Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 26 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki

Biszkopt :
3 jajka
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennnej
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy
Masa jabłkowa:
2 galaretki ( wiśniowa i agrestowa)
słoik jabłek prażonych
Masa:
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
5 żółtek
3 czubate łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 Kasia
polewa
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku.Pianę wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem.Biszkopt upiec.Drugi upiec z dodatkiem kakao a trzeci z dodatkiem kiślu( ja dodałam barwniki spożywcze). Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance wody. 1 1/2 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Rozmieszać w pozostałym mleku mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka.Wystudzić budyń.Kasia utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.Do tężejących galaretek dodać jabłka(ja dodałam gruszki własnej roboty).Biszkopty nasączyć i przekładać warstwami tak jak na zdjęciu.Polać polewą.Smacznego!

Temperatura piekarnika: 170 CoC
Czas pieczenia: 3x 20 min

z chomika white.and.black.flower

  • 7 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki:
6 białekpół szklanki cukru15 dkg margarynytabliczka czekolady mlecznej lub deserowej15 dkg zmielonych orzechów włoskich2 łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniapół kieliszka alkoholuherbata do nasączenia ciasta
Krem I:10 dkg zmielonych orzechów włoskichtabliczka mlecznej czekolady3/4 szklanki mlekałyżka masła1 łyżka mąki2 całe jajka1 żółtkołyżka cukru pudrukostka masłakieliszek spirytusuKrem II:2 niepełne szklanki mleka2 opakowania "śnieżki"łyżka kakao10 dkg pokrojonych orzechów włoskich2 łyżki żelatynyDodatki:tabliczka mlecznej czekolady5 dkg margaryny3 opakowania "delicji" o smaku toffi lub biszkoptykawa do nasączenia Delicjidrobno pokrojone orzechy

Wykonanie:

Ciasto:6 białekpół szklanki cukru15 dkg margarynytabliczka czekolady mlecznej lub deserowej15 dkg zmielonych orzechów włoskich2 łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniapół kieliszka alkoholuherbata do nasączenia ciastaKrem I:10 dkg zmielonych orzechów włoskichtabliczka mlecznej czekolady3/4 szklanki mlekałyżka masła1 łyżka mąki2 całe jajka1 żółtkołyżka cukru pudrukostka masłakieliszek spirytusuKrem II:2 niepełne szklanki mleka2 opakowania "śnieżki"łyżka kakao10 dkg pokrojonych orzechów włoskich2 łyżki żelatynyDodatki:tabliczka mlecznej czekolady5 dkg margaryny3 opakowania "delicji" o smaku toffi lub biszkoptykawa do nasączenia Delicjidrobno pokrojone orzechyOpis przygotowaniaCiasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierają, stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dwie duże blaszki i upiec dwa osobne placki. Piec około 20 minut w temp.180st.C.
Upieczone i wystudzone placki nasączyć ponczem z herbaty.

Krem I:
w rondelku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia.
Następnie wsypać orzechu i cały czas mieszając chwile pogotować. Masę wystudzić.
Czekoladę połamać i w osobnym naczyniu rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić.
Jajka oraz żółtko ubić z cukrem na par

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki:
jajka [8 szt.] olej [1 szklanka] mąka tortowa [3 szklanki] proszek do pieczenia [2 łyżeczki] cukier [1.5 szklanki] kakao [2 łyżki] mąka tortowa [1 łyżka] (do jasnego ciasta) cukier waniliowy [1 op.] mąka pszenna [1 szklanka] (krem) cukier [1 szklanka] (krem) mleko [1 szklanka] (krem) cukier waniliowy [1 op.] (krem) aromat śmietankowy do ciast (akurat zapach jest dowolny, do metowca używam tego :)) margaryna [1 kostka] (krem, zamiennie masło)

Wykonanie:
•CIASTO:
Podam teraz przebieg robienia 1 ciasta:
Do miski wrzucamy 4 jajka, 0,5 szkl. oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki, 0,5 opak. cukru waniliowego, mała szczypta soli.
•• I TERAZ: do jednej miski dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej jeszcze 1 łyżkę mąki. Miksujemy.
Wylewamy do rynienek. Piec ok. 45 min. w 180st.C.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - suche = upieczone. Wyjąć i ostudzić.

Krem można kupić gotowy, a można zrobić samodzielnie, zatem podaję przepis, którego używam.

•KREM:
Do garnka wlewamy 0,5l mleka i czekamy aż zacznie się gotować. W tym czasie z misce rozrabiamy 0,5l mleka z mąką i cukrami. Wlewamy taki roztwór do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powinno się to gotować ok.5 min. Powinien zniknąć smak mąki, zatem warto spróbować. ;))
Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Mocno stężeje.

W misce rozetrzeć mikserem miękką margarynę i powoli dodawać samodzielnie zrobiony budyń. Ucierać aż połączymy wszystko i całość będzie bez widocznych grudek. Dodajemy do tego zapach śmietankowy, tudzież inny preferowany.
• I już takim kremem można przekładać metrowca, ale można też podzielić masę na pół i do jednej z nich dodać jakiś barwnik. Może być spożywczy, a może być, jak w moim przypadku galaretka z aronii. Powstał kolor fioletowy. Można użyć też soku z buraczków itp.
Ogólnie ten budyń w połączeniu z margaryną lub masłem można dowolnie modyfikować wg potrzeb.

•DALSZA CZEŚĆ - PRZEKŁADANIE KREMEM:
Wystudzone ciasto pokroić. Powinny być to ok. 1 cm kawałki. Liczcie, aby wyszło Wam tyle samo z obu kolorów.

Zaczynajcie od "piętki ciasta" i tak do środka, biorąc po kolei na przemian z obu kolorów. Najprościej jest połączyć 2 kromki kremem i położyć na desce, kolejne smarować w dłoni i dokładać. Ciasto układać naprzemiennie ciemne-jasne. Naprzemienne nakładać kolory masy, chyba, że mamy 1 kolor. Ściśle dociskać. Warto robić raz grubsze, raz cieńsze warstwy kremu, wtedy ciasto

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Wafle z wiórkami kokosowymi i biszkoptami:

3 paczuszki wiórków (ok.20dag)
paczka biszkopcików okrągłych
1 szkl. mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 masło lub margaryna
dżem dowolny ( raczej kwaskowaty)
paczka wafli

Zagotować mleko (odlać troszkę na rozmieszanie mąki) z cukrem, dodać wiórki i trochę pogotować, wlać mleko z mąką i jeszcze gotować mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, przestudzić. Masło zmiksować, powoli dodawać wiórki. Wafel posmarować dżemem, przykryć drugim, na to wyłożyć połowę masy, ułożyć biszkopty( można je czymś lekko nasączyć)wyłożyć resztę masy, przykryć waflami przełożonymi dżemem ( tak jak na początku)

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki

Ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 jajko
6 łyżek mleka
2 łyżki miodu
25 dag Kasia
Masa :
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag Kasia
Polewa :
1/3 kostki Kasia
2 łyżki cukru
2 łyzki miodu
20 dag orzechów
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto : mąkę , cukier, sodę siekamy z Kasia. Dodajemy jajko . Miód rozpuszczamy w mleku i dodajemy do ciasta . Ugniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Blaszkę wykładamy papierem , rowałkowujemy ciasto . Każde pieczemy ok . 15 min. w temp.p. 180 stopni ( termoobieg).Zostawiamy do wystygnięcia.
Masa: zagotować 2 szklanki mleka z cukrem . W pozostałej szklance rozpuscić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotujacego się mleka i ugotowac budyń . Zostawić do wystudzenia . Kasia utrzeć na puch , dodawać stopniowo masę budyniową .Utrzeć na gładki krem .
Krem podzielić na 2 części . Przełożyć placki . Na wierzch polewa : rozpuścić Kasia z cukrem i miodem - dosypać orzechy i podprażyc ok. 2 min . Masę wylać na wierzch ciasta . Dodatkowo mozna polać gotową, rozpuszczoną polewą czekoladową.

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45


Składniki

Biszkopt :
4jajka
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1łyżka oleju
Masa:
1 kostka Kasia
1/2 szkl cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 1/2 szkl mleka
3 kopiaste łyżeczki żelatyny
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
bakalie( rodzynki , kawałki czekolady , orzechy, migdały)
szklanka wiśni nasączonych alkoholem
Pianka:
1 galaretka wiśniowa
1 bita śmietana w proszku
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,po jednym żółtku. Masę wymieszać delikatnie z przesianą mąką i kakao. Na końcu dodać olej. Upiec biszkopt. Po wystudzeniu nasączyć go alkoholem z wiśni. Budyń ugotować i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Kasia, cukier i żółtka utrzeć na puszysty krem. Dodawać małymi porcjami budyń i kwasek cytrynowy ,na końcu letnią żelatynę.Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Na biszkopt nałożyć jasną masę, posypać bakaliami, na to masę ciemną , a następnie posypać na to wiśnie.Galaretkę rozpuścić w szklance wody, bitą śmietanę ubić w 3/4 szkl mleka. Tężejącą galaretkę połączyć z śmietaną i wyłożyć na wiśnie. Wstawić do lodówki na godzinę.Smacznego.

Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 20 min

z chomika white.and.black.flower

  • 38 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Marczello

Składniki

Biszkopt :
6 jajek
1/4szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Krem:
1 czekolada mleczna
1/2 szkl cukru
3 batoniki "Pawełki" czekoladowe
3 żółtka(spażone)
1/2 szkl mleka
1,5 kostki Kasia
2 łyżki wódki
mały słoiczek wiśni wydrylowanych
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,ubijać dodając po jednym żółtku.Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć, dodać olej.Piec w formie(24x34 cm)25 min w temp.p 160 C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki.Wystudzić.Kasia utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym wymieszanym z wódką.Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch),poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu.Dowolnie udekorowa

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Żółwik

Na biszkopt:
4 jajka
140g cukru
140 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
nutella
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
2 jajka
50 g cukru
Do dagracji:
cukierki na oczy i język
małe mleczne bułeczki
Wykonanie:
Biszkopt:
Ubijać jajka z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody – (ja dałam tylko 2) aż do podwojenia objętości. Dodać delikatnie przesianą mąkę (ja dodałam szczyptę proszku choć nie ma go przepisie oryginalnym, bo poprzednim razem nie byłam zadowolona z biszkoptu).
¼ ciasta wlać do formy okrągłej - 23cm średnicy, a resztę na papier lub inną formę prostokątną jak na roladę. Piec ok 10 min w 180°.
Po ostudzeniu biszkopt posmarować nutellą, zwinąć, zawinąć w folię przezroczystą i dać do lodówki na ok. 30min.
Mus czekoladowy:
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać delikatnie serek mascarpone mieszając ręcznie, dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Ubić białka na sztywno i też dodać.
Roladę pokroić na kromki grube ok 1,5 cm i wyłożyć nimi małą miskę wyścieloną filmem przezroczystym, wypełnić musem czekoladowym. Tym co lubią polecam dodać do musu brzoskwinie lub gruszki z puszki. Moje dzieci nie lubią więc nie dawałam. Zamknąć biszkoptem okrągłym i przykryć filmem, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie, przełożyć na duży talerz, zdjąć folię i udekorować. Odkroić kawałek bułeczki, wbić cukierki na oczy i naciąć nożyczkami aby otrzymać pyszczek, w który wsadzamy czerwony cukierek. Tę główkę przykleić nutellą i tak samo łapki (z ciastek „chamonix” lub też z bułeczek) i ogonek.

Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 10 minut

z chomika white.and.black.flower

  • 195 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Placek marchewkowy
12 kawałków - czas przygotowania: ok. 45 min. - czas pieczenia: ok. 45 min.
1 kawałek zawiera ok. 220 kcal., 5 g białka, 14 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 1,5 porcja węglowodanów


obrazek300 g marchwi
500 g winnych jabłek
2 łyżki soku cytrynowego
4 jaja
80 ml oleju rzepakowego
50 g płynnego miodu
1 łyżeczka słodziku w płynie
100 g mąki lub kaszki kukurydzianej
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g dżemu morelowego lub pomarańczowego
papier do pieczenia do wyłożenia formy


1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C (przy powietrzu obiegowym do 150° C). Marchew oczyścić, obrać i drobno ustrugać. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki i pokropic sokiem cytrynowym.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W dużej misce utrzeć na gęsty krem żółtka z olejem i słodzikiem. Do utartej marchwi dodac mąke kukurydzianą, migdały i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać i dołączyć do zółtek. Na końcu ostroznie domieszać pianę z białek.
3. Dno tortownicy (ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i połączyć z bokami. Totownicę napełnoć ciastem i wygładzic powierzchnię. Cząstki jabłek wcisnąć w ciasto na wzór rozetki.
4. Ciasto wsunąć na średni poziom piekarnika i piec przez okolo 45 minut. W tym czasie ogrzać dżem. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i jeszcze ciepłe posmarować dżemem.


Mąkę lub kaszę kukurydzianą mozna kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w odpowiednich działach w supermarketach. Można też zastąpić ją mąką pszenną.

Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 16 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Cebulniaczki podlaskie /przepis i zdjęcie z netu/

Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!



Ciasto:

4 szklanki mąki,

jajko,

2 łyżki cukru,

sól, 1,5 łyżeczki,

5-6 łyżek śmietany,

2 deko drożdży

roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.

Zagnieść ciasto.

Farsz:

cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, pieprz

Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.

z chomika white.and.black.flower

  • 32 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MAKARON 3 KOLORY.
sok ze szpinaku
farbka spozywcza
Make przesiac na
stolnice ,wbic
jajka ,sol,i
wyrobic twarde
ciasto,podzielic
na 3 czesci i do
jednej dodac sok
z szpinaku ,do
drugiej farbke
spozywcza, i zagniesc
jeszcze raz .Cienko
rozwalkowac i
pozostawic do przes
chniecia.Nastepnie
drobno pokroic i
pozostawic na stolnicy.
Gotowac kazdy kolor
oddzielnie w osolonej
wodzie.Odcedzic i
przelac zimna woda.

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PIERSI Z KURCZAKA Z MARCHEWKA .
piers z kurczaka przepolowic na pol doprawic sola i pieprzem, rozlozyc na blache ,posmarowac cienko majonezem, ukladac stopniowo cebula pokrojona w kostke, marchewka starta na tarce tylko tej sredniej, posmarowac to wszystko cienko majonezem wstawic do piekarnika na pol godziny pod koniec tak 5 minut wyjac i polozyc na kazda piers plasterek sera, lub posypac serem i wstawic ponownie do piekarnika i zeby sie zapieklo Mozna posypac natka pietruszki pokrojonej. .Ja zrobilam z kasza i dodatek buraczki.mozna jesc na goraco i zimno .Udekorowac
bardzo dobre polecam.Smacznego!!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 58 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SCHAB NADZIEWANY BIALA KIELBASA.
1,5 kg schabu bez kości
2 łyżki Jarzynki
1 laske bialej kielbasy
4 łyżki oleju
pieprz
4 łyżki pieprz
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć Jarzynką i pieprzem. Ostrym nożem naciąć otwór wzdłuż mięsa i wypelnic biala kielbasa. Schab ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny pod przykryciem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku .

KAPUSTA SMAZONA.
1 glowka kapusty,
1 lisc laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
1-2 cebule,
1 kostka rosolowa warzywna,
ocet,
cukier do smaku,
olej/oliwa,
maka zytnia.

Kapuste drobno poszatkowac,wlozyc do wrzatku z listkiem i zielem. Gotowac ok.15-20 minut.W tym czasie cebule obrac i pokroic w kostke.Przesmazyc na oleju,az cebula sie zeszkli.Kapuste odcedzic,pokropic odrobina octu,wymieszac,przykryc i odstawic.Zrobic zasmazke z maki i oleju.Do kapusty dodac cebule,kostke rosolowa rozpuszczona w 0,5 szkl.cieplej wody,zasmazke i cukier do smaku.Dokladnie wymieszac i
ewentualnie doprawic sola,pieprzem lub vegeta.

KASZA GRYCZANA
200 g kaszy gryczanej
½ l wody
20 g tłuszczu
1 cebula,pieczarki
sól
pieprz
Ugotować kaszę gryczaną na półsypko. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na tłuszczu i pieczarki pokroic w kostke,dodac do kaszy i posmazyc wszystko razem przyprawic sola, i pieprzem.

z chomika white.and.black.flower

  • 60 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOTLET MIELONY Z INDYKA.
mięso z indyka 40 dag
cebula 1 szt
ryż 10 dag
jajko 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
olej do smażenia 0,5 szklanki
Gotujemy ryż, studzimy. Cebulę i czosnek tniemy w drobną kostkę. Wyrabiamy mięso z cebulą, ryżem, jajkiem i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, smażymy na złoty kolor.

Ja podalam mrozony groszek,kukurydze,fasolke .Mozna podawac wedlug uznania to sa moje pomysly,Smacznego.

ZRAZY Z KASZA.
30 dkg kaszy jęczmiennej,
cebula,
12 dkg tłuszczu,
4 dkg grzybów suszonych,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki tartej bulki,
pół szkl. śmietany,
pieprz,
majeranek,
łyżka mąki pszennej,
4 jaja,
oregano.
Kaszę jęczmienną ugotować na sypko, ostudzić i zemleć w maszynce razem z cebulą, kilkoma ugotowanymi grzybami. Do masy dodać jaja, trochę tłuszczu, majeranek, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkęi pozostałe przyprawy. Dokładnie wyrobić i uformować podłużne zrazy, zrumienić je na tłuszczu, zalać sosem grzybowym i chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z ziemniakami.

RYZ Z KLOPSIKAMI.
1 glowka kapusty
pekinskiej
3-4 marchewki
1 op. groszku zielonego
1 srednia cebula
1-2 zabki czosnku
2 lyzki oleju
30 dag mieszanego miesa
sol ,pieprz ,
Ryz ugotowac wedlug przepisu na
opakowaniu,ugotowac marchewke ,pokroic w kostke , dodac groszek .wszystko smazyc kilka minut przyprawic sola ,pieprzem .
Mielone mieso przyprawic ,sola i swiezo zmielonym pieprzem .Na patelni
mocno rozgrzac lyzke oleju i stopniowo
wrzucac porcje miesa,szybko obsmazyc
z obu stron .Dodac czosnek i cebule ,
krotko zeszklic i dodac pokrojona kapuste pekinska i smazyc 3 minuty.
wylozyc na polmisek ,obok polozyc ryz .

z chomika white.and.black.flower

  • 50 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SALATKA SLEDZIOWA
JAJKA
SLEDZIE SOLONE
CEBULA
CZOSNEK .
POKROIC W KOSTKE DODAC MAJONEZ ,WYMIESZAC WSZYSTKO I

JAJKA FASZEROWANE.
6 ugotowanych na twardo jajek
20 dkg parzonych krewetek koktajlowych
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ostrego sosu chili
sól, pieprz
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć żółtka. Odłożyć 12 krewetek, resztę posiekać nożem. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane krewetki i pozostałe składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełniać połówki białek. Kopczyk farszu zwieńczyć krewetką i gałązką kopru. Polecam, pychota
DOPRAWIC PIEPRZEM.

SLEDZIE W OLEJU.
1/2 kg płatów śledziowych
2-3 cebule
1-2 cytryny
listek laurowy lub dwa, ziele angielskie kilka ziaren, kilka ziaren czarnego pieprzu
olej

Śledzie moczymy z zimnej wodzie od 2-3 godzin do doby w zależności od początkowego ich zasolenia. Aby przyśpieszyć proces odsalania ryby wodę należy jak najczęściej zmieniać. Gdy płaty nie będą już słone (należy spróbować) wyjmujemy je z wody, odsączamy, czyścimy i kroimy na kawałki (kawałki mogą być większe lub mniejsze - jak kto woli).

Cebulę i cytrynę kroimy w cieńkie plasterki. Na dnie słoika układamy warstwę cebuli i 2 plasterki cytryny, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, na to układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy znów cebulę i cytrynę i tak aż zapełnimy całe naczynie. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z cytryną. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była zakryta. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 64 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SALATKA WARZYWNA
BRAKOLI
KALAFIOR UGOTOWANY ,PODZIELONY NA CZASTKI ,JAJKA NA TWARDO ,POKROJONE NA CIWIARTKI,MALE MARCHEWKI W CALOSCI ,KUKURYDZA Z PUSZKI ,MALE POMIDORKI ,ZIELONA PIETRUSZKA,MAJONEZ,SOL ,PIEPRZ,JA DODAJE PIERSI Z KURCZAKA ,POKROJONE W KOSTKE ,I UDUSZONE NA OLIWIE ,TAK JAK PISALAM LUBIE ZMIENIAC PO SWOJEMU ALE JEST BARDZO DOBRA .MOZNA DODAWAC OWOCE ,JA DODAJE MANDARYNKI Z PUSZKI ,SUSZONE CZERESNIE TO JAK KTO LUBI NA SLODKO .SMACZNEGO.MOI ZNAJOMI BARDZO LUBIA TA SALATKE.TA SALATKA JEST BEZ KURCZAKA Z MAKARONEM.

SALATKA Z PIECZAREK
pieczarki 1/2 kg
liście kolendry 1 garść
sok z cytryny 25 ml
oliwa 25 ml
wiórki kokosowe 2 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
cukier 1 łyżka
imbir 1 szczypta
Pieczarki oczyszczone pokroić w paski, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować odcedzić i wystudzić. Połączyć z posiekanymi liśćmi kolendry, sokiem cytrynowym, wiórkami kokosowymi, oliwą oraz przyprawami. Pozostawić w chłodziarce na 30 minut. Udekorować

SALATKA Z ANANASEM.
2 piersi z kurczaka
1 szkl ryżu
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
przyprawa curry
majonez rzymski mały
1 łyżka vegety
musztarda
Kurczaka i ananasy pokroić w kostkę. Następnie piersi kurczaka ugotować z połową przyprawy curry i łyżką vegety. Po zagotowaniu tej samej wody wrzucamy ryż i gotujemy na sypko. Całość studzimy. I mieszamy ze sobą.
Sos majonezowy:
Do majonezu dodajemy troszkę musztardy i sok z ananasa. Wymieszane razem wszystkie składniki na jednolitą masę wlewamy do pokrojonych składników. I jeszcze raz dokładnie mieszamy.

SALATKA Z MARYNOWANYMI GRZYBKAMI
słoiczek grzybków marynowanych
2 cebule skrojone w kostkę
2 białka z jajka skrojone w kostkę
4 ogórki konserwowe skrojone w kostkę
majone lub jogurt
sól, pieprz
ugotowane żółtka z jajek
Grzybki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać składniki pokrojone w kostkę i wymieszać razem w głębokiej misie.
W osobnym kubku utrzeć ze sobą, 2 żółtka z majonezem lub jogurtem doprawić do smaku przyprawami i polac sosem warzywa. Dobrze wymieszać przed podaniem schłodzić w lodówce.

z chomika white.and.black.flower

  • 79 KB
  • 15 wrz 12 20:45
wołowiny ładnej, mniej więcej 0,5-0.75 kg.
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sok pomidorowy i/albo rozdrobnione pomidory w puszce
- zioła jakie się chce (pasuje bazylia, prowansalskie, tymianek)ja dodalam kukurydze,groszek ,pieczarki .
z pół szklanki czerwonego (najlepiej wytrawnego) wina
- papryka ostra, cynamon, goździk, sól
Wołowinę w kostkę pokroić (nie za dużą, nie za małą) i na gorący olej, żeby się podsmażała. Do drugiego rondla też nalać oleju i na to cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki (w każdym razie nie posiekaną, mają być takie ciut większe kawałki). Jak się już lekko zeszkli - dodać pokrojony czosnek. I to razem poddusić, ewentualnie podlewając wodą. Jak mięso i cebula są podduszone, łączymy to, i zalewamy pomidorami groszkiem ,kukurydza ,pieczarkami ,- ja najczęściej leję sok, ale można też dodać te puszkowe rozdrobnione i dopełnić sokiem i od razu wrzucić goździka. Pomidorów/soku dodać trzeba tyle, żeby mięso pływało w sosie, ale żeby nie była to zupa. Jak to wszystko ładnie się podgotuje - doprawić pozostałymi przyprawami, tzn. cynamonem, papryką ostrą, i ziołami. Dolać wina i poddusić wszystko razem na malutkim ogniu dłuższą chwilę. Solić na samym końcu.
Ten cynamon i goździk są niezbędne - dzięki temu sos jest pachnący i charakter tej wołowiny się zmienia.
Ja czasem robię tak, że na gorący olej sypię paprykę (ew. inne przyprawy) i dopiero potem cebulę albo mięso w to wrzucam - wydaje mi się, że przyprawy mocniej pachną wtedy.
Ja podalam z ryzem ,mozna podac z kasza ,ziemniakami.

CZERWONA KAPUSTA.
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem z 1 łyżką soli, pozostawić na 15 minut, odcedzić, dokładnie osączyć.
Olej, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wymieszać.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Jabłko obrać, zetrzeć.
Cebulę i jabłka dodać do kapusty, polać sosem, wymieszać.
Wstawić do lodówki na 30 minut

SUROWKA Z BIALEJ KAPUSTY.
1 główka białej kapusty
0,5 łyżeczki Kwasku cytrynowego spożywczego
3 łyżeczki cukru
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego
0,5 szklanki śmietany 18%
sól i pieprz
Kapustę umyć, poszatkować, posypać solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wygnieść i odstawić na parę minut. Następnie połączyć 1/2 szklanki śmietany z majonezem (koniecznie dekoracyjnym WINIARY!), doprawić solą i pieprzem, zalać kapustę i wymieszać. SMACZNEGO!!

Kapusta wigilijna

1 1/2 kg kiszonej kapusty,
12 dag suszonych grzybów,
2 cebule
3 łyżki oleju,
sól, wegeta,
pieprz.
Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych.

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KLOPSIKI
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 łyżka
wegeta 1 szczypta do smaku
pieprz 1 szczypta
jajko 1 szt
kasza manna 2 łyżki
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie produkty wyrabiamy masę. Formujemy z niej małe klopsiki. Bierzemy trochę masy i formujemy kulkę (najlepiej mieć ręce wilgotne ręce, wtedy lepiej się formuje).
Na gorącą wodę wrzucamy klopsy i gotujemy 7-8 min.
SOS WARZYWNY
1 glowka kapusty pekinskiej
3-4 marchewki
1 glowka cebuli
1 zabek czosnku
2 lyzki oleju
15 ml.sosu chili
Kapuste pokroic na male kawalki
marchewke pokroic w slupki,
cebule i czosnek drobno posiekac.Na patelni
mocno rozgrzac olej krotko zeszklic
cebule,czosnek ,marchewke i na koniec dodac kapuste pekinska.Wszystko przyprawic sola ,pieprzem,podlac sosem
chili.Dodac ugotowane klopsiki wymieszac .Mozna podawac z ryzem ,z
ziemniakami .Ja zrobilam ryz z marchewka,groszkiem smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
mięso mielone - 50 dag
jajka - 5 szt.
cebula - 1 szt.
tarta bułka - 6 łyżka(i)
olej
sól pieprz .

SUROWKA Z KAPUSTY .
2 glowki kapusty
1/4 szklanki cukru
2 jablka
2 marchewki 2 cebule
1 peczek cebuli zielonej

ZALEWA
3/4 saklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanki octu
1 lyzeczka soli
Kapuste poszatkowac ,zasypac 1/4 szklanki cukru ,
wymieszac pozostawic na 2 godziny.
Jablko zetrzec na tarce ,marchewke tez zetrzec na tarce ,cebule pokroic w kostke,i szczypiorek tez posiekac .Wszystko wymieszac
razem i zrobic zalewe ze skladnikow ,wymieszac z kapusta .Kapuste
wkladam do sloikow i w lodowce mozna trzymac do trzech miesiecy .Surowka jest bardzo dobra,Smacznego.
Mięso dobrze wyrobić z jajkiem,bułką,cebule starta na tarce .Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i do każdego włożyć ugotowane jajko.Dobrze zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu.Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SALATKA Z KURCZAKA
piersi z kurczaka
groszek
marchewka
kukurydza fasolka
makaron swiderki
majonez
sol,pieprz
Piersi z kurczaka ugotowac ,pokroic w
kostke ,warzywa ugotowac ,makaron ugotowac .
Wszystkie skladniki wymieszac przyprawic sola,pieprzem
do smaku.

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIECIERZYCA PO BOLONSKU
***********************
ciecierzyca z puszki
kiełbasa
boczek wędzony
pomidor
cebulka
cukinia
koncentrat pomidorowy
olej
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać boczek wędzony i kiełbasę pokrojone w kostkę.cukinie pokrojona w plasterki. Dodać pokrojone pomidory bez skórki, chwilę podsmażyć. Na koniec dodać odsączoną ciecierzycę ugotwana ( lub z puszki) i koncentrat pomidorowy. Doprawić vegetą i pieprzem,
ewentualnie ostrą papryką jak ktoś lubi bardzo ostro
.
Ciecirzyca jest podobna do orzecha laskowego ,i smakuje troche inaczej niz groch.Moze nazywac sie tez cieciorka,Dalam na srodek zeby bylo lepiej widac ,Jest to bardzo dobre i syte na diete. Ma podobne wlasciwosci do miesa ja tez robie bez boczku i kilbasy jak kto lubi.
SMACZNEGO;;

z chomika white.and.black.flower

  • 55 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RYBA BIALA.
1/2 kg filetow
ZALEWA
2szklanki wody
6 lyzek octu
1 puszka koncentratu pom.
3 lyzki keczupu ostrego
3 lyzki cukru
1/2 szlkanki oleju
ziele,sol,lisc laurowy,pieprz

1 czerwona papryka
3 cebule
ogorki kiszone lub korniszony

cebule pokroic w grubsza koske ,papryke
pokric tez w grubsza kostke i podsmazyc na
oleju ,ogorki pokroic w slupki i dodac do cebuli i papryki ,
Wszystko chwile smazyc razem i dodac do zalewy ,ja dodalam
kukurydze jeszcze ,

Filety przyprawic sola ,pieprzem ,ja skrapiam
cytryna ,nastepnie obtaczam w mace i smaze .
Jak kto lubi to filety mozna panierowac w ciescie
nalesnikowym .Rybe ukladac w naczyniu i polewac zalewa .
Mozna jesc na zimno i na goraco ,Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 93 KB
  • 15 wrz 12 20:45
UDKA Z KURCZAKA NADZIEWANE MIESEM.

SCIAGNAC Z UDEK SKORE TAK ABY
NIE PRZECIAC I WYCIAC MIESO .
ZROBIC MIELONE TAK JAK NA KOTLETY
I WYPCHAC UDKA MIESEM ,
CO DO KALAFIORA TO MOZNA ZROBIC Z BULKA
MY NIERAZ LUBIMY TAKI .DEKORACJA WG, SWOJEGO GUSTU
POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
PRZYPRAWIC YDKA SOLA ,WG,UZNANIA I PIEC
W PIEKARNIKU ,
PODAWAC WG, UZNANIA ,
SA TEZ ZIEMNIAKI CZERWNE
UGOTOWANE I PRZYSMARZONE .

z chomika white.and.black.flower

  • 76 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KURCZAKOWE OCZKA.
2 PODWOJNE PIERSI KURCZAKA, 1 SZKL.PIWA CIEMNEGO,1 1/2 SZKL MAKI, 1/2 SZKL.MAKI ZIEMNIACZANEJ,4 ZOLTKA, 1 LYZ.PROSZKU DO PIECZENA,1 OPAKOWANIE WIOREK KOKOSOWYCH ,PIANE UBIC I DODAC NA KONIEC.PIERSI KURCZAKA POKROIC W PASKI WKLADAC DO CIASTA I WYCIAGAC POJEDYNCZO PALCAMI I WKLADAC NA PATELNIE .JA SMAZE W GLEBOKIM OLEJU TAK JAK FRYTKI .SMACZNE NA GORACO I ZIMNO SMACZNEGO.

z chomika white.and.black.flower

  • 61 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SZYNKE KRAKUS SMARUJE SERKIEM, TWAROGOWYM NA SEREK UKLADAM
SEREK W
PLASTERKACH KROJONY , I SMARUJE SERKIEM TWAROGOWYM,NA SAM BRZEG UKLADAM PASEK PAPRYKI ,MOZNA SZCZYPIOREK ,NASTEPNIE ZWIJAM W RULON I NA NOC DO LODOWKI WKLADAM.
KROJE PO UKOSIE.

DUZE PLACKI TORTILIA SMARUJE SERKIEM PHILADEPHIA ,LUB INNYM UKLADAM SZYNKE KRAKUS ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM I UKLADAM. SALATE ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM ,MOZNA POSYPAC ZOLTYM SEREM,NA BRZEG UKLADAM PASKI PAPRYKI ,LUB OGORKA DO DEKORACJI .ZWIJAM CIASNO W RULON ,NASTEPNIE ZAWIJAM W FOLIE I NA NOC DO LODOWKI .KROIJE PO UKOSIE 2cm I UKLADAM TAK ,ABY BYLO WIDAC SRODEK.

KOSZYCZKI Z POMIDOROW WYCINAM I NAPELNIAM PASTA Z PIECZAREK,PASTA Z ZOLTEK.

z chomika white.and.black.flower

  • 49 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TATAR Z LOSOSIA WEDZONEGO.
Losos wedzony
1 zoltko
1 lyzka oleju z oliwek
cebula
ogorek konserwowy
koperek.

Lososia posiekac bardzo drobniutko
dodac jedno zoltko ,olej z oliwek .
Wymieszac wszystko .Zrobic lyzka do lodow porcje ,na srodek polozyc koperek.Ogorki i cebule drobno pokroic i udekorowac ,

z chomika white.and.black.flower

  • 50 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PRZEKASKI ;)
GALARETKA Z KURCZAKA
SZYNKA KRAKUS ZAWIJANA Z SEREM
I SZCZYPIORKIEM .KONCE MACZANE W PAPRYCE SLODKIEJ.
KORECZKI Z SERA SZYNKI I POMIDORKA.
JAJKA FASZEROWANE Z ZOLTKIEM I SERKIEM.

GALARETKA Z KURCZAKA

1 kurczak
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Maggi w płynie
7 łyżeczek żelatyny w proszku
1 ½ litra wody
½ puszki zielonego groszku
Usiekana natka pietruszki
4 jajka na twardo
3 roztarte ząbki czosnku
Pieprz mielony
Sól

Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

z chomika white.and.black.flower

  • 57 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PRZEKASKI Z TEGO STOLU.
BULKA BAGIETKA.
BULKE ROZCINAM JEDEN BOK ,I
WYCIAGAM SRODEK TAK ,ABY NIE ZNISZCZYC SKORKI ,SMARUJE SERKIEM PHILADEPHIA LUB INNYM ,UKLADAM SZYNKE KRAKUS I SMARUJE LEKKO MAJONEZEM
UKLADAM SER ZOLTY ,KRUSZE SALATE LODOWA. ,NA BRZEG UKLADAM PASKI PAPRYKI ,LUB OGORKA MOZNA COS ZIELONEGO .ZWINAC W RULON CIASNO ,ZAWINAC W FOLIE I NA NOC DO LODOWKI ;

DUZE PLACKI TORTILIA SMARUJE SERKIEM PHILADEPHIA ,LUB INNYM UKLADAM SZYNKE KRAKUS ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM I UKLADAM. SALATE ,SMARUJE CIENIUTKO MAJONEZEM ,MOZNA POSYPAC ZOLTYM SEREM,NA BRZEG UKLADAM PASKI PAPRYKI ,LUB OGORKA DO DEKORACJI .ZWIJAM CIASNO W RULON ,NASTEPNIE ZAWIJAM W FOLIE I NA NOC DO LODOWKI .KROIJE PO UKOSIE I UKLADAM TAK ,ABY BYLO WIDAC SRODEK .

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności