Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 33 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki Kasia
3 paczki po 10 dag kokosu
1,5 szklanki cukier
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka 2 %
1 żółtko
2 paczki krakersów


Jak zrobić?
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka wymieszać mikserem.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka do niej dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag). Gotować, aż masa zgęstnieje.
Powstały ostudzony budyń połączyć z Kasia (do Kasia dodawać po łyżeczce). Na końcu dodać półtorej paczki kokosu.
Na średniej blaszce układać warstwę krakersów - masę - krakersy - masa - krakersy - masa i na koniec posypać końcówką kokosu jaka nam została, Wstawić do lodówki.

zachomikowany

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto maślane:
* 30 dag Kasia
* 10 dag mąki
Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu
* trochę wody
Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 9 dag cukru
* laska wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
Ozdoby:
* 30 dag cukru pudru


Jak zrobić?
Ciasto maślane:
* Przesiać mąkę na stolnicy, dodać Kasia, posiekać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto kluskowe:
* Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
* Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.
* Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy.
* Piec 15 minut w temp.peraturze 250 stopni C.
Krem waniliowy:
* Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem.
* Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.
* Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.
* Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Temperatura piekarnika: 250°C
Czas pieczenia: 15 minut

zachomikowany

  • 74 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
25 dag Kasia
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
7 łyżek wody
2 szkl mleka w proszku
3 paczki herbatników
orzechy rodzynki



Jak zrobić?
Kasia, kakao, cukier, woda zagotować , przestudzić.
do lekko ostudzonej masy dodać mleko w proszku , pokruszone herbatniki i bakalie. Ułożyć między dwa wafle

zachomikowany

  • 49 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
250 g Kasia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
POZA TYM:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
200 g Kasia
50 g cukru
wiórki kokosu



Jak zrobić?
CIASTO:
Ucieramy Kasia z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Do środka dodajemy truskawki (tak, żeby były niewidoczne, całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
KREM:
Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
Kasia ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem, a na to sypiemy kokos.
Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40 minut

zachomikowany

  • 70 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oliwy
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ulubione owoce np. jabłka, gruszki
Kruszonka:
1 kostka Kasia
1 szklanka cukru
mąka ( do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta )


Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystko wymieszać, na wierzch ułożyć owoce. Posypać kruszynką.
Kruszonka:
Kasia utrzeć z cukrem. Dodać mąkę. Powinno jej być tyle, aby składniki utworzyły charakterystyczne grudki. Rozkruszyć na przygotowanym do pieczenia cieście.

Temperatura piekarnika: brak danych
Czas pieczenia: ok. 40 minut

zachomikowany

  • 76 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
150 g Kasia
4 jajka
170 g mąki
220 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie malinowe z cukrem
500 ml mleka
2 galaretki malinowe
mieszanka koktajlowa z puszki


Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm. Piecz ok. 30 min. w 180 st.C. Ostudź, przekrój na dwa plastry. Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy. Do ostudzonej masy dodaj Kasia, wymieszaj mikserem. Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej. Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciasto. Galaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć. Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.

Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 minut

zachomikowany

  • 58 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 85 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
500 g maki
400 g cukru pudru
350 g Kasia
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg malin (lub innych owoców)
2 łyżki cukru rafinowanego



Jak zrobić?
Maliny umyć i osuszyć.
Stopić Kasia i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami, wlewać stopniowo Kasia. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Ubić białka na sztywna pianę i dodać do ciasta. Wymieszać.
Na wierzchu ciasta gęsto poukładać maliny i posypać cukrem.
Ciasto piec jedną godzinę w temperaturze 180 C

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
1/ 2 kg śliwek
1 Kasia
6 jajek
20 dag cukru
cukier waniliowy
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Jak zrobić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bardzo miękką Kasia i utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć polówki śliwek.
Piec około 45 min w temp.p. 170-180°C

Temperatura piekarnika: 170-180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
250g Kasia
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce sezonowe



Jak zrobić?
Kasia z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku-nie gotować!!!!!!!!!!!!
Po przestudzeniu dodać jajka, mąke pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko zmiksować.

Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą/mąką blachę prostokątną.

Na wierzchu delikatnie poukładać rabarbar/owoce w niewielkich odległościach od siebie, tak aby ciasto mogło wyrosnąć

Temperatura piekarnika: 180-200stopniC
Czas pieczenia: 35-40

zachomikowany

  • 75 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
1 Kasia
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
50 dag zmielonego białego sera
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 Kasia
15 dag cukru
1/2 l mleka
galaretka o dowolnym smaku



Jak zrobić?
Składniki ciasta zagnieść i upiec osobno 3 placki w temp.p 180st. Ja piekłam w blaszce prostokątnej i placki wyszły bardzo cienkie i kruche wiec sugeruje użyć tortownicy.
Ser:
Rozpuścić Kasia, dodać cukier i ser . Cały czas mieszając na małym ogniu. Budyń, mleko i jajka zmiksować i wlać do sera . Zagotować.
Ciepłą ale nie gorącą masą przełożyć placki, polać tez po wierzchu. Odstawić na 2 godziny do lodówki po czym zalać tężejąca galaretka.
Smacznego!

Temperatura piekarnika: 180C

zachomikowany

  • 42 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
4 żółtka
250 g Kasia
50 g drobnego cukru
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g Kasia
1 żółtko do posmarowania ciasta
lukier



Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Masa serowa:
Kasia utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!

Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód wysmarowanej Kasia formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temp.peraturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Pozostałe ciasto rozwalkować i wykrajac wąskie paseczki, ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
BISZKOPT
2 jajka
3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
MASA SEROWA
sernik na zimno w proszku
dżem porzeczkowy
PIANKA
galaretka z owoców leśnych
śnieżka w proszku



Jak zrobić?
BISZKOPT - żółtka utrzeć z cukrem,dodać olej, wodę i dalej ucierać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać . Pieczemy 20 minut w temp.peraturze 170*C.
Upieczony i ostudzony biszkopt smarujemy cienko dżemem. Następnie wylewamy masę serową ( wykonać według przepisu na opakowaniu). Jak masa stężeje to znów smarujemy cienko dżemem. Na wierzch wylewamy piankę.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody - ostudzić. Śnieżkę ubijamy w 150 ml mleka , pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę ciągle ubijając. Gotową piankę wylewamy na wierzch ciasta.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 27 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Babka kakaowo-cytrynowa

250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego (4g)
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia


gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką. Wlać do blaszki najpierw ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PRZEKŁADANIEC SEROWO - MIODOWY
Składniki
Ciasto:
550 g mąki tortowej
230 g cukru
2 jaja
250 g margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 op. cukru waniliowego (16 g)
Masa:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
6 jaj
230 g cukru
20 dag masła
1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
250 ml mleka
1 op. cukru waniliowego (16 g)
olejek waniliowy i cytrynowy

Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Rozwałkować na 3 placki o grubości ok 0,5 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie w 180 stopniach ok. 15 minut (na złotobrązowy kolor). Wystudzić.
Ser, jaja, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w wysokim garnku na małym ogniu. Gdy składniki sie połączą i masa bedzie gorąca, dodać cały czas intensywnie mieszając, budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia. Dodać olejek waniliowy i cytrynowy. Placki przekładać gorącą masą serową. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, po czym polać polewą czekoladową.

Można też przełożyć tą masą biszkopt. Smakuje jak prawdziwy pieczony sernik wiedeński!

z chomika white.and.black.flower

  • 72 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SĘKACZ

Składniki:


25 dag masła
1 szklanka (22 dag) cukru
3/4 szklanki (15 dag) mąki krupczatki
1/2 szklanki (11 dag) mąki ziemniaczanej
6 jajek
5 dag zmielonych migdałów
1 cukier waniliowy
tłuszcz do formy


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wsypać migdały, cukier waniliowy i oba rodzaje mąki.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Tortownicę natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200°C. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Po upieczeniu ciasto wystudzić i obficie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK CZESKI
Ciasto:
75 dag mąki
2 jajka
3/4 szkl. cukru
15 dag Kasia
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
4 łyżki śmietany
masa:
1/2 mleka
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki mąki pszennej
13 dag Kasia
dżem do posmarowania każdej łaty ciasta


Jak zrobić?
Zagnieść ciasto i podzielić na3 części.Upiec 3 placki.
Ugotować budyń,gdy wystygnie utrzeć go z Kasią i 5 łyżkami cukru pudru.

Przekładać placki masą i dżemem.

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TRUSKAWKOWE RAFAELO

Biszkopt

* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt w temperaturze 175 stopni, około 20-25 minut, wielkość blaszki 24X42cm.

Mus truskawkowy

* 80 dag truskawek
* 250 ml śmietany kremówki
* 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

Truskawki podzielić na dwie połowy - jedną zmiksować, drugą pokroić na kawałki. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mus truskawkowy, galaretki i pokrojona owoce. Lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Krem rafaelo

* 250 ml śmietany kremówki
* 1 szt. śmietany "Śnieżka"
* 1/2 szklanki adwokatu
* 1/2 paczki biszkoptów
* 1/2 białej czekolady
* 4 łyżki kokosu
* 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości śmietanki. Schłodzoną śmietanę ubić razem ze Śnieżką. Dodać adwokat, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, pokruszone biszkopty, kokos, żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody - wszystko lekko wymieszać. Wyłożyć na mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki.

Masa śmietanowa

* 1/2l (można 1l) śmietany kremówki
* 1 smietana-fix (na litr 2 szt)
* 2 łyżki cukru pudru
* płatki migdałowe

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietaną-fix, stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć na krem rafaelo, posypać płatkami migdałowymi (można lekko uprażyć). Całość wstawić na lodówki na kilka godzin.

Uwaga

Można pominąć masę śmietanową i zamiast jej przyrządzić krem rafaelo z 1 litra śmietany z podwojonymi składnikami.

z chomika white.and.black.flower

  • 138 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACKI Z CUKINII.

Składniki:

1 duża (lub 2 małe) cukinie
5-6 ziemniaków
1 cebula
1 marchewka
koperek,pietruszka(trochę)
jarzynka, pieprz
mąka
1 jajko
można dodać jak ktoś lubi 2 ząbki czosnku



Wykonanie:


Cukinie i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce(o grubych oczkach), tak samo marchewkę. Można trochę odcedzić warzywa, bo na pewno się zrobi dużo soku.
Cebulkę obrać pokroić w kostkę. Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Można dodać
też pół papryki pokrojonej w paski. Wszystko razem wymieszać, dodać jarzynki i
pieprzu do smaku, mąkę i jajko (mąki, tak na oko, żeby nie było ciasto za rzadkie
i upiec na złoty kolor).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki
1/ 2 kg śliwek
1 Kasia
6 jajek
20 dag cukru
cukier waniliowy
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bardzo miękką Kasia i utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć polówki śliwek.
Piec około 45 min w temp.p. 170-180 st!

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GALARETKOWA PIANKA

Składniki:

3 szklanki mleka
3 kolorowe galaretki
czekoladowa posypka


Wykonanie:


Każdą galaretkę oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku mieszając, aż ostygną. Odstawić, aż zaczną lekko tężeć.
Zimne mleko podzielić na 3 części. Każdą część ubić na puszystą piankę, stopniowo wlewając jedną galaretkę.
Formę wyłożyć folią spożywczą. Wlać kolejne warstwy (każdą lekko zastudzić przed wlaniem kolejnej). Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ptasie mleczko wyłożyć na półmisek, usunąć ostrożnie folię. Można ozdobić czekoladową posypką.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO PUSZYSTE Z MALINAMI

skladniki (ciasto):
- 30g drożdży
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1/2 kostki masła (margaryny)
- 1/2 łyżeczki soli

+ 500g owoców

skladniki (Kruszonka):
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła (margaryny)
(rozetrzec calosc w mieseczce)

Wykonanie:
1. zrobić Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

2. Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól.

3. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami

4. Wyrobić ciasto robotem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.

5. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym jajkiem lub maslem i mąka - ponakłuwać widelcem.

6. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut

7. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu można ozdobić cukrem pudrem

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Krówka

50 dkg mąki
0,5 szkl. cukru pudru
15 dkg miodu
0,5 kostki margaryny lub masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Z podanyc składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Upiec 2 placki na takich samych
blachach (22x38 cm). tem 180 stopni 40 min

Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru pudru i dodać rozpuszczoną
żelatynę ( 3 łyżeczki w 1/4 szkl wody). można dodać 2 łyżki masy krówkowej. Placki
przełożyć śmietaną.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować 3 godz. Wystudzić i wyłożyć
połowę na wierzch ciasta. Rozsmarować i posypać orzechami. Drudą połowę zużyć
dowolnie

z chomika white.and.black.flower

  • 45 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORT Z KREMEM SUŁTAŃSKIM...
MOZNA TEZ ZROBIC TAKIE CIACHO

Składniki:

5 jaj.
szkl mączki ziemniaczanej.
3 łyżki mąki.
szkl cukru.
cukier waniliowy.
2 łyżeczki proszku.


Krem.
1/2 litra śmietany 36%.
tabliczka mlecznej czekolady ( bądz pół mlecz+ pół gorzk).
garść rodzynek.
mały słoiczek wiśni drylowanych.
2 łyżki cukru pudru z kakao.
Polewa ;czekolada + 2 łyżki śmietanki.


PRZYGOTOWANIE:

Pieczemy biszkopt:
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę ,mączkę proszek do pieczenia.Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.Pieczemy 20 min ,studzimy,odcinamy góre tak ok 2-3 cm,kruszymy ją.Krem czekolade rozpuszczamy w 2-3 łyżkach śmietanki reszte śmietanki ubijamy dodajemy wystudzoną czekolade,cuker z kakao,rodzynki,wiśnie.Nakładamy na ciasto,na krem nasze biszkoptowe okruszki i polewamy polewą.(czekolada rozpuszczona w 2 łyżkach śmietany

z chomika white.and.black.flower

  • 55 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ORZECHOWE DWUWARSTWOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto - dolna warstwa.
.
125g masla.
6 zoltek.
100g cukru.
otarta skorka z cytryny
90g maki.
1 lyzeczka od herbaty proszku do pieczenia.
.

Druga warstwa ciasta.
.
6 bialek.
250g cukru.
250g orzechow laskowych.
szczypta soli.
.
Tortownica 26 cm srednica..


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie: 125g masla, zoltka i cukier + plus skorka cytrynowa wszystko utrzec na kremowo. Masa musi byc bardzo jasna, jak krem do tortu. Make i proszek wymieszac, przesiac na mase zoltkowa i wymieszac. Tortownice wylozyc na dnie papierem do pieczenia. Nalozyc pierwsza warstwe ciasta. Druga warstwa: Bialka ubic na bardzo sztywna ze szczypta soli. Powoli dodac cukier i w dalszym ciagu ubijac, dosyc dlugo, zeby bylo bardzo sztywne, jak na bezy. Na koncu dodac mielone orzechy i lekko wymieszac. Nalozyc jako druga warstwe na ciasto do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temp. 160°C

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności