Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 25 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO CHAŁWOWO BEZOWE PYCHA

Składniki na biszkopt:

* 6 jaj
* 18 dag mąki
* 15 dag cukru
* cukier waniliowy
* 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec biszkopt i przekroić na pół

Masa z chałwy składniki:

* 20 dag chałwy waniliowej (lub innej)
* 1 masło
* cukier waniliowy
* 4 łyżeczki cukru pudru
* 4 żółtka
* 1 szkl. mleka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka im rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszać do gęstości, wystudzić . Utrzeć masło, dodać chałwę i ugotowany budyń , razem połączyć.

Masa czekoladowa składniki:

* 3 jaja
* 1/2 szkl. cukru
* 1 łyżka kakao
* 1 czekolada gorzka
* 1 masło

* 30 dag bezów (ok. 40 sztuk)

Jaja ubić na parze z cukrem, dodać kakao i 1/2 czekolady,drugą połowę czekolady rozkruszyć. Utrzeć masło i połączyć z masą jajeczno - kakaową i rozkruszoną czekoladą .

Kolejność przekładania Ciasta:
Krok. 1 Na biszkopt dajemy masę czekoladową



Krok. 2 Na masie czekoladowej układamy bezy polecam kupić bezy na wagę

Krok 3. Na bezy kładziemy masę z chałwy i przykrywamy druga połową biszkoptu.

Krok 4. Na wierzch dajemy trochę masy i posypujemy utartą czekoladą lub posypką. Generalnie wierzch dekorujemy według własnego pomysłu

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BABECZKA

Składniki:
5 jaj
1,5szkl. cukru
1,5szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
1szkl.oranżady
3/4szkl.oleju

Jajka ubić na parze z cukrem, dodać olej oranżadę i mąkę wszystko miksować dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić a 2 części do jednej dodać kakao, kłaść na zmianę trochę białego i trochę czarnego tak jak na zebrę :)
Piec ok 30 min w 180st.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ANETKA

Składniki
CIASTO:

400g mąki pszennej
220g margaryny
200g cukru pudru
30g kakao
3 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%
1/2 proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

125g margaryny
1kg białego mielonego sera
5 jaj
2 szkl cukru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

CIASTO:

Ze składników zarobić gładkie ciasto, podzielić je na dwie części i dać na chwilę do lodówki. Następnie jedną z części rozwalkować i dać do formy. Na nią dać masę serową, na wierzch dać rozwałkowaną drugą część ciasta.

MASA SEROWA:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i po jednym żółtku i dobrze połączyć. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną i dobrze wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Masę serową wyłożyć na ciasto w formie. Na mase serową wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Ciasto pieczemy w temp. 180o-200o przez około 60 minut

To ciasto od wielu lat gości na naszym świątecznym stole i znika bardzo szybko.

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BAKALIOWIEC Z POSMAKIEM ANANASA

Składniki:

spód biszkoptowy lub kokosowy
krem:
20 dkg rodzynek,
20 dkg orzechów włoskich,
10 dkg płatków migdałowych,
250 ml wódki,
5 żółtek,
5 łyżek cukru pudru,
25 dkg masła,
ananas w puszce.

500 ml śmietany kremówki,
galartetka cytrynowa
czekolada do dekoracji

Bakalie (rodzynki, orzechy - pokrojone, migdały) dzień wcześniej zalać alkoholem (żeby się dobrze napiły;).

5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem i masłem na krem.
Do gotowego kremu wmieszać bakalie i ananas (pokrojony na małe cząstki) i wyłożyć na biszkopt.

Kremówke ubić z galaretką cytrynową przygotowaną w połowie zalecanej objetości wody.

Na koniec udekorować polewą czekoladową lub wiórkami z czekolady.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ROLADA MAKOWA

Składniki :

Biszkopt:
5 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniacznej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mały cukier waniliowy
Farsz:
1 puszka gotowego maku Bakalland.
5 kropli zapachu pomarańczowego
Dodatkowo:
suchy mak do posypania
polewa czekoladowa wg Awonli
http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny


Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min.
Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę ,raz lukrem,raz polewą lukrem,posypać suchym makiem,odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie lukru:
Do pudru wcisnąć kilka kropel soku z cytryny,dokładnie utrzeć łyżeczką,lukier powinien mieć gęstość śmietany,polać na roladę.

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
INNA WERSJA 3 BITA

Składniki
CIASTO:
- 25 dkg mąki
- 10 dkg margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

DODATKOWO:
- puszka masy krówkowej
- 50g miękkiego masła

- krem karpatkowy Gellwe (lub dowolny jasny krem budyniowy według własnego przepisu)

- krem do tortów śmietankowy (lub jeżeli nie możecie dostać w sklepie takowego kremu wówczas należy - 0,5l mocno schłodzonej śmietany kremówki ubić z cukrem waniliowym)
- 50g miękkiego masła

- herbatniki
- poncz przygotowany przez zmieszanie - 0,5 filiżanki rumu z 0,5 filiżanki herbaty
- polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada

- Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść, rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180o upiec podpiek ok. 20 minut. Wystudzić.

- Masło utrzeć w makutrze, po czym stopniowo dodawać masę krówkową - cały czas ucierając do uzyskania puszystej masy.

- Miodowy podpiek nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego masę krówkową - całość pokryć herbatnikami namoczonymi w ponczu.

- Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na herbatniki, po czym pokryć go kolejną warstwą namoczonych w ponczu herbatników.

- Śmietankowy krem do tortów ubić ze szklanką schłodzonego mleka, a następnie dodać masło - i jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki.
Gotowe ciasto ozdobić polewą czekoladową. Schłodzić i przechowywać w lodówce!

SMACZNEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO KOKOSOWE NA KRUCHYM SPODZIE

CIASTO KRUCHE:

•4 żółtka,
•2 szkl mąki,
•15 dag margaryny,
•12 dag cukru,
•1 łyżeczka proszku do pieczenia,
•2 łyżki śmietany.

CIASTO KOKOSOWE:

•4białka,
•20 dag cukru,
•1 łyżka mąki ziemniaczanej,
•15 dag kokosu
.

CIASTO CIEMNE:

•4 jajka,
•12 dag cukru,
•4-5 łyżek bułki tartej,
•1 łyżka mąki pszennej,
•1 łyżka kakao,
•1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

•1 słoik powideł (ja użyłam dżemu z czereśni)

CIASTO KRUCHE:
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, resztę składników i zagnieść ciasto kruche.

CIASTO KOKOSOWE:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie kokos, mąkę i wymieszać ręcznie.

CIASTO CIEMNE:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier- dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać mikserem. Na końcu dodać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, bułkę, kakao i wymieszać ręcznie.

PRZEŁOŻENIE:
ciasto kruche- powidła- ciasto kokosowe- ciasto ciemne- polwea

Ciasto należy piec w całości układając warstwami tak, jak podałam w PRZEŁOŻENIU. Piec w temp, 180*C przez 40-50min.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO PIJAK

Biszkopt:

3 jaja
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


ciasto makowo-kokosowe:

6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki
suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych

masa:

1/2 L mleka
3 żółtka
budyń waniliowy lub śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła lub margaryny

szklanka wódki
ok. 2 paczki herbatników
kwaśny dżem lub powidła

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Wlać do blaszki 24x30 i piec
w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

Ciasto:z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Piec w blaszce 24x30 przez ok. 25 minut

Masa: do połowy mleka
wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszć (najlepiej mikserem).
Reszte mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami.
Zagotować razem stale mieszając. Potrafi się przypalić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzoną masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę.
Na masie ułożyć herbatniki nasączone w wódce.
Całość polać polewą.

Można posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO NIEBIAŃSKIE

Składniki :

5-6 paczek herbatników 50 gram każda
1 dżem jagodowy
1 słoik kremu krówkowego Bonne Maman 370 gram
0,5 litra śmietany 30%
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe z cukrem 35 gram każdy
1/2 litra mleka
płatki migdałowe 75 gram


Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć herbatnikami, ugotować 2 budynie na 1/2 litra mleka.
Wylać na herbatniki, lekko przestudzić, na to ułożyć następną porcję herbatników.
Herbatniki posmarować najpierw kremem krówkowym, następnie dżemem jagodowym.
Wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie, ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto.
Płatki migdałowe, podpiec chwilkę na suchej patelni, aż zmienią lekko kolor, wystudzić posypać ciasto.
Wstawić ciasto do lodówki aż dobrze się schłodzi, dopiero kroić.

Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI

Składniki
Ciasto:
4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju
kasia do posmarowania formy
Masa:
1 litr mleka
4 budynie śmietankowe z cukrem
Dodatkowo:
2 pojemniczki malin
2 galaretki malinowe
kilka kostek czekolady

Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki, z proszkiem do pieczenia,kakao i olej delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować margaryną i posypać lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie)
Upieczone ciasto, wystudzić(niewyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić.
ułożyć maliny i wstawić do lodówki.
2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Upiec dowolny ciemny biszkopt.
Przekroić go napół.

Masa: 1 puszka skondensowanego mleka w puszce słodkiego 18 dkg margaryny 1 szkl.cukru pudru 2 łyżki mleka słodkiego cukier waniliowy 30 dkg łuskanego słonecznika 1 margaryna 1 kieliszek rumu

18 dkg margaryny roztopić, dodać cukier puder, 2 łyżki mleka, cukier waniliowy.Całość zagotować, wsypać słonecznik.Masę wylać na brutwankę i przyrumienić w piekarniku.(ok.30 min.)Ostudzić powstałą płytkę słonecznikową i pokruszyć. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny.Ostudzić.(Najlepiej ugotować dzień wcześniej) 1margarynę utrzeć z powstałym mlekiem, dodać do tego pokruszną płytkę słonecznikową i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć masą.Na górę polewa czekoladowa. Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BISZKOPT Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE

Biszkopt tradycyjny z 7 niedużych jajek.
Po upieczeniu i ostudzeniu przecięłam na pół.
Spód nasączyłam sokiem jabłkowym/własny ze słoika/

Na spód dałam drzem wiśniowy.Przykryłam górnym blatem.

Masa:
250 ml. śmietanki 30% ubiłam pod koniec dodałam 3 łyżki cukru pudru.
Serek -250 gr.roztarłam dodałam do ubitej śmietany i delikatnie ale dokładnie rozmieszałam.

Teraz tylko wystarczy ubrać i dać do lodówki.

z chomika white.and.black.flower

  • 59 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ŚNIEŻKA.


Składniki:

Ciasto:

50 g margaryny
100 g jogurtu naturalnego
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3 jajka
150 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

1 opakowanie deseru Paradiescreme Dr. Oetker waniliowy
250 ml mleka
250 g serka na serniki
1 op. cukru waniliowego
1op. tortengus rot (dostępny w Kaufland i tak pisze też na opakowaniu)
2 łyżki cukru
250 ml soku z wiśni


Wykonanie:

Margarynę, jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka dobrze utrzeć. Później dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodę, wszystko razem dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Połowę ciasta wylać do okrągłej formy, a do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać, wyłożyć na jasne ciasto. Na ciasto poukładać odsączone wiśnie, piec ciasto ok. 35 min. Wystudzić. Paradiescreme ubić z 250 ml mleka ok. 3min., dodać serek i cukier waniliowy wymieszać, wyłożyć na zimne ciasto, wygładzić. Tortengus wymieszać z cukrem, dodać do 250 ml soku z wiśni, wymieszać, raz zagotować, wylać na ciasto od razu (ponieważ bardzo szybko gęstnieje), schłodzić w lodówce.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KIEŁBASA WIEJSKA WIEPRZOWA


Składniki:

6 kg mielonego mięsa
1 kg słoniny
15 dkg soli
1,5 dkg saletry lub soli peklowej
2 łyżki cukru
pieprz czarny
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
gorczyca
gałka muszkatołowa
kolendra

(wszystkie ziarenka są świeżo mielone z młynka, gałkę ucieram na tarce od jarzyn i wszystkie przyprawy daje się według uznania do smaku).


Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista, wtedy dodajemy pół litra zimnej wody i ponownie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.
Odstawiamy na kilka godzin. Następnie nabijamy mięsną masą, wyszlamowane jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Zawieszamy kiełbaski w ciepłe miejsce, żeby je osuszyć i wędzimy.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 85 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KASZANKA.

Składniki:

kasza jęczmienna gruboziarnista i drobna 1:1,
kasza gryczana,
krew z ubitego świniaka
okrawki mięsa chudego i tłustego


przyprawy:

sól, pieprz, majeranek, cebula, ze 2 małe ząbki czosnku
2-3 utarkowane ziemniaki i jelita
proporcje są według uznania w zależności ile tego mamy zamiar zrobić.



Wykonanie:

Obie kasze gotujemy na gęsto w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu wykładamy w pojemnik, w którym będziemy rozrabiać masę kaszanki. Mięso gotować z przyprawami do miękkości w niewielkiej ilości wody, po przestudzeniu przemleć w maszynce i dodać do kaszy, dodać też troszkę wody, w której gotowało się mięso, następnie dodać krew dobrze roztrzepaną, żeby nie było grudek, ( bo jest zbrylona), potarkować ziemniaki, dodać cebulkę podsmażoną na tłuszczu i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać, napełniać jelita i w zależności od tego jaką kaszankę wolimy, czy pieczoną, czy też gotowaną, to taką wykonujemy. Jeżeli wolimy gotowaną, to zagotować w garnku wodę, dodać przyprawy, osolić i włożyć jelita. Gdy się zaczną gotować, zmniejszyć ogień i patyczkiem nakłuwać każde jelito, żeby nie popękało podczas gotowania (czas gotowania 1 godz można trochę dłużej). Po ugotowaniu nie próbować wyjmować jelit, lecz najpierw odlać wywar i wysunąć na deseczkę. Jeśli ktoś lubi wątróbkę, można też dodać do kaszanki, ale nie za dużo.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 91 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CHLEBEK SŁONECZNIK

Pyszny i bardzo efektowny chlebek, który wyglądem przypomina słonecznik. Piecze się go w tortownicy, a kawałki nie kroi, a odrywa od pozostałych i je jak bułeczki. Długo zachowuje świeżość. Nawet w trzy dni po upieczeniu wspaniale smakuje i jest mięciutki.

Składniki:

•500 g mąki (dodatkowo ok. 2 szklanki w zapasie do podsypywania)
•20 g świeżych drożdży
•2 jajka i 1 żółtko do posmarowania
•70 g masła
•250 ml letniego mleka
•1 i 1/2 łyżki białego octu winnego 6%
•1 i 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
•1 i 1/2 łyżki cukru
•1 łyżeczka soli
•sezam, czarnuszka

Przygotowanie:

1. Zaczyn: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10 min.
2. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wyrobić, podsypując dodatkowo mąką w razie potrzeby. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.
3. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Po tym czasie przełożyć ciasto ostrożnie na blat, pokroić na 16 części (najpierw na 4 części, a potem każdą z nich znów na 4).

5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, posmarować rozpuszczonym i ostudzonym lekko masłem, odłożyć na bok. Rozwałkować kolejny kawałek i przykryć nim ten posmarowany masłem. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami. W sumie powinnaś mieć 4 płaty ciasta przełożone roztopionym masłem. Zwiń je w roladę. Zrób tak z kolejnymi kawałkami ciasta - z 16 powinnaś mieć 4 rolady powstałe z połączenia 4 płatów rozwałkowanego ciasta.
6. Każdą roladę pokrój teraz na trójkąty. Ułóż je cylindrycznie w okrągłej dużej tortownicy, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp ziarnami sezamu i czarnuszki. Odstaw na 1/2 godziny w cieple miejsce, aby ciasto podrosło.


7. Piecz w temp. 200 st. 20 min, pod przykryciem z folii aluminiowej, następnie folię zdejmij, zmniejsz temp. do 180 st. i znów piecz kolejne 10 min., aż ciasto będzie złociste i suche w środku.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK Z JAGODAMI

Przepis na szybkie i smaczne, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu, ciasto z jagodami.


Składniki:

•20 dag mąki pszennej
•4 jaja
•6 łyżek oleju
•3/4 szklanki cukru
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•kilka kropli esencji rumowej
•60 dag jagód lub innych miękkich owoców
•cukier puder
•łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 9 KB
  • 15 wrz 12 20:45
FALE DUNAJU


Skladniki na ciasto:

•kostka masła roślinnego
•6 jaj
•2 szkl. mąki
•szklanka cukru pudru, cukier waniliowy
•2 lyżki kakao
•1 lyżeczka proszku do pieczenia
•wiśnie z kompotu lub świeże
Składniki na krem:

•kostka margaryny
•1,5 szklanki mleka
•1/2 szklanki cukru
•po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
•cukier waniliowy
Polewa:

•pół kostki margaryny
•1 szklanka cukru pudru
•2 łyżki kakao
•2 łyżki wody
Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec okolo 45 min.

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem.

Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z DELICJAMI

Efektowne i proste w wykonaniu ciasto, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Przekonaj się...

Składniki na biszkopt:

•4 duże jajka
•10 dag cukru
•4 kopiaste łyżki mąki tortowej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka wody
Składniki na krem:

•1/2 l mleka
•2 żółtka
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•10 dag wiórków kokosowych
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kostka margaryny
Dodatkowo:
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki (kolor i smak według własnych upodobań)

Przygotowanie:

1.Białka ubić z cukrem. Do piany powoli dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy dodać resztę składników. Lekko zamieszać łyżką. Piec ciasto w prostokątnej dużej blaszce, ok. 30 min. w temp. 180 st.
2.Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. 2 żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka. Wlać na gotujące się mleko. Zagotować, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Wystudzić.
3.Margarynę utrzeć, powoli dodawać po łyżce zimnego kremu. Do gotowej masy dodać posiekaną w kostkę czekoladę i wiórki kokosowe.
4.Zalać gorącą wodą dwie galaretki i poczekać, aż zaczną tężeć.
Połączenie:

Na zimny biszkopt wyłożyć krem z kawałkami czekolady i kokosem. Następnie poukładać na nim delicje jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 15 wrz 12 20:45
WIELKANOCNY WIANEK

W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.


Przepis
Składniki na ciasto:

•125 ml mleka
•60g masła
•10g drożdży instant
•60 ml ciepłej wody
•375g mąki
•3/4 łyżeczki soli
•45g cukru
•1 jajko
Dodatki smakowe:

•60g rodzynek
•60g sułtanek
•2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•45g bazowego cukru
•1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.



Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 15 wrz 12 20:45
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI

Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami.

Składniki:
•500 g ciasta francuskiego
•1/2 l mleka
•6 żółtek
•100 g cukru pudru
•50 g mąki ziemniaczanej
•1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
•cukier puder do posypania gotowego ciasta
•1/2 kg poziomek

Przygotowanie:
1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C.
2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min.
3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić.
4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki.
5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce).
6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami.
Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 64 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BABKA UCIERANA

Babka jest łatwa w wykonaniu, smaczna, a przede wszystkim ładnie wygląda. Sama w sobie jest ozdobą stołu.

Składniki:

•6 jaj
•25 dag cukru
•25 dag mąki
•1 kostka margaryny
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka kakao
•sok z 1 cytryny
•rodzynki
Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, sok z cytryny , rodzynki i pianę z białek. Trochę ciasta odłożyć (2-3 łyżki) - dodać kakao i zamieszać. Białe ciasto wlać do foremki, a ciasto kakaowe wylać na wierzch i nakłuć widelcem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub wg/ uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 15 wrz 12 20:45

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BABA DROŻDŻOWA Z DONICY

Baba drożdżowa z donicy


Tradycyjna baba drożdżowa to ciasto, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiej Nocy. Aromatyczna, puszysta, z chrupiącą skórką, najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła, posmarowana cienką warstwą masła.

Składniki:

•10 dag drożdży
•1/2 szklanki cukru
•1 kg mąki
•1/2 l mleka
•7-8 żółtek
•1 jajko
•10 dag masła
•5 łyżek oleju
•1/4 łyżeczki soli
•1/2 torebki cukru waniliowego
•10 dag rodzynek
•skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Rozczyn: Do miseczki krusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mąki, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką na ok. 10 min.

W czasie wyrastania rozczynu utrzyj żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych jajek. Wlej resztę podgrzanego mleka, posól. Wyrób elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od rąk. Podsyp je mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj stopione masło, olej i skórkę cytrynową. Znów zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 min. dodaj rodzynki i ponownie zagnieć. Ciastem napełnij do połowy natłuszczone wysokie formy w kształcie donicy. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni brzegi formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180 st. Przez pierwsze 30 min. tylko od spodu, a ostatnie minuty z grzałką włączoną u góry. Czas pieczenia: ok. 45 min.

Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże baby i trzy małe babki (w zależności od wielkości foremek).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BARANKI KURKI I ZAJACZKI Z CIASTA BISZKOPTOWEGO


Baranki, kurki i zajączki są wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Te upieczone z lekkiego biszkoptowego ciasta można dodatkowo z apetytem zjeść. Potrzebujesz jedynie odpowiedniej foremki, by zacząć wypiekać je na każde święta.

Składniki na 1 formę:

•160g cukru
•160g mąki pszennej
•40g mąki ziemniaczanej
•1 opakowanie cukru waniliowego
•4 jaja
•skórka cytrynowa

•tłuszcz do foremek

•mąka do posypania
•cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na temp. 175 st.

Cukier, cukier waniliowy, jaja, 4 łyżki wody ubijaj, aż cukier zupełnie się rozpuści. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i starta skórką z cytryny. Porcjami dosypuj do masy jajecznej, cały czas ubijając.

Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto biszkoptowe przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przestudź w formie, po czym ostrożnie wyjmij i przełóż na talerzyk. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Jest bardzo proste do przygotowania, nie trzeba na wadze odmierzać składników, wystarczy łyżka.

Składniki:

•6 łyżek mąki
•6 łyżek cukru
•3 jajka
•3/4 kostki margaryny lub masła
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•20dag świeżych owoców (śliwek, wiśni, agrestu)
•tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułkaa
•cukier puder
•płatki migdałowe

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy. Po ostudzeniu dodajemy do niej cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (tortownica o średnicy 20 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy migdałami; pieczemy w temp. 180st. ok. 30 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ

Przepyszne ciasto na bazie kremu krówkowego, w całości przypominające znany baton Snickers zachwyca wszystkich.

Ciasto I - Składniki:

•8 jaj
•6 łyżek mąki pszennej
•2,5 łyżki kakao
•3/4 szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.

Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Ciasto II - Składniki:

•5 białek
•1/2 szklanki cukru
•25 dag mielonych orzechów
•1 łyżka mąki pszennej
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.


Masa I - Składniki:

•5 żółtek
•1/2 szklanki mleka
•1/2 szklanki cukru
•1,5 kostki masła
Wykonanie:

Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

Masa II - Składniki:

•1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:

Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta:

Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności