Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY



2 szkl.sparzonego i zmielonego maku

2 szkl. cukru

5 jajek

8 dkg masła

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

3/4 szkl. bułki tartej

orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa



Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy.



BISZKOPT KAWOWY



12 dkg masła

2 jajka

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

1/4 szkl.cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej



Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min.



KREM



3 jajka

1/2 szkl.cukru

1 1/2 kostki masła



Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak.



POLEWA



1/3 masła

2 łyżki wody

2 łyżki kakao

1/2 szkl.cukru



Zagotować.



Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa.
SMACZNEGO!

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI

To ciasto nie ma sobie równych! Słodycz dwóch mas, czekoladowej i chałwowej, została w nim połączona delikatnymi bezami. Ciasto pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Upiecz je i zjedz jeszcze dziś na deser.

Składniki na biszkopt:

•8 jajek
•1 i 1/2 szkl. cukru
•25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Masa z chałwą:

•20 dag chałwy
•4 żółtka
•1/2 szkl. mleka
•cukier waniliowy
•35 dag masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka).

Masa czekoladowa:

•4 jajka
•1/2 szkl. cukru
•1 łyżka kakao
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 kostka masła
•spirytus
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus.

Składanie pięter ciasta:

1) połowa biszkoptu
2) masa z chałwą
3) 25 dag małych bez
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu

Posypać wierzch ciasta kakao.

Smacznego !

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Ciasto " MAGDA "

Składniki:

Biszkopt ciemny:,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao,
1 szklanka cukru kryształu,

Sernik:,
60 dag zmielonego sera białego,
30 dag cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
15 dag margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,

Placek kokosowy:,
7 białek,
15 dag cukru kryształu,
20 dag wiórków kokosowych,
1 łyżka bułki tartej,

Masa orzechowa:,
1 szklanka słodkiego mleka,
1/2 szklanki cukru pudru,
20 dag orzechów mielonych,
1 1/2 kostki masła,

Opis przygotowania :

1. Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.

2. Sernik:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

3. Kokosowy:
1.Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

4. Masa orzechowa:
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

5. Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MARCINEK

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa, 1kg
masło, 1 kostka
śmietana18%, 1szklanka
cukier wanilinowy, 1szt
jajka, 2szt
żółtka, 2szt
cukier, 1szklanka
soda, 1łyżeczka

Krem:
śmietana30%, 600ml
śmietanka18%, 800ml
kwasek cytrynowy, 1/2 łyżeczki
cukier kryształ, 1szklanka


Opis przygotowania:

1. Masło,cukry utrzeć dodać po jajku i żółtka.Do śmietany dodać sodę ,aby się zburzyło i wlać do ciasta.Dodać mąkę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 11 kawałków ,wałkować cieńkie placki i piec każdy 3-4 min 190st.Jeden upieczony placek skruszyć.(Ja ,by się nie łamały przekrawam na pół każdy i wykładam specjalną podbieraczką układam jeden na drugim).Krem;śmietany schłodzić,ubić z cukrami pod koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany.Wierzch posmarować śmietaną i posypać pokruszonym ciastem. Nacisnąć ciasto z góry odstawić na 2 godz . następnie do lodówki na 24 godz.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ANIOŁ

Składniki:

CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka
Miód, 3 łyżki
soda do pieczenia, 1 łyżeczka
jaja+margaryna, 2+15 dkg
BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka
szczypta proszku do pieczenia,


MASA:
cukier, 0,5 szklanki
mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki
mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1
POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao,

Opis przygotowania:

1. KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).

2. BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.

3. MASA:
Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.

4. POLEWA:
Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy.

To jest po prostu pyszne.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ŁASUCH

Składniki:

Smietana kremowka 500ml,
wafelki waniliowe 100g,
wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g,
zelatyna 3 lyzeczki,
agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke

Opis przygotowania

1. Ciasto 1 (jasne):

4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.

2. Ciasto 2 (ciemne):

5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać.

4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 15 wrz 12 20:45
AMBASADOR
Składniki

Czarne ciasto;,
8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Białe ciasto;,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
Masa;,
1 margaryna lub masło,
1 szklanka cukru pudru,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
2 czerwone galaretki,

Opis przygotowania

1. Czarne ciasto; Upiec biszkopt na dużej brytfance. Białe ciasto; Upiec biszkopt na wąskiej brytfance. Ugotować galaretki wcześniej i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dokładać śmietanę dalej ucierając.

2. Czarne ciasto przekroić na połowę,posmarować połową masy.Białe ciasto pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie.W środku kwadratów układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Drugą połowę ciasta smarujemy resztą masy i dajemy masą na galaretkę. Polewamy polewą
smacznego !!!

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GRZYBKI

Składniki:
* 50 dkg mąki pszennej
* 25 dkg margaryny
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 1 surowe białko
* 1/3 szklanki maku
* krem do tortów waniliowy np.Gellwe
* gotowa polewa do tortów czekoladowa i wiśniowa

Wykonanie:

Z mąki,margaryny i śmietany
zagnieść ciasto.
Zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Po schłodzeniu rozwałkować jak na makaron.
Szklanką wycinać krążki,tak żeby były pary.
Jedną część krążków upiec na wierzchu foremek do babeczek w pozostałych krążkach wyciąć na środku dziurkę(nawet obrączką).
Z odpadów ciasta po wycinaniu krążków zrobić trzonki do grzybków,maczać jeden koniec w białku i potem w maku.
Ułożyć wszystkie części na blaszce i upiec na złoty kolor w 190 stopniach C.
Po wystudzeniu nadziewamy kapelusze kremem( przygotowanym według opisu podanego na opakowaniu), i przykrywamy częścią z dziurką i w otwór mocujemy trzonki grzybków.Smarujemy kapelusze grzybków polewą .
Na "muchomorkach" z reszty kremu robimy kropki.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 15 wrz 12 20:45
DYLUŚ ANANASOWY
Składniki

jajka, 4 sztuki
cukru, 12 dkg
mąka, 8 dkg
kokos, 20 dkg
budyń śmietankowy, 1 opakowanie
ananasy, 1 puszka
masło, 1 kostka
jaja do masy, 4 sztuki
cukier do masy, 1 szklanka
mąka do budyniu, 1 łyżka

Opis przygotowania

Upiec biszkopt: 4białka na pianę+12 dkg cukru i ubić, dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku n środkowym poziomie w temp. 175 stopni.
Masa:Oddzielić 4 żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć.
Ugotowć budyń na soku z ananasów dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masł i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać.
UWAGA: zamiast ananasów mozna dodć brzoskwinie.
Beza kokosowa: 4 białka ubić z cukrem- 1 szklanka. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Na biszkopt dajemy masę a na nią bezę kokosową i lekko dociskamy. Na

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SOCZYSTY MAKOWIEC
Składniki

CIASTO:,
20 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
10 dkg cukru,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
Masa makowa:,
40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
40 dkg jabłek,
25 dkg cukru,
9 żółtek +(piana),
7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
20 dkg masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek migdałowy,

Opis przygotowania

1. Ciasto:
Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.
2. Masa makowa:
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 15 wrz 12 20:45
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK

składniki na 1 szt.
1cytryna,
2jajka,
75g masła
100g mąki,
100g cukru,
1 c waniliowym
250g mąki ziemniaczanej,
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
100g cukru pudru
50g wiórków kokosowych,
brązowa posypka do ciasta
tłuszcz i mąka do formy

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko.
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem.
Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką
formy w kształcie baranka o pojemności 700ml.
Piec ok.35minut w tem 175st C.
baranka ostudzić.
Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny.
Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi.
Tak samo postąpić z drugą stroną.
Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
TORT MILKY

Składniki:

3 upieczone blaty biszkoptowe,
kostka masła,
500g milky way lub tańszego odpowiednika,
200ml mleka,
Śmietana do ubijania 200g,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

Opis przygotowania

1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort.

2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SZREK

Składniki:

Biszkopt:
jajka, 5
cukier, 5 łyżek
maka pszenna, 5 łyżek
ziemniaczana mąka, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1
olej, 2 łyżki
aromat do ciast, kilka kropel

Masa Szrek:
Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan)
śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże
śmietanka deserowa 30 %, 400 mln

galaretka agrestowa lub kiwi,
okrągłe biszkopty, 2 paczki

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
Opis przygotowania:

Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut.

Masa 1 Shrek.:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.

Masa 2 Shrek
1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO! :)

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Ciasto jogurtowe

Składniki:

ciasto jogurtowe Delecty, pół opakowania
margaryna, 70g
jogurt naturalny, 470g
jajka, 2
galaretki truskawkowe, 2
mandarynki, 2 puszki
marmolada wieloowocowa, 150g

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić.

2. Do miski wsypać ciasto jogurtowe, dodać 2 całe jajka, 70g jogurtu naturalnego, roztopioną margarynę. Wszystko utrzeć mikserem ok 2-3 min. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i bułką tartą tortownice o średnicy 23. Piec ok 25-30 min w temp.180 C.

3. Rozpuścić 2 galaretki w 1,5 szklanki wody, ostudzić.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód smarujemy marmoladą wieloowocową i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze układamy mandarynki z puszki (mogą być też inne owoce).

5. Pozostały jogurt naturalny mieszamy z ostudzoną galaretką,( wkładamy dosłownie na 1-3 min do lodówki, gdyż masa bardzo szybko się ścina, najlepiej gdy ma konsystencję gęstej śmietany), następnie wylewamy masę jogurtową na wierz ciasta i całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTECZKA POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWE
SZACHOWNICE

Składniki:

masło lub margaryna, 35 dag
cukier, 10 łyżek
skórka starta z 1 pomarańczy,
mąka, 50 dag
czekolada gorzka, 50g
białko, 1


Opis przygotowania:

1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia

2. Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wyrobić miękkie ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Oba ciasta włożyć do lodówki i schładzać 30 min.

3. Oba ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20cm i grubości 3 cm. Biały plaster posmarować lekko ubitym białkiem i przykryć ciemnym ciastem, przekroić ciasto wzdłuż i jeden kawałek odwrócić do góry nogami. Bok posmarować białkiem i przyłożyć drugi kawałek, tak aby utworzyły szachownicę, starannie docisnąć.

4. Ciasto pokroić na plastry i układac je na płasko na blaszce, pozostawiając dosyć miejsca na wyrośnięcie.

5. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min

6. Smacznego :-)

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GRZYBOWA KASZA Z WARZYWAMI

Składniki:

kasza jęczmienna, 300 g
cebule, 2 szt.
pieczarki, 300 g
marchewki, 3 szt.
kukurydza, 1 puszka
sos grzybowy z proszku, 1 torebka
olej, 2-3 łyżki
sól, pieprz, do smaku
Natka pietruszki, do posypania

Opis przygotowania:

1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jest to ta błyskawiczna w torebkach – łatwizna. Ja najczęściej gotuję kaszę zwykłą, sypaną – wsypuję do garnka z tzw. płaszczem wodnym, zalewam wodą w ilości 1,5 raza większej niż masa kaszy, dodaję kostkę bulionową i gotuję na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Potem dodaję łyżkę masła, mieszam i zostawiam w ciepełku na jakąś godzinę, aż się nieco rozklei.

2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną marchew (paski, talarki albo półtalarki, wg uznania), pokrojone pieczarki. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dusić warzywa pod przykryciem przez 5 minut, aż pieczarki puszczą sok. Następnie odkryć patelnię, zwiększyć ogień i smażyć, aż sok z pieczarek odparuje i pieczarki zaczną się podsmażać. Wówczas wlać sos grzybowy rozrobiony uprzednio w zimnej wodzie (ilość napisana na opakowaniu). Dorzucić odcedzoną kukurydzę i gotować chwilę, mieszając, aż sos się zagęści. Marchew i kukurydza nie powinny się rozgotować, lecz pozostać lekko chrupiące.
Do gotowego sosu wrzucić kaszę, wymieszać i zagrzać wszystko razem. W razie potrzeby, doprawić jeszcze pieprzem.
Gotową kaszę posypać na talerzach posiekaną natką.

3. (przepis z prostegotowanie.blogspot.com, lekko zmodyfikowane)

z chomika white.and.black.flower

  • 26 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO KOKOSOWE

Składniki:

mąka, 12 dag
jajka, 6 szt.
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier, 16 dag+0,5szkl. do masy
kokos, 25 dag
masło, 1 kostka
mleko, 1/2 l
Czekolada mleczna, 1 tabliczka
czekolada gorzka, 1 tabliczka
margaryna, 13 dag


Opis przygotowania:

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem (16 dag) na puszysty krem, dodać później mąkę, proszek do pieczenia, kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 20x30, upiec, wystudzić.

2. Mleko zagotować z 1/2 szkl. cukru, na gotujące wsypać kokos i gotować jeszcze razem ok 20 min. Zdjąć z ognia, do gorącej masy wrzucić masło i mieszać aż się rozpuści. Masę wystudzić. Wyłożyć na upieczony biszkopt (biszkopt można wcześniej nasączyć wodą z cukrem i cytryną).

3. Czekolady wraz z margaryną podgrzewać na parze i mieszać aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto schłodzić w lodówce wtedy dobrze się kroi.

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO JAJKO SADZONE

Składniki:

puszka brzoskwiń 850 ml, 2 szt.
jajka, 7 szt.
masło, 25 dag
cukier, 35 dag
cukier waniliowy, 1 opakowanie
mąka, 50 dag
sól, szczypta
proszek do piecz., 2 łyżeczki
mleko, 100 ml
cytryna, 1 szt.


Opis przygotowania:

1. Brzoskwinie osączyc z syropu. Od trzech jajek oddzielic białka od żółtek. Białka schowac w lodówce.

2. Miękkie masło utrzec z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, solą, całymi jajkami oraz żółtkami. Dodac mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i mleko.

3. Ciasto rozsmarowac na blasze (25x40) , na wierzchu rozłożyc brzoskwinie (tak by wypukła strona była do góry). Piec około 30 minut w temp. 175 stopni.

4. Schłodzone białka ubic na sztywną pianę razem z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wyjąc ciasto z piekarnika po upływie 30 minut, rozsmarowac między brzoskwiniami pianę i zapiec jeszcze do jej zarumienienia, Ciasto można podawac z bitą śmietaną.

5. P.s. Tym razem użyłam za małej blachy i za bardzo zatopiłam brzoskwinie :( dlatego zrobiłam zdjęcie przed rozłożeniem piany z białek.

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami...


Składniki na masę serową:

1,5kg sera białego drobno zmielonego
4 budynie śmietankowe
10 jajek
1szkl. cukru
1 puszka brzoskwiń
1 margaryna lub 1,5skl.śmietany
1/5szkl.cukru do sera

Składniki na kruche ciasto:

1 szkl. mąki
1 jajko
1/3margaryny
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru
(gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany)
ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu

Składniki na czekoladowy mus:

1 jajko
1/2 szkl.cukru pudru
4 łyżki kakao
1 margaryna(roztopiona)
ewentualnie 1 kieliszek wódki

Przygotowanie:

Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Przygotowanie musu:

Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke.
Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam.

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika.
Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce.
SMACZEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Sernik...

Składniki:
ser biały mielony, 1kg
jajka, 9szt.
cukier, 1 szkl.
masło, 100g
cukier waniliowy, 2opak.
mąka ziemniaczana, 3łyżki
rodzynki, 10dag
dowolny aromat (najlepiej cytrynowy),
margaryna, 1/2 kostki
mąka, 1 i 3/4szkl.
śmietana 18%, 3-4 łyżki
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
lukier gotowy (w torebce do podgrzania), 1szt


1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min.

2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa.

3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180.

6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
BANANOWY TORT...

Składniki:
1 kg bananów
2 op. galaretki agrestowej,
2 op. galaretka cytrynowej,
2 op. serki homogenizowane waniliowe,
kakao,
3 szkl. mleka,
2 kostki margaryny lub masła
16 szt. jajek
2 op. cukieru wanilowego,
25 dag cukru kryształ,
10 dag mąki ziemniaczanej,
1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej,


Opis przygotowania:

Upiec biszkopt z 5 jaj jasny
Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny..

2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą.


2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte)
W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury.


SKŁADANIE:

jasny biszkopt

masa ciemna budyniowa

ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany

w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch...

na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta

masa jasna budyniowa

zalać galaretką cytrynową

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Piegusek...


10 białek.
3/4 szklanki cukru.
1½ łyżeczki proszku do pieczenia.
1½ szklanki mąki.
1 szklanka maku.
1 cukier waniliowy.
zapach rumowy.
3/4 szklanki oleju.
szczypta soli.
Lukier.
1 szklanka cukru pudru.
sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć łyżką ).


Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy i cukier,dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zapach, mak i olej,wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 °C piec około 50 min do suchego patyczka. Na ciepłe ciasto wylać lukier,wystawić na kilka minut do zastygnięcia . Smacznego Przepis pochodzi, od sąsiadki mojej babci.:) zużyłam białka które zostały po pączkach mamy.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Babka cytrynowa....


2 szklanki proszku budyniowego lub kisielu w proszku o smaku cytrynowym.
6 łyżek mąki tortowej.
5-7 jajek.
ok.2 szklanek cukru (w miarę drobnego).
kostka margaryny lub masła.
ocet - 2 łyżki.
olej lub oliwa -7 łyżek.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki i szczypta sody oczyszczonej.
aromat cytrynowy.
cukier puder do posypania na sucho.



Margarynę lub masło rozetrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę .Proszek budyniowy lub kisielowy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną .Dodać do masy jajecznej mąki ,następnie olej,ocet i aromat.Wymieszać bardzo dokładnie.Wyłożyć ciasto do dwóch foremek keksowych uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką (lub wyłożonych folią aluminiową).Piec ok.30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Kokosowa Szarlotka

Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.

Opis przygotowania; Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.

Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 33 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SAŁATKA JAJECZNA

Składniki:
10 jaj
100g groszku konserwowego
100g majonezu
50g kwaśnej śmietany
20g szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Pokroić w grubą kostkę (wielkości groszku lub ciut większą aby się pasta nie zrobiła :) ). Groszek odsączyć. Szczypiorek posiekać. Wymieszać.
Majonez i kwaśną śmietanę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.

Sałatka jajeczna II

puszka groszku
3-4 ogórki kiszone
1 mały por
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek, pokrojone ogórki kiszone oraz drobniutko posiekanego pora. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natka pietruszki. Doprawiamy do smaku.

Sałatka grecka

składniki:

1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek
1/4 strąka papryki zielonej
1 gruby plaster sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
pieprz
oregano

Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb.

uwagi: Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 15 wrz 12 20:45
MAZUREK KRÓLEWSKI

Najlepszy mazurek na świecie. Święta bez niego się nie liczą. Pierwszy znika ze stołu. Jest mięciutki z chrupiącymi bakaliami, śmietankowy, słodki, pyszny... Zachęcam do wypróbowania nie tylko na święta.

Składniki:
ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 jajka
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżeczki sody

masa:
* 1 kostka masła (250g)
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 żółtka
* 1/2 litra gęstej śmietany (kremówki)

+ drobno pokrojone bakalie (orzechy, kandyzowane skórki, suszone owoce)


Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko (ok. 1/2 cm) 3 placki. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Placki będą twarde po upieczeniu, ale po leżakowaniu z masa zmiękną.

W między czasie zrobić masę. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i żółtka utrzeć. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Po łyżce dokładać do masy. Uważać, gdyż masa lubi się zważyć.

Gotową masę rozsmarować na placku, posypać bakaliami, przykryć plackiem. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami - kończąc bakaliami. Udekorować. Obciążyć deską i odstawić w ciepłe miejsce na noc.


Mazurek Królewski drożdżowy

Ciasto

0,5 kg mąki
25 dkg masła
6 dkg drożdży
4 żółtka
2 całe jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany

Masa makowa
25 dkg maku
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
3 krople olejku migdałowego

Masa bakaliowa :
powidło
rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/
Masa orzechowa
25 dkg orzechów
1 szklanka mleka
2 białka/piana/
1 szklanka cukru
1 łyżka masła

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.

Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.
Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą.

Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności