Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 51 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PIEROGI RUSKIE

Ciasto
1/2 kg. mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
0k. 3/4 szkl. letniej wody
1/4 szkl. mleka
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko.Mieszając widelcem, dalej dodać resztę składników. Zagnieśc ciasto dobrze wyrobić ma być wolne.

Nadzienie:
1/2 kg. ziemniaków
20-30 dag. białego sera
1 duża cebula
troszeczkę wegety
tłuszcz
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając pokruszony biały ser. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem- ma być pikantne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krązki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.
Podawać polane masłem z przysmażoną cebulą lub tłuszczem ze skwarkami ze słoniny. A na drugi dzień można podsmażyć.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 15 wrz 12 20:45
"JASKÓŁCZE GNIAZDA"

23 dag. mięsa wieprzowego b/k
12 dag. mięsa wołowego b/k
4 dag.bułki pszennej
mleko do namoczenia bułki
1 małe jajko
4 dag. cebuli
tłuszcz do smażenia
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego - do smaku
jajka ugotowane na twardo 5 szt.

Cebulę obrać umyć , pokroić w kostkę i podsmażyć. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć, zemleć razem z mięsem i cebulą dodać jajo i przyprawy do smaku, wyrobić. Przygotowaną masę wyporcjować, obłożyć nią ugotowane, obrane ze skorupek jaja następnie obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości tłuszczu.
Podawać przekrojone na pół z ziemniakami i surówkami lub frytkami.

z chomika white.and.black.flower

  • 59 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOTLETY Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

1 średnia główka kapusty włoskiej
2 jajka
1 duża cebula
1/2 szkl. mąki krupczatki
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Kapustę myjemy, kroimy na ćwiartki, odkrawamy głąb i grube nerwy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy, osączamy, studzimy i odciskamy z wody. Cebule obieramy i razem z kapustą drobno kroimy. Do kapusty z cebulą dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ

1 pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nie duża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
4 jajek
10 dag sera żółtego
część papryki (może być marynowana)
sok z cytryny
średni słoik majonezu
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, usmażyć na rumiano, wystudzić. Kapustę pokroić w kostkę, paprykę w paski, cebulę i jabłka pokroić drobno w kostkę, ser zetrzeć na tartce, jajka pokroić również w kostkę, mięso skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do naczynia doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA Z MAKARONEM

1 opakowanie makaronu małe muszelki
2 puszki kukurydzy
5 jajek
2 świeże długie ogórki
1-2 cebule
ok. 30 dag. wędliny (najlepiej szynki)
ok. 1 mały słoiczek majonezu
sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować (nie przegotować) resztę składników pokroić w kostkę.
Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SZYBKA SURÓWKA Z PORÓW

1/2 kg. białej częsci pora
2 średnie marchewki
2 jabłka
2 łyżki majonezu (można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym)
sól
pieprz
Pory dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki.
Marchewki i jabłka obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, mieszamy z porami.
Dodajemy majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
SURÓWKA WSPANIALE SMAKUJE DO WSZELKICH DAŃ MIĘDNYCH.

z chomika white.and.black.flower

  • 56 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KIEŁBASA WIEJSKA W SŁOIKU

10 KG MIĘSA (trochę wołowiny resztę wieprzowina)
17 dag. soli
2 dag. pieprzu
5 dag. czosnku


Mięso przpuścić przez maszynkę do mięsa na grubym sitku do kiełbasy, czosnek zmiażdżyć lub drobniutko pokroić. Wszystkie składniki połączyć dobrze wymieszać , nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Słoiki ustawiać na blaszce tak aby nie dotykały do siebie, podlać wodą i wstawić do dobrze nagrzanego pieca chlebowego lub piekarnika. piec tak długo, aż się wypiecze.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PASZTET WYBORNY

• 3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki)
• 30 dag wołowiny bez kości
• 30 dag wątróbki cielęcej (może być drobiowa)
• 1/2 kg surowego boczku
• pęczek włoszczyzny
• duża cebula, kilka ziaren ziela ang. i czarnego pieprzu, 2 liście laurowe
• czerstwa bułka
• 5 jajek
• starta gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
Wieprzowinę, wołowinę i boczek umyć, zalać wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty - zagotować. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę posiekać, wątróbkę oczyścić i umyć, wraz z cebulą usmażyć na oleju. Mięso wraz z wątróbką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć wywarze i odcisnąć. Do masy mięsnej dodać bułkę, jajka, sól, pieprz, gałkę - wyrobić na jednolitą masę. Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (może być keksowa) wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec godzinę.

z chomika white.and.black.flower

  • 9 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KLOPSY A'LA GOŁĄBKI

• 60 dag białej kapusty
• 60 dag mięsa mielonego
• 1 szklanka ryżu
• 1/2 szklanki kaszy manny
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
• 2 kostki rosołowe
• przyprawy (sól, pieprz, zioła)
• bułka tarta do panierowania
• olej do smażenia
Kapustę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy pokrojoną kapustę, mięso mielone, surowy ryż i kaszę mannę. Doprawiamy do smaku. Z powstałej masy formujemy niewielkie podłużne klopsy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Klopsy układamy w podłużnym naczyniu i zalewamy sosem - około 1-1,5 litra wody rozpuszczamy kostki rosołowe i koncentrat. Dusimy pod przykryciem około godziny, na małym ogniu. Klopsy można również umieścić w naczyniu żaroodpornym i dusić w piekarniku.
Podawać z surówką, pieczywem lub kaszą gryczaną.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA Z KURCZAKA


1 podwójny filet z kurczaka
4 jajka
1-2 pory
2 jabłka
1 puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
1 woreczek ryżu

majonez
sól
pieprz


Filet kurczaka ugotować z kostką rosołową, ostudzić i pokroić w kostkę (można też obsmażyć na patelni z ziołami, kucharkiem itp). Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Białe części pora pokroić w paseczki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy, przepłukać wodą i dobrze odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i osączyć na sitku.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

z chomika white.and.black.flower

  • 3 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RISOTTO Z PIECZARKAMI


Składniki:

20 dag boczku (plasterki),

Cebula,

25 dag pieczarek,

Łyżka oleju,

Sól,

Pieprz,

¾ litra bulionu (Można ugotować z kostki),

30 dag ryżu błyskawicznego, (albo wcześniej podgotować),



Przygotowanie:


Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucić boczek i cebulę – obsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu. Przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania – do smaku. Następnie zalać przygotowanym bulionem i zagotować.


Wsypać ryż i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie bulion. Przyprawić do smaku i ozdobić natką z pietruszki.


Risotto można podawać z sałatką.


Oczywiście pieczarki można zastąpić innymi składnikami wedle własnych upodobań smakowych.

z chomika white.and.black.flower

  • 14 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Rolada wieprzowa…z pysznym farszem śliwkowo-owocowym


Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (z udźca),
40 dag mielonego wieprzowego mięsa,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
3 ząbki czosnku,
10 suszonych śliwek,
1 duże jabłka,
sól,
pierz,
2 łyżki masła roślinnego.

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, i rozciąć tak, aby powstał duży płat. Następnie lekko rozbić tłuczkiem przez warstwę folii przeźroczystej i posypać solą oraz pieprzem.

Mielone mięso przyprawić na pikantnie solą i pieprzem (inne przyprawy wg gustu i uznania). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do mielonego mięsa. Wlać kwaśną śmietanę i całość wymieszać.

Jabłka obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Suszone śliwki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Płat wieprzowiny wysmarować mielonym mięsem, obłożyć owocami (zamiast jabłek mogą to być inne owoce, np. odsączone i pokrojone brzoskwinie; można też zrezygnować z owoców na rzecz warzyw: groszek konserwowy, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka...), uformować roladę i dobrze związać nićmi.

Masło mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć roladę ze wszystkich stron na średnim ogniu, podlać 200 ml wody. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 200 stopni C.

Roladę wyjąć z pieca, przełożyć szybko na podgrzany półmisek, pokroić na dość grube plastry. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

z chomika white.and.black.flower

  • 3 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Roze karnawalowe
^^^^
Skladniki;
^^^^
5 zoltek
1/2 szkl.smietany
lyzka spirytusu
odrobine soli
maki tyle dodawac ,aby ciasto bylo miekkie jak na pierogi
cukier puder (moze byc z wanilia),do posypania
troche konfitur z wisni lub marmolade
Smalec lub olej do smazenia

Wykonanie;
^^^^^
Zarobic ciasto z zoltek,smietany,spirytusu lub octu i odrobiny soli. Rozwalkowac cienko ,wykrawac szklanka krazki ,skladac po 3 i srodek wgniesc,aby zlepic ciasto .Tak zlozone ciasto,naciac w czterech miejscach brzegi zlozonych krazkow z 8 cm albo 5 .Najlepiej poprobowac ktore beda lepiej rozlozone.i klasc na wrzacy smalec.W czasie smazenia platki krazkow zwina sie. Gdy tylko nabiora koloru platki,roze wyjmowac i po osaczeniu posypac cukrem pudrem z wanilia.W srodek wlozyc osaczona konfiture z wisni lub marmolade.Pieklam ich sa pyszne .Pilnowac przy smazeniu.

z chomika white.and.black.flower

  • 7 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO TOFFI Z BISZKOPTAMI

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki wody
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka wymieszane z wodą. Ciągle ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Sprawdzić czy jest upieczone i wyciągnąć. Ostudzić.

Poncz:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka gorącej wody
Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu, zaś pozostałą ilość ponczu wykorzystać do nasączenia biszkoptów.

1 puszka masy toffi
ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masę lekko podgrzać i wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone delikatnie ponczem.
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania "śmietan -fix"
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Można polać galatetka o dowolnym smaku rozpuszczoną w niecałym 1/2 litra wody.

z chomika white.and.black.flower

  • 6 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK KRÓLEWSKI

Składniki na placek miodowy:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
Z podanych składników zrobić ciasto, dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwilę do lodóki. Upiec 2 jednakowe placki.

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 30 - 40 minut
Krem:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Wymienione składniki zagotować. Następnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w 1/2 szklance zimnego mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i masłem. Zagotować. Ciepłym kremem przekładać placki w kolejności:
placek miodowy - krem - biszkopt - krem - placek miodowy

Polewa czekoladowa:
1 jajko
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Cukier ubić z jajkiem, dodać kakao i wlewać gorącą margarynę.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORT MIĘSNY


½ kg mielonej wieprzowiny
1 cebula
3 łyżki tartej bułki
½ szklanki zielonego groszku
½ szklanki kukurydzy
2 ugotowane marchewki
Sól, pieprz;

1 opakowanie ciasta francuskiego

Mięso wyrób z posiekaną cebulą, tartą bułką, 1 jajkiem, mlekiem, solą i pieprzem, aby powstała dosyć gęsta masa. Wymieszaj z groszkiem, kukurydzą i pokrojoną w kostkę marchewką. 3 jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół. 1/2 masy mięsnej włóż do natłuszczonej małej tortownicy, ułóż połówki jajek, przykryj resztą masy. Piecz 45 min w temp. 220°C. Rozmrożonym ciastem wylep tortownicę, włóż mięso, przykryj wierzch okręgiem z ciasta. Posmaruj go rozmąconym jajkiem i piecz jeszcze ok. 30 – 40 minut.

z chomika white.and.black.flower

  • 14 KB
  • 15 wrz 12 20:45
LASAGNE

makaron do lasagne
(niekoniecznie zużywamy całą paczkę, robimy warstwy wg uznania)
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
sos do spaghetti Neapolitańskiego,
albo przyrządzić samemu sos pomidorowy
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

20-30 dag żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Można do wody, w której będziemy gotować makaron dodać 2-3 łyżki oliwy albo oleju. Po ugotowaniu rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku.

Sos beszamelowy: w małym garnku roztapiamy na małym gazie masło. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką lub mikserem aby nie zrobiły nam się kluski. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno:
makaron,
sos beszamelowy,
nadzienie mięsne,
posypujemy częścią sera żółtego.
I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. aż do wyczerpania składników.

Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH


1 ostra zupka chińska,
1 łagodna zupka chińska,
2 podwójne piersi z kurczaka,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
średnia kapusta pekińska,
słoik papryki konserwowej,
3 jajka,
majonez,
sól, pieprz – do przyprawienia.


Zupki należy pokruszyć, dodać do nich przyprawy z paczki i zalać 1 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż zupki ostygną. Po tym czasie w misce nie powinno być już wody, a jeśli mimo wszystko jest, należy ją odlać żeby makaron za bardzo się nie rozwalał.
Filet z kurczaka pokrojony w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Zamiast kurczaka można dać szynkę pokrojoną w kostkę.

Kapustę pekińską drobno posiekać. Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy i przepłukać wodą. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Do majonezu można dodać 2 łyżki śmietany i łyżeczkę musztardy.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GALARETKA WIEPRZOWA


• 1 kg nóżek wieprzowych
• 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
• marchew, seler, pietruszka
• przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)


Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum (woda powinna tylko lekko mrugać). Gotować około 3-4 godziny. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i przyprawy - oprócz soli. Całość solimy pod koniec gotowania. Ugotowane mięso i nóżki wyjmujemy do ostudzenia, wywar należy przecedzić przez sito. Mięso rozdrabniamy na kawałki, marchew kroimy w plasterki i układamy w miseczkach lub w filiżankach. Zalewamy wywarem i zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy skropione cytryną lub magi z pieczywem.

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RÓŻOWA SAŁATKA ZIEMNIACZANA


• 5 średnich ziemniaków
• 3 buraczki
• biała część pora
• 5 ogórków konserwowych
• jabłko
• 6 łyżek majonezu
• sól, pieprz
• szczypiorek do posypania
Ziemniaki i buraczki ugotuj w łupinach, w osolonej wodzie. Wystudź i obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz i razem z ogórkami również pokrój w kostkę. Por pokrój w półplasterki, lekko posyp solą i odstaw na kilka minut (pozbędziesz się ostrości i goryczy). Starannie wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z majonezem. Posyp szczypiorkiem.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO KRAKERSOWE

3 paczki krakersów
pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
pół szkl. rumu, ale niekoniecznie
Masa 1:
2,5 szkl. Mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
kostka masła
Masa 2:
gotowy karmel w puszce typu "Krówka
Masa 3:
750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.
Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.
Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.
Masa 3: śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CEBULARZE


• 500g mąki pszennej
• 50g drożdży
• łyżka cukru
• szklanka mleka
• jedno jajko
• łyżeczka soli
• 60g masła lub margaryny
• 1 kg cebuli
• 3 czubate łyżki maku
• 100g żółtego sera


Świeże drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Ostawiamy na 15 min.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone masło, mleko i jajko (łyżeczkę zostawiamy do posmarowania brzegów ciasta). Dodajemy rozczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne i pachnące ciasto. Gotowe, gdy będzie już odchodziło od rąk, podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. godzina). W tym czasie kroimy cebulę w piórka, smażymy na maśle. Gdy ostygnie, mieszamy z makiem. Ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 12 części. Rozwałkowujemy każdy placek, aby miał średnicę 15-20 cm, na grubość palca. Układamy je na blaszce do pieczenia, wykładamy na nie cebulę z makiem, posypujemy żółtym serem i smarujemy brzegi jajkiem, które zostawiliśmy. Znów odstawiamy na 10 min. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st., aż staną złociste i chrupiące.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PLACEK Z CHAŁWĄ

Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek wody
30 dag cukru
30 dag mąki do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, wodę i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia – ciągle ubijając. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Poncz:
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Masa chałwowa:
20 dag masła
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
¾ szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.
puszka brzoskwiń
gotowa polewa czekoladowa

Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Placek schłodzić w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
AMBROZJA KOKOSOWA


biszkopt z 8 jaj na dużej tortownicy ( taki, żeby dał się przekroić na 3 części) - myślę, że każdy ma swój wypróbowany przepis

Masa kokosowa :
- szkl. wiórków kokosowych
- pół szkl. ajerkoniaku
- poł kostki masła
- tabliczka białej czekolady

Krem:
- 600 g śmietany 30%
- paczka cukru waniliowego
- 2 paczki Śmietan-fixu

Poncz:
- 3/4 szkl. przegotowanej wody
- 50 ml wódki
- kilka kropli aromatu dowolnego

- kokos do dekoracji
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor. Kiedy ostygną wsypać do kremówki i pozostawić na noc.
Nazajutrz odcedzić dokładnie kokos ze śmietany. Wsypać go do garnka i zalać ajerkoniakiem. Odstawić na godzinę.

Rozpuścić na parze czekoladę. Ubić masło na puch i dodawać powoli ostudzoną czekoladę, a następnie kokos z ajerkoniakiem.
Przekroić biszkopt na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować masą kokosową i 1/4 kremówki. Nałożyć na siebie, przykryć trzecim plackiem. Cały tort posmarować resztą śmietany i oprószyć kokosem

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK GOTOWANY Z BITĄ ŚMIETANĄ


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
250 ml śmietany 30%
2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
1 zagęstnik do bitej śmietany fix
2 galaretki jagodowe lub dowolny smak

1 mała puszka ananasa
Zimne jajka z lodówki rozbić, oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną bezę.
Następnie dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,dalej ubijać potem żółtka.
Na końcu dodać obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 180 st C około 50 min.
Upieczony biszkopt, przekroić na 3 części.
Twaróg włożyć do garnka ,dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i mlekiem
,wszystko zagotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Spód biszkoptu włożyć do blaszki, wylać połowę masy serowej cienko rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu, na to wylać resztę masy, rozsmarować, wstawić na parę minut do lodówki aż zastygnie.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać dżem i zagęstnik, wyłożyć na masę serową i przykryć ostatnim płatem biszkoptu.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody wystudzić, na wierzch ułożyć owoce(ja dałam ananasa z puszki)
Tężejącą galaretką zalać ciasto i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOKOSANKA Z ANANASAMI


Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm

Krem :
1 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
4 żółtka
10 dkg cukru
masło (tyle ile pochłonie krem)
5 plasterków ananasa z puszki
Kokosanka:
4 białka
25 dkg cukru
10 dkg kokosu
2-3 łyżki tartej bułki
lukier biały

Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia.
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, wlewać powoli na gotujące mleko, szybko mieszając trzepaczką bądź mikserem aby się nie ścięło. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu. Wyłożyć go na biszkopt

Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru, następnie 10 dkg kokosu
i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką. Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek.
Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano-ananasowy. Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ATRAKCYJNE CIASTO


Ciasto orzechowe:
5 jaj
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec orzechy wymieszane z bułką i proszkiem-pieczemy jak biszkopta ja piekę zwykle 30 min. w 180 st


Ciasto makowe:
18 dag maku
1/2 łyżki kaszy manny
15 dag cukru pudru
5jaj
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę sody
ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i żółtka a na koniec mak wymieszany z proszkiem, sodą, kaszą i bułką-pieczemy jak biszkopta


Ciasto kokosowe:
6 białek
1szkl.cukru
20 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ubijamy białka, dodajemy cukier a na koniec mieszamy z kokosem i mąką ziemniaczana-pieczemy do przyrumienienia sie kokosu-podobnie jak biszkopt


Krem:
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
50 dag masła
6 żółtek z ciasta kokosowego

mleko miksujemy z żółtkami i mieszamy z mąkami i cukrem-gotujemy żeby uzyskać budyń. następnie studzimy i ubijmy masło i dodajemy po łyżce budyniu i rozcieramy na krem.

½ puszki brzoskwiń

Polewa:
czekolada
łyżka masła
2 łyżki mleka
(rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki)


ZŁOŻENIE:
ciasto orzechowe smarujemy kremem. Ciasto makowe tniemy na 7 równych pasków. Na cieście orzechowym posmarowanym kremem kładziemy 4 paski w równych odstępach a w luki dajemy krem i wciskamy kawałki brzoskwiń. Pozostałe paski makowego położyć na miejsca gdzie jest krem i luki ponownie wypełnić brzoskwiniami i kremem. Na wierzch położyć ciasto kokosowe. Całość polać polewą czekoladową

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ŁABĘDZIE


Ciasto:
1 kostka margaryny
1/2 litra wody
25 dag mąki pszennej
8 jaj


Bita śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie- wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem. Za pomocą
szprycy, na blaszce układać ciasto w kształcie pytajnika (to będzie szyja łabędzia).
Tułów należy wykonać z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto ma być dobrze wypieczone.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.

Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na dwie części. W zagłębieniu dolnej części nakładamy
śmietanę. Z przodu wbijamy ciasto imitujące szyję. Skrzydła uzyskamy po przekrojeniu górnej części. Układamy je po obu stronach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORTOWE


biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty):
• 7 jajek
• 1,25 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 6 łyżek oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
• 8 żółtek
• 1 szklanka cukru
• 1,5 szklanki mleka

• 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy)
• 500 ml śmietany kremówki
• 16 g żelatyny
• puszka brzoskwiń

Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić.
Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności