Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 69 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PYSZNY..............

Składniki:
Masa serowa:
30 dag masła
szczypta soli
¾ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
4 żółtka
1 kg zmielonego sera
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Ponadto:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki agrestowe
ok. 70 dag truskawek
Do dekoracji:
płatki migdałów


Sposób wykonania:
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w około 750 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć.

Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i ser. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Ciemną masę serową wyłożyć na biszkopty i całą tortownicę włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Do drugiej części masy serowej również dodać ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić). Jasną masę serową wyłożyć na ciemną masę serową. Na jasnej masie serowej rozłożyć truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 15 minut.

Tężejąca galaretkę agrestową wylać na truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę agrestową. Wierzch sernika udekorować płatkami migdałów. Sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 73 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BABKA W CZEKOLADZIE


Czas przygotowania: 60 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Składniki
40 dag mąki,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru
cukier waniljowy
skórka z cytryny
4 jajka
125 ml mleka
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
5 dag kakao
10 dag orzechów
Babka jest bardzo prosta i szybka do wykonania .

Etapy przygotowania
1. Wymieszaj makę ,mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i cukier waniljowy .

2. Jajka ubij , dodając mleko , skórkę z cytryny .

3. Do masy jajecznej dodaj mąki, dokładnie wymieszaj

4. Do przygotowanej wcześniej formy przełóż połowę ciasta , do pozostałego ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Kakaowe ciasto wyłóż na wierzch jasnego, następnie w ciasto wciśnij orzechy.

Przygotowane ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 50 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 75 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PUSZEK


Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
świeże truskawki do dekoracji
Najzwyklejszy biszkopt i bita śmietana z owocami, sposób na 2 letniego niejadka

Etapy przygotowania
Przygotowujemy biszkopt, pieczemy ok 30min. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder iśmietan-fixy.
Smarujemy biszkopt bitą śmietaną. Dekorujemy połówkami truskawek.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z JOGURTEM NA BISZKOPCIE

Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki
BISZKOPT:
4 jaja
1 szkl mąki
3|4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz
1 galaretka kiwi
2 bite śmietany[śnieżki]
2 jogurty duże truskawkowe[najlepiej z kawałkami owoców]
4 łyżeczki żelatyny
2 szkl mleka
DO NIEDZIELNEJ KAWKI I NIE TYLKO

Etapy przygotowania
BISZKOPT:

Jajka utrzeć z cukrem,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,wymięszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowac tłuszczem wlać ciasto na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 20 min.

Jogurty przelać do miseczki lekko roztrzepać i wlać do nich żelatynę rozpuszczona w 1|3 szkl gorącej wody,dobrze wymięszać aby składniki sie ze sobą połączyły.Wstawić w chłodne miejsce do lekkiego stęzenia.Przelać na ostudzony biszkopt i jeszcze raz wstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Bitą śmietane roztrzepać z mlekiem aż powstanie gęsta piana i wyłożyć na masę jogurtowa.Na wierzchu posypać kostkami galaretki przygotowanej według przepisu na opakowaniu.

z chomika white.and.black.flower

  • 61 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z MAKIEM

Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki
ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
szklanka maku
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1/2 litra mleka
cała kostka margaryny
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki margaryny
3 łyżki kakao
Przepis wyczytałam w gazetce Prześlij przepis.

Etapy przygotowania
Ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę, do białek dodać cukier, mak, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka. Ciasto wylać na blachę posmarowaną maragaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 20 minut w 200 C. Ostudzić.

Masa:

1/2 litra mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance wymieszać dwie mąki z 1/4 szklanki mleka. Do gotującej masy wlać mleko z mąkami. Wymieszać. Masa zgęstnieje, w smaku będzie przypominać budyń. Gorącą masę wylać na ciasto i na gorącą masę układać herbatniki.

Polewa:

Składniki na polewę podgrzać i wymieszać, aż będą tworzyły jednolitą masę. Polać herbatniki.

Ciasto odstawić aż wystygnie.

z chomika white.and.black.flower

  • 64 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO MAKOWE

Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki

Biszkopt z makiem:
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl.mąki
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżeczek wody
25 dkg.maku

Ciasto makowe:
1 szkl.mleka
25 dkg maku
4 jajka
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg.cukru
2 łyżki miodu
bakalie

Masa:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (gotowa masa o smaku krówki)
1 masło
Polecam smaczny makowiec!

Etapy przygotowania
Biszkopt makowy:Białka oddzielić od żółtek ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka wymieszane z wodą.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia zmiksować na koniec wsypać wypłukany mak.Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.

Ciasto makowe:Mak wypłukać ugotować w 1 szkl. mleka po ugotowaniu zemleć dwukrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem i miodem,dodać zmielony mak,mąkę,bułkę tartą,proszek do pieczenia,ubitą pianę z białek i bakalie.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.Piec w 170*C.

Biszkopt i ciasto piekę na takich samych blaszkach w termoobiegu w tym samym czasie.

Masa:Masło ubić dodają po łyżce zagęszczonego mleka z puszki.

Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.Posmarować masą położyć ciasto makowe posmarować masą i przełożyć 2 blatem biszkopta.Wierzch polać w dowolne wzory gorzką czekoladą rozpuszczoną na parze.

z chomika white.and.black.flower

  • 57 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO BUDYNIOWE

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Na biszkopt:
---------------------
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
--------------
2 budynie śmietankowe
1/3 l mleka
1/2 kostki masła lub Kasi
2 łyżki cukru
Polewa
-----------------
10 dkg (1/2 szkl.cukru)
1/3 kostki masła
2 łyżki wody
3 łyżki kakao
DO CIASTA 1 DŻEM WIŚNIOWY LUB TRUSKAWKOWY
SZYBKIE CIASTO BUDYNIOWE

Etapy przygotowania
BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.

MASA

W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.

POLEWA

Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.

UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY. PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO ANANASOWO KOKOSOWE

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut


Składniki :

Biszkopt:,
4 jajka,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa:,
2 szklanki soku ananasowego,
1 budyń śmietankowy duży,
0,5 szklanki cukru,
20 dag masła,
5 dag margaryny,

galaretka:,
2 puszki ananasów,
2 galaretki ananasowe,
3 szklanki wody,

Placek kokosowy:,
5 białek,
20 dag cukru pudru,
20 dag wiórek kokosowych,
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pyszne ciacho

Etapy przygotowania :

1. upiec biszkopt.
2. placek kokosowy: ubić białka dodać cukier i ubijać , wsypać wiórka i mąkę i delikatnie wymieszać i upiec na złoty kolor
3. galaretka: ugotować galaretki w trzech szklankach wody do gorącej galaretki wsypać pokrojone drobno ananasy.
4. masa ananasowa: 2 szklanki soku z ananasów, ugotować na tym budyń , dodając cukier, wystudzić , utrzeć masło z margaryną do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć. dać biszkopt na to masę ananasową na masę krzepnącą galaretkę , przełożyć plackiem kokosowym

z chomika white.and.black.flower

  • 70 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PIEROGI Z KURCZAKA
w ciescie francuskim


* 2 filety z kurczaka
* blok ciasta francuskiego
* puszka kukurydzy
* 2 łyżki mleka
* 3 łyżki śmietany 18%
* sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawy gyros i ziołowej)
* 1 łyżka oleju do smażenia
* 1 jajko do smarowania


Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w ulubionej przyprawie i smażyć na oleju, na złoty kolor. Kukurydzę zmieszać z mlekiem i śmietaną, dodać gotowego kurczaka.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, nałożyć nadzienie i sklejać trójkąty skręcając brzegi. Kłaść na papierze do pieczenia i górę pierożków smarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 200 C przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Smacznego : )

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Kanapki imprezowe :
Przystawki

Trochę przy nich jest pracy-ale warto.

Składniki

* 4 kromki chleba Mulatek
* 12 plasterków długiej bułki
* 9 kromki chleba tostowego
* 12 krakersów okrągłych
* 12 plasterków korniszona
* Masło
* ½ słoiczka wiórek łososiowych ( lub kawioru czerwonego )
* 12 łyżeczek białego sera
* 2 duże rzodkiewki

* ¼ pęczka koperku ( sporego )
* ¼ pęczka pietruszki
* 1 jajko na twardo
* 12 plasterków kiełbasy ( np. Krakowskiej )
* 12 łyżeczek pasty rybnej
* Chrzan tarty
* Majonez
* ¼ szklanki utartego żółtego sera
*

Opis przygotowania
- Z każdej kromki chleba Mulatek wykroić za pomocą kieliszka do jajek po 3 kółka .Posmarować masłem .Położyć biały ser .Brzegi obtoczyć w wymieszanym z pokrojoną natką pietruszki pokrojonym drobno koperku .Z wierzchu posypać utartymi na tarce rzodkiewkami. - 3 kromki chleba tostowego pokroić na kwadraty ( 4 z każdej ) Posmarować masłem . Położyć wiórki łososiowe. Udekorować gałązką koperku. -Na krakersy nałożyć pastę jajeczną zrobioną z jajka i łyżeczki majonezu. Udekorować szczyptą czerwonego kawioru -Połówki kromek długiej bułki posmarować masłem , chrzanem .Położyć kiełbasę Krakowską .Udekorować kleksem majonezu i listkiem pietruszki. -3 kromki chleba tostowego przekroić na trójkąty ( po 4 z każdej kromki ).Posmarować masłem , pastą rybną . Dekorować korniszonem -3 kromki chleba tostowego pokroić na kwadraty ( po 4 każda kromka ) . Posmarować masłem . Posypać tartym żółtym serem .Dekorować zieleniną .

z chomika white.and.black.flower

  • 38 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PASTA JAJECZNO WARZYWNA

Składniki

* 5 jajek
* 5 - 6 rzodkiewek
* ogórek świeży około 10 cm
* papryka najlepiej po połowie czerwonej i żółtej ja miałam tylko zielona

* 2 garście drobno posiekanego szczypiorku
* majonez około 3 -4 łyżki
* sól
* pieprz

Opis przygotowania
Jajka ugotowac na twardo , wystudzic ,obrac ze skorupek i posiekac na drobniutkie czasteczki.Rzodkiewki ,ogorek i oczyszczona z nasion papryke dokladnie umyc.Ogorka nie obieramy ze skorki ,kroimy go wzdloz na pol potem wzdloz na cwiartki i wycinamy nasiona (nasion nie uzywamy poniewaz zawieraja duzo wody).Rzodkiewki ,papryke i ogorka kroimy w drobna kosteczke ,nastepnie dodajemy je do jajek, delikatnie wymieszac,dodac szczypiorek posiekany ,sol,pieprz do smaku oraz majonez .Wszystko dokladnie wymieszac .Mozna dodac swiezy koperek oraz kiszonego ogorka ,rownie dobrze smakuje taka pasta z grzybkami marynowanymi.Podawc do swiezego pieczywa na sniadanko lub kolacje.Smacznego.



Pasta jajeczna I

Składniki

* 2 cebule
* 4 jaja ugotowane na twardo
* łyżeczka musztardy
* łyżka majonezu
* pół łyżki masła
* sól, pieprz do smaku

Sposob przygotowania

Jaja posiekać, dodać do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połączyć z resztą składników. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na 30 minut.
Pastę można wzbogacać innymi składnikami, np. kukurydzą, groszkiem, lub wędzoną rybą.

Pasta jajeczna II

Składniki

* 6 jaj ugotowanych na twardo
* 3 cebule
* 4 łyżki kukurydzy z puszki
* łyżka musztardy
* 2 łyżki majonezu
* sól
* pieprz
* łyżeczka miękkiego masła

Sposob przygotowania

Jaja i cebulę posiekać, wymieszać z resztą składników. Ochłodzić w lodówce. Potrawa szybka, tania i smaczna. Wspaniała na kanapki.

Pasta jajeczna III

Składniki

* Jajka
* szczypiorek

* majonez
* sól,pieprz

Opis przygotowania
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić i obrać z łupek.Zmiksować na papkę lub rozgnieść widelcem,połączyć ze szczypiorkiem i majonezem.Majonezu nie za dużo,żeby pasta nie zaczęła się rozpływać.Doprawić do smaku.Moje dzieci na pastę sypią sobie kukurydzę lub groszek.Ja lubię na niej położyć plasterek pomidorka,ogóreczka lub wędlinki :)

Pasta jajeczna IV

Składniki

* 5 jajek
* 1 cebula
* 100 gram sera gouda

* 2 lyzki majonezu
* 1 lyzka masla
* pieprz,sol

Opis przygotowania
Jajka ugotowac na twardo, ostudzic. Ser zetrzec na drobnych oczkach na tarce. Cebule obrac i pokroic w drobna kostke. Zimne jajka obrac, pokroic w kosteczkie, wymieszac z serem, cebulka, majonezem i miekkim maslem. Przyprawic pieprzem i sola(ostroznie bo ser i majonez zawiera juz sol) do smaku.

Pasta jajeczna V

Składniki

* 4 jajka na twardo
* 100g serka topionego (tylżycki , złoty ementaler)

* 3 - 4 ząbki czosnku
* sól

Opis przygotowania
Jajka rozgnieść widelcem , dodać zmiażdżony czosnek , serek do smarowania i soli do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać .

Pasta drobiowo-jajeczna z pieczarkami

Składniki

* 3 jajka ugotowanych na twardo
* 130g puszka pasztetu DROP
* 5 pieczarek

* sól, pieprz
* świeża pietruszka
* cebula

Opis przygotowania
Pieczarki trzemy na tarce. Cebulkę siekamy i smażymy na rozgrzanej

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
marchewki i czerwonej papryki


Składniki:

1 średnia kapusta pekińska (ok. 1 kg)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 marchew (ok. 20 dag)
1 czerwona papryka (ok. 25 dag)
3 średnie ogórki konserwowe (ok. 30 dag)
por
koperek
kilka liści zielonej sałaty
Sposób wykonania:

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA


delikatna w smaku.

Składniki :

1 kg filetu z kurczaka,
olej,
przyprawa do kurczaka (curry),
pieprz,
2 puszki kukurydzy,
2 słoiki mieszanki meksykańskiej,
majonez,


Opis przygotowania :


1. pokroić mięso w kostkę i dać na rozgrzany olej , posypać przyprawami i smażyć ok 15 min, wystudzić

2. dać do miseczki odsączoną mieszankę meksykańską i kukurydzę , wsypać do tego zimne mięso z kurczaka , dodać majonez i wymieszać .

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ANANASEM

Łatwa, smaczna sałatka dla miłośników kurczaka :)

Składniki :

ryż, 2 woreczki
piersi z kurczaka, 2 pojedyncze lub 1 podwójna
kukurydza, 1 puszka
Ananas, 1 puszka
Natka pietruszki, pęczek
sól, pieprz, do smaku
majonez, 2-3 łyżki


Opis przygotowania :


1. Ryż ugotować, odcedzić, ostudzić. Piersi z kurczaka wrzucić do wrzątku z jakąś przyprawą typu. Vegeta, Ziarenka Smaku itp. i gotować ok. 30 minut.

2. Ugotowane piersi z kurczaka ostudzić i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu. Następnie dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zostawić trochę natki do ozdobienia sałatki.

3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać.

SMACZNEGO !

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMINNĄ I SOSEM


Gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej z pysznym sosem pomidorowo-grzybowo-koperkowym. Mniam!

Składniki:

Kapusta, 1 główka
kasza jęczmienna gruba, 2 szklanki
karkówka, 0,5 kg
pieczarki, 30 dkg
cebula, 2 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
pieprz, sól, do smaku
czosnek, 1/2 łyżeczki

Sos:,
koncentrat pomidorowy, 2 czubate łyżki
suszone kapelusze (najlepiej prawdziwków), kilka sztuk
koperek, 1 łyżka
mąka, 1 łyżka
kostka rosołowa, 1/2 szt. + 1/2 kostki do zalewy
sól, pieprz, do smaku

Do zalewy:,
woda, 1/2 szkl.



Opis przygotowania:


1. Przygotować liście kapusty na gołąbki - sparzyć i usunąć główne łyko z każdego.JA SPARZAM W MIKROFALI

2. Karkówkę pokroić na niewielką kostkę - dusić na oliwie z dodatkiem wody (dolewać w miarę potrzeby), czosnku, soli i pieprzu ok. 40 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić ok. 10 minut - do odparowania wody. Tak przygotowane mięso dodać do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy. Pieczarki pokroić w plasterki i odparować, doprawiając solą i pieprzem. Również dodać do kaszy i wszystkie składniki dokładnie połączyć.

3. Farszem napełniać liście i formować gołąbki. Układać je w naczyniu do zapiekania (jego dno wyłożyć 2 warstwami liści z kapusty). Na wierzch położyć 2 warstwy zblanszowanych liści kapusty. Wszystko zalać 1/2 kostki rozpuszczonej w gorącej wodzie. Naczynie przykryć. Gołąbki zapiekać ok. 1 i 1/2 godziny w temp. 140 stopni, termoobieg.

4. Sos: Kapelusze suszonych grzybów namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie (nie jest to jednak konieczne). Następnie gotować je ok. 30 minut w szklance wody, uzupełniając ją w miarę potrzeby. Grzyby wyłowić z wody, do której dodać przecier i 1/2 kostki rosołowej. Kapelusze pokroić w cienkie paski i dodać do rozrobionego koncentratu. Pogotować ok. 15 minut, uzupełniając wodę. Pod koniec dodać łyżkę mąki rozrobionej w 1/2 szklanki wody i koperek. Pogotować kilka minut.

5. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego. :)

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO KAKAOWO-ORZECHOWE

Ciasto kakaowe:
1czubata szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
9 jajek
2 pełne łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Ciasto orzechowe:
3/4 szklanka cukru
250 g orzechów włoskich
5 białek
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g Kasi
5 żółtek
1 op. cukru waniliowego (16g)
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Czas
pieczenia: 25-40 min.

Ciasto kakaowe:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i 1łyżeczką octu. Do białek dodać żółtka i zmiksować, a następnie dodać kakao z mąką i delikatnie wymieszać. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć bo blaszki. Piec 30-40 min. w temp. 180*C.
Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników, wymieszać. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec 25-35 min. w temp. 180*C
Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć dodając budyń, mąkę i odłożone mleko. Wlać na gotujące mleko i zagotować ciągle mieszając. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Ciasto: Ostudzone ciasto kakaowe przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta kakaowego posmarować masą. Przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałą masą. Na wierzch ułożyć drugi płat ciasta kakaowego. Udekorować według uznania.

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOLOROWY SERNIK

Składniki
1. CIASTO JASNE:
3/4 szkl. cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 białek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu]
1 łyzeczka proszku do pieczenia

2. CIASTO CIEMNE:
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
6 całych jajek
1 łyzka kakao
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku dp pieczenia

3. MASA SEROWA:
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1000g białego półtłustego sera
200g masła
6 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego
1 op. cukru wanilinowego
garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy

1.
Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać.
2.
Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć.
Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne.
Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

3.
Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić.
Gorącym serem przełożyć placki.
góre dekorujemy polewą

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SNIKERS

Składniki
Ciasto: 1/2 kg mąki
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
Masa orzechowa:
25 dkg orzechów krojonych
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
Krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
masło
Opis przygotowania
Ciasto
: Wszystkie składniki wymieszać nożem na stolnicy, zarobić ciasto i podzielić na 3 części.Dwa pieczemy a na trzeci dajemy masę orzechową i wtedy pieczemy. Masa orzechowa: Wszystko razem dać do garnka i podsmażyć cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem.W drugiej szklance mleka wymieszać mąki i wlać na gotujące mleko.Ugotować budyń.Po przestudzeniu utrzeć z kostką masła.Przełożyć placki.

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RURKI PRAWIE FRANCUSKIE

Składniki
0.5 kg mąki
kostka margaryny (25 dag)
2 jajka
250 ml gęstej śmietany 12%
cukier rafinowany (na wierzch)
Mąkę, zimną margarynę, 1 jajko i śmietanę (też z lodówki) posiekać szybko na stolnicy, krótko zagnieść do połączenia składników. Zapakować w foliowy woreczek i schować na noc do lodówki.
Foremki do rurek natłuścić. Ciasto cienko rozwałkować, przy czym składać je kilka razy na pół (to wspomaga efekt ciasta francuskiego). Wykrawać paski szer. 3cm. długości 30-40cm.

Owinąć foremki zaczynając od cienszego końca. Drugie jajko rozbełtać i smarować rurki z jednej strony, potem maczać w cukrze rafinowanym.

Piec w temp. 180-200°C, przez ok. 15 min. Od razu zdejmować z blachy i z foremek, bo skarmelizowany cukier lubi sklejać na amen!
Napełniać bitą śmietaną lub kremem, owocami itp.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MARYSIEŃKA

PLACEK PIERWSZY,
Jaja, 7
szklanka cukru, 1
sypkie kakao, 2pełne łyżki
Mąka pszenna, 2płaskie łyzeczki
PLACEK DRUGI,
włoskie orzechy, 25dag
białka, 5
cukier kryształ, 20dag
miud, 1 1/2 łyzki
mąka ziemniaczana, 1łyżka
mąka pszenna, 1łyżka
krem,
mleko, 1/2 l
cukier waniliowy, 1
żółtka, 5
cukier, 20dag
maka ziemniaczana, 1 1/2łyżki
kostka margaryny, 1

1. PLACEK PIERWSZY : 1.Białka ubić na sztywną pianę. 2.Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. 3.Piec w temp. 180st. C przez 30-40min. 4.Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

2. PLACEK DRUGI : 1.Białka ubić z cukrem. 2.Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. 3.Piec w temp. 180st. C przez 30-40min.

3. KREM : 1.Odlać pół szklanki mleka a reszte zagotować z cukrem waniliowym. 2.Utrzeć żółtka z cukrem, dodać makęziemniaczaną i pół szklanki mleka. 3.Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. 4.Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.

4. PRZEŁOŻENIE PLACKA : placek pierwszy(pierwsza część)- krem - placek drugi(orzechowy)- krem -placek pierwszy (druga cześć)

Na wierzch polewa kakaowa.

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
WIŚNIOWA FANTAZJA

placek I :,
7 jajek,
1 szklanka cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
placek II :,
25 dag siekanych orzechów,
5 białek,
1 niepełną szklankę cukru,
1 łyżkę miodu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 pełna łyżka proszku do pieczenia,
masa :,
1 i 1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
16 dag cukru,
5 żółtek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kostka masła,
dżem wiśniowy,
wiśnie z syropu,
1. placek I : ubić pianę , dodać cukier, następnie po jednym żółtku. mąkę wymieszać z proszkiem i i kakaem. po upieczeniu przekroić na dwie części.

2. Placek II : 5 białek ubić na pianę z cukrem, dodać miód na koniec mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i upiec

3. masa: zagotować mleko z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym , do pół szklanki mleka dodać 5 żółtek i 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać ugotować budyń. masło utrzeć z zimnym budyniem przekładać ciasto. placek ciemny-masa-dżem i wiśnie-placek orzechowy-masa dżem i wiśnie- placek ciemny, polać dowolną polewą i udekorować wiśniami.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ZAKOCHANY SMOK

Jaja, 6 sztuk
przesiany cukier puder, 25 dag
przesiana mąka tortowa, 1 szklanka
przesiana mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
woda, 3 łyżeczki
ocet, 2 łyżeczki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mleko, 1/2 litra
budyń śmietankowe bez cukru, 2 opakowania
orzechy włoskie mielone, 10 dag
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
cytryna, 1 sztuka
czekolada gorzka, 1 tabliczka
cukier kryształ, 4 łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
masło, 2 kostki
sparzone rodzynki, 10 dag
owoce kandyzowane, 10 dag
płatki migdałowe, 5 dag
ananas w plastrach, 1 puszka
galaretka agrestowa, 3 opakowania
biszkopty podłużne typu Lady fingers, 1 opakowanie ( ok 22 -25 sztuk )
spirytus lub wódka, 1/2 szklanki


1. BISZKOPT - Ubić pianę z 6 białek. Dołożyć cukier puder i dalej ubijać do sztywności. Wymieszać żółtka z 3 łyżeczkami wody i 2 łyżeczkami octu. Wlać do piany. Dołożyć przesiane z proszkiem obie mąki, delikatnie wymieszać całość. Upiec w wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy. Czas pieczenia: 45 minut. Temperatura: początkowo 180 stopni, po 20 minutach podkręcić do 200 stopni.

2. MASA CIEMNA - Ugotować budyń z dodatkiem mleka, cukru i cukru waniliowego. Masło utrzeć na pulchną masę. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dalej ucierać. Masę budyniową podzielić równo na dwie części. Do jednej dodać orzechy, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, rodzynki i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.

3. MASA JASNA - Do drugiej części masy dodać sok z całej cytryny, płatki migdałowe i owoce kandyzowane.

4. PRZEŁOŻENIE I DEKORACJA - Ostudzony biszkopt nasączyć alkoholem. Rozsmarować na nim masę ciemną. Następnie ułożyć na szerokość ciasta biszkopty nasączone alkoholem. Na to wyłożyć masę jasną. Udekorować plastrami ananasa i zalać tężejącą galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 33 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PANI WALEWSKA

ciasto;
2,5szkl,mąki pszennej
4żółtka
20dkg,margaryny
1łyzeczka proszku do pieczenia
1/2szkl,cukru
1łyżeczka amoniaku
3łyzeczki kwaśnej śmietany

Ciasto zagnieść i podzielić na 2części,rozłożyć na dwie jednakowe blaszki.
kazde posmarować dżemę,lub powidłami,posypać po 1/2szkl,orzechów zmielonych lub drobno posiekane(włoskie),na kazdy dajemy pianę;

1PIANA;
3białka
1/2szkl,cukru zwykł,
2łyzki mąki ziemniaczanej
Pianę ubic dodać cukier i makę-kładziemy na placek

2PIANA
3białka,dobrze ubić dodać 1/2szkl, cukru,1szt kisiel czerwony.
Kladziemy na drugi placek.

PIECZEMY po 30-40min,tem.180st.

MASA;
1szkl,mleka , 2żółtka, 1/2szkl,cukru, 2łyżki mąki ziemniaczanej-ugotować budyń-ostudzić i utrzeć 1/2kost,margaryny na końcu dodać 1łyżkę wódki

WYKONANIE;

placek biały+piana+placek różowy odwrócony różę do środka.Dekorujemy polewą i według uznania.

POLEWA;
1/2kost marg,rozgrzewam na gazie dodaje 3łyżki kakao+3łyżki cukru,gorące zciagam z gazu i dać 1szt,całe jajko i szybko miksuję.POLWA SUPER-WYLEWAM GORĄCĄ NA CIASTO

z chomika white.and.black.flower

  • 14 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CHAŁWOWE

Na biszkopt:

5 jaj
1 szkl mączki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao


Masa chałwowa:

pół litra mleka
2 budynie śmietankowe
30 dag chałwy
kostka Kasia
3 łyżki cukru

Robimy biszkopt dzieląc na końcu mase na połowe do jednej dodajemy kakao.Pieczemy najpierw jeden potem drugi w takiej samej tortownicy.Jak wystygną najpierw np;szklanką na środkach wycinamy koło potem czymś nieco większym. Pozamieniaj koła kolorami.Gotujemy mleko z budyniami i cukrem studzimy,ucieramy z Kasia i dodajemy pokruszoną chałwę.Smarujemy masą spody biszkoptowe.Czas pieczenia 1 biszkoptu 20 min
Temperatura piekarnika: 180oC

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK NA ZIMNO

Składniki na spód:

•140 g ciastek maślanych
•60 g masła
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

•700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
•1 łyżka soku z cytryny
•pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)

•200 g drobnego cukru

•2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
•250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ja zawsze dodaję zaraz po wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Czarną porzeczkę zmiksować blenderem (można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam).

Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 15 wrz 12 20:45
placek z rabarbarem

CIASTO:,
25 dag margaryny,
40 dag cukru pudru,
40 dag mąki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
rabarbar, cynamon,
Budyń:,
litr mleka,
2 budynie śmietankowe ( duży i mały),
5 łyżek cukru,

1. margarynę , cukier i jajka ucierać razem dodając po łyżce mąki na koniec dodać proszek i wymieszać . wlać połowę ciasta na dużą formę wysmarowaną i wyłożoną papirem ciasto delikatnie posypać cynamonem i pokroić na to obrany rabarbar ( ilość wg uznania), ugotować budyń , gorącym zalać rabarbar poczekać chwilę niech ostygnie wyłożyć na budyń resztę ciasta , rozsmarować i piec.

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOŁDUNY!!!

3kg.ziemniaków zetrzeć na drobnej tace .Wyciskać po troszku w lnianej ścierce.Do tego zmielić 2kg. ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.
Doprawiamy
zmielonym zielem angielskim
,1 surowe jajko,
5łyżek czubiastych mąki ziemniaczanej,
sól

To wszystko razem mieszamy

FARSZ-UGOTOWANE ZMIELONE MIĘSO
doprawiamy zielem ang.sól

ROBIMY podłużne kluski do srodka oczywiście mięso.
Wodę gotuję na gotującą wrzucamy po woli kluski delikatnie mieszamy,po wypłynięciu gotuję 10-15min.

Słoninkę kroimy i topimy na patelni dodajemy cebulkę ,pieprz,sól
Polewamy kołduny.SMACZNEGO

NA DRUGI DZIEŃ KROJE W PLASTERKI I ODSMAZAM-BARZO DOBRE

z chomika white.and.black.flower

  • 30 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Skrzydełka z boczkiem

skrzydełka, 8 szt
Boczek wędzony, 8pasków
vegeta,
olej, 2-3 łyżki

skrzydełka vegetujemy odstawiamy na 2 godziny
owijamy paskami boczku,można dodać do środka suszoną śliwkę
smażymy na patelni do miękkości pod przykryciem,jeśli się wygotuje wytworzony sos trzeba podlać.boczek na skrzydełkach powinien być chrupiący

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KURCZAK Z ROSOŁU

Składniki
1 kurczak
1udko
6 skrzydełek
2 marchewki
kawałek chudego szpondru
1/2 selera
1 pietruszka
1 por
liście mrożone selera lub lubczyku
sól pieprz
ewentualnie słodka papryka
1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka lub kucharek
Opis przygotowania
Kurczaka wymoczyć,umyć,zalać zimną wodą(kurczaka ma być w całości) dodać szponder i zagotować,zebrać pianę. Dodać włoszczyznę,przyprawy i ugotować na malutkim ogniu rosół. Kurczaka wyjąć delikatnie w całości,na tace lub półmisek,udko i skrzydełka też. Rosół zjemy na obiadek z kluseczkami z kaszy manny z mojego przepisu:) Z ciepłego kurczaka wyjąć kości,obrać udko i skrzydełka(jak dobrze przyprawimy rosół nie musimy już niczym mięsa doprawiać)ewentualnie słodką papryką jeżeli lubimy. Kurczaka pokroić na większe kawałki,wymieszać mięso ze skrzydełkami,ułożyć na cienkiej foli spożywczej,zwinąć bardzo ścisło kilka razy uformować roladę. Odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień,przekroić roladę na pół,zdjąć folię i kroić plastry na kanapki. Smacznego

z chomika white.and.black.flower

  • 43 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Rolada drobiowa super

Składniki
1 duży kurczak
sól czosnek mielony
Nadzienie
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 kg pieczarek
2 jajka
3 czubate łyżki bułki tartej
1 duża cebula
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
1 szklanka wody
olej
Opis przygotowania

Kurczaka oddzielić od kości,bardzo ostrym nożem,jak gdzieś nam się przetnie skórka ,koniecznie zaszyć,posolić posypać czosnkiem,odstawić na 20 min. Pieczarki umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach,dodać odrobinę oleju,pokrojoną cebulę, leciutko podsmażyć około 5 min dodać kaszę jaglaną, sól,paprykę,pieprz,wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem ,aż kasza wypije cały płyn i będzie gęsta. Wystudzić,dodać jajka,bułkę tartą,doprawić do smaku. Nałożyć farsz na mięso z kurczaka. Zwinąć,związać sznurkiem,włożyć do naczynia żaroodpornego,polać olejem,piec w 200ºC około 50-55 min. Rolada gotowa! Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności