 duze
ORZECHY ROZDROBNIONE, 3 lyzki
kakao, 2 lyzeczki
baton bounty kokosowy, 2 szt
Czekolada mleczna, 1 szt


Opis przygotowania:

1. z bialek ubic piane, jak bedzie sztywna dolozyc cukier, zoltka i olej, przestac misowac i dolozyc make i proszek, ciasto podzielic na pol do jednej czesci dolozyc orzechy do drugiej kakao,

2. jabka obrac i pokroic w grube plastry na centymetr, batonik kokosowy tez pokroic na male kawalki,

3. do malej tortownicy wlac na przemian ciasto orzechowe z kakaowym, a na nim naprzemiennie poukladac jabka obtoczone w mace i kawalki batonika kokosowego,

4. piec okolo 50 min w temperaturze 180 stopni, zimne ciasto polac roztopiona mleczna czekolada

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SŁODKA PIRAMIDA....

Ciasto, które robi wrażenie. Jest dosyć pracochłonne ale efekt końcowy wart jest tego trudu.

Ciasto makowe

•8 jajek
•szklanka mąki
•szklanka cukru
•szklanka suchego maku
•2 cukry waniliowe
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie wszystkie suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24x42cm i piec około 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzone przekroić na dwa blaty.

Ciasto orzechowe

•5 jajek
•10 dag cukru
•3 czubate łyżki mąki
•2 łyżki bułki tartej
•15 dag zmielonych orzechów
•cukier waniliowy
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni.
Ciasto czekoladowe

•4 jajka
•4 łyżki cukru
•2 łyżki kakao
•4 łyżki mąki
•cukier waniliowy
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie

Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni.
Masa pomarańczowa

•3 pomarańcze
•2 jabłka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki wody
•1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić - nie gotować. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa czekoladowa

•1/2 szklanki mleka
•10 dag margaryny
•10 dag cukru
•2 łyżki kakao lub gorzka czekolada
•cukier waniliowy
•1 kostka masła
Wykonanie

W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagotować na bardzo wolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy.
Pianka

•1/2 litra śmietany kremówki
•2 galaretki cytrynowe
•1 galaretka wiśniowa
•1 galaretka agrestowa
•puszka brzoskwiń
Wykonanie

Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać.

Składanie ciasta:

Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem makowym. Na ciasto makowe wyłożyć piankę i przykryć ciastem czekoladowym. Polać polewą i całe ciasto wstawić do lodówki.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MASA CUKROWA

1/4 kostki margaryny zwykłej
pół szklanki wody
pół szklanki mąki pszennej
cukier puder około 25 dkg


Sposób przygotowania:

1.Margarynę z wodą zagotować.
2.kiedy zacznie się gotować wsypać mąkę cały czas mieszając aż ciasto będzie się odrywać od ścian garnuszka.
3.odstawiać do wystudzenia.
4.kiedy masa będzie zimna odciąć delikatnie nożem skórkę która się utworzyła-wyrzucić.
5.dodawać stopniowo przesiany cukier puder.
6.zagniatać aż do uzyskania masy o gęstości plasteliny.
7.wałkujemy najlepiej na papierze pergaminowym dosyc cienko.
8.wykrawamy foremkami.
9.odstawiamy do wyschnięcia.
10.jak już wyschnie wkładamy do pojemniczka plastikowego
11.barwniki spożywcze kolorowe

z chomika white.and.black.flower

  • 51 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RAFAELEK

* 2 szklanki. mąki
* 0,5 szklanki piwa
* 1 kostka dobrze schłodzonej margaryny


Biszkopt:
* 2 duże jajka
* mniejsze 1/2 szklanki cukru
* 1/2 opakowania cukru waniliowego

* 1/4 szklanki mąki tortowej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
* 1 czubata łyżka ciemnego kakao
* szczypta soli


Krem:
* 1 litr śmietany 30%
* 3 opakowania wiórek kokosowych 30 dkg
* 7 łyżeczek żelatyny
* 1 litr mleka
* 1 opakowanie migdałów 10 dkg


Opis przygotowania:

Blaszkę o wymiarach 25x40 cm,wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić ciasto z przepisu Ekko,upiec 1 placek,blaszka jest duża więc całe ciasto wyłożyć na spód. Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem,w tej samej blaszcze pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem ,dalej ubijać, następnie dodać żółtka ,ciągle ubijać na końcu wymieszane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku w 180 °C około 15-20 min. Ciasto wystudzić. Tą samą blaszkę w której był pieczony biszkopt ,wyłożyć folią spożywczą,położyć ciasto ,na to część kremu.Z biszkoptu zdjąć wierzchnią skórkę i jak się uda ściąć trochę spód,przykryć ciemnym ciastem. Na to resztę kremu,udekorować polewą czekoladową,posypką czekoladową i migdałami. Wykonanie kremu: Zagotować mleko,wsypać wiórki i gotować na malutkim ogniu aż masa zgęstnieje,żelatynę namoczyć w odrobinie zimnego mleka aż spęcznieje ,rozpuścić w gorących wiórkach ,ciągle mieszając,wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno ,dodać schłodzoną masę kokosową,delikatnie wymieszać(jeżeli ciasto będą jedli sami dorośli możemy dodać 2 łyżki alkoholu)wyłożyć na ciasto. Udekorować polewą czekoladową ,posypką i migdałami. Wstawić na 1,5 godz do lodówki.

Smacznego:)

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z MASĄ SEROWA I MANDARYNKAMI


Biszkopt:
* 6jaj
* 1,5 szkl.maki(ja daje 1szkl. pszennej i pol ziemniaczanej)
* 1 szkl.cukru
* 2 lyzeczki proszku do pieczenia


Masa:
* 40 dag twarogu(najlepszy w kostkach mielony..smietankowy jakos tak sie nazywa)
* 12 dagcukru

* 600ml smietany kremowki
* 300ml kwasnej smietany
* 2 puszki mandarynek(po 312ml)
* 1cytryna
* 1 cukier waniliowy 16g
* 3op smietan-fixu(mozesz go rowniez zastapic 15g zelatyny)
* pistacje pokrjone na dekoracje


Opis przygotowania
Cale jaja wbijamy do wysokiego garnka i ubijamy na malym ogniu dodajac cukier,caly czas kontrolujac,aby nam sie za mocno nie podgrzaly(ja co jakis czas dotykam dno garnka czy nie jest za gorace)Ubijamy okolo 15-20 min ,masa musi byc sztywna.Nastepnie dodajemy wczesniej przesiana i wymieszana z proszkiem make i delikatnie mieszamy.Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC,20-30 min. Mandarynki osaczyc na sitku,syrop zostawic.Cytryne umyc,zetrzec skore,sok wycisnac.Twarozek wymieszac z kwasna smietana,cukrem,sokiem i skora.Kremowke ubic z cukrem wanil i smietan-fixem(lub dodac do ubitej wczesniej namoczana i rozpuszczona zelatyne)Polaczyc z twarozkiem.Upieczony biszkopt przeciac,nasaczyc sokiem z mandarynek.Jedna polowke posmarowac 1/4 masy serowj,oblozyc mandarynkami(odlozyc pare ladniejszych na dekoracje).Na owocach rozlozyc 2/3masy,przykryc druga warstwa ciasta.Docisnac,posmarowc reszta masy ,poukladac odlozone mandarynki i posypac pisatacjami.Wstawic do lodowki na ok 1 godz

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ROLADA CZEKOLADOWO WIŚNIOWA

jajka, 6 sztuk
cukier, 1 szklanka i 2 łyzki
maka, 1 szklanka
kakao, 1 łyzka
proszek do pieczenia, 1 łyzeczka
Śmietana kremówka, 1/2 litra
smietan fiks, 2 opakowania
dzem wisniowy, 1 słoiczek


Opis przygotowania:

Jajka w calosci ubic z cukrem az masa bedzie gesta jak kogel-mogel. W osobnym naczyniu przesiac make z proszkiem i kakao i stopniowo i powoli dosypywac do masy jajecznej. Duza forme ( ja uzywam tej ktora byla juz w piekarniku na wyposazeniu) wylozyc papierem do pieczenia i wylac rownomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach ok 15 minut tak by ciasto nie wyschlo. Od razu po upieczeniu z ciasta zdjac papier i zwinac tam kak rolade powoli by nie peklo. pozostawic do wystygniecia.

Smietane ubic z 2 lyzkami cukru i smietan fiksem dosyc tepo. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinac, posmarowac dzemem i rozlozyc ubita smietame. mala czesc pozostawic do dekoracji.

Rolade delikarnie zwijac tak by nie bylo przestrzeni pomiedzy kremem a cistem..Szprycka do dekoracja przyozdobic wierzch ciasta, schlodzic.

z chomika white.and.black.flower

  • 94 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOLOROWE CIASTO.


Składniki:

Ciasto:

5 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/4 szkl. oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. maku suchego
1 łyżka kakao


Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, później dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać i na końcu powoli mieszając, dodać oliwę. Ciasto podzielić na 3 części:
do 1 dodać wiórki, do 2 mak, a do 3 kakao. Wylewać na przemian obok siebie na blaszce. Piec w 180 st. ok. 30min. Przestudzić.


Masa:

1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru pudru


Wykonanie:

Na mleku ugotować budyń, ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.


Dodatkowo:

1/2 szkl. wódki (nie musi być)
dżem z jabłek lub inny
rodzynki (namoczone)
wiórki kokosowe
pocięte migdały lub orzechy


Wykończenie:

Ciasto przeciąć wzdłuż, skropić alkoholem lub wodą, rozsmarować 3/4 masy, przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu, później posmarować dżemem, posypać migdałami i rodzynkami, polać nierównomiernie polewą i posypać wiórkami kokosowymi, odczekać, aż ciasto trochę zmięknie.
Polecam to ciasto - jest naprawdę pyszne!

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności