Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
evunia_s
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ewa

widziany: 16.03.2024 02:06

  • pliki muzyczne
    0
  • pliki wideo
    2147
  • obrazy
    2860
  • dokumenty
    4942

10626 plików
961,29 GB

Ukryj opis
SZYBKI OBIADEK

Makaron 30 dkg- ugotować al dente. 1/2 młodej kapusty, 1/2 pora lub 1 większa cebula, 2 pomidory, 1/2 puszki kukurydzy, kiełbasa, kostka rosołowa, pieprz, sól, majeranek .Kapustę pokrojć w kwadraty, por w krążki (cebulę w talarki) ugotować z kostką rosołową. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojone pomidory bez skórki, kukurydzę, zioła i trochę oliwy.Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę razem poddusić chwilę. Dodać makaron i smacznego.


SAŁATKA - Buraczki na zimę

3kg buraczków ugotować,starkować.
0,5 kg cebuli-pokroić w kostkę.
Pieprz,liść laurowy,kminek,ziele angielskie.
Zalewa: szklanka octu 10%, szklanka oleju,szklanka wody,szklanka cukru i 2 łyżki soli.
Liść,pieprz,cebulę wrzucić do zalewy. Zagotować. Dodać buraczki.Wymieszać i wkładać do słoików.
Smacznego
Przepis jest prosty,wypróbowany.
  • 77 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SALATKA ZIEMNIACZANA.

ZIIMNIAKI GOTOWANE
W MUNDURKACH
JAJKA
OGOREK KISZONY
PIEPRZ
CEBULA , MAJONEZ , ZIELONA PIETRUSZKA
LUB ZIELONY SZCZYPIOREK .

WSZYSTKIE SKLADNIKI POKROIC
NA POL I KROIC W PLASTRY,DODAC ZIELONE ,PIEPRZ ,
I MAJONEZ I WYMIESZAC .
JA TA SALATKE PODAJE NA GRILA .I
DO DAN MIESNYCH .JEST SZYBKA I DOBRA

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SALATKA
MAKARON DOWOLNY
MIESZANKA WARZYWNA
PIERSI Z KURCZAKA Z PUSZKI
ANNANASY Z PUSZKI
PIETRUSZKA ZIELONA
SOL,PIEPRZ
MAJONEZ
MAKARON , WARZYWA UGOTOWAC
I WYMIESZAC Z WSZYSTKIMI SKLADNIKAMI
DODAC MAJONEZ DOPRAWIC DO SMAKU
SOLA ,PIEPRZEM .
JEST TO BARDZO SZYBKA SALATKA
I SMACZNA,

z chomika white.and.black.flower

  • 78 KB
  • 15 wrz 12 20:45

z chomika white.and.black.flower

  • 70 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PRZEKASKI
Na srodku chleb tostowy
Z chleba odkroic skorki i ulozyc
prostokat zakladac kromki na kromki
,nastepnie lekko rozwalkowac,posmaarowac
serkiem ,polozyc szynke krakus , posmarowac
cienko majonezem,
ulozyc paski papryki ,lub ogorka .zawinac
w rulon i folie aluminowa ,polozyc na noc
do lodowki.Jest to ladny dodatek do zakaski i smaczny ,
Mozna ulozyc lososia wedzonego zamiast szynki .

Sa tez male kromeczkki chleba tostowego
smarowane serkiem,,szynka ,majonezem .
i zawijane sa w folie ,jest chleb bialy i
ciemny ,sa to szybkie zakaski .

z chomika white.and.black.flower

  • 57 KB
  • 15 wrz 12 20:45
DESER Z GALARETEK .
GALARETKI WEDLUG OPISU NA OPAKOWANIU ,JA DAJE MNIEJ WODY .
MOZNA DODAC ZELATYNE.BIALA GALARETKA ZAMIAST WODY DAJE MLEKO SMIETANKOWE SLODKIE ,ZELATYNE .CUKIER PUDER,KOLOROWE GALARETKI
POKROJONE W KOSTKE ,CYTRYNE ,DO SCHLODZONEJ SMIETANKI WKLADAM
GALARETKI I WLEWAM DO FOREMKI,MOZNA WLAC DO SZKLANEGO NACZYNIA ,
PROSTOKATNEGO LEPIEJ JEST WYCIAGNAC .

z chomika white.and.black.flower

  • 69 KB
  • 15 wrz 12 20:45
GOFRY Z BITA SMIETANA.
jajka 2 szt
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
mąka 2 szklanki
sol i szczypta soli
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Pieczarki - jak prawdziwe.

1 jajko
2 szklanki ( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
15 dag margaryny
3/4 łyżeczki sody
4 czubate łyżki cukru pudru
kakao-potrzebne do maczania w nim butelki
pusta butelka po wodzie mineralnej

Nastawić piekarnik na 180 st.
Margarynę, cukier puder utrzeć. Dodać jajko, utrzeć. Obie mąki, sodę, razem wymieszać i wsypać do masy. Utrzeć. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ciasto nie powinno kleić się do rąk, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki wsypać kakao, końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. Piec ok.15 min.
Ja zmienilam dalam szklanke maki ziemniaczanej ,szklanke maki pszennej i 3 lyzki oleju.


Ciastka

50 dkg mąki ziemniaczanej
50 dkg mąki pszennej
4 całe jaja
20 dkg smalcu
15 dkg masła
30 dkg cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek mleka,
olejek waniliowy
Wszystko razem szybko połączyć. Wykrawać wiekszym kieliszkiem kółka - w połowie kółek zrobić w środku dziurkę (np. naparstkiem - wiecie co to takiego ? ). Po upieczeniu można je z wierzchu polukrować białym lukrem. Pełne kółka smarować konfiturą lub dżemen wiśniowym i przykrywać kółkiem z dziurką. Pyszne też są z powidłami agrestowymi.
Im dłużej leżą - tym sa kruchsze.

z chomika white.and.black.flower

  • 59 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ROGALIKI Z MAKIEM.
3 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
5 dag drozdzy
1 lyzka cukru
szczypta soli
1 margaryna roztopiona
Do podgrzanego mleka dodac drozdze ,cukier ,sol
rozmieszac ,Na stolnice przesiac make ,i powoli dodawac
rozczyn z drozdzy i margaryne roztopiona ,wszystko wyrobic
i wlozyc do lodowki na 2 godziny,Ciasto rozwalkowac i wykrawac rogaliki .Ja wkrawam prostokat na jednej polowce ukladam nadzienie
i zawijam do polowy i sklejam druga czesc przecinam na cztery
paski i zawijam na ciasto z nadzieniem ,formuje rogaliki .Gotowe
rogalik smaruje bialkiem i posypuje migdalami pokrojonymi.piec w tem.
180 C do zrumienienia ,Mozna zrobic polewe z cukru pudru .rogaliki mozna nadziewac powidlami ,serem ja nadziewalam makiem bardzo dobre.

z chomika white.and.black.flower

  • 45 KB
  • 15 wrz 12 20:45
FAWORKI OSZCZEDNE.
35dag maki
1 lyzeczka proszku
do pieczenia
ok.1/3 saklanki smietany
1 lyzka spirytusu lub rumu
6-8 dag masla
3 zoltka
1 jajko
tluszcz,cukier puder
z wanilia
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia,
przesiac ,polaczyc ze smietana,spirytusem i maslem
utartym z zoltkami i jajkiem,dokladnie wyrobic ,
wlozyc do chlodziarki na 30 minut.
Ciasto rozwalkowac na grubosc 1 mm lekko podsypywac maka.
Radelkiem lub nozem pokrajac na paski 3 cm i dlugosc 8-10 cm.
Na srodku kazdego paska zrobic wzdluz , naciecie przez ktore
przelozyc jeden koniec ciasta aby utworzy sie wezel.
W rondlu rozgrzac tluszcz i sprawdzic czy jest nagrzany
( wrzucic kawalek ciasta jezeli szybko wyplynie i zaraz sie
zrumieni mozna smazyc faworki) Faworki wkladac do tluszczu i smazyc na jasno zloty kolor .Po wyjeciu osaczyc na papirze ,ulozyc na
polmisku i posypac cukrem pudrem z wanilia.

CIASTECZKA JABLKOWE.
25 dag maki
25 dag masla
25 dag sera bialego
lukier lub cukier
puder do posypania
Wszyskie skladniki dokladnie wymieszac
zagniesc ciasto.
Nastepnie rozwalkowac i szklanka wycinac
kolka ,na kazdym polozyc kawlki jablka
i zaciskac w rogach ,formowac muszelke.
Blache wysmarowac tluszczem ,lub polozyc
pergamin do pieczenia.Uluz cistka i piec
na zloty kolor 15 -20 min w 180 O tem.
Lekko ostudz i polej lukierem lub posypac cukrem pudrem.
bardzo szybkie i smaczne.
LUKIER.
Cukier puder zalewam wrzaca
woda tyle aby wciagnol wode utrzec i dodac sok z cytryny .

z chomika white.and.black.flower

  • 42 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK Z MAKARONEM
1 opakowanie makaronu wstazki 450 g
2 serki philadephia sa takie u Was
wielkosci kostki masla
6 sztuk jajek
2 szklanki mleka
1 kostke masla
3/4 szklanki cukru

Tak jak widac ja robie w szklanym naczyniu
mozna robic w blaszce .
Suchy makaron ulozyc na blache ,zalac to 2 szklankami
mleka .i pozostawic na 15-20 minut.
Maslo pokroic na plasterki i ulozyc na makaron.
Serek zmiksowac na gladka mase ,jajka ubic z cukrem na
gesta mase .nastepnie do serka dodawac ubite jajka .
Mase wylac na makaron.
Mozna polozyc na mase owoce ,sliwki suszone .wanilie.
Ja osobiscie dodaje mieszanke z suszonych owocow do masy .
Tu na sam wierzch posypalam drobniutka czekolada .
Piec 1 godzine w temp. 180 C.
Mam prosbe jak ktos z Was zrobi to prosze zeby napisal czy smakowal .
Polecam sprobowc jest pyszne i szybko sie robi.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 15 wrz 12 20:45
WAFEL Z WIORKAMI KOKOSOWYMI.
4sztuki wafla
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie wiorek
kokosowych
1 kostka masla 250 dag
powidla
1 opakowanie biszkoptow
Zagotowac mleko z cukrem i dodac
wiorki kokosowe ,gotowac az masa zgestnieje,
ciagle mieszajac.Maslo utrzec i powoli dodawac
mase z wiorek kokosowych,mozna dodac sok z cytryny.
1,posmarowac wafla powidlami i przykryc waflem.
2.mase podzielic na dwie czesci
3 ,posmarowac jedna czescia masy i ulozyc biszkopty
na biszkopty wylozyc druga czesc masy i
przykryc waflem
posmarowac powidlami i przykryc waflem.
Wafel pozostawic na 20 minut ,Nastepnie wlozyc do lodowki

z chomika white.and.black.flower

  • 65 KB
  • 15 wrz 12 20:45
INDYK Z NADZIENIEM NA SWIETO INDYKA.

Indyka przyprawic sola ,pieprzem jak kto lubi to czosnkiem mozna
pozostawic na noc.
Farsz ja robie nie z przepisu wiec tak podaje.
Mieso mielone pol na pol cielece i z indyka,
laski selara naciowego drobno pokroic ,jajko ,sol,pieprz ,czosnek
kromki chleba wysuszyc i pokroic w kostke,natka pietruszki drobno pokrojona,Wszytko to wymieszac doprawic do smaku i wlozyc do srodka indyka,oraz do szyjki indyka .Nastepne spiac lub zeszyc ,Indyka wkladam do worka foliowego ,Piec w nagrzanym piekarniku .Przepraszam ze nie podaje na wage ale ja tak robie ,Indyka podac mozna z zorawina,bardzo dobry.
Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 15 wrz 12 20:45
SERNIK NA ZIMNO....

0,5 kg serka śmietankowego (z wiaderka)
200 ml śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej - zależy od słodkości truskawek)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
1 szklanka musu truskawkowego
1 opakowanie biszkoptów (ok 150g)
2 galaretki truskawkowe

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 rozpuszczonej żelatyny.
Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną pozostawić białą. Do drugiej dodać mus truskawkowy, pokrojone w kostkę truskawki oraz pozostałą żelatynę.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć sernik z formy). Na dnie poukładać biszkopty, wylać na nie masę truskawkową a na to masę białą.
Jeżeli lubimy duuużo truskawek możemy dodać dodatkową porcję na wierzchu.
Całość polewamy galaretką ( przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu).

z chomika white.and.black.flower

  • 51 KB
  • 15 wrz 12 20:45
PYŚNIASTO

ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*******************************
słoik jasnego dżemu
*******************************
ciasto kokosowo - makowe:
6 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru pudru
15 dkg wiórek kokosowych
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
************
Krem:
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
kostka masła/margaryny
***********
polewa czekoladowa lub pół tabliczki startej czekolady i wiórki kokosowe do posypania

przygotowanie:
biszkopt przygotowujemy klasycznie (piane ubic, dodac cukier, zoltka, make z proszkiem) upiec w prostokatnej blaszce (dosc duzej)
-ostudzic-

ciasto kokosowo-makowe:
6 białek ubic (zoltka zostawiamy do kremu)z cukrem pudrem, , dodac mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, mieszmy składniki. Masę wlewamy do takiej samej formy jak biszkopt, z tym że uprzednio wykładamy ją papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 C, 20 min.

krem:
zoltka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym , potem dodajemy odrobine mleka i maki (rozcieramy grudki) - dodajemy tyle mleka by miksturka była wystarczajaco rzadka. Pozostale mleko zagotowujemy, do gotujacego wlewamy nasza miksture , zagotowujemy ciagle mieszajac. Powstały gęsty budyń odstawiamy do zupelnego wystudzenia. Zimny krem dodajemy (po lyzce) do miksowanego masła - ubijamy i gotowe.

przekładamy ciasto:
biszkopt
dzem
ciasto kokosowo-makowe
masa
starta czekolada+wiorki lub polewa

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 15 wrz 12 20:45
CIASTO CYNAMONOWE PANI ANI

Składniki:
1 szklanka cukru
4 całe jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku
3 łyżeczki cynamonu
pięć jabłek (ja dałam trzy duże szare renety)
2/3 szklanki oleju
10 dag orzechów siekanych
5 dag migdałów siekanych lub w płatkach pokruszonych

Wykonanie:

Cukier i jajka razem ubić .
Do masy jajecznej dodawać mąkę i proszki, potem olej i bakalie ( można rodzynki) , na końcu jabłka pokrojone w drobną kostkę.

Piec w 180 stopniach ok 50 minut.

Wyszło dość wysokie ciasto w dużej okrągłej formie. Na własną rękę wykończyłam gorzka polewą (masło, mleko i kakao zagotowane razem).

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 15 wrz 12 20:45
RÓŻE KARNAWAŁOWE

1 kg. mąki
3 żółtka
3 jajka
8 dag. drożdży
1 szkl. letniego mleka
12 dag. masła
5 dag. cukru
szczypta soli
oraz:
białko
cukier puder
konfitura z wiśni
olej do smażenia
Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy podgrzewając na małym ogniu. Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i stopniowo wlewamy masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy. czynność powtarzamy trzykrotnie. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy krążki różnej wielkości np. szklanką, literatką i kieliżkiem. Krążki nacinamy po brzegach i sklejamy po trzy różnej wielkości, smarujemy białkiem. Smażymy na gorącym oleju, rumieniąc z obu stron. Dekorujemy konfiturą wiśniową i posypujemy cukrem pudrem.

Do ciasta dobrze jest dodać 2 łyżki spirytusu, żeby róże nie chłoneły zbyt dużo tłuszczu.

SMACZNEGO !!!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 104 KB
  • 15 wrz 12 20:45
ROLADA BISZKOPTOWA ZE ŚMIETANĄ.


Składniki:

Ciasto:

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Bita śmietana:

0,5 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka żelatyny


Wykonanie:

Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru na przemian. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko lekko należy przemieszać i wylać na blachę wyłożoną posmarowanym papierem. Pieczemy ok. 15-20 minut. Gorący biszkopt wyciągamy z blaszki na ściereczkę posypaną obficie cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy gorący biszkopt razem ze ściereczką w roladę i tak zostawiamy do ostygnięcia.

Dobrze schładzamy śmietanę. Ubijamy ją mikserem na największych obrotach, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Namaczamy żelatynę w gorącej wodzie (wody odrobina, żeby przykryła żelatynę) i ciepłą wlewamy do masy śmietankowej. Wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Rozwijamy ostrożnie biszkopt i smarujemy śmietaną. Zwijamy z powrotem. Do masy śmietanowej można dodać 2 łyżki kakao, jeżeli lubicie i chcecie śmietanę kakaową, oraz dodatek w postaci kawałków czekolady.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 70 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
3 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wody
4 łyżki kako
3 opakowania herbatników
2 szklanki cukru
1 kostka Kasia lub Kasia
bakalie



Jak zrobić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy Kasia,
dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera,
dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając.Po wymieszaniu przelewamy do miski,dodajemy pokruszone
herbatniki,orzechy,rodzynki i mieszamy łyżką.
Wykładamy prostokątną formę waflem lub herbatnikami, wlewamy masę i wkładamy całość do lodówki.

zachomikowany

  • 61 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g Kasia
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szklanki cukru
40 dag Kasia
70 g wiórków kokosowych
mała puszka ananasów


Jak zrobić?
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z Kasia. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić ciasto.
Włożyć na godzinę do lodówki.
Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp.p. 180 st.
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękką Kasia ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 70 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
CIASTO:
120 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 jajka
szczypta soli
KREM I DEKORACJA:
200 g malin (mogą być mrożone)
250 ml śmietany kremówki (36 proc.)
200 g cukru pudru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki agrestowej
2 banany
winogrona



Jak zrobić?
Żółtka utrzyj do białości z połową cukru i szczyptą soli.
Wsyp obie przesiane mąki i wszystko wymieszaj.
Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
Ciasto przełóż do dużej (średnica 28 cm) tortownicy.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, a agrestową w jednej szklance. Obie schłodź.
Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj ją z malinami.
Zimne ciasto przekrój na dwie części. Jeden krążek ułóż na spodzie tortownicy i nałóż krem malinowy. Przykryj drugim krążkiem. Na wierzchu ułóż kawałki owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową.
Całość zalej tężejącą galaretką pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjmij z tortownicy.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: ok. 30 minut

zachomikowany

  • 69 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
BISZKOPT: 6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżi mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
MASA: 1 galaretka cytrynowa
2 kiśle cytrynowe
1/2 koski Kasia
1 puszka ananasa
POLEWA: sok z jednej cytryny
cukier puder



Jak zrobić?
Upiec biszkopt wg.przepisu-zimny przekroić na dwa placki.MASA: Ananasy osączyć i pokroić w drobną kostkę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Kasia roztopić.
Kiśle ugotować w 2 szkl.wody i do gorącego dodać rozpuszczoną Kasia i galaretkę i zmiksować do połączenia się składników.Następnie dodać odsączone i pokrojone ananasy i wymieszać łyżką.Ciepłą masą przełożyć biszkopt i lekko docisną z góry.POLEWA:Sok z cytryny utrzeć z taką ilością pudru aby wyszedł biały lśniący lukier.Przełożony biszkopt polukrować i posypać kolorową posypką-schłodzić.

zachomikowany

  • 63 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
1 Kasia
15 łyżek wody
20 dag cukru
3 łyżki kakao
około 25 dag mleka w proszku
bakalie
pokruszone herbatniki szkolne
2 wafle tortowe


Jak zrobić?
Kasia, cukier, wodę i kakao dać do rondelka i zagotować.
Odstawić.
Jak ostygnie, dodać mleko w proszku i ulubione bakalie oraz pokruszone herbatniki.
Wyłożyć masę na jeden wafel przykryć drugim.
Poczekać i pokroić. Smacznego!

zachomikowany

  • 40 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
300ml kremówki
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/3 kostki Kasia
10dag mlecznej czekolady



Jak zrobić?
Wszystkie składniki włóż do rondelka, gotuj na sporym ogniu, mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Wylej ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Schłodź w lodówce, a następnie pokrój mokrym nożem na prostokąty.

zachomikowany

  • 66 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
3 galaretki w różnych kolorach
1/2 litra mleka
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny



Galaretki ugotować, każdą oddzielnie, a gdy zastygną pokroić na talerzu w kostkę.
Mleko i żelatynę mieszać do rozpuszczenia, odstawić na 10 minut, potem podać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
Gdy ostygnie dodać do tego śmietanę i pokrojone galaretki.
Wymieszać i wylać do formy.

zachomikowany

  • 83 KB
  • 15 wrz 12 20:45
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    380
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

380 plików
14,5 MB




albin121

albin121 napisano 28.06.2012 18:15

zgłoś do usunięcia
windrunner_

windrunner_ napisano 23.11.2012 21:41

zgłoś do usunięcia
obrazek

Klan Zaprzysiężonych ma jeden główny cel. Priorytetem jest ochrona tych, na których zesłani są najwięksi wrogowie - Łowcy, powołani do tego, by zabijać. Wampiry i zmiennokształtni też są dobrzy, tylko... Kto w to uwierzy? Nadszedł czas, by Zaprzysiężeni wzięli sprawy w swoje ręce, ochronili niewinnych i pokazali światu, że czasem to, co wydaje się złe, tak naprawdę jest dobre.

Ever Sommers, pomimo młodego wieku, straciła już w życiu bardzo wiele - rodzinę, dzieciństwo, wiarę w ludzi. Gdyby nie ukochany wujek i kontynuowanie rodzinnej tradycji, zatraciłaby samą siebie, pogrążając się w nienawiści względem zabójców najbliższych. Co stanie się jednak, gdy dziewczynie i jej najgorszemu wrogowi zostanie powierzone życie niewinnych istnień? Czy wspólny cel pomoże im we współpracy? A co jeśli okaże się, że nienawiść i miłość tak naprawdę dzieli bardzo cienka granica?

Tego wszystkiego dowiecie się czytając "Zaprzysiężonych".

Serdecznie zapraszam, Windrunner_.

esanub4709

esanub4709 napisano 25.05.2013 14:29

zgłoś do usunięcia
smok_z

smok_z napisano 26.08.2013 23:29

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na całość Storm's Heart.
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
DirtyBlack_

DirtyBlack_ napisano 2.09.2013 14:34

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam na 7 rozdział nieoficjalnego tłumaczenia " The Goddess Test " Blacky
FlyingBook

FlyingBook napisano 9.05.2017 11:34

zgłoś do usunięcia
dmolek2

dmolek2 napisano 21.07.2017 13:01

zgłoś do usunięcia
zapraszam po Okładka książki

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności